mieście, sam pan rzeźnik przekonywał mnie, że ma dla mnie wyśmienitą łopatkę cielęcą. Wysłałam więc szybko po te zakupy męża, który już po wszystkim chciał mnie udusić za całą akcję, za cenę tego mięsa i za obiad, którego praktycznie nie było, bo nie dało się wykroić sensownego nieprzerośniętego kawałka.Czytaj więcej
bistro mamarozkoszujemy się smakiem. Omlet z porem, pomidorem i zieloną cebulką, to moje ulubione danie – na obiad, czy kolację. Właściwie na śniadanie też. Delikatny, pyszny, pożywny, cieszący oczy barwami sprawia, że na sam widok ślinianki zaczynają intensywnie pracować. Cóż pozostaje innego, jak szybko życzyć – smacznego… bo omlet stygnie. :)Wydrukuj przepisThe post Omlet muślinowy z porem, pomidorem i zieloną cebulką
mojewypiekiinietylkopewnością będą w stanie wybaczyć im ową nieatrakcyjność tuż po ich skosztowaniu. Babeczki niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do zaspokojenia zachcianki na "coś słodkiego". :) Muffinki z Nutellą - Składniki:140 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru3 jajkapół łyżeczki ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)1,75 szklanki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaNutella (ok. 1/2 szklanki)Muffinki z Nutellą
Słodka Stronagałkomuszkatołowa (wątpię, żeby takie słowo istniało w jakimkolwiek języku, jednak świetnie oddaje charakter tego dania). Ciasto ma śmieszną konsystencję - środek mięciutki, lekko gąbczasty, brzegi cudownie chrupiące. Choć nie jest słodkie, polane syropem smakuje świetnie - zakochacie się, mówię Wam! Przepis jest łatwy i szybki, więc naprawdę, warto się skusić.Ola twierdzi, że najlepiej przygotować je w formie z zaokrąglonymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie interesowały. Aż w końcu odkryłam, że zrobienie ich w domu jest banalnie proste, choć niezbyt szybkie. Muszą się bowiem suszyć w piekarniku przez kilka godzin. Nie szkodzi - efekt jest boski! Są chrupkie, jabłkowe - oczywiście, moje w dodatku lekko cynamonowo-kardamonowe. Ale można dać, co się tylko chce - z wanilią też są pyszne...Po pierwszym razie robię je dość często
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj mam dla Was nietypowe bułeczki, bo z parówką. W dzisiejszym świecie, gdzie połowa ludzkości ogarnięta jest manią zdrowego żywienia, parówki często określane są mianem zła
Pożeraczka, czyli raz adobrzemogę się tylko domyślać , że przepis zaczerpnięty jest z jakiegoś bloga, niestety nie było danych z jakiego...) postanowiłam go jak najszybciej wypróbować i to był strzał w dziesiątkę. Od tej pory już kilkakrotnie pojawiały się na naszym stole i zawsze tak samo szybko znikają. Ja użyłam do ich przygotowania rodzynek jumbo gold ( smakują jak landrynki ) ale mogą być każde inne
Smaczne Zdrowenarzucić na przewróconą dnem do góry małą miseczkę , filiżankę czy co tam sobie wymyślimy. Szybko docisnąć formując kształt i zostawić - zastyga w kilka chwil. Zdjąć ostrożnie by serowa miseczka się nie połamała. Potem robimy drugą . Szpinak zamrożony wkładamy na suchą patelnię ( można dać 2 łyżki wody na początek).Zostawiamy na małym gazie i czekamy aż się rozmrozi
Buniabaje w kuchnisię tych trzech bardzo kruchych i wątłych sadzonek po drodze nie zepsuć i nie połamać. Rosły jak dzikie, przesadziłam je do doniczek produkcyjnych i już wtedy musiałam sadzonkom dać podporę, bo wspinały się swoimi wąsami czepnymi po wszystkim, co znalazło się w ich zasięgu. Z końcem kwietnia dostały własne doniczki i podpórki, po 25 maja przeniosłam je już(...)nadzieję, że na przyszły rok je wykorzystam. Bardzo szybko rosnąca i wdzięczna roślina, podobała się szczególnie trzmielom i nawet raz udało mi się zauważyć przy niej naszego „polskiego kolibra”, czyli motyla z rodziny zwisakowatych, fruczaka gołąbka. W przyszłym roku posadzę ją po obu stronach balkonowych drzwi, ale tym razem dam jej się wspinać po rusztowaniu z siatki żeby mieć
Karo in the Kitchennich jest to, że tak szybko je się robi - nastawiamy w rondlu olej, a w tym czasie kroimy i panierujemy. Oczywiście do kalmarów nie może zabraknąć czosnkowego majonezu w postaci pysznego sosu aïoli . To co szykujecie się ze mną wieczorem na kalmary? :) Składniki (na danie główne dla 2 osób lub przystawkę
Food Squarepewno zdrowszy od tamtego, spotkanego na półce w sklepie ;) To danie robię zazwyczaj wtedy, gdy widzę, jak po dwóch, trzech dniach od zakupu papryki, zaczyna ona wołać: "weź mnie!" :) Tak więc taki gulasz to dobry sposób na wykorzystanie resztki, w tym przypadku papryki. Szybko się robi, nie jest pracochłonny, więc czas w tygodniu, po pracy, na pewno się(...)Najpierw w kubeczku dokładnie mieszamy ją z mąką, po czym dolewamy gorący wywar spod gulaszu i ponownie dokładnie mieszamy (ja używam sprężynki). Przelewamy sos na patelnię i mieszając doprowadzamy danie do zagotowania - wyłączamy Nakładamy porcję ryżu na talerz i na nią przekładamy gulasz z papryką Smacznego! :) Przepis bierze udział w mojej akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compodczas gotowania. Jeśli jednak zamierzam wykorzystać bulwy jako element dania głównego, dodaję soli do wody, aby nabrały one trochę smaku. Prawidłowo ugotowany seler nie ma w ogóle koloru surowizny tzn. koloru białego. Seler korzeniowy (bulwy) : 180 g - 190 g Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania: 20 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania Seler korzeniowy (bulwy): 220g - 230g Ciśnienie: Niskie
Szybko SzybkowarRacuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała
Smaczne PotrawyNiedawno kupiłam kawałki udźca indyka bez kości i dzięki temu zrobiłam pomidorowego indyka z pieczarkami. Wyszło smacznie, szybko a poza tym inaczej. Składniki: 500 gram udźca
Smaki Ewy