świderki - 1184 przepisów (strona:63/79)

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 316

półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser  na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną. Można użyć dowolnego gatunku sera żółtego np. gouda, ementalera czy bardziej wyrazistego w smaku starego olędra czy cheddara. Sos nie może być zbyt gęsty

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym 1536

różyczek brokuła. Brokuł można zastąpić kalafiorem. Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków. Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować. Źródło przepisu:  Przyślij przepis

Gospodyni Miejska
Makaron z tuńczykiem, brokułem i prażonym słonecznikiem 219

można użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka

Gospodyni Miejska
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 214

100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać

Gospodyni Miejska
Zapiekanka brokułowa 619

Składniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok 1 szkl  śmietany 18 % 25 dkg sera żółtego sól pieprz bazylia, zioła prowansalskie Wykonanie: Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
476. Niemiecki wypiek. 316

Natalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D  Jeżeli przetrwam ten tydzień przetrwam wszystko.  Składniki: 50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki)  40g kremowego serka 60g serka wiejskiego 30g śmietany (dałam 18%) jajko cukier, aromat, cynamon łyżka migdałów łyżka bułki tartej łyżeczka masła (czubata)  cynamon  ew. cukier Makaron mieszamy

More food, love and dreams
JAJECZNICA Z MAKARONEM 152

Proste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki:  4 jajka  2 szklanki makaronu np świderki  1 pętko kiełbasy np podwawelskiej  1 cebula  sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia  1/3 szklanki mleka  3 łyżki mąki  Wykonanie  W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni

Z Majeczką w kuchni
WIOSENNA SAŁATKA MAKARONOWA 161

Szybki sposób na coś do podjadania między posiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka  Składniki: 1 garść makaronu Malma świderki Fussilli pół puszki groszku  pół puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska  pieprz mielony  Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji

Z Majeczką w kuchni
20 najlepszych przepisów z serami! 542

bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków

Moja smaczna kuchnia
Sałatka makaronowa 348

obiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz  Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Brokułowa sałatka 128

Składniki: jeden brokuł pół opakowania makaronu świderki puszka kukurydzy wędlina drobiowa majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (gotować jeszcze 10 min od zagotowania się wody). Makaron ugotować tak jak zwykle. Wędlinę pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i wszystko razem wymieszać

charlotte gotuje
B... Brokułowa! 189

szklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie

Kitchens Alphabet
szpinak z piersią i makaronem na szybki obiad... 275

Składniki: makaron świderki 2 szklanki, pierś z kurczaka 1 mała, masło 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek - do smaku, szpinak świeży lub mrożony 1/2 kg, jajko 2 sztuki, śmietana 1/2 szklanki pierś kurczaka podsmażyć na maśle, do smaku dodać pieprz, kucharka użyłam świeży szpinak - szpinak listki dobrze wypłukać i odcisnąć z wody jeśli listki są nieduże

W Mojej Kuchni Lubię
zupa-chłodnik truskawkowa z makaronem... 144

Składniki: truskawki świeże 1 kg, woda 3 litry, sok z cytryny 2 łyżki, cukier 2 szklanki, makaron świderki 2 szklanki, śmietana 12% - do smaku truskawki obrać z szypułek i opłukać, wsypać do garnka wlać wodę, sok z cytryny i cukier i zagotować następnie wsypać makaron i gotować około 12 minut na mniejszym ogniu zupę zostawić do wystudzenia i podawać

W Mojej Kuchni Lubię
Łazanki w chińskim wydaniu 138

doprawiają. A ja grzybów mung dodałam, kapustę w woku przygotowałam, kminem doprawiłam i chińskimi łazankami rodzinę zaskoczyłam. Składniki: 1 mała główka kapusty, 2 duże cebule, 250 g makaronu np. świderki, 20 g grzybów mung, sól himalajska do smaku, 50 ml bulionu, 1 łyżka kminu rzymskiego, pieprz kolorowy świeżo zmielony, pęczek szczypiorku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie

Moniki Smakołyki