Bardzo smaczny pasztet, aomatyczny, wilgotny dzięki dodanej cukinii. Szybki do przyrządzenia, prosty w wykonaniu. Lekki i jednocześnie sycący. Super smakuje ze świeżą bułeczką, ale też np. też na ciepło z chrzanem czy sosem pieczarkowym. Wszystko zależy od naszej inwencji :-) Pomijając mięso mielone otrzymamy wegetariańską wersję, która jest równie pyszna. Składniki: 3 szklanki startej na oczkach
Walijskie PichcenieTakie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka
Moje Małe Czarowanieziemniaczany z jajkiem Amerykanskie placuszki z bekonem i syropem klonowym Shakshouka Jajko flamenco Jajko sadzone na porach z boczkiem Jajko w koszulce na bułeczce Jajecznica na indyjską nutę Jajecznica na boczku Jajecznica z kabanosem Obiado-kolacja: Szybki kurczak w 5 smakach Kurczak vindaloo Wieprzowina madras Kurczak po cejlonsku Meksykanski gulasz z kurczaka Chilli Con Carne Makaronowa zapiekanka z kiełbasy
Codzienne GotowaniePora coś zjeść" . Ostatnio Córcia bardzo ubolewała nad tym, że zaprzestaliśmy wspólnych niedzielnych śniadań z ciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się
Dzieje kuchennej WiewióryPyszne, domowe klasyczne żytnie bułeczki. Chrupiące z zewnątrz i zbite w środku, a zarazem lekkie z puszystym miękiszem. Są bardzo dobre, szybko się je robi więc zachęcam do zrobienia na śniadanie lub kolację ;) Składniki: 15g świeżych drożdży 300ml ciepłej wody lub mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400g mąki żytniej chlebowej Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej(...)minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól i pozostałą część mąki. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut. Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut (najlepiej
Słodki Zakątekpulchne. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie szybko zagnieść, podzielić na 12-15 części. Z każdego kawałka ciasta formować okrągłą bułęczkę, układać bułeczki na blasze przykrytej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki wgnieść dołek. Bułęczki posmarować rozmąconym białkiem
kolorowotorcikowoBułeczki meksykańskie? Zastanawiam się dlaczego mają taką nazwę jakoś ani w wyglądzie ani w smaku nie kojarzą mi się z Meksykiem. Za to są to przepyszne pszenne bułki o puszystym miąższu i chrupiącej skórce Idealna bułka śniadaniowa :) Źródło tutaj Zaczyn 100 g mąki pszennej chlebowej 25 g świeżych drożdży 335 g letniej wody 1 łyżka miodu Wszystkie(...)godziny. Po tym czacie odgazować ciasto (uderzamy kilka razy pięścią ) Ciasto podzielić na 9-10 części uformować szybko kulki, odkładać na blaszkę łączeniem do góry odstawić na 10 minut. Po tym czasie formować bułeczki układać na blaszce w dużych odstępach łączniem do dołu. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki naciąć nożem wzdłuż i delikatnie oprószyć mąką. Piec
Delicious Titbitsmleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego otarta skórka z jednej cytryny Możecie dodać rodzynki Z masła zagnieść szybko ciasto, dodając proszek do pieczenia, cukier, sól, otartą skórkę z cytryny i jajka rozbełtane z mlekiem. (zostawcie sobie trzy łyżki do posmarowania bułeczek). Rozwałkować na około 1- 2 cm i wycinać okrągłe placuszki. Posmarować rozbełtanym w mleku jajkiem. Piec w temperaturze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDomowe bułeczki z parówką – parówki w cieście drożdżowym Dziś mam dla Was przepis na pyszne domowe bułeczki z parówką w środku. Takie parówki w cieście drożdżowym śmiało zastąpią tradycyjne hod-dogi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu – ciasto nie wymaga wyrastania. My je uwielbiamy. Takie domowe bułki z parówką, to idealny pomysł na śniadanie czy kolacje. Śmiało można(...)szklanki mleka 1 opakowanie drożdży instant 8 g 1 łyżka cukru szczypta soli 1 jajko klasy M Dodatkowo: parówki wiedeńskie z szynki Olewnik 1 jajko do posmarowania bułeczek sezam do posypania Przygotowanie: Mleko podgrzewamy – ma być ciepłe, ale nie gorące. Do miski wsypujemy mąkę, najpierw około 300 g. Dodajemy suche drożdże, szczyptę soli i cukier. Wbijamy 1 jajko
Słodkie okruszkiWypiekanie na śniadanie i pyszne mleczne bułeczki wg tego przepisu.Moje bułeczki nie mają idealnego wyglądu ale smakują wyśmienicie.Polecam innym , bo warto upiec . 500 g mąki pszennej tortowej np. typ 450 lub 480 1 łyżeczka soli 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży 1 jajko + 1 jako do posmarowania bułek 60 g miodu 60 g masła, roztopionego(...)ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i szybkim ruchem naciąć – najlepiej bardzo ostrym nożem lub żyletką Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wyrośnięte bułeczki włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut, do czasu aż będą ładnie zarumienione, a postukane od spodu będą wydawały
Moje domowe kucharzenieprzedszkolnych i z kuchni domowej naszych babć i mam. Kryzysowe danie z najprostszych składników, które są zwykle w domu, proste i szybkie i co najważniejsze - lubiane przez wszystkich. Można je podać jak na powyższym zdjęciu z bułeczką i masłem, można podać z masłem i cukrem, albo z sezonowymi owocami - teraz polecam oczywiście truskawki. Kluski leniwe Składniki: 250 g sera białego
Smaczny zeszytNa śniadanie zrobiłam paluchy drożdżowe, pulchne, smakowe i szybko znikające. Świeżo pieczywo na śniadanie to coś co smakuje każdemu, małemu i dużemu. Dlatego warto pokusić się
Moje Małe Czarowaniepodwoi swoją objętość. Ciasto wykładamy na podsypany blat, wyrabiamy, formujemy rulon i obsypujemy go mąką. Ostrym nożem dzielimy na bułeczki, w miarę równe. Przekładamy je na wyłożoną papierem blachę i odstawiamy, żeby wyrosły. Nacinamy szybko i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Na dno piekarnika wlewamy szklankę lodowatej wody. Pieczemy ok. 15-18 min. Post Bułki jogurtowe pojawił się
ladykitchenNie dość że one są łatwe, to są też szybkie i przepyszne. Idealnie nadają się do kanapek do pracy czy szkoły. Śniadanie z ich udziałem jest
Moje Małe CzarowaniePysznych chlebów u mnie zawsze sporo, czy to tych szybkich, czy tych trudnych a i tych czasochłonnych nie zabraknie. Ten jest pyszny i zdrowy a także
Moje Małe Czarowanie