byłam na zumbie, więc po powrocie do domu szybko poszłam sprawdzić czym dysponuję w moich „zasobach” i zrodził się przepis na taką oto pizzę w formie rolady. Rolada tak nam smakowała, że w ostatnim czasie piekłam ją już kilka razy. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy Aleksandryjeszcze kilka innych hipotez, dotyczących powstania tego dania. Zresztą, nie to jest w rzeczy samej najważniejsze. Sednem sprawy jest fakt, że przy niewielkiej ilości czasu i pracy, z dosłownie kilku składników, możemy "wyczarować" pizze o takim zapachu i smaku, że wszystkie sklepowe mrożonki, a także fastfoodowe produkty, mogą jedynie szybko schować się ze wstydu. I jeszcze uwaga
Miód i pieprzTego typu "risotto" pojawiło się już w innej wersji na blogu ( z królikiem ), jednak żeby zademonstrować Wam, jak podatne na zmiany jest to danie, zdecydowałam
Życie zamknięte w smakuPoniższą propozycję trudno nazwać mianem przepisu - ot, ugotowany (dokładniej - zalany wrzątkiem) kuskus z dodatkiem puszkowego tuńczyka i kiełkami. Jednakże atuty ma niezaprzeczalne! Jest super szybki w
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBardzo lubię dania jednogarnkowe. Nie tylko dlatego, że mało po nich zmywania ale także dlatego, że nie trzeba ich jakoś specjalnie pilnować . Zupka jest bardzo dobra, niezwykle sycąca i wspaniale rozgrzewająca. Nie robię je zbyt często ale kiedy już jest na stole to bardzo szybko z niego znika, Męska część domowników zajada zupkę z kromką chleba (najlepiej
Krakowskie smaki Aniciepłego, słonecznego weekendu i uciekam na spacer! Szybka sałatka z fasoli i tuńczyka na czosnkowych grzankach Składniki ( na 4-6 porcji): 3 puszki różnych rodzajów fasoli (np. cannellini, masłowej i czerwonej), odsączonych z zalewy i opłukanych 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkę sok z 1/2 cytryny (ja dałam z całej cytryny) 6 łyżek oliwy 3 łyżki posiekanej
Chilli Czosnek i Oliwaobiadu. Dlatego mam dla Was bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis na pyszny i na dodatek dietetyczny obiad! Makaron z dodatkiem łososia duszonego w porach z dodatkiem kremowego serka. Przepis dostałam od koleżanki, i szczerze mówiąc trochę się bałam czy nam to zasmakuje, bo nie jesteśmy wielbicielami pora:) Jednak danie okazało się naprawdę baaaardzo smaczne!! Składniki
Z miłości do słodkościBardzo szybkie, proste i smaczne. Wg pomysłu Magdy , zmieniłam tylko dodatki. Pasują tutaj również śliwki, jabłka, brzoskwinie lub winogron. Składniki: 3 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka brązowego cukru 3-4 łyżki kakao ½ szklanki oleju ½ szklanki wody 1 szklanka ulubionego mleka 3 łyżki octu (dałam domowej roboty jabłkowy) 1 łyżka proszku do pieczenia kilka kropli migdałowego zapachu 4-5 twardych gruszek
Qlinarnie i QlinarnieMiruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i
Kuchnia z widokiem na ogródDżem pomarańczowy expres ;-) nagle mi się zachciało dżemu pomarańczowego, poszłam więc do kuchni, wyparzyłam pomarańcze i zrobiłam z nich 0,5 l słoik dżemu z tymiankiem
Co na wege obiad?był szybki obiad dla mnie, Cioci K. i dzieciaków. Córcia wpierw zrobiła awanturę, że groszku jeść nie będzie. Gdy nie miała wyboru zaczęła jeść i uśmiech zagościł na jej buzi. "Pyszne!" orzekła :) i ja się ucieszyłam widząc po chwili pustą miseczkę :)Proste, sycące danie pełne smaku i aromatu, polecam! Przepis podpatrzony w "Nigellissimie".Risotto makaronowe z zielonym groszkiem
Dzieje kuchennej WiewióryDziś będzie prosto, szybko i smacznie. Skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego kupionego w sklepie, aczkolwiek jeśli ktoś z Was jest ambitny, zrobić może je własnoręcznie :)Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 5 parówek- 5 dużych albo 10 małych plasterków sera- sos barbecue- 1 jajko Przygotowanie naszego dania jest nad wyraz proste - najpierw rozwijamy ciasto i, najlepiej przykładając do niego
