Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje
Cztery FajeryTen przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach
Cztery FajeryWyjątkowo prosty do przygotowania, a przy tym niskokaloryczny obiad z plasterkami mocno zrumienionej ( bez użycia tłuszczu ) wołowiny i makaronem shirataki to doskonała propozycja dla osób dbających
Cztery FajeryChlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu W każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować
Cztery FajeryBarazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego
Cztery FajeryDomowy syrop z czosnku na odporność najczęściej doceniamy w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się okres zachorowań na grypę i przeziębienie. Choć zapach i aromat czosnku
Cztery FajeryŚledzie marynowane z imbirem nie są bynajmniej moim autorskim pomysłem. Miałam okazję spróbować tego specjału podczas warsztatów kulinarnych z robotem Kohersen Mycook, które odbyły się w
Cztery FajeryPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Cztery FajeryKarkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego
Cztery FajeryKurczak w marynacie teriyaki należy do naszych ulubionych potraw z grilla, a kiedy sezon grillowy się kończy, pieczemy go na patelni lub w piekarniku - zawsze jest
Cztery FajeryLubię kawę, piję ją od ponad 35 lat. Pierwszą, którą pamiętam, była zaparzana w szklance „ kawa po turecku ” (zwana potocznie „ plujką ”) z mlekiem. Turcy za nazwanie
Cztery Fajerynikt nie protestował. Jest to zajęcie bardzo odmienne niż tłuczenie mięsa na kotlety. Kilka dni wcześniej zaopatrzyłam się w niezbędne produkty i dziś z samego rana naszykowałam farsz i surówkę. Składniki: * papier ryżowy * 20 dkg mięsa mielonego * niewielka garść makaronu sojowego * sos sojowy - 2 łyżki * 1 nieduża marchewka * 1 nieduża cebulka * dwa liście kapusty pekińskiej * garść suszonych grzybków mun * sól(...)pękać podczas smażenia. Smażyłam sajgonki w głębokim oleju do momentu aż zaczną nabierać złotego koloru. Nie nastawiłam mocnego ognia. Ładniej się wysmażają na średnim ogniu. Podałam z ryżem i surówką z kapusty. Sajgonki polałam słodkim sosem chili, można i polać ostrym.....ale ja podziękuję. Życzę smacznego i miłej niedzieli :) Lidka
Pieprzyć z Fantazjązmierzyć. Użyłam mięsa drobiowego z fileta z kurczaka, ale w ten sam sposób można zrobić również kebab z innego rodzaju mięsa. Podałam go na talerzu z opiekanymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej oraz sosem czosnkowym, ale równie dobrze można podać go w bułce. Jak na domowe warunki jest naprawdę smaczny i niezwykle aromatyczny, a my chociaż wiemy z jakiego(...)pieczemy jeszcze przez około 30 min., aby mięso się zarumieniło. Po wyciągnięciu z piekarnika mięso ścinamy ostrym nożem z góry do dołu. Podajemy z frytkami lub ziemniaczkami opiekanymi i surówką
Kuchnia MagdaLenyczęści i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. Sposób przygotowania tradycyjny: Kaszę jaglaną* zalewamy wodą, solimy i gotujemy na małym ogniu często mieszając, by się nie przypaliła aż do momentu wchłonięcia się płynu. Studzimy. Przestudzoną rozdrabniamy(...)części i rolujemy na długi, cienki wałek. Spłaszczamy i tniemy na kształt kopytek (rombów). Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy** polane masłem, z ulubionymi surówkami lub gulaszem. *Kaszę jaglaną podprażamy na suchej patelni lub przelewamy wrzątkiem by pozbyć się goryczki. **Rewelacyjnie smakują odgrzane na patelni w towarzystwie np. syropu z agawy lub cukru
Kuchnia w czekoladzieszczypiorku lub różnych innych przypraw mogą smakować inaczej. Z resztek obiadowych nie zrobisz za wiele kotlecików, ale mogą być smacznym dodatkiem do kolacji. Kotleciki podane z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty pekińskiej - to idealna propozycja obiadowa dla wegetarian. Składniki: około 600 g ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz gałka muszkatałowa masło ghee do smażenia bułka tarta do obtoczenia(...)skrobii ziemniaczanej. Formować kotleciki lekko zwilżonymi dłońmi, obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia podawać z ulubionym sosem i surówką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!