szybkie bułeczki - 1518 przepisów (strona:25/102)

Błyskawiczne bułeczki śniadaniowe bez drożdży 238

zrób je rano w domu. Bułeczki śniadaniowe według tego przepisu upiecze każdy, nawet jeśli wcześniej nigdy bułek nie piekł. Czas : 25 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 4 bułeczki wielkości kajzerek Pieczywo bez drożdży to sepcjalność starej kuchni irlandzkiej. Soda bread to specjalność każdej irlandzkiej szanującej się babki. Robi się go bardzo szybko, na poczekaniu i zrobi go każdy

Niedzielny kucharz
Domowe bułki do hamburgerów 184

Zachwyciłam się tymi bułeczkami ! Już na pewno nigdy nie kupię gotowych. Robi się je szybko, przepis jest bardzo prosty. Pięknie wyrosły, w środku są puchate i delikatne, ale broń Boże gąbczaste. Oczywiście bułki też doskonale smakują bez mięsnych hamburgerów  :).Do ich upieczenia wykorzystałam przepis Doroty z bloga Moje wypieki.Przepis ten umieszczam na listopadowej(...)potrzeba. Ja zużyłam 3 szklanki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto wykładamy na posypany mąką blat, dzielimy na osiem części i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każda bułeczkę mocno spłaszczamy dłonią.. Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, bułeczki smarujemy żółtkiem

Kulinarne przygody Gatity
Bułeczki puszyste, maślane 184

piekły się na złoty kolor ok. 15-20 minut. Upieczone wyłożyłam na kratkę Szybko się je robi, szybko się wypiekają i szybko stygną. Można przygotować na weekendowe śniadanie Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia takich bułeczek. Zapewniam Was, że warto, bo są smaczne. Życzę więc... SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz

Kuchnia u Krysi
Marmurkowa drożdżówka 151

mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 150

mało mąki sprawi, iż ciasto nie wyrośnie nam tak jak powinno. Za dużo mąki natomiast spowoduje, iż ciasto po upieczeniu będzie twarde i szybko wyschnie. Warto praktykować i piec w miarę możliwości drożdżowe bułki, bułeczki i ciasta regularnie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 60 dkg mąki(...)przesiać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem oraz letnie mleko. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto przez co najmniej pięć minut. Ja użyłam malaksera i poszło mi to dość szybko i bez większego wysiłku. Po pięciu minutach dodać roztopioną margarynę. Wyrabiać przez kolejnych kilka minut. Wyrobione ciasto podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej barwnik spożywczy

mecooks
Drożdżowa inauguracja sezonu rabarbarowego 203

kęsie. Hmm... Czyżby padało jakby troszkę mniej...?Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to wspomnienie dzieciństwa - Babcia piekła ich całe mnóstwo w sezonie. Postanowiłam przygotować wersję mini, czyli pojedyncze, słodkie bułeczki. Co prawda zrosły mi się na blasze, ale moim zdaniem dodaje im to tylko rustykalnego uroku. Są naprawdę pyszne - mięciutkie, puchate ciasto, kwaśny, ale rozpływający się w ustach rabarbar(...)cukrem i odstawić na 30 minut.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem i kardamonem, a następnie rozetrzeć palcami z masłem.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko wyrobić, podzielić na 12 rónych części. Z każdej oformować okrągłą bułeczkę, spłaszczyć i ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej ułożyć kilka kawałków rabarbaru, wciskając w ciasto. Posypać kruszonką i odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno orkiszowy z siemieniem lnianym i kaszą jaglaną 116

Nastał październik....naprawdę czas tak szybko zasuwa? Powoli liście się wybarwiają, spadają z drzew, w lasach rosną grzyby. Lubię ten czas początku jesieni gdy za oknem

