Przepyszne ,słodkie drożdżówki zapamiętane z dzieciństwa.Przepis bardzo polecam.Takie bułeczki przygotowałam dla mojej rodzinki.Znikły bardzo szybko w otwartych buziach dzieci i brata
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiMałe, puszyste bułki na śniadanie z chrupiącymi ziarenkami słonecznika we wnętrzu. Bułeczki są godne polecenia, robi się je szybko ale ostrzegam że znikają jeszcze szybciej. No to jak? zabieramy się za pieczenie? Bułki pszenne ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszybko u nas nie znika jak świeże bułeczki. Chłopcy wprost uwielbiają takie chrupiące jeszcze ciepłe. Mogą je jeść same bez żadnych dodatków. Staram się więc urozmaicać ich skład, żeby nie było zbyt monotonnie. Te dzisiejsze są miękkie i pulchne z żółtym zabarwieniem dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej i masła. Smakują znakomicie opiekane w tosterze z domowymi powidłami. Nadmiar można zamrozić
Wiem co jemChrupiące i szybkie w przygotowaniu koperty z ciasta francuskiego z borówkami i limonką , posypane cukrem pudrem. Podawane na ciepło lub na zimno. Idealny przepis w przypadku
Moja DelicjaDzień dobry :-) Dziś już piątek, zleciał ten tydzień szybciutko. U mnie przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z pesto z bazylii. Robi się je szybko, a z pesto smakują rewelacyjnie. Najlepsze cieplutkie, ale na zimno też super. Oczywiście na drugi dzień można je odgrzać w piekarniku. Polecam i miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki: 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych(...)szklanki mąki 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 słoiczek Pesto Genovese Ponti 1 jajko 1. Jeśli robimy bułeczki ze świeżych drożdży to najpierw musimy przygotować rozczyn: Do miseczki dajemy cukier, rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/2 szklanki ciepłego mleka, mieszamy i dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy, nakrywamy na 10 minut ściereczką
kruche babeczkidużo wcześniej i czekać aż wyrosną. Owszem, pięknie wyrośnięte brioszki są warte takiego zachodu. ale w moim wiecznym niedoczasie ciężko się do tego zmobilizować. Te bułeczki (zainspirowane tym przepisem ) za to rosną grzecznie i szybko- rano przygotowane ciasto rosło sobie, podczas gdy my pojechaliśmy na basen, po powrocie wystarczyło wsadzić je do piekarnika, zrobić kawę i delektować się. Bez większych
les mirabellesDoskonałe bułeczki drożdżowe na słodkie śniadanie jak również na rodzinne spotkanie przy kawie lub herbacie. Łatwe i szybkie w wykonaniu, a uśmiech zaskoczonych domowników, gdy obudzi ich poranny zapach pieczonych bułeczek unoszący się po domu jest bezcenny. Składniki: 0,5 kg mąki tortowej 1 szklanki mleka 50 gram świeżych drożdży 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki
kgwjanczewozaliczam ;) Bułeczki z bezglutenowej m ą ki z tapioki wzbogacone serem emmentaler, panierowane w parmezanie s ą proste i szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne. Chrupiąca sk ó rka bułeczek ukrywa pulchny i bardzo aromatyczny środek. Przyznaj ę , że trudno zatrzymać si ę na jednej bułeczce. Polecam serdecznie! SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocaSzybkie ciasteczka a’la szarlotki Puszyste, maślane i przepyszne ciastka z jabłkami, które wykonamy dosłownie w kilka chwil i to bez użycia miksera. Te szarlotki
Blog z ApetytemChwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj. Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza dłoni oliwą i odrywając kawałki ciasta formować bułeczki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi około 4 cm odstępy. Piekarnik nagrzać do 230 stopni C. Wstawić bułeczki i piec około 12 minut- do zrumienienia
Smaczne ZdroweProściej się nie da, szybko, sprawnie i po półtorej godzinie chleb na stole. Wrzucamy składniki do miski, mieszamy i do foremki ale do rzeczy. Chleb błyskawiczny
Moje Małe CzarowaniePszenne bułki, najprostsze, najlepsze, szybkie do zrobienia, idealne na śniadanie, idealne na kanapki do szkoły czy pracy, polecam serdecznie. Czasami zastanawiam się czy udało mi się
Moje Małe CzarowaniePrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenuRogaliki robi się bardzo szybko jednak trzeba swoje odczekac, lubię czasami tak się pobawić... dodatkowo robię miejsce na tegoroczne przetwory, więc czas wykorzystać te które zalegają
Radość kipiąca uśmiechem.poprosiłam o zmielenie, w domu mniej roboty;)) i tak się zastanawiałam do czego wykorzystać... Mięsa było sporo, więc tylko część zużyłam na farsz do bułeczek. Ile ich wyszło? Nie policzyłam :) ale sporo i bardzo szybko znikały, bo są naprawdę pyszne! Tak na ciepło jak i na zimno. Świetna propozycja na drugie śniadanie do pracy i szkoły lub na rodzinną wycieczkę
Kolorowy Przepisownik