Szybki placek na maślance z rabarbarem to jedno z łatwiejszych ciast jakie znam. Wystarczy tylko szybko wymieszać wszystkie składniki ciasta, wyłożyć na tortownicę, poukładać dodatki - w tym przypadku rabarbar - i do piekarnika. Ciasto możemy także upiec z innymi owocami, ważne jest tylko, aby one nie były zbyt wilgotne. Można je też ewentualnie obtoczyć mąką ziemniaczaną. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie(...)także inne pomysły na rabarbar na słodko: Tarta z rabarbarem i budyniem Szybkie ciasto z jogurtem, truskawkami i rabarbarem Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Kakaowe ciasto z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tartę z rabarbarem Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szybki placek na maślance
Kulinarne przygody Gatitybułeczek na śniadanie. Na blogu A dupa rośnie znalazłam idealne połączenie - pyszne bułeczki jogurtowe. Wyszły delikatne, a jednocześnie wyjątkowo sycące. Wspaniale smakują z przyrumienionym sezamem. Spróbujcie koniecznie!Bułeczki na jogurcieSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej14 g świeżych drożdży120 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru200 g jogurtu naturalnego1 jajko1 łyżeczka soli60 g masładodatkowo:1 jajko15 g sezamuMąkę przesiać(...)przestudzić, dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto ma być gładkie, może się delikatnie lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.Piec w 190 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChrupiąca skórka z sezamem dopełnia całości. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na niedzielne śniadanie, upieczcie bułeczki - nie wymagają dużo czasu, a sprawiają, że posiłek nabiera zupełnie innego charakteru.Ziołowe bułeczki z sezamemSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej250 ml letniego mleka25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 jajko1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka suszonego rozmarynu25(...)dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do lodówki na noc.Wyjąć blachę z lodówki 30 minut przed planowanym pieczeniem.Bułeczki opędzlować
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym śniadaniu zrobią furorę.Nocne bułeczki marchewkowe z ziarnami dyniSkładniki:(na 10 bułeczek)430 g mąki pszennej11 g suchych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki kurkumy370 g marchewek1 żółtko30 g masładodatkowo:1 żółtko2 łyżki mleka25 g pestek dyniMarchewki obrać, pokroić w kostkę, ugotować(...)przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do lodówki na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki wyjąć z lodówki 30-40 minut przed
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na te słodkie bułeczki twarogowe absolutnie mnie zachwycił, jest błyskawiczny a efekt przeszedł moje oczekiwania. Bułeczki są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, lekko słodkie, a nadzienie z nutelli sprawia że stają się nieco odświętne. Ciasto bardzo przypadło mi do gustu, jest puszyste i wilgotne, nie wymaga wyrabiania i nie wyczuwa się w nim smaku proszku do pieczenia(...)Polecam Wam gorąco spróbować, w sam raz gdy macie ochotę na coś słodkiego i szybkiego. Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 20 min Składniki: (na 12 bułeczek) 2 jajka 5 łyżek cukru / 65 g 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli 200 g twarogu sernikowego mielonego 2 łyżki oleju 200 g mąki / 1 i 1/4 szklanki 1 łyżeczka proszku
Słodki Blogznaczy idealny do modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować.Bułeczki z boczkiem, cebulą i seremSkładniki:(na 12 sztuk)500 g mąki pszennej12 g suszonych drożdży300 ml letniego mleka1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli50 g masła200 g wędzonego boczku2 średnie czerwone cebuledodatkowo(...)ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć.Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę.Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać startym serem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeImprezowa świeża przekąska dla fanów surowych, podsuszanych wędlin. Delikatna i pyszna, do tego (jak zawsze prawie;) na moim blogu) szybko się robi. Smakuje wyśmienicie z pieczonymi i chrupiącymi ciepłymi bułeczkami prosto z pieca. Mniam! Składniki: 2 duże pomidory 3/4 szklanki ugotowanej ciętej zielonej fasolki kilka plastrów szynki parmeńskiej sól, pieprz, ostra papryka świeża natka pietruszki drobno posiekana kilka orzechów włoskich