Kulinarne zapędy KokosaNie mogłam się oprzeć , kiedy w sklepie zobaczyłam młodą kapustę. Zawsze kojarzyłam ją raczej z majem, ale skoro jest, to bigosik też powstał. Przepis prosty
W kuchennym oknie Ewyłącząc je z innym słodkim, np. z bananem. Mój pierwszy przepis na domowe lody śmietankowe znajdziesz tutaj . Jeszcze nigdy nie robiłam, bo myślałam, że bez odpowiedniego urządzenia się nie da. Szukając informacji i inspiracji, przekonałam się, że jest całkiem inaczej. Wystarczy blender, mikser i zamrażalnik, by zrobić pyszne domowe lody. A to już podstawa w kuchni rodzica z małym dzieckiem(...)zimnego deseru. Właśnie z tego powodu zaleca się rozpocząć podawanie lodów nie wcześniej niż od drugich urodzin. Dziecko powinno wtedy już mieć opanowaną tą sztukę. Jeśli nie, na pewno szybko załapie, naśladując dorosłych, szczególnie, że będzie mu smakować. Dzieci kochają lody. Lody mleczne i śmietankowe po 1. roku życia Z uwagi na zawartość mleka krowiego, lodów śmietankowych nie powinny jeść
Anioszek w kuchnibędą się pięły. Taaa... A dziś, podczas kontrolnej wizyty odkryliśmy, że w słupek od bramy ktoś wjechał samochodem. Nawet części się jeszcze walały. Po kilku konQbkowych przywaleniach młotkiem dało się jakoś bramę zamknąć- ale już nie jest idealnie symetryczna (bo oczywiście była) ;) Nawet nie wiem czy mnie to dziwi, czy wkurza- najbardziej cieszę się, że to tylko tyle(...)otwarciu trzeba ją dość szybko zjeść. Przepis na tę żurawinę był jednym z powodów dla którego w ogóle wzięliśmy się za biznesy ogrodowe (pisałam o tym tu ). I po roku zrobiliśmy ją z wyhodowanych przez siebie owoców- to jest niesamowita satysfakcja. I mogą nam wpuszczać konie, wjeżdżać samochodami, wrzucać śmieci- i tak się nie damy. Bo wiemy, że warto
les mirabellesSmak dzieciństwa- moje pierwsze skojarzenie, gdy w mojej buzi ląduje kolejny kawałeczek sernika. Przygotowywała go moja mama. Jest lekki, nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności (poza ugotowaniem
Wielki apetytKról serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego
Kuchnia Łukaszapole do popisu. Przyrządza się łatwo i szybko, można je smażyć, piec i dusić. Jest świetnym wyjściem dla osób na diecie, sprawdza się zwłaszcza podczas letniego grillowania. Mięso wystarczy dzień wcześniej zanurzyć w zalewie na bazie oliwy z oliwek, a na następny dzień wrzucić na ruszt. Trudno o zdrowsze i smaczniejsze danie. Przykładowa zalewa może składać się z: oliwy
ClauditteMissCookingugotować zupę czy może jednak tylko drugie danie? Mam dla Was dobrą wiadomość - możecie mieć to i to, małym nakładem pracy. Z podanych składników zrobicie J EDNOCZEŚNIE kremową zupę i pyszny, gęsty sos do makaronu . To nie tylko opcja dla niezdecydowanych, ale też dla zapracowanych. Samą zupę robi się bardzo szybko (jeśli nie liczyć czasu pieczenia, ale wtedy spokojnie
Powiedz dietom niezagotowujemy z cukrem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, szybko ubijając trzepaczką. Masę ponownie stawiamy na piecu, tym razem na niewielkim ogniu. Powoli podgrzewamy, cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje. Piszą, że to 5 minut- u mnie było dłużej, ale w końcu zgęstniał- niewykluczone, że za bardzo bałam się ściętych żółtek i dałam za mały ogień. Masę odstawiamy do ostygnięcia. Pamiętamy
les mirabellesgorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy
