zapiekankę robiłam oj..dawno temu...dobrze , że przepis zapisałam...ale nie zapisałam skąd pochodzi..ale prawdopodobnie z książki Kuchnia Polska.. 25 dag średniego makaronu (kolanka, penne, rurki, świderki, krajanka, muszelki, motylki itp.) [ u mnie kokardki] 20 dag parówek lub wędzonego boczku 1-2 cebule 1-2 strąki kolorowej papryki 1 mała puszka pomidorów w zalewie
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 2 garście makaronu razowego świderki 250g truskawek 1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty 2 łyżeczki błonnika owsianego 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% Przepis: Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Po ugotowaniu, odcedzamy i przekładamy do miseczki. W międzyczasie kroimy w kostkę truskawki i posypujemy cukrem. Odstawiamy na 5 minut. Do osobnego garnuszka wrzucamy truskawki razem z wytworzonym
Emcia PichciSkładniki na dwie porcje. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu świderki 150 g mięsa mielonego np. wołowego 1 szklanka fasolki szparagowej 1 marchew 5 łyżek kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Olej do smażenia Sól, pieprz do smaku Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso mielone
Emcia Pichciopublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu z pszenicy durum) 150 g szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 8 pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek 2 garści rukoli
Mania Gotowaniaróżną kombinacją dodatków i zawsze mnie zachwyca. Chyba nigdy mi się nie znudzi. Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską Składniki: 250 g makaronu pene lub świderki około 70 g włoskiego salami 80 g szynki dojrzewającej (np. serrano) 2 garści rukoli 60 g parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 6-7 pomidorków koktajlowych około 10-12 czarnych
Mania Gotowaniasezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu 1/3 pęczka cebuli dymki olej do smażenia
Mania Gotowaniamakaronową. Miała to być standardowa wersja, jaką przeważnie robię, jednak podczas zakupów udało mi się wybrać składniki, z której powstał prezentowany przepis. Składniki na 6 porcji: 750 g makaronu świderki 100 g szynki lub kiełbasy żywieckiej 450 g warzyw: marchewka, brokuł, papryka, kukurydza itp. 1 śmietana 18% 200g 15 dag sera żółtego Gałka muszkatołowa Rozmaryn Słodka papryka
Fabryka pomysłówprosiło, niestety w pobliskim spożywczaku jak na złość ich zabrakło, chyba muszę wreszcie wysiać w doniczkach własne :) Składniki na 3 porcje : 250-300g makaronu pełnoziarnistego (u mnie świderki) 1 mała cukinia 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 3 grube plastry szynki 2 cieniutkie kabanosy 1 łyżka suszonych płatków pomidorów 1 łyżka suszonych płatków czosnku pieprz kolorowy w młynku
Ze smakiem i z pasjąpomidorowy eko * konfitura truskawkowa bez cukru eko * mix owocowy eko * orzechy nerkowca eko * sok z granatu eko * sól morska gruboziarnista * pestki dyni eko * makaron pszenny razowy świderki eko Cieszy mnie fakt, że mogłam sama przygotować listę produktów, nikt mi nic nie narzucał a i nie miałam problemu z zaakceptowaniem wybranych produktów. Na blogu pojawią się
Magiczne Życie Martywysiłku, a zapewniam, że jest pyszne i aromatyczne. Zapraszam na... Makaron z tuńczykiem, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Do jego przygotowania będziemy potrzebować: 500 g grubego makaronu, np. świderki 100 g czarnych oliwek 170 g suszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w oleju (dobrze, gdy jest to tuńczyk w kawałkach - ja dziś przez nieuwagę kupiłam rozdrobnionego i trochę zginął
Ratunku obiadtakie dania. Dlatego dziś polecam... Piętnastominutowy makaron z oliwkami i tuńczykiem porcja dla 4 osób lub dla 2 na dwa dni ;) Będziemy potrzebować: 200 g grubego makaronu (kokardki, rurki, świderki, czy co tam akurat macie) 500 g pomidorowej passaty (lub zmiksowanych na gładko pomidorów z puszki) 100 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki mleka (może być też płynna śmietanka
Ratunku obiadDodatkowa wskazówka: do pesto można użyć dowolnego makaronu, mi najbardziej smakuje ze spaghetti, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je do rurek, albo np. świderków pesto równie świetnie smakuje jako dodatek do kanapek z wędliną lub serem
Obiad za dychęokreślenie liczby porcji... w tym przypadku połowę pochłonęłam sama na drugie śniadanie :) Więc równie dobrze można uznać, że były to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł - pół kostki sera feta - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz
Kraina Tysiąca Smakówskładników wychodzi duża, rodzinna porcja :) Dla trzyosobowej rodziny spokojnie wystarczy na dwa dni. Można też podać ją w różnych wariantach, świetnie smakuje sama, choć ja wolę zjeść ją ze świderkami. Myślę, że z ziemniakami również smakowałaby dobrze, choć jeszcze nie próbowałam, bo ogólnie ta zupka to taki udany eksperyment :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków