się w mojej głowie znienacka, a jeszcze szybciej owe danie przygotowałam. Wystarczy nam dosłownie 5 minut i mamy pyszną, zdrową i sycącą zupę :) Mi nieco skojarzyła się ze Świętami Bożego Narodzenia :) Jako że w ankiecie odpowiedzieliście, że chcecie aby na blogu było więcej przepisów obiadowych - oto jeden z nich :) SZYBKI "BARSZCZ" VEL ZUPA BURACZKOWA przepis autorski // 1 porcja ~170g
chili & sugarMimo, że zwykle nie kupuję typowego angielskiego dania, jakim jest ryba smażona z frytkami, bo nie mam za grosz zaufania do świeżości ryby, tutaj jednak się odważyłam. Ryba była wspaniała. Mogłaby być jedynie świeższa jakbym ją sama wyciągnęła z wody (Zdjęcie zrobione telefonem…) Niestety wszystko, co dobre szybko się kończy… i trzeba było wracać
UgotujmyTo.plzdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikzdrowszych wersjach szukam nowych sposobów na przygotowanie dań, które lubimy na co dzień, a które już zdrowe dla nas nie są. Nadal normalnie jada mąż, więc i zwykłe posiłki będą się tu pojawiać tak jak do tej pory. Zatem oto przykład, wczorajsza kolacja to były jajeczne wrapy. Szybko, zdrowo, smacznie. Porcja dla 1 osoby, wiec każdy musi sobie pomnożyć
Bernika - moj kulinarny pamietniksię też da, wiem, bo robiłam też na patelni. Wrzucamy ryż na rozgrzany olej i on się chwile smaży – musi lekko zbrązowieć. 4. Wbijamy jajka i tu też zależy od Ciebie ile... ja wbiłam 3 na jedną torebkę ryżu. Ważne: mieszać trzeba szybko, żeby jajko się rozprowadziło dobrze wśród ryżu i dopiero wtedy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrillu postanowiłam zrobić coś w stylu amerykańskim i powstał szybki, prosty sos barbecue, którym posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada dała taki mocny kolor skórki. Zawsze można ja pominąć
Bernika - moj kulinarny pamietnikWaszego smaku, czy też od zrobionego na szybko przeglądu lodówki. I jeszcze jedna rzecz, którą podpatrzyłam u Jamiego Olivera: nie wylewajcie całej wody z ugotowanego makaronu, zostawcie parę łyżek i wymieszajcie je z sosem i ugotowanym makaronem. A potem jeszcze trochę koniecznie świeżo startego parmezanu i pyszne danie gotowe. Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą
Kulinarne przygody Gatityzgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1,5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy
Moje domowe kucharzeniesłodycz kajmaku, a właściwie masy wykonanej ze śmietanki, niewielkiej ilości mleka i cukru (typową masę kajmakową przygotowuje się z mleka i cukru, trwa to jednak dłużej, dlatego ja wykorzystuję szybki sposób z wykorzystaniem śmietanki - smakuje bardzo podobnie, chociaż jej kolor nie jest tak ciemny jak gotowych mas, które można kupić), lekko cynamonowy smak grysiku oraz jogurtową świeżość pianki powstałej(...)pierwszym przepisie i np. na 150ml płynów dać 0,5 szklanki cukru a nie całą.Trzeba też pamiętać, że masa z czasem gęstnieje, więc jeśli nie wykonujemy obu mas równocześnie, warto część, którą zostawimy do pianki jogurtowej, wstawić w naczyniu/rondelku do garnka z gorącą wodą, dzięki temu nasz kajmak tak szybko nie stwardnieje. Ciasto jogurtowo-grysikowe z masą kajmakową jest
Smakołyki Berenikisoli, bo dania z ryżu smakują mi najbardziej, gdy się go nie posoli. Tak robią na Wschodzie i jakoś tak się przyjęło u mnie. Naoglądałam się ostatnio zdjęć faszerowanych pomidorów na jednym z blogów i nabrałam apetytu. Agnieszko, dziękuję za mobilizację i motywację! :D Faszerowałam pomidory pierwszy raz w życiu! Ależ to łatwe i szybkie :) Składniki(...)masą ryżową. Dopychać łyżeczką. Pomidory można przykryć "kapeluszami". Ja tego nie zrobiłam . Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni C. Podawać gorące ze świeżymi listkami bazylii. Do tego dania nie polecam Wam pomidorów miękkich typu Bawole Serce - ich miąższ zamienia się w niezbyt ładną paćkę, która trochę zniechęca do spożycia. Myślę, że takie pomidory można zrobić
Weekendy w domu i ogrodzieI w końcu nadszedł ten dzień... Dziś w nocy wraz z moją kochaną rodziną wyjeżdżamy na kilka dni w malownicze, polskie góry. W drogę, poza pożywnymi
Słodkie okruszkiWitajcie :) Ostatnio dostałam paczuszkę od Makaronów Polskich - http://www.makarony.pl/ Jednym z makaronów
Sama słodycz i szczypta chiliJedyną narodową potrawę jaką miałam przyjemność zjeść w czasie pobytu w Kanadzie były frytki z sosem pieczeniowym, zwane POUTINE. Idealne danie przed jak i po
MarciochaKucharzyBób teraz jest najlepszy, więc trzeba go jeść wręcz garściami. Polecam dzisiaj to pyszne warzywko w wersji tradycyjnej, przełamane smakiem mięty i tymianku. Fajne smaki, szybko
Gosia gotujeW niedzielę szczególnie jak jest ciepły dzień i warto wybrać się na spacer zamiast spędzać godziny w kuchni proponuje taki oto obiadek który robi się szybko
Z Majeczką w kuchniGdy za oknem żar leje się z nieba, ciężko jest normalnie funkcjonować, a co dopiero stać w gorącej kuchni podczas przygotowywania posiłków. Polecam więc taki szybki
Z Majeczką w kuchniDzisiaj przepis na bardzo pyszne, chrupiące nuggetsy w panierce z chipsów. Zajadane koniecznie na ciepło z dodatkiem sosu śmietanowego lub ketchupu są istnym cudem kulinarnym. Szybkie
Kolizje Smaków