mojewypiekiinietylkozmożoną pracę kubków smakowych. Uwielbiam tego typu dania z piekarnika – zawsze przygotowuję dużą porcję w swoim ogromnym, największym jakie posiadam naczyniu do zapiekania tak, aby obiad wystarczył na kilka dni. I wbrew pozorom zapiekanki bez sera też potrafią być pyszne, rozgrzewające i treściwe. W momencie, kiedy przygotujesz sobie tę poniższą, szybko się o tym przekonasz. O ile nastał
Roślinna - blog wegańskiPolsce jadamy najczęściej. Jest treściwy, smaczny i szybki w przyrządzaniu. Za te trzy jego cechy Drogie Panie i Szanowni Panowie lubimy go najbardziej. Ja osobiście bardzo lubię kurczaka, zwłaszcza takiego, który zachowuje swój aromat, a przede wszystkim soczystość po przyrządzeniu. Dzisiejszy wpis popełniłam za sprawą produktów Knorra, które było mi dane testować i które faktycznie dodały soczystości kruchemu mięsu :) Składniki
ChilliJemydźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy z nas ma swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję zdrowia na talerzu
My simple kitchencukru + 1 laska wanilii (ja zamiast laski wanilii dałam 100g domowego cukru waniliowego) 2 jajka 1 białko 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii 300g truskawek (około 20 sztuk) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane zimne masło, żółtko, ekstrakt z wanilii i sól, składniki wymieszać, szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić
Smakołyki Berenikiwypełniłam ją wodą. Ta duża powierzchnia parującej wody dała mi efekt miękkiego spodu. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 220 stopni, po tym czasie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam kolejne ok. 20 - 30 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc sprawdzajcie sobie stan upieczenia chleba. Gdybyście zauważyli, że wierzch chleba szybko się rumieni, przykryjcie wierzch folią aluminiową, wystarczy lekko
Blondynka Gotujestężał - ja nie zdążyłam, bo znikał w szybkim tempie :) UWAGA: sernik podczas pieczenia bardzo rośnie w górę, dlatego jeśli mamy specjalną obręcz do tortów warto ją założyć, żeby nam nie "wyszedł" na boki. Lub tak jak ja - wyłożyć brzegi tortownicy paskiem papieru do pieczenia szerszym niż nasz brzeg (ja papier dałam też na dno - rozpięłam formę, wyłożyłam dno, zapięłam
Kolorowy Przepisownikmąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać piekarnik na 210C, grzanie góra/dół, 2 poziom, ciasto piec około 50-55 minut, kroić jak będzie wystudzone - ciasto jest lekkie, kwaskowate przełamane słodką kruszonką i szybko się zjada...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmnie był oscypek, aledziugas, parmezan, ementaler też dadzą radę)4 jajkaCiasto jest proste, ale trzeba pilnować i poświęcić mu trochę uwagi. Do rondla, najlepiej pokrytego teflonem (może być nawet głębsza patelnia) lub do czegoś, co nie przywiera wlewacie wodę i wrzucacie masło. Mieszacie do rozpuszczanie i zabulgotania wody. Wtedy szybkich ruchem wsypujecie szklankę mąki, zastawiacie z palnika i mieszacie energicznie
ladykitchennazwą, chlebowego ciasta...już nie ma. Uwaga! Szybko znika ! Składniki u mnie -100 g masla -115 g drobnego cukru -200 g dojrzałych bananów – to waga obranych bananów.To jest m/w 2 banany. -3 jaja -200 g zwykłej mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g suszonych owoców tropikalnych- u mnie dałam na oko Suszonych owoców od Skworcu takich jak – mango
Z Kuchni Do Kuchnizrobić z tego makaronu. Zapiekankę. Banalnie prosta i szybka-nie licząc czasu zapiekania. I genialnie pyszna. Aż dziw bierze , że również estetyczna. Składniki -makaron babuni ileś tam jajeczny -2 jajka -ziarenka od Ziarenkowo Słoneczne Pola i Euforia -soczysty pomidor -oregano,bazylia,oliwa z oliwek -szynka, ja nie miałam szynki w lodówce dałam chyba lencz w plastrach -parmezan Ugotuj makaron, jaja
Z Kuchni Do Kuchni