sklepy są zamknięte, najlepszym wyjściem z sytuacji jest upieczenie własnego chleba lub bułek. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, szybkie do zrobienia pszenne bułki śniadaniowe. Robione z tylko 4 składników i o krótkim czasie wyrastania. Szybka metoda 15/15/15 i gwarancja pysznego smaku. Polecam. SKLADNIKI: 500 G MĄKI PSZENNEJ TYP 550 20 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY 300 ML CIEPŁEJ WODY(...)WYROŚNIĘCIA. ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM PO PIĘTNASTU MINUTACH Z CIASTA ZDJĄĆ ŚCIERECZKĘ. CIASTO UFORMOWAĆ W WAŁEK I PODZIELIĆ NA RÓWNE KAWAŁKI, O WADZE 80 GRAMÓW. U MNIE WYSZŁO DOKŁADNIE 10 BUŁECZEK. KAWAŁKI CIASTA UFORMOWAĆ W OKRĄGŁE BUŁECZKI I WYŁOŻYĆ NA BLACHĘ WYŁOŻONĄ PAPIEREM DO PIECZENIA. BLACHĘ PRZYKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ODSTAWIĆ NA NASTĘPNE 15 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. PO TYM CZASIE ZDJĄĆ ŚCIERECZKĘ
Pani M - kuchnia smakowitaDawno nie piekłam drożdżówek. Trzeba było to nadrobić, więc są :) Pyszne, mięciutkie bułeczki z jabłkami i kruszonką. Dość szybkie i proste w przygotowaniu. Wszystko robimy w jednej misce, nie trzeba osobno robić zaczynu. Zaczyn robimy od razu w dużej misce, następnie dodajemy resztę składników. Sami zobaczcie jakie to proste. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, a smak domowych bułeczek przebija
Agusiowe smakołykimleka, masło - więc kombinuję co by tu zrobić, żeby się nie narobić i najeść do syta przy okazji. Chwila, moment - i już wiem! Czas na wypróbowanie szybkiego przepisu na scones - czyli angielskich bułeczek. Polecam Wam wypróbować, najlepiej smakują właśnie z prawdziwym masłem i dżemem. No i ten zapach podczas pieczenia! Smacznego! Źródło: Moje Wypieki Składniki: 200 g mąki pszennej(...)mlekiem, tak żeby całość płynu obejmowała 125 ml dżem i masło do podania Wykonanie: Masło siekamy z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Wlewamy mleko z jajkiem i szybko wyrabiamy rękoma (gdyby za bardzo się kleiło, dosypujemy odrobinę mąki). Grubo wałkujemy (na ok. 1.5 cm). Wycinamy szklanką krążki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
psgotujemynaszych polskich drożdżówkach i bułeczkach. Bułeczki japońskie Hokkaido formuje się w charakterystyczny, ale banalnie prosty sposób (jak na filmie). Jeśli wolicie, możecie uformować je w kształt tradycyjnych, okrągłych bułeczek - będzie szybciej, ale tak samo smacznie. Moje mleczne bułeczki są do odrywania - rosną więc blisko siebie, nie trzeba zostawiać między nimi dużych odstępów. Nasze maślane bułeczki będą przysmakiem dla dzieci(...)wyrośnięciu podzielić na 9 bułeczek. Każdą bułeczkę rozwałkować, zawijać brzegi do środka i zrolować (jak na filmie). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 40-50 minut. Posmarować bułeczki mlekiem, jajkiem lub śmietanką. Piec w 180C około 20-25 minut. Bułeczki japońskie powinny być wyraźnie zarumienione, gdyby jednak rumieniły się za szybko, można je przykryć papierem
Lekcje w kuchninadal lubię ich smak i od czasu do czasu przygotowuję je dla siebie i bliskich we własnej kuchni. Dziś troszkę mniej typowe, ale równie smaczne i szybkie zapiekane ciabatty. Te płaskie, prostokątne bułeczki, wypiekane według włoskiej receptury sprawdzają się równie dobrze jako baza do najróżniejszych kanapek i zapiekanek. Tym razem postanowiłam je przygotować z pieczarkowo-paprykowym farszem. A całość
Słodkie okruszkiBEZGLUTENOWE BUŁECZKI KUKURYDZIANE Przepis jak zwykle prosty i szybki, jednakże pamiętajmy o tym, iż nie ma w przepisie mąki pszennej, zatem bułki wychodzą lekko twarde - przed podaniem zawsze warto włożyć bułeczkę na kilka sekund do mikrofalówki, aby zmiękła. Składniki: - 3,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 2 szklanki mąki bezglutenowej; - 150g jogurtu naturalnego; - 2 szklanki wody; - 4 łyżki oleju; - 1,5 łyżeczki
MintTasteBułeczki te, mimo iż drożdżowe to zrobione bardzo szybko. Właściwie gdy drożdże wyrastały zrobiłam farsz, a później już pozostało tylko połączyć składniki i upiec. Bułeczki były bardzo smaczne z lekko pikantnym nadzieniem, którego nikt się nie spodziewał. Bułeczki meksykańskie SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru 120 ml mleka 50 ml oleju sól prowansalska
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiScones to popularne w Wielkiej Brytanii kruche ciastka, a raczej kruche bułeczki. Jest to bardzo prosty i szybki wypiek, idealny na śniadanie lub podwieczorek. Scones przygotowujemy bez drożdży, na proszku do pieczenia. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Do cassis – scones* dodajemy mrożone czarne porzeczki. Świeże owoce są bardzo delikatne i puszczają
Tajemnice SmakuPyszne, puszyste, odrywane bułeczki z farszem serowo-jagodowym, które szybko się przyrządza. Idealne na deser, śniadanie, czy kolację, do tego obowiązkowo kakao lub ciepłe mleko. A że dziś mamy taki pochmurny dzień, takie bułeczki z pewnością poprawią nam humor. SKŁADNIKI Nadzienie: 200 g sera w kostce 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego 1/2 szklanki jagód Ciasto
słodki bratekinaczej mówiąc wywabiłam je na chwilkę z przytulnych hamaczków i poczęstowałam smakołykiem w formie jogurtowego dropsa). Obudziłam się z tą myślą: "Wypróbować świeżo znaleziony przepis na bułeczki". Wszystkie składniki miałam pod nosem, wystarczyło szybko zrobić rozczyn, rozpuścić masełko i zabrać się za wyrabianie ciasta (to jest ten fragment, w którym potrzebuję zawsze pomocy M., jako silnego mężczyzny). Bułeczki wyszły pyszne
Przepysznik - BLW i nie tylkomożecie zrobić je ze świeżych. Najlepiej smakują w dniu pieczenia, jeszcze lekko ciepłe. Są mięciutkie i bardzo pyszne. U mnie zniknęły bardzo szybko, ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie ostatnich bułeczek. Możecie zrobić je również z innymi owocami, np. truskawkami. Polecam Post Drożdżówki z śliwkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujetemu znalazłam na tym blogu przepis na drożdżowe bułeczki na jogurcie i wiedziałam ,ze muszę je zrobić . I własnie dziś nadszedł ten dzień. Nie zawiodłam się , bułeczki są rewelacyjne . Puszyste , mięciutkie. Proste i szybkie w wykonaniu , a ciasto w czasie zlepiania świetnie współpracowało , nie klejąc się do rąk. Nadzienie z malin wspaniale do nich pasuje . Jak dla mnie bułeczki idealne
Malinowa KawiarenkaNastępnym razem spróbuję mąkę kukurydzianą zastąpić gryczaną. W przepisie jest też niestety kefir. Zastanawiam się jeszcze czym go zastąpić, ale na pewno podejmę próbę modyfikacji receptury. Bułeczki robi się bardzo prosto i szybko. Składniki: Ciasto: - 30 dag mąki kukurydzianej - 3 jajka - 2 łyżeczki oleju - 1 łyżeczka miodu (ja użyłam syropu klonowego) - 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia - 3/4 szklanki(...)szklanki pestek dyni Przygotowanie: Składniki na ciasto mieszamy dokładnie aż otrzymamy elastyczne ciasto. Jeśli jest za gęste możemy dolać odrobinkę wody, jeśli za rzadkie - dosypujemy mąki. Z ciasta uformować bułeczki. Powinno wyjść około 8 małych bułeczek. Posmarować bułeczki lekko ubitym białkiem i posypać ziarnami. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego
Mama z MotylemRożki z ciasta francuskiego z borówkami i cytryną . Proste i szybkie w przygotowaniu. Najsmaczniejsze na cieście francuskim na maśle (a nie na tłuszczu palmowym). Jeśli macie
Moja Delicjaszkoły, więc szukałam potrawy, którą mogłabym wziąć ze sobą na drugie śniadanie. I na kanadyjskim blogu znalazłam przepis na typowe angielskie [znowu...] bułeczki z dodatkiem kwiatków bzu- trochę podobne do naszych podpłomyków, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. No, może poza obrywaniem bzowych kwiatków. Jako drugie śniadanie sprawdziły się bezbłędnie. BUŁECZKI Z KWIATEM LILAKA Potrzebne 1 filiżanka kwiatów lilaka(...)suche składniki. Dodajemy zimne masło i szybko wyrabiamy, żeby otrzymać coś na wzór kruszonki. Dodajemy kwiatki i mieszamy. Wlewamy maślankę i niedokładnie wyrabiamy do momentu aż z ciasta możemy otrzymać dużą kulę. Kulę wykładamy na stolnicę i formujemy okrągłe placuszki grubości 1-2 cm i średnicy 4-5cm- mi wyszło 12 sztuk. Bułeczki pieczemy po 16 minut- układając
les mirabelles