inaczej mówiąc wywabiłam je na chwilkę z przytulnych hamaczków i poczęstowałam smakołykiem w formie jogurtowego dropsa). Obudziłam się z tą myślą: "Wypróbować świeżo znaleziony przepis na bułeczki". Wszystkie składniki miałam pod nosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne
Przepysznik - BLW i nie tylkomożecie zrobić je ze świeżych. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. Są mięciutkie i bardzo pyszne. U mnie zniknęły bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnich bułeczek. Możecie zrobić je również z innymi owocami, np. truskawkami. Polecam Post Drożdżówki z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetemu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne
Malinowa KawiarenkaNastępnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki(...)szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około 8 małych bułeczek. Posmarować bułeczki lekko ubitym białkiem i posypać ziarnami. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Mama z MotylemRożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną . Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie
Moja Delicjaszkoły, więc szukałam potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka(...)suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut- układając
les mirabellesziarnami, ale tym razem dodałam do nich suszony czosnek niedźwiedzi. Wyszły znakomite. Skórka chrupiąca a środek mięciutki. Zdecydowanie warto upiec w wolny weekend zwłaszcza, że bułeczki są bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu ;) Składniki na 10 bułek: 300 g mąki pszennej typ 450 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 1850 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju(...)niej wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 45 minut. Po tym czasie jeśli ciasto podwoiło już swoją objętość, uformować 10 płaskich bułeczek, ułożyć na blachach wyłożonych papierem i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30 min. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni (góra-dół) i piec bułki przez ok 15 minut. Bułeczki najlepiej
Ze smakiem i z pasjąBezglutenowe bułeczki z komosy ryżowej to prosty, szybki i bardzo smaczny sposób na domowe pieczywo i wykorzystanie nadmiaru kaszy :) Oryginalny przepis dostałam od koleżanki Marty, która zrobiła je w wersji z kaszy jaglanej, ale jak widać quinoa też się do tego znakomicie nadaje. Wspaniale smakują same, z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy z oliwek, ale także z serkiem czy dżemem. Polecam(...)ciasta musi pozostać gęsta.Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłymi miejscu na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przemieszaj i mokrymi rękami formuj bułeczki.Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Studź na kratce. Z tego
Kuchnia bezglutenowaOtrębowe bułeczki ze słonecznikiem to smaczny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Bułeczki są łatwe i robi się je bardzo szybko. Już w trakcie pieczenia po całym domu unosi się delikatny ziołowy aromat. Oto przepis na pyszne, aromatyczne i zdrowe otrębowe bułeczki ze słonecznikiem. 60 minut 8 bułeczek Składniki 250 g białego sera bez tłuszczu 150 g otrębów pszennych 50 g pestek słonecznika
My Chcemy Jeśćtarasie pieknego hotelu, w ciepłym kraju z kawą w jednej ręce a ciepłą , świeżą bułeczką w drugiej. Mamy teraz taki czas, że z tego marzenia mogę sobie zafundować swój własny taras, trochę słońca, własną kawę i świeżą bułeczkę. Bułki te robi się bardzo szybko i są dość tanie . Ponadto jak są świeże drożdże to dwie godziny z rośnięciem(...)Przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce na ok.40 min. Po wyrośnięciu ciasta ( powinno dwukrotnie zwiększyć objętość) ciasto znów wyrabiam i dzielę na równe kawałeczki . Z tych kawałeczków formuję bułeczki. Nacinam krzyżyki na wierzchu i smaruje bułeczki olejem. Odstawiam na 10-15 min do wyrośnięcia. Piekę w temp. 160C ( termoobieg) około 20 min. Po wyjęciu z pieca, najlepiej przełożyć bułki
Kuchnia Pełna EmocjiDomowe, mięciutkie, puszyste bułeczki ze śliwkami i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na deser z wykorzystaniem słoiczków konfitur Manufaktury Wielkopolskiej. Bułeczki rozpływają się w ustach i szybko znikają przy małej czarnej z najbliższymi. Domowy wypiek pachnący śliwkami z domowego sadu to smak dzieciństwa, którego się nie zapomina, to także przepis z zeszytu mamy przekazywany kolejnym pokoleniom naszej rodziny. Składniki(...)każdą rozwałkować na grubość 2,5-3 cm. Następnie wyciąć z ciast koła (o średnicy 9 cm ), przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie, wypełnić śliwkami i pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około
Szalona Kuchnia Ewelinyjednak tradycyjne pączki, smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. To alternatywa dla osób dbających o linię, ponieważ są mniej kaloryczne W smaku przypominają słodkie bułeczki, tyle tylko, że są delikatniejsze i puchate. Nadziewałam je powidłami, ale równie dobrze może być dżem lub marmolada. Polecam Składniki (na około 15 pączków) : Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka(...)ucieramy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polewamy upieczone pączki. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Churros → Szybkie mini pączki serowe → Jagodzianki → Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek → Racuchy z jabłkami
Oryginalny smakjest budyń. Z tymi bułeczkami wiąże się jednak historia nieco dłuższa. W czwartek siedząc w pracy postanowiłam, że pojedziemy w piątek do ZOO. Szybko wzięłam urlop, a po powrocie z pracy zabrałam się za słodkie bułeczki z budyniem. Ze względu na to, że jeszcze jechałam do miasta na zakupy, to same bułki upiekłam bardzo późno. Tak mało ostatnio mam czasu
Passions hobbies lifekiedy za oknem ponuro i deszczowo, nie ma nic lepszego niż talerz gorącej zupy. U nas doskonale sprawdza się jako danie obiadowe z ciepłą bułeczką. Zupa jest bardzo pożywna i szybka w przygotowaniu. Przepis jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, to zupa ta sprawdza się doskonale. Jednak zanim przejdę do przepisu
Zrób to smacznie