szybkie bułeczki - 1518 przepisów (strona:26/102)

Level up w kwestii domowego pieczywa 172

kwestii pieczywa. Na piątek zaplanowaliśmy wspólne, leniwe śniadanie, które nie zdarzają się tak często, jakbym sobie tego życzyła. W związku z tym postanowiłam przygotować coś specjalnego - domowe bułeczki. C. je uwielbia, więc wiedziałam, że sprawię mu przyjemność. Chciałam użyć prażonej cebulki, której mamy w domu spory zapas (jest to spowodowane tym, że w Danii hot-dogi bez prażonej cebulki(...)lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20-30 minut do napuszenia.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży 204

zrób je rano w domu. Bułeczki śniadaniowe według tego przepisu upiecze każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy bułek nie piekł. Czas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 bułeczki wielkości kajzerek Pieczywo bez drożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy

Niedzielny kucharz
Pikantne bułeczki orkiszowe z czarnuszką 108

Proste bułeczki z mąki orkiszowej, która sprawia, że są zdrowsze. Pikantne, puszyste i szybkie w przygotowaniu. Najlepsze, bo domowe! Przepis zaczerpnięty z książki Konrada Gaca- Kuchnia Fit. Polecam ;) Składniki: 800 g mąki orkiszowej 7 g suchych drożdży 600 ml letniej wody 2 łyżki czarnuszki 2 łyżki ostrej papryki 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki umieścić w misce, a następnie dobrze wyrobić rękami do uzyskania elastycznego, sprężystego ciasta. Ciasto podzielić na około 20 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 60 minut). Po tym czasie naciąć bułeczki ostrym nożem oraz posypać czarnuszką (opcjonalnie). Piec w 200 st.C około

Nastoletnie Wypiekanie
Domowe bułki do hamburgerów 158

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki.Przepis ten umieszczam na listopadowej(...)potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki puszyste, maślane 153

piekły się na złoty kolor ok. 15-20 minut. Upieczone wyłożyłam na kratkę Szybko się je robi, szybko się wypiekają i szybko stygną. Można przygotować na weekendowe śniadanie Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia takich bułeczek. Zapewniam Was, że warto, bo są smaczne. Życzę więc... SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz

Kuchnia u Krysi
Marmurkowa drożdżówka 113

mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 112

mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy

mecooks
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 178

kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...?Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar(...)cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną 87

Nastał październik....naprawdę czas tak szybko zasuwa? Powoli liście się wybarwiają, spadają z drzew, w lasach rosną grzyby. Lubię ten czas początku jesieni gdy za oknem

Moje Małe Czarowanie
Francuskie sakiewki z kindziukiem długo wędzonym 156

Witajcie :)  Dzisiaj tak na szybko pyszna przekąska do przegryzienia, z ciasta francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki bez wyrastania 119

ostatnio gdzie nie zajrzysz tam bułeczki , tak więc zrobiłam i ja.Wg mnie za mało soli,ale wiadomo każdy ma inne gusta.Bułeczki szybkie , bo bez wyrastania.Spróbujcie. 500 g mąki 35 g drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli  300 ml letniej wody Wszystko wymieszać, formować bułeczki .Włożyć bułeczki do piekarnika , piec 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Scones orkiszowe 133

jest nie do zdobycia, a nie odważyłam się jeszcze zrobić ją sama.  Muszę jednak przyznać, że gęsty jogurt spełnij swoją rolę.     Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek) 225 g mąki orkiszowej typ 630 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g masła w temperaturze pokojowej ok. 150 ml mleka 1 1/2 łyżki cukru szczypta soli dżem truskawkowy(...)proszkiem i solą.  Dodać masło i wyrobić palcami.    Następnie powoli wlewać mleko i mieszać ciasto nożem.  Szybko zagnieść gotowe ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.  Wykroić bułeczki.  Pozostałe ciasto zagnieść, ponownie rozwałkować i i wyciąć bułeczki.  Wycięte bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Można posmarować

Sto kolorów kuchni
Waflowe miseczki z truskawkami, galaretką i bułeczkami maślanymi 117

galaretką ( klik ). I właśnie, co zrobić z tym wnętrzem, które należy "wyskubać"? Właśnie waflowe miseczki. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Możecie również użyć dowolnych owoców. Pycha!   miseczki waflowe truskawki galaretka cytrynowa wnętrze bułeczek maślanych Dodatkowo: bita śmietana wiórki czekoladowe   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i po ostudzeniu wstawić do lodówki

Di gotuje
Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami 140

Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Bułeczki wychodzą mięciutkie i znikają w zatrważającym tempie     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 30g przestudzonego, roztopionego masła 3 łyżeczki drobnego cukru 1 łyżeczka soli(...)widelcem z mlekiem *** *** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu *** *** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli *** *** Na bułeczkach wykonujemy dwa nacięcia – poprzeczne albo na krzyż *** *** W nacięciach umieszczamy masło ziołowe *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut *** *** Bułeczki pysznie smakują zarówno na ciepło

Blog z Apetytem
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 89

Bułeczki na sodzie z patelni – zrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze(...)pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 płaska łyżeczka soli

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania