Myślę, że Wielkanoc jest idealnym czasem na jego wykorzystanie.Przepis znalazłam - jakżeby inaczej - w ukochanej ostatnio przeze mnie Brød: 100 lækre opskrifter. Oj, ciężko będzie innej książce zająć jej miejsce...Bułeczki szafranoweSkładniki:(na 12 sztuk)1/2 łyżeczki nitek szafranu3 łyżki wrzącej wody500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1,5 łyżeczki soli300 ml letniego mleka45 g masłaSzafran pokruszyć, zalać wrzątkiem(...)mleka. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę mleka i szafran, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 5-10 minut.Ciasto raz jeszcze szybko zagnieść, podzielić na 12 części. Z każdej uformować wałeczek o długości 10 cm. Układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdą naciąć ostrym nożem.Odstawić na 40-60 minut do wyrośnięcia - bułęczki powinny podwoić objętość.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzetego, że powstały te bułeckzi. Przepis na nie pochodzi z książki "Pieczywa siostry Marii" i doskonale się sprawdzi, jeśli chcecie upiec coś szybkiego i słodkiego do kawy mając małe brzdące u nogi ;) Składniki na 8 bułeczek 2,5 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 100 g masła 3/4 szklanki mleka szczypta soli 2 łyżki suszonych drożdży 1 jajko gruby cukier
My simple kitchenstaranne wyrobienie ciasta. Tak jak cierpliwość ważne jest również ciepło w pomieszczeniu, jak i temperatura składników. Jeśli będzie ciepło w kuchni, to ciasto szybko wyrośnie, ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów. Z tego przepisu wyjdą również pyszne bułeczki z cynamonem, jeśli pokrojone plastry ciasta ułożymy w formie z odstępami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 20 minut + wyrastanie i pieczenie Forma
Kuchcik gotujeKażdy dzień warto zacząć od dobrego śniadania. W ciągu tygodnia stawiamy raczej na szybkie posiłki ale w weekend kto nam zabroni trochę leniwej atmosfery? Wprawdzie te bułeczki przygotowuje się ekspresowo, jednak na pewno większość z Was nie przygotowałaby ich przed wyjściem do pracy. Ale w sobotę czy w niedzielę jest jak najbardziej wskazana odrobina luksusu :D Takie bułeczki to świetny
My simple kitchenPszenne bułeczki śniadaniowe, bez mleka, za to z dodatkiem jogurtu naturalnego. Proste i całkiem szybkie do zrobienia - wymagają zaledwie połowy czasu wyrastania, w porównaniu z większością przepisów tego typu. Puszyste, a zarazem wilgotne i sprężyste. Najlepsze oczywiście na świeżo, ale i na drugi dzień też są bardzo smaczne. A to właśnie dzięki jogurtowi, którego zalety odkryłam i doceniłam już dawno
Arabeska waniliowaMoje dziecko było zachwycone smakiem, zabrał nawet do szkoły na drugie śniadanie. Bardzo Was zachęcam do wypróbowania, bo warto. Robi się ja bardzo szybko, musimy tylko pamiętać, żeby grubo rozwałkować ciasto, dzięki temu uzyskamy grube puszyste bułeczki. Po upieczeniu ciasto jest kruche. Możemy je jeść na ciepło i na zimno :-). Miłego dnia :-) Składniki na 8 sztuk (trójkątów): 2,5 szklanki
kruche babeczkimleko (zacząć od 1 szklanki) i mieszać nożem. W razie potrzeby dolać odrobinę więcej mleka (ja dolałam prawie 1/4 szklanki). Szybko zarobić ciasto. Rozwałkować na grubość ok 1 - 1,5 cm i wyciąć bułeczki. Każdą ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować mlekiem. Wstawić do piekarnika na górną półkę
Sto kolorów kuchniprzepis z wykorzystaniem dyni. Ale jak tu nie korzystać z tego, że aktualnie jest na nią sezon? Dynia była już u mnie w bułeczkach ( klik ), a w "wersjach roboczych" jest jeszcze chleb :) Ale teraz coś na szybko - placuszki w wersji na słodko. Są pyszne i chrupiące. 'dyniowe placuszki' Składniki: - 1 szklanka pur é z dyni ( klik ) - 2 jajka
CookYourselfbułeczki z kalafiora albo te keto bajgle brokułowe ? Było to nic innego jak próba stworzenia czegoś na kształt pieczywa. Oba przepisy były całkiem udane, jednak dość pracochłonne. No i warzywne. A ja potrzebowałam czegoś rzeczywiście przypominającego smakiem i konsystencją prawdziwą kanapkę. Keto chlebek z mikrofali Jednocześnie przypomniało mi się, że po Internecie chodził kiedyś przepis na szybkie i bardzo proste(...)przygotowaniu posiłek, ale na pewno też smaczny. Gofry śniadaniowe Keto gofry śniadaniowe to rewelacyjny pomysł na pyszne bezzbożowe śniadanie. W dodatku szybki i prosty. Chwila w mikrofali i posiłek gotowy! Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword bułeczki , gofry Porcje 1 porcja Czas przygotowania 2 minuty Czas gotowania 2 minuty Składniki 1 jajko 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka
Modern Cave Girlpachnące jabłkami i rozmarynem. Plasterki z wierzchu były pyszne - jeszcze troszkę soczyste, chrupkie na brzegach. Tylko za słabo je w ciasto wcisnęłam, bo mocno odstawały. Polecam Wam te bułeczki ogromnie - są zupełnie wyjątkowe, i naprawdę pyszne. Zaskoczenie na twarzach rodziny gwarantowane.Jabłkowe bułki z rozmarynemSkładniki:(na 6 bułek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży200 ml letniej wody1 łyżeczka(...)pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.Ostatnie jabłko pokroić w plastry grubości 2-3 mm. Każdą bułeczkę posmarować wodą, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeny, jak ten czas szybko płynie... Ani się obejrzymy, a będzie grudzień. I śnieg. Który wolę zdecydowanie od tej ciągłej szarości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeperfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 100 g mąki kukurydzianej* 30 g świeżych drożdży zwykłych(...)kilka minut. Ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie, ciasto ponownie szybko zagniatamy i dzielimy na 10-12 równych kawałków. Przy 10 wychodzę naprawdę duże bułeczki - takie jak na zdjęciu, więc najlepiej jest je podzielić wedle uznania i pamiętać, że jeszcze urosną przed i w trakcie pieczenia (Zdjęcie
Kuchnia od dwojgaMieszamy na jednolity gładki farsz. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, funkcja góra / dół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub silikonową matą. Bułeczki będą pieczone na środkowej półce przez ok 10 - 15 min, do zrumienienia, zwłaszcza pod spodem. Ciasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Szklanką wycinamy kółka. Na każde z nich wykładamy po łyżeczce farszu i sklejamy(...)ciepłe miejsce, aby nieco urosły. Smarujemy pozostawionym białkiem, można je połączyć z odrobiną mleka. Wedle uznania posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem. Wkładamy do piekarnika. Czekamy aż bułeczki ładnie zbrązowieją i studzimy, najlepiej na kratce :) Smacznego
Kuchnia od dwojgaDomowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant(...)łatwo odstaje od ścianek miski. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. Następnie odgazować i podzielić na 10 -12 części. Uformować szybko kulki, ułożyć je złączeniami w górę i zostawić na 10 min. Teraz dopiero formować bułeczki - podłużne lub okrągłe. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte bułki nacinam wzdłuż. Piec w piecu rozgrzanym do temperatury 190ºC (z parą
Moje domowe kucharzeniePyszne bułeczki z nadzieniem serowym. Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka (w tym 1 do posmarowania bułeczek) 1 łyżeczka soli Nadzienie 250 g twarogu półtłustego 250 g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka miodu Lukier 1 szkl. cukru(...)gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki. Źródło - klik
Moje domowe kucharzeniemiało wyjść Najlepszą nagrodą dla mnie jest fakt, że miałam baaardzo wymagających degustatorów: Pan Sz., Panienki Z. i M. A pamiętajcie, gotowanie dla dzieci, to dopiero jest wyzwanie Bułeczki są wilgotne, delikatne i mocno serowe SKŁADNIKI Ciasto 1/2 szkl. cukru 100 g masła 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 i 1/6 szkl. mleka 2 jajka(...)gęsty, dodać łyżkę wody, jeśli za rzadki, troszkę cukru i ponownie dokładnie utrzeć. Lukier należy zrobić tuż przed polaniem bułek, ponieważ szybko gęstnieje. jego konsystencja ma być na tyle lejąca, by móc spokojnie polać nim bułeczki. PORCJE: 12 sztuk
zabawa smakiem