czosnku, którego i tutaj użyłam. Dziś przygotowałam je zgodnie z instrukcją Nigelli (oprócz wspomnianego czosnku) z myślą o "AKCJA NIGELLA". Składniki : 250 g makaronu trottole lub innego np.świderki 125 g sera gorgonzola 100 g świeżego szpinaku sól pieprz 3 łyżki posiekanych pistacji (u mnie orzechy nerkowca) 2 ząbki czosnku* Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją
Zabawa smakiemblogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję je z makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona
Zgrabne Gotowaniewystarczy dobry pomysł na pyszne danie i już ! W skład każdej z dwóch paczek wchodzą : makarony - papardelle , spaghetti pełnoziarniste , gniazda , wstążki , lasagne , pióra pełnoziarniste , rurki , krajanka domowa jajeczna, kokardki, świderki a także paluszki z sezamem, paluszki natures z czosnkiem i ziołami oraz 3 op. dań "szybko z patelni". Razem 15 opakowań produktów, po jednym z w/w wymienionych
Smaczna Pyzaniszczyć. Przypominam, że za bezmyślne niszczenie grzybów albo ściółki można dostać wysoki mandat. Moje dania z siedzuniem sosnowym : - Karczek w szmacianym sosie - Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami - Cukinia ze szmaciakiem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatylko. Pyszna I sycąca. Prosta w wykonaniu , polecam :) Zaczynamy: Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki małosolne- lub kiszone mała puszka kukurydzy 100-150 gr makaronu świderki 1-2 łyżki sera startego mozzarella sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Gotuje makaron według instrukcji na opakowaniu- odstawiamy do ostudzenia. Do miski dajemy tuńczka. Kroimy w talarki
Smaki Edytysmarujemy serek, na niego układamy plastry szynki. Przykrywamy drugą połową ciasta, dzielimy na sześć prostokątnych pasków, dociskamy boki, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy ziarnami słonecznika i skręcamy formując świderki. Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Jeśli uznamy przekąskę za mało treściwą zawsze możemy wybrać wariant bogatszy w składniki ale równie prosty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzecież nie jest powiedziane, że wśród Was się tacy nie znajdą;) Miruna z makaronem w miętowym sosie Składniki: 1 kg filetów z miruny 400 g makaronu (kokardki/świderki/grube wstążki) 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany (opcjonalnie) 2 łyżki ziaren słonecznika 4 gałązki świeżej mięty 2 gałązki świeżej bazylii cytryna sól i pieprz do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapodwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek 3 ząbki czosnku pęczek koperku 400 g jagurtu naturalnego sól, pieprz, imbir (do smaku) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaron świderki Wstawić wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałafromage wysypać starte sery, na nie krążki oliwek. Przykryć drugą połową, docisnąć brzegi, podzielić nożem na sześć paluchów. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i skręcać je tworząc kształt świderków: Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez kwadrans. Można podawać zarówno na ciepło jak i schłodzone. Serwować z białym winem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 200 g makaronu rurki lub kokardki lub świderki 2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych pół słoiczka suszonych pomidorów 120 g sera feta 2 garście rukoli Makaron ugotować al dente, przelać zimną wodą. Pomidory i ser feta pokroić w kostkę (koktajlówki na pół). Suszone pomidory pokroić w paseczki. Dodać rukolę, można porwać na mniejsze kawałki.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeskładniki: 200 g makaronu kolorowego świderki 8 pomidorków cherry 1 opakowanie serka sałatkowego ziołowego Turek ISLOS 4 łyżki oleju 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki odrobina przyprawy do sałatek Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujesałatka z makaronem z dodatkiem pomidorków i tuńczyka. Świetnie smakuje i szybko sie robi. Oliwki można pominąć jeśli ktoś nie lubi ( tak jak ja). składniki: 300-400 g makaronu świderki Omnomnom 20 pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka drobno posiekanej natki piertuszki do skropienia olej lniany Makaron ugotować al'dente, przelać zimną wodą
Monia miesza i gotujeminor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na 3-4porcje: 250-300g makaronu świderki słoik sosu słodko-kwaśnego Łowicz (mały) mała papryka lub pół dużej – dowolny kolor pół piersi z kurczaka mała puszka kukurydzy 15-20 dag sera żółtego Sól Pieprz Olej Przygotowanie
Fabryka pomysłówsię to trochę zmieni. Ps. Zapraszam do akcji „gotowanie za głosowanie” tych, którzy jeszcze nie oddali swoich głosów. Składniki na 3-4 porcje: 250-300g makaronu (u mnie świderki) 1 marchewka 5-6 dużych pieczarek 1 mała cukinia (15 dag) 25-30 dag piersi z kurczaka Pomidory w puszce 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ kostki rosołowej ½ łyżeczki przyprawy
Fabryka pomysłów