Zimą repertuar surówek i sałatek jest dość ograniczony. Chcąc jeść smacznie i zdrowo szukam nowych pomysłów i inspiracji. Przeglądając cytowaną tu już wcześniej książeczkę " Surówki i sałatki. Na każdą okazję. 150 znakomitych przepisów", wyd. SBM.pl trafiłam na ten przepis i, że akurat składniki proste i dostępne, postanowiłam spróbować. Trochę, po swojemu zmieniłam składniki sosu. Surówkę podałam do obiadu, z ziemniakami
6niebodrugie śniadanie przygotujmy sałatkę owocową lub warzywną czy też świeże warzywa z jogurtowymi dipami. A na obiad niech to będzie coś białkowego z warzywami, np. chude mięso z surówkami. Unikajmy łączenia mięsa z węglowodanami (np. ziemniaki czy kluski), gdyż to nie jest dobre połączenie. Po takim tradycyjnym obiedzie typu mięso z sosem-ziemniaki-surówka , najczęściej czujemy się pełni i ociężali(...)nasze organizmy reagują na te połączenia. Co dla wielbicieli ziemniaków? Można je połączyć z warzywami opiekanymi czy grillowanymi, lub pod postacią surówek. Do tego sos na bazie naturalnego jogurtu i świeżych ziół. Kolację dobrze jest zjeść na 3-4 godziny przed snem. I nie dajcie się wkręcić, że po 18.00 nie wolno już nic jeść. Godzina ostatniego posiłku niech będzie
Codzienna kuchnia niecodziennaPodstawa polskiej kuchni czyli kotlet schabowy - zawsze się udaje i świetnie smakuje z ziemniakami i surówką. Dzisiaj schabowy z serem w towarzystwie zapiekanych ziemniaczków czosnkowych i pysznej domowej surówki z pomidora i ogórka. Składniki na 2 porcje: 4 ziemniaki (średniej wielkości) 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku koperek 3 kotlety schabowe - ilość wg uznania :) 3 plastry sera olej 1 jajko(...)między czasie zalewamy ziemniaki w piekarniku. 10 min przed wyjęciem ziemniaków smażymy kotlety - na rozgrzanym oleju. Ok. 1 minutę przed usmażeniem kotletów kładziemy plaster sera. Obiad podajemy z przygotowaną surówką a ziemniaki posypujemy koperkiem (jak kto lubi :) Smacznego
Alutka-Gotujesoczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż idealnie pasują do grillowanego kurczaka. Marynata do kurczaka Składniki: 800 g piersi z kurczaka Marynata ¾ puszki kokosowego mleka, puszka(...)łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso
codojedzeniaDzisiaj propozycja na szybką i łatwą, wiosenno - letnią surówkę z młodej kapusty i koperku. Składniki surówki możliwe do zdobycia tylko w ciepłe dni późnej wiosny i lata. Śpieszmy się je wykorzystywać,... :) Składniki: 1/2 małej główki młodej kapusty 2 czubate łyżki siekanego świeżego koperku szczypta pieprzu sól do smaku 1 łyżeczka soku z cytryny 2 duże łyżki oliwy extra vergine(...)bardzo dokładnie mieszamy. Podczas mieszania, kapustę dobrze jest troszkę podusić łyżką. Puści trochę soku, lepiej wchłonie sól i będzie lepsza. Na koniec dodajemy oliwę i ponownie całość mieszamy. Surówkę odkładamy na 30 minut, aby smaki się przegryzły, a kapusta zmiękła. Smacznego
Smak mojego domuSłodka, soczysta i szybka do przygotowania - surówka z marchewką, jabłkami i rodzynkami. Lubię takie proste połączenie składników. Poniższa surówka świetnie smakuje kilka godzin po przygotowaniu (rodzynki lekko zmiękną). Taka surówka idealnie nadaje się jako dodatek do obiadu jak i na drugie śniadanie. Składniki na porcję dla 4 osób: 4 średniej wielkości marchewki 2 słodkie jabłka 2 garście rodzynek sól
UgotowaćNorwegia, Szwecja, Finlandia, Dania. Jeśli zamówicie surówkę z ogórków, najprawdopodobniej będzie wyglądała dokładnie tak. Prosta, słodko-kwaśna surówka, smakiem przypominająca delikatne, świeże pikle. Tylko pięć składników – a całe bogactwo smaków. Ogórka myjemy, obieramy nożem szczelinowym nie do końca, zostawiając na nim fragmenty skórki – i dla ciekawszego wyglądu, i dla smaku. Koperek drobno siekamy. Cebulę obieramy. Cukier mieszamy z octem(...)rozpuszczenia. Ogórka i cebulę kroimy na cienkie plasterki, najwygodniej – mandoliną. Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Ta surówka najczęściej podawana jest do ryb – to idealna para dla smażonego, gotowanego i pieczonego łososia, pstrąga. W krajach skandynawskich używana jest jako dodatek do hamburgerów i hot-dogów. Świetnie komponuje się z klasycznymi mięsnymi klopsikami w jasnym
Karo in the Kitchenfolią aluminiową i przełożyłam do urządzenia do gotowania na parze. Parowar włączyłam na 40 minut. Do obiadku dodałam ugotowane, również na parze ziemniaczki z koperkiem, a do tego surówka ze świeżej marchewki z agawą i rodzynkami. ps. jestem przekonana, że roladki będą równie dobrze smakowały, jeśli je upieczemy w piekarniku a oto moja kolejna opcja: roladki, ryż i surówka(...)pora przepis na surówkę z pora: http://www.nietadieta.pl/2014/09/surowka-z-pora-marchewki-selera-jabka-i.html
nietadietaDziś pomysł na szybki i prosty obiad, czyli taki jakich u mnie najwięcej :) Mało czasu mam ostatnio przez pracę, więc bardzo skomplikowane rzeczy ciężko zrobić. Kurczak na parze plus surówka z białej rzodkwi, którą uwielbiam. To jedno z ulubionych moich warzyw i często robię z białej rzodkwi surówki i jadam je nawet same, przeważnie z odrobiną majonezu. Składniki : 1 filet(...)Białą rzodkiew myjemy, obieramy i kroimy obieraczką w cienkie paski. Dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypujemy natką pietruszki i dokładnie mieszamy. Po wyłączeniu się urządzenia gotującego na parze mięso, przekładamy surówkę z białej rzodkwi na talerz a na nią układamy kurczaka. Czekam na Wasze komentarze i uwagi, dajcie znać jak wypróbujecie przepis czy Wam smakowało. Pozdrawiam i smacznego Adam
Parowar Facetamleko i wbić JAJKA.Wymieszać mikserem na gładką masę.Na końcu dodać ser i przyprawy. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na nim placuszki na złoty kolor.Podajemy z surówką i z ulubionym sosem.Ja podałam z sosem czosnkowym z koperkiem i z surówką z marchewki. SURÓWKA Z MARCHEWKI: **************************************** 2 duże marchewki sok z pomarańczy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitylko ogórki mogą być małosolne? Przyszykowana w ten sposób młoda kapusta nie dosyć, że jest zdrowa i smaczna sama w sobie, jest też świetną podstawą do wiosennej surówki. Od kilku lat ze względów zdrowotnych na klasyczną kiszoną kapustę mogę sobie tylko popatrzeć. Ale taka – małosolna, nie szkodzi mi zupełnie. Co wiosnę czekam do momentu, aż zielone kapuściane główki(...)tarce o dużych oczkach. Szykujemy sobie zawczasu litrowy słoik i dużą miskę. Wsypujemy najpierw do miski warstwy kapusty, koperku i marchewki, a każdą warstwę solimy, tak jakbyśmy robili surówkę. I znowu kapusta, koper, marchewka, sól – aż skończycie wszystkie składniki. To wszystko musi postać około 2-3 godzin zanim przełożymy kapustę do słoika. Pamiętacie, że w ogórkach małosolnych zalewaliśmy ogórki wodą
Karo in the KitchenRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne(...)słupki i mieszamy z cebulą. Ta ostatnia powinna nabrać nieco pełniejszej barwy od kwaśnego soku z ogórków. Upieczone klopsy podajemy na gorąco z gotowanymi ziemniakami polanymi rozpuszczonym masłem oraz surówką z cebuli i ogórków. Przez Krystian Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Zainspirowany przez Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska Kulinarna Pokusa/div> #gallery-96 {margin: auto;} #gallery-96 .gallery-item {float: left
Kulinarna PokusaDzisiejsze danie to kuskus odpowiedzialny za główną afrykańską nutę i gulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu. Kuskus z gulaszem(...)surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa z oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę
vegetanierozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski(...)posypujemy obficie oregano i wstawiamy na 15 min. do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy
vegetaniewczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej ramówce... wciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna(...)pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana 1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach sól, pieprz i cukier po szczypcie czubata łyżka majonezu Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie
Dzieje kuchennej Wiewióry