Moje Małe Czarowanie
Francuskie sakiewki z kindziukiem długo wędzonym 187

Witajcie :)  Dzisiaj tak na szybko pyszna przekąska do przegryzienia, z ciasta francuskiego z kindziukiem od firmy Duda. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki bez wyrastania 149

ostatnio gdzie nie zajrzysz tam bułeczki , tak więc zrobiłam i ja.Wg mnie za mało soli,ale wiadomo każdy ma inne gusta.Bułeczki szybkie , bo bez wyrastania.Spróbujcie. 500 g mąki 35 g drożdży 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru 0,5 łyżeczki soli  300 ml letniej wody Wszystko wymieszać, formować bułeczki .Włożyć bułeczki do piekarnika , piec 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Waflowe miseczki z truskawkami, galaretką i bułeczkami maślanymi 146

galaretką ( klik ). I właśnie, co zrobić z tym wnętrzem, które należy "wyskubać"? Właśnie waflowe miseczki. Są smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu. Proporcje dostosujcie do własnych potrzeb. Możecie również użyć dowolnych owoców. Pycha!   miseczki waflowe truskawki galaretka cytrynowa wnętrze bułeczek maślanych Dodatkowo: bita śmietana wiórki czekoladowe   Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania i po ostudzeniu wstawić do lodówki

Di gotuje
Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami 171

Puszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i puszystość. Bułeczki wychodzą mięciutkie i znikają w zatrważającym tempie     Składniki: Ciasto: 400g mąki pszennej 30g przestudzonego, roztopionego masła 3 łyżeczki drobnego cukru 1 łyżeczka soli(...)widelcem z mlekiem *** *** Tak przygotowaną mieszanką smarujemy bułeczki z wierzchu *** *** Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, posiekaną zieleniną i szczyptą soli *** *** Na bułeczkach wykonujemy dwa nacięcia – poprzeczne albo na krzyż *** *** W nacięciach umieszczamy masło ziołowe *** *** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy przez 15 minut *** *** Bułeczki pysznie smakują zarówno na ciepło

Blog z Apetytem
Bułeczki na sodzie z patelni – Zrobisz je w kilka chwil 119

Bułeczki na sodzie z patelni – zrobisz je w kilka chwil. Proziaki to popularne w regionie podkarpackim pieczywo na sodzie (proza w tamtejszym języku to soda), wypiekane na blasze pieca na szybko, zawsze wtedy gdy w domu zabrakło pieczywa (bo piekło się go raz w tygodniu zwykle w sobotę w większej ilości). Są puszyste, lekko słodkie, bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze(...)pomidorem, choć i wersji na słodko z konfiturą i szklanką zimnej maślanki smakują rewelacyjnie. Cały sekret ich przygotowania tkwi w konsystencji ciasta, które musi być dość luźne by bułeczki ładnie wyrosły, podobno z czasem i praktyką dochodzi się do perfekcji. PRZEPIS BUŁECZKI NA SODZIE Z PATELNI Składniki: 0,25 l kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki 1 płaska łyżeczka soli

Dorota Smakuje
Bułeczki z twarogu i otrębów (bez mąki) 210

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Wiecie, że nie praktycznie nie jem sklepowego pieczywa? Może te bułeczki są dlatego takie pyszne. Robi się je ekspresowo i tak samo szybko znikają, bo smakują nawet bez żadnych dodatków. (Ewentualnie wystarczy prawdziwe masło - pycha!) Kolejną zaletą jest ich świeżość, gdyż nawet na drugi dzień są tak samo miękkie i wilgotne - tak jak tuż(...)odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu będą płaskie.) Piec

Di gotuje
Bułeczki z patelni nadziewane camembertem 266

wami przepisem na podobne bułeczki w wersji z mąką orkiszową i twarogiem kozim TUTAJ . Dzisiaj jednak prezentuję je wam w nieco innej odsłonie. Zachęcam do spróbowania ! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g camemberta Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków(...)dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć na papierze do pieczenia położonym na patelni. W ten sposób bułeczki nie będą do niej przywierały. Bułeczki są gotowe gdy tylko ciasto przestanie być surowe. Usmażone bułeczki przekładamy na talerz i podajemy od razu. Kaloryczność: 460 kalorii w całej porcji

