wyrośnięcia na około 2 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto ponownie powinno podwoić objętość. Należy dać mu czas, by jak najlepiej urosło, miejsce w którym będzie wyrastało nie może być zbyt gorące (na kaloryferze odpada, może być za to w jego pobliżu), ponieważ masa urośnie zbyt szybko i opadnie. Gdy rośnie, z ostatniej części ciasta przygotować ozdoby. Rozwałkować ciasto, wyciąć
Kuchenna KontrrewolucyaSzybka, smaczna i ciekawie wyglądająca przekąska. Wymaga trochę uwagi podczas "skręcania" świderków, ale już przy drugim pasku nabiera się wprawy. Doskonale smakują i na ciepło i na zimno są więc idealnym daniem na wszystkie spotkania i imprezy. Zwłaszcza do piwa
Milion Smakównajlepiej z własnego ogródka. Ja zrywam je w ogródku działkowym rodziców :) Deser jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. Początkowo obawiałam się czy mi wyjdzie bo nigdy wcześniej nie robiłam rolady ale jestem zadowolona z efektu. No i najważniejsze, że smakuje! Jeśli się skusicie to dajcie znać jak wyszło :) masa budyniowa: duży budyń śmietankowy Delecta 0/5 l mleka
Mienta blogdodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka można wręcz gotować z dodatkiem odrobiny octu. Przeciwskazaniem jest zgaga. Jak zrobić sos winegret z musztardą i octem? Jeżeli na szybko chcecie przygotować sobie prosty sos winegret potrzebne Wam będzie : oliwa z oliwek, ocet
MODA NA BIOSkładniki: 350-400 g mąki jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia 150g masła (ja dałam margarynę do kanapek ;p) 70g cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego mleko do posmarowania cukier kryształ gruby do dekoracji Mąkę i masło posiekać nożem, dodać cukry, proszek do pieczenia i jajko. Szybko zagnieść i schłodzić w lodówce (trzymałam ok. godzinę). Rozwałkować na kilka mm i wyciąć
W kuchni bez szafeksmakuje wybornie na ciepło jak i na zimno. Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść. Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik ] i nie poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało. Ziemniaki przyrządza się szybko - tyle co ugotowanie jajek i ziemniaków a potem to już błyskawicznie. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieDziś sałatka na szybko, czyli taka której bazę stanowi kapusta pekińska. Kapusta ta pojawiała się już u Nas wielokrotnie i pewnie jeszcze nie raz się pojawi, gdyż można z jej użyciem wyczarować mnóstwo ciekawych dań, a w szczególności sałatek. Ostatnio u mnie w domu przyjął się sposób podawania sałatek, przynajmniej do kolacji, w małych miseczkach, dla każdego domownika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioczkach można przecierać je zwykłą pałką do ucierania masy,jest to bardzo wygodne ponieważ szybko się przecierają i nie parzą w rękę gdy są jeszcze gorące.(Polecam ten sposób wypróbowałem go!)Gdy mamy już wszystkie pomidorki przetarte stawiamy na ogień dodajemy sól oraz pieprz.Soli można dać troszkę więcej,gdy będziemy robić zupę czy sos wtedy damy mniej soli. Gotujemy około
Przepisy i porady kulinarneDziś propozycja będzie na naleśniki, jest to idealny twór na szybki obiad w przypadku naleśników słodkich z dżemem dla dzieci. Pamiętam, że moja mama co jakiś czas robiła dla nas naleśniki :} Tylko, że były tak syte, że więcej niż dwa nie dało się zjeść, przy trzecim można było odlecieć. W przypadku gdy będziemy chcieli zrobić naleśniki na słodko należy dodać
Facet i nożenewellą wędzoną marynowaną w sosie pistacjowo- ziołowym. Rollsy są bardzo proste i szybkie do przygotowania, nie wymagają od Was dużych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy nawet początkujący amator kuchenny może je przygotować. Smak Was na pewno usatysfakcjonuje i nie raz chętnie powrócicie do tego dania!Serdecznie zapraszam!Newella wędzona, to produkt naturalny, bez konserwantów i sztucznych barwników
SMYKWKUCHNIpraskę lub drobno siekamy. Ucieramy go z przyprawami i nacieramy dokładnie mięso.( przypraw można dać więcej lub mniej to zależy od naszego gustu i smaku). Następnie owijamy je gazą i szpagatujemy sznurkiem. Wieszamy w ciepłe i przewiewne miejsce. Nie polecam grzejnika. Mięso może nam się szybko zepsuć. U mnie wisiało pod okapem. Po 5 dniach nie darowałam i spróbowałam. Wyszło
Malinowe Pocałunkiwyczuwalna była nutka goryczy. Dlatego musiałam je lekko dosłodzić . Na 6 litrów gotowych powideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła
Smaczne Zdrowesobie nie wyobrażam, ale wprowadzałam małe zmiany. W końcu zaczęłam też przenosić całe dania zaczerpnięte nie tylko z kuchni francuskiej, ale też z angielskiej. I w ten oto sposób wśród świątecznych słodkości znalazł się któregoś dnia pudding. Pierwszy raz powstał bardziej z ciekawości, ale szybko okazało się, że zyskał swoich zwolenników i dziś wśród bożonarodzeniowych deserów ma już
Przysmaki Karolkiświąteczny (w którym się ostatnio poruszamy, nie wiedzieć czemu) został zachowany, ale z Wigilii przeskoczyłyśmy na Wielkanoc. Przynajmniej nam właśnie tak kojarzy się Pascha. W sumie... czas leci tak szybko. Dzień po dniu mija... i nawet nie wiemy kiedy... Chwila, moment i będziemy ubierać choinkę, a całkiem niedługo później wkładać zajączka do koszyczka. Życie ucieka. Przecieka nam przez palce. Dobrze(...)pyszności jak ten delikatny sernik, które te chwile umilają. Dobrze, że są takie momenty, jak choćby wspólne pichcenie, które wywołują uśmiech, wbijają się w pamięć i pozwalają na celebrowanie danego momentu. W refleksyjno-świątecznym (tylko pytanie, co to za święta) nastroju wbijamy łyżeczki w delikatną, naszpikowaną bakaliami paschę i zapominamy o bożym świecie. Jeśli macie ochotę na "chwilę zapomnienia" - nasz
Wypisz WymalujLubicie spotkania na świeżym powietrzu przy grillu? Jeżeli tak, to ta propozycja dla Was. Zazwyczaj dania przygotowywane na grillu to: mięso, karkówka (cieżko strawne), szaszłyki, kiełbaski, kaszanki, dobrze jak są to ryby różnego typu. Gości, których zapraszamy na tego typu spotkanie zazwyczaj spodziewają się w/w posiłków. Ja postanowiłam swoich gości zaskoczyć czymś nietypowym a za razem chciałam(...)podajemy z sosem sojowym lub z słodko- ostrym sosem chińskim I szybkim ruchem rolujemy na macie rolki (zdj. poniżej). Pamiętajcie, że nie powinno się zjeść więcej niż 1 rolkę (8 sztuk sushi maki) ze względu na zawartość jodu w algach. Podajemy wraz z paseczkami mango, które dadzą efekt odświeżenia podobny jak marynowany imbir. Prze prze pyszne! Polecam
SMYKWKUCHNI