świderki - 1184 przepisów (strona:59/79)

Zapiekanka makaronowa z zielonym kalafiorem. 148

smakuje odrobinę inaczej jak zwykły kalafior. Kupiliśmy jeszcze żółte papryki, bo fajnie kolorystycznie pasują, a w lodówce były tylko zielone fasolki szparagowe. Nam najlepiej do zapiekanek smakują fusilli (świderki), tak więc zawsze mamy zapas w szafce :)  Komplet gotowy. Zobaczcie co nam udało się wyczarować z kilku prostych składników. Składniki : 1 opakowanie makaronu fusilli 1 kalafior zielony lub inny

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 130

odbudowy kondycji bierzemy się do dzieła. Nie chcemy usłyszeć NIE KRZYCZ hehehehe... Szczególnie, że długie weekendy mają to do siebie, że boli po nich głowa dużą część społeczeństwa. Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby) Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia

vegetanie
Makaron z tuńczykiem. 178

family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy

Symfonia smakowa
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym 257

wykorzystałam makaron orkiszowy, można ją jednak przygotować z dowolnego rodzaju makaronu. Zapiekankę można podać na obiad lub ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 300g ziemniaków, 200g kiełbasy cienkiej, 150g makaronu orkiszowego świderki, 2 cebule, 100g sera żółtego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram, gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i kroję w plasterki. Cebulę obieram, kroję w piórka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łosoś w sosie śmietanowo - koperkowym 169

widzimy już gotowe danie! Smacznego ! Składniki:  400 gram fileta z łososia  2 średnie cebule  3 ząbki czosnku pęczek kopru 300 gram ulubionego makaronu ( ja stosuje świderki ekstra pasują)  oliwa z oliwek ( ostatnio stosowałem masło klarowane Ghee ekstra)  sól oraz pieprz ( sól polecam morską, a pieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany

Sprawdzone przepisy kulinarne
Rydze w śmietanie z makaronem radiatori 133

gęstości. Na koniec doprawić do smaku mielonym czarnym pieprzem. Swoje rydze w śmietanie podałem z trójkolorowym makaronem radiatori, jednak możecie użyć innego, który będzie dobrze zatrzymywał sos, np. zwykłych świderków

W SMAK
Fusilli z bakłażanem i pomidorami 208

Moja wersja pasta alla Norma czyli makaron z bakłażanem i pomidorami :) SKŁADNIKI 300g pełnoziarnistego   fusilli (świderki) 1 większy bakłażan 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych sól, pieprz 2 łyżki posiekanej bazylii tarty parmezan lub inny ser (np. corregio, pecorino ) oliwa do smażenia  PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Bakłażana obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z suszonymi pomidorami. 110

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 opakowanie makaronu świderki np. Malmy filet z kurczaka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 1/2 słoika pomidorów suszonych w ziołach 1 duży pomidor świeży lub z puszki około 10 dag. parmezanu

Kuchnia Beaty
Makaron z sosem grzybowym i kiełbasą. 134

bardzo szybki obiad, który można przygotować wcześniej i będzie smaczny. SKŁADNIKI: 1 paczka makaronu świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać pokrojoną

Kuchnia Beaty
Makaron z sosem pomidorowym 224

podstaw (oprócz makaronu bo rzadko kiedy robię go sama). Dzisiaj podałam na obiad bardzo proste i ekspresowe danie czyli makaron z sosem pomidorowym :) Składniki:     200g makaronu świderki     300ml przecieru pomidorowego (mogą być również krojone pomidory z puszki)     2-3 małe kiełbaski śląskie     1 cebula     2 ząbki

Amatorka kuchenna
Makaron z kurkami 119

kurkami. Nie potrafię kupować kurek na wagę, więc kupuję na garści:) Składniki: 2 garści małych kurek (porcja kurek na jedną osobę) 1 mała cebula lub 1/2 większej makaron świderki (odmierzyć na 1 osobę) 1/2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 1 łyżka śmietany do zabielenia sosu 1 łyżka masła do duszenia sól  pieprz maggi opcjonalnie: można dodać podsmażony boczek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurczak z brokułami i makaronem razowym 254

Dzisiaj kurczak ze zdrowym, bo razowym, makaronem typu świderki. Tak dla odmiany :) Danie bardzo fajne dla dzieci. Składniki: 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) 1 szklanka różyczek brokuła 1/2 cebuli (lub 1 mała) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju rzepakowego sól i pieprz świeża pietruszka do posypania (ja, niestety, nie miałam) 1 szklanka makaronu razowego Na patelni, na oleju rzepakowym

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makaron 3 sery. 283

Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały pieprz do smaku zioła prowansalskie do smaku 500 g makaronu świderki/penne  Wykonanie: Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, dodajemy odrobinę ziół prowansalskich i gotujemy kilka minut (odparowując trochę płynu). W między czasie

Malinowe Pocałunki
Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem 529

większości gościom smakują :) U nas często gości na stole i zawsze bardzo szybko znika... A na dodatek prezentuje się ładnie ... Sałatka makaronowa z kiszonym ogórkiem SKŁADNIKI: 1 szklanka makaronu świderki 3 ogórki kiszone 1/3 puszki czerwonej fasoli 250 g g sera żółtego 300 g szynki konserwowej 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym 174

Składniki: 200 g makaronu świderki Czaniecki, podwójna pierś kurczaka,   1 czerwona papryka, 1 brokuł, kilka plasterków sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej , 400 ml kremówki, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy. Następnie dodajemy do niej pokrojoną

Aga w kuchni