Moja Micha
Pasta z makrelą z puszki 106

kolację …na postne dni „bez mięsa” Bardzo prosta pasta z jajkiem i makrelą z puszki To bardzo smaczny i szybki sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Świetnie smakuje z chlebem i bułeczkami, a „osobom bezglutenowym” polecam podanie pasty z pieczywem gryczanym, kukurydzianym, ryżowym lub z komosy.   Pomysły na śniadanie: ** Muffiny śniadaniowe ** Jajka faszerowane tuńczykiem ** Nadziewane

Kulinarny S.O.S.
Obwarzanki 179

umiem się im oprzeć. Chrupiąca skórka, niewiele miękiszu, wodzi na pokuszenie! Co zjeść na śniadanie? Przepisy na śniadanie: Panini z pieczarkami i serem Bułeczki drożdżowe Placuszki z serka homogenizowanego Kanapka Monte Cristo Gofry Na szybkie śniadanie obwarzankę można posmarować masłem i w zasadzie nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. Oczywiście na bogato przygotowuję je z pyszną szynką i rukolą

MamaOskarka
Bułeczki z serem zapiekane 174

Coś szybkiego na śniadanko lub kolację i świetny pomysł na wykorzystanie czerstwych bułeczek.Po upieczeniu są pyszne , takie chrupiące bułeczki z ciągnącym się serem ,a do tego pyszny napój Hortex, u mnie akurat jabłko -brzoskwinia. 2 bułeczki  1 łyżka masła 1 ząbek czosnku ser żółty -kilka plasterków papryka wędzona Bułeczki naciąć [ uważać, aby nie przeciąć do końca] wzdłuż

Moje domowe kucharzenie
Scones 153

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki

Na moim talerzu
Razowe mini bagietki orkiszowe 197

Mięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą. Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam! Składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Odrywane bułeczki cynamonowe 166

miałam pracowity i stresujący dzień. Rano pojechałam z klasą syna na basen do pomocy, a potem na badania lekarskie. Wróciłam , rodzinka głodna , zrobiłam szybki obiad, a potem żeby się odstresować upiekłam  puszyste, mięciutkie odrywane bułeczki cynamonowe. Składniki 1/4 szklanki ciepłej wody 560 g mąki 8 g suchych drożdży 100 g masła 1 szklanka mleka (250 ml) 1/4 łyżeczki soli

O kuchni z uczuciem
Scones 142

chlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki

NA MOIM TALERZU
Bułki drożdżowe z pieczarkami i cebulą 154

NONE X-NONE           Smaczne bułeczki drożdżowe to idealne rozwiązanie na śniadanie lub kolację. Zrobienie takich bułeczek nie jest trudne, a w smaku są naprawdę dobre. Bardzo szybko zniknęły z naszego stołu. Składniki: Ciasto: - 500g mąki - 250ml wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżki oleju - 2   żółtka

Pan i Pani Smith w kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 157

Proste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele angielskie, natka pietruszki. Wykonanie: Mięso zmielić, dodać żółtko, namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, sól do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić, dodać ubitą pianę i formować pulpety. Gotować w osolonej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
Drożdżówki z truskawkami 129

Kruszonka 100 g mąki pszennej 60 g posiekanego masła 1 opakowanie cukru waniliowego (8g) 5 łyżek cukru Składniki na kruszonkę wsypać do mocnego woreczka. Szybko zagnieść (przez woreczek), żeby się połączyły i wstawić do lodówki. Bułeczki 15 g świeżych drożdży (7g drożdży suszonych) 400 g mąki pszennej Typ 500 4 łyżki cukru trzcinowego 200 ml letniego mleka 1 łyżeczka ekstraktu

Pełny talerz
Troszkę jesienne drożdżówki z jeżynami 183

dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte ciasto raz jeszcze szybko zagnieść. Podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.Odstawić na 30 minut do napuszenia.W wyrośniętych bułkach spodem szklanki zrobić wgłębienia, niemal do samej

Pożeraczka, czyli raz adobrze