pewnością przyniesie wiele radości bliskim interesującym się gotowaniem i ułatwi życie tym, którzy rzadko to robią. Taką solą możecie szybko doprawić wiele potraw, a po wymieszaniu z oliwą uzyskacie szybki dressing do sałatki lub marynatę do ryb i mięsa. Możliwości są tu tak naprawdę nieograniczone, bo z solą możecie połączyć wszystko, co Wam w duszy gra: różne zioła świeże(...)był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat ziół prowansalskich? Bardzo proszę, możecie dodać je do Waszej
Chilli Czosnek i Oliwaczymś C. zaskoczyć), bowiem daniem głównym zajmie się druga połówka. Nie mam pojęcia, co to będzie, ale jestem pewna, że coś pysznego... Już się doczekać nie mogę.Niektórzy z Was z pewnością zaplanują całą kolację z detalami, u innych nie będzie na to czasu lub chęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba(...)kremem maślanym brzeg i wierzch tortu, dowolnie udekorować odłożonymi mandarynkami. Schłodzić przez 2-3 godziny.Podawać w temperaturze pokojowej.Smacznego!Zdjęcie jest, jakie jest. Jakoś mi nie wyszło... Nie dajcie się zwieść - tort naprawdę wyglądał wspaniale
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatków owsianych, czasem kupuję też żytnie. Ostatnio jednak do zestawu trafiły płatki pszenne, więc pomyślałam o chlebie z ich dodatkiem. Chleb ma ciemny miąższ i jest miękki, ale niestety dałam chyba zbyt mało płatków, bo jakoś ich nie widać. W smaku jak dla mnie jest super, nic nie brakuje. Proporcje podaję na jeden nieduży chlebek. A oto jak wyglądał mój(...)klei. Po upływie czasu dodałam 1/2 łyżki soli i 2 dość czubate łyżki zakwasu żytniego razowego. Wszystko wymieszałam w misce do połączenia składników - wyrabiałam ok. 2 minuty - ciasto szybko zaczęło odstawać od brzegów miski. Przykryłam ściereczką i odstawiłam na 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiałam i ponownie odstawiłam pod przykryciem na kolejne 20 minut
apetytnapieczeniewykorzystaniem kaszy pęczak. Jest to szybki obiad dla zapracowanych, przygotowanie całości zajmuje mi około 20- 25 minut. Składniki 200 g kaszy pęczak 1 laska dobrej kiełbasy pół puszki groszku konserwowego lub pół szklanki mrożonego 2 cebule 2 marchewki 2 ząbki czosnku łyżka masła 500 ml bulionu pieprz, sól Na dużą patelnię dać pół łyżki masła lub oliwy, wrzucić
Dobra karmawłaściwie nie wyszło. Może za szybko się zrażasz? Może problem tkwi w zbyt radykalnych dietach? Za dużych ograniczeniach? A może na drodze stanęły Ci wakacje albo święta? Zacznij do nowa i zrób wszystko, żeby tym razem się udało. Ustal REALNY cel - np. w ciągu pierwszego tygodnia schudnę 0,5 kg . Jeśli dasz radę - super! Jeśli nie, daj się
Powiedz dietom nieciężarem brzoskwiń i moreli, które tak szybko dojrzewają, że z kuchni zrobiło się domowe przetwórstwo dżemowe w ostatnim czasie. I właśnie ten wspaniały urodzaj zmotywował mnie do zrobienia jakiegoś ciacha z morelami w roli głównej. Ale żeby nie było od początku do końca morelowo przemyciłam jeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa
W kuchennej krainieczas szybko leci, dopiero co były Święta Wielkanocne, a tu już połowa kwietnia! Najwyższa pora na dodanie reszty świątecznych przepisów. W pierwszej kolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet
Kuchenne zapiski Edytydużym ogniu, wsypać łyżkę mąki i szybko wymieszać do zagęszczenia szpinaku kostkę drożdży dzielę na 3 części, jedną rozkruszyć do misy robota, wlać ciepłą wodę, wsypać pozostałe składniki i hakiem robota wyrabiać z 10 minut, ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia nie trzeba ciasta podsypywać mąką - ręcę posmarować olejem i rozciągać ciasto, dać na blachę z piekarnika z papierem
W Mojej Kuchni LubięSzaszłyki są świetnym daniem kiedy na kolacje przychodzą znajomi. Smaczne, kolorowe i świetnie się prezentują. Pasują do nich różne surówki i sałatki, można do nich podać sosy lub chutney. Kiedy chcemy zrobić coś innego na obiad niż kotlet, to proponuję szaszłyki z ryżem lub pieczywem czosnkowym. Robi się je szybko, nie potrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/domowego cukru z wanilią (można dać zwykły cukier i laskę wanilii) 50g masła morele suszone i płatki migdałów do dekoracji opcjonalnie kwaśna konfitura (ja pominęłam) Wykonanie: CIASTO - masło powinno być zimne, prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem - dodać żółtko, wszystko wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, jeśli jest za suche, dodać
Smakołyki BerenikiKotleciki mielone z pęczakiem Odkąd poznałam i pokochałam pęczak, bardzo często znajduje się on w moim menu. Tym razem stanowi jeden z dodatków do mielonych kotlecików
Moje Qulinariapospolite mięso. Robi się je szybko i na wiele sposobów. Najczęściej jemy w postaci kotletów, niekoniecznie w panierce, lub pokrojone w kostkę i podsmażone z cebulą, czasem w sosie jogurtowym. Dziś jednak podaje kurczaka w bardziej eleganckiej i wytrawnej formie, w postaci roladek z kasztanami, żurawiną i serek lazur. Ciekawy smak dania uzupełnia delikatny posmak mięty i odrobina
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiByły smaczne i szybko zniknęły. Mój mąż, który nie przepada za szpinakiem zajadał się nimi, aż miło ... Makaronowe gniazdka ze szpinakiem, boczkiem i camembertem SKŁADNIKI: 6 gniazdek makaronowych 20 dag boczku wędzonego 2 garście świeżego szpinaku ser camembert 1 łyżka masła czosnek granulowany papryka słodka pieprz sól przyprawa do dań z makaronem PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinarzekały, że dzieci nie mają apetytów, że wszystko trzeba wmuszać, że posiłki trwają tak długo... Ja tego nie znałam. Karmiłam moje dzieci tak, jak sama byłam karmiona. Wprowadzałam dość szybko "normalne" potrawy, ale robiłam to ostrożnie. Obserwowałam jak dzieci reagują na nie, pilnując jednocześnie wytycznych lekarza. Nie szarżowałam, o nie. Nie trzęsłam się jednak nad dziećmi, nie przecierałam w nieskończoność(...)zmuszałam do jedzenia, kiedy tego nie chcieli. Zmuszanie do jedzenia jest kolejnym problemem, chociaż ja nazywam to głupotą. Jak widzę te cyrki za mamusię , za babcię , jak zjesz to dam ci cukierka ...No przepraszam, ale wątroba mi się wywraca na lewą stronę. Nie trzeba chyba być psychologiem, żeby zauważyć, że posiłek to nie tylko męczarnia dla rodzica. To prawdziwy koszmar
Codzienna kuchnia niecodziennawynosić ok. 1:3. Możesz szybko przemieszać, ale od tej chwili nie powinno się już mieszać paelli. Gotuj paellę na małym ogniu przez ok. 12 minut, po czym zwiększ ogień do średniego-dużego i gotuj 5-7 minut, aż ryż będzie al dente. Uważaj, aby ryż się nie przypalił, w razie czego zdejmij danie z ognia. Udekoruj wierzch paelli
Chilli Czosnek i Oliwa