piękny zielony kolor bazylii . Ja dziś zrobiłam wersję bez fasolki, bo taka też jest bardzo smaczna! No i co bardzo ważne, to jedzonko robi się bardzo szybko :-) Składniki: Makaron świderki lub penne (około 8 łyżek) 1 średni ziemniak fasolka szparagowa (około 10-15 sztuk) około 50g świeżego pesto bazyliowego z serem grana padano (ja użyłam tego z biedronki) sól
Anielska Kuchnia Anisosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie
Gospodyni Miejska3półka, grzałka górna i dolna), aż ser się rozpuści i zarumieni. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem. Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym. W celu
Gospodyni Miejskapółka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż ser na wierzchu się rozpuści a warzywa staną się miękkie. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Makaron penne można zastąpić świderkami czy kolankami, a masło margaryną. Można użyć dowolnego gatunku sera żółtego np. gouda, ementalera czy bardziej wyrazistego w smaku starego olędra czy cheddara. Sos nie może być zbyt gęsty
Gospodyni Miejskaróżyczek brokuła. Brokuł można zastąpić kalafiorem. Można użyć serka topionego o dowolnym smaku. Ja użyłam o smaku Gouda. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurek, sprężynek, świderków. Ser żółty można zastąpić startą mozzarellą. Podczas gotowania brokuła należy uważać, aby go nie rozgotować. Źródło przepisu: Przyślij przepis
Gospodyni Miejskamożna użyć zarówno świeże, jak i mrożone różyczki brokuła (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Brokuł można także zastąpić kalafiorem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka
Gospodyni Miejska100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 3 dorosłych osób. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie np. rurki, świderki, muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać
Gospodyni MiejskaSkładniki: 1 brokuł 30 dkg makaronu rurki lub świderki 1 nieduża papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy ok 20 dkg wędliny np. szynka 1 mała cebula ok 1 szkl śmietany 18 % 25 dkg sera żółtego sól pieprz bazylia, zioła prowansalskie Wykonanie: Ugotować makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Zahartować i odcedzić. Brokuła podzielić na różyczki, obgotować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaNatalia z determinacją próbuje je odratować. Jakoś się udało, smakowało to najważniejsze :D Jeżeli przetrwam ten tydzień przetrwam wszystko. Składniki: 50g(przed gotowaniem) ugotowanego makaronu(najlepiej świderki) 40g kremowego serka 60g serka wiejskiego 30g śmietany (dałam 18%) jajko cukier, aromat, cynamon łyżka migdałów łyżka bułki tartej łyżeczka masła (czubata) cynamon ew. cukier Makaron mieszamy
More food, love and dreamsProste i szybkie pomysłowe danie na śniadanie czy kolację, moje dzieciaki ją uwielbiają. Składniki: 4 jajka 2 szklanki makaronu np świderki 1 pętko kiełbasy np podwawelskiej 1 cebula sól, pieprz mielony Kamis olej do smażenia 1/3 szklanki mleka 3 łyżki mąki Wykonanie W osolonej wodzie gotujemy makaon, studzimy. Na patelni
Z Majeczką w kuchniSzybki sposób na coś do podjadania między posiłkami, wystarczy też na lekką kolację i sprawdzi się również dla gości...wielozadaniowa sałatka Składniki: 1 garść makaronu Malma świderki Fussilli pół puszki groszku pół puszki kukurydzy 1 duży ogórek wąż pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 2 duże łyżki majonezu sół morska pieprz mielony Wykonanie: Makaorn gotujemy wg instrukcji
Z Majeczką w kuchnibukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką, rzodkiewką i ogórkiem zielonym idealny z chrupkim pieczywem Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków
Moja smaczna kuchniaobiad dobrym rozwiązaniem jest bardzo szybka sałatka makaronowa z wędliną i świeżymi warzywami. Przygotowanie jej trwa zaledwie chwilkę, nie będę podawała ilości składników , robiłam ją na oko :) Składniki: makaron świderki ogórek świeży pomidor szynka drobiowa szczypiorek majonez odrobina sosu czosnkowego sól pieprz Warzywa i szynkę pokroić w kostkę, wymieszać z makaronem, majonezem, sosem i przyprawami. Przed podaniem schłodzić
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki: jeden brokuł pół opakowania makaronu świderki puszka kukurydzy wędlina drobiowa majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie (gotować jeszcze 10 min od zagotowania się wody). Makaron ugotować tak jak zwykle. Wędlinę pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i wszystko razem wymieszać
charlotte gotujeszklanki bulionu warzywnego 1 mała cebulka 1 marchewka 1 ziemniak 1/2 paczki mrożonych brokułów (w której akurat znalazło się też kilka kwiatów kalafiora ;)) 1 szklanka makaronu razowego typu: świderki nasiona do posypania (u nas słonecznik i pestki dyni) starty parmezan (może być też mozarella) pieprz, pieprz ziołowy, szczypta soli, łyżeczka czosnku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka kurkumy, szczypta pietruszki Przygotowanie
Kitchens Alphabet