Zasmakuj KuchniUwielbiam pieczone, domowe drożdżówki. Tym razem upiekłam z serem i truskawkami. Wyszły mega smaczne. Troszkę wymagają pracy w przygotowaniu, ale warto. Bardzo szybko znikają z talerza. Na blogu znajdziecie również inne pyszne bułeczki z serem, ananasem, jagodzianki czy z czekoladą. Wszystkie te przepisy znajdziecie tutaj 250 ml mleka 100 g masła, roztopionego 1/2 szklanki cukru 2 jajka
O kuchni z uczuciemprzygotowaną wątróbką czasem tęsknię, bo jest pyszna i delikatna więc dzielę się z Wami przepisem. Jej zaletą jest to, że szybko się robi, najlepiej smakuje prosto z patelni z pszenną bułeczką. Składniki: 60 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 winne jabłko 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki delikatnej musztardy ½ szklanki wody 1 szklanka słodkiej śmietanki
Wanilia i Kardamonmyśl na wspaniałe, świeże pieczywo z kubkiem gorącego kakao. Czyż to nie idealny początek dnia? Jak dla mnie, tak. Przepis jest dość prosty i szybki. Wymyśliłam go w oparciu o znane mi przepisy na bułeczki i inne pieczywa. Troszkę "tego", troszkę "tamtego" i ... w rezultacie wyszły wspaniałe, lekko słodkie paluchy. Chrupkie z zewnątrz, a mięciutkie wewnątrz. Do tego kubek kakao
Słodkie okruszkiSezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru3 jajka100 g masłaszczypta soliNadzienie:1,5 szklanki jagód2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejLukier:1 szklanka cukru pudruokoło 4 łyżek gorącej wodyPrzygotowanie:W miseczce
Oryginalny smakblaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Znów przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 30 minut, żeby znów ciasto podrosło. Teraz szybko zrobiłam kruszonkę Wszystkie składniki wsypałam do miski. Wymieszałam ręką i rozgniatając między palcami tworzyła się kruszonka. Wyrośnięte bułeczki spłaszczyłam wciskając w nie mocno do spodu dno szklanki, tworząc wgłębienie. Do każdego takiego wgłębienia nakładałam łyżkę budyniu, następnie łyżkę karmelizowanych
Kuchnia u Krysiświętach mamy przesyt słodkości, dlatego dla odmiany proponuję upiec maślane bułeczki. Najsmaczniejsze są zaraz po upieczeniu :) Na 16 małych bułeczek. Składniki : · 500 g mąki pszennej 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml letniego mleka łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Przygotowanie: Mąkę przesiać(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia Po nocy w lodówce ciasto wyjąć i zostawić na kuchennym blacie, aż osiągnie temperaturę pokojową Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 16 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć je w kształcie serca na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 20-30 min. Jajko roztrzepać z mlekiem, posmarować bułeczki
Proste PotrawyPrzepyszne angielskie bułeczki z dodatkiem płatków orkiszowych przygotujecie dosłownie w pół godziny. Są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a jeszcze ciepłe i chrupiące będą doskonale smakowały z nowym dżemem Łowicza z czarnego bzu . Bowiem w ofercie Łowicz pojawiły się nowe prozdrowotne dżemy 100% owoców tylko z naturalnymi cukrami występującymi w owocach. Takie bułeczki z samymi zdrowymi dodatkami
Smakołyki AsiFormowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, zdecydujcie się koniecznie - zobaczycie, jak to wciąga!Bułki z bekonem, cebulką i seremSkładniki:(na 10 sztuk)500 g mąki pszennej24 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru150(...)sól. Zagnieść ciasto. Dodać cebulę z bekonem, wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki opędzlować mlekiem, posypać startym serem. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrze