Idealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może
Jeść, by żyć w zdrowiuCezar z kurczakiem Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Surówka Coleslaw z czarnuszką Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Ogórki małosolne z koperkiem Sałatka z kaszy bulgur z groszkiem i ciecierzycą
Moja smaczna kuchniaJeśli uwielbiacie czarną rzepę jak my to proponuję Wam świetną surówkę do obiadu. Składniki: 2 czarne rzepy 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 pomidory bądź kilka pomidorków koktajlowych 1/2 pęczka szczypiorku sok z 1/2 cytryny 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól,pieprz Rzepę obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Kapustę umyć,osuszyć
Niespełnione zdolności kulinarneBardzo podobną sałatkę z kapusty jadłam będąc u znajomych na Śląsku.Jedno mogę powiedzieć ,że bardzo mi smakuje taki sposób podania kapusty z boczkiem. 80
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki: 1/2 główki niewielkiej włoskiej kapusty 1 marchew kawałek pora 4 korniszony posiekana natka pietruszki 2 łyżki ziaren słonecznika sól Sos: 1/2 szklanki wody z ogórków
Czerwień i błękitpierwszym poziomie parowaru, pojemniki z kaszą i sosem na drugim. Nastawiamy parowar na 25 minut. Gotowe mięso podajemy z ugotowaną kaszą, sosem i surówkami, np. z porów i marchwi oraz z czerwonej kapusty Jeżeli nie posiadamy parowaru, takie polędwiczki możemy grillować na patelni, a kaszę ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Sos wystarczy tylko zagotować w rondelku
Kulinarne przemysleniaDziś mam do pokazania surówkę pyszną i zdrową. Wiem jest wielu przeciwników brukselki ale ma ona i swoich zwolenników, jest zdrowa i ma mnóstwo dobroci w
Moje Małe Czarowanieprzygotowałam cukiniowe mielone (po przepis kliknijcie w link ;) ) z tym że do masy dodałam jeszcze ząbek czosnku. Moje kotleciki podałam z ryżem i surówką pt. ,,wszystko co znajdziesz w lodówce" - sałata lodowa, kapusta kiszona, marchewka, ogórek kiszony i pomidor. Posypałam rukolą. KOLACJA Na kolację również za wiele nie kombinuję. Przeważnie przygotowuję sobie omlet lub jajecznicę. Jak widzicie
Kuchnia EllieSkładniki: -1/2 główki białej kapusty -1 duża marchewka -1 mała puszka kukurydzy -pęczek koperku -2 łyżki majonezu -sól -pieprz Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy. Następnie marchewkę
Magia jedzenia.Czerwona kapusta jest przeze mnie uwielbiana, dlatego bardzo często ją przygotowuję. Idealnie pasuje do ryby, placków ziemniaczanych lub drobiowego mięsa. Składniki: mała główka czerwonej kapusty
KukuleczkiSkładniki : mała główka kapusty łyżka majonezu cebulka czerwona koperek sól, cukier Przygotowanie : Kapustę poszatkować drobno i lekko posolić i pozostawić na ok. 15 min. Obraną cebulę
Proste Potrawyprosta surówka jest smaczna i w sezonie gdy mamy młodą kapustę jest warta wypróbowania. Składniki : mała główka białej kapusty mały pęczek koperku i szczypiorku 2-3 zielone ogórki sól, pieprz. oliwa, cukier Przygotowanie ; Kapustę umyć, drobno poszatkować, posypać solą Obranego ogórka drobno pokroić, koperek i szczypiorek również Kapustę odcisnąć ze słonej wody Do odciśniętej kapusty dodać ogórek, koperek i szczypiorek
Proste PotrawySkładniki: kapusta pekińska, 3 pomidory, 3 ogórki kiszone, szczypiorek, koperek, 1 łyżka oliwy extra virgin, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: Kapusta marchewka 2-3 łyżki oliwy z oliwek (zależy od ilości kapusty) cebula sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę posiekać nożem na mniejsze kawałki, oskrobaną marchewkę
PychotkaaaSkładniki: 2 1/2 kg kapusty 1 kg marchwi 5 cebul zalewa 2 szklanki oleju 3/4 szklanki octu 10% 1 szklanka cukru 2 duże łyżki miodu 4
kgwjanczewoSkładniki: 1 mała kapusta pekińska pół cebuli mały kawałek pora 1 duża marchew 1 jabłko sok z cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka musztardy sól pieprz
The Sweet Damselgodziny w temp. 180 stopni C. Po nakłuciu udka powinien z niego wyciekać przezroczysty (nie krwisty płyn). Można podawać od razu po upieczeniu z wybranymi surówkami. Można też odgrzać następnego dnia i podać na kapuście kiszonej oraz z sosem z pieczarek
Weekendy w domu i ogrodzieProdukty: 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyzki smalcu swojej roboty ze skwarkami 1/2 cebuli Wykonanie:
Ugotujmy Cośmożecie oczywiście zrobić klasycznie, wyłącznie w lekko osolonej wodzie. Dodaliśmy też paprykę, którą wcześniej przesmażyliśmy delikatnie na oliwie. Oczywiście do obiadu musi być jakaś surówka :) To co widać na zdjęciach to mieszanina roszponki, kapusty pekińskiej, kukurydzy, pomidorów i oliwek. Polaliśmy ją sosem w stylu winegret. Robimy go następująco: do miseczki wlewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki, 1 małą
vegetanieSkładniki: 3/4 główki czerwonej kapusty 1 duża cebula czerwona ( ucieramy na tarce) 1 kwaśne jabłko ( ucieramy na tarce) Sos: 3 łyżki octu winnego 2
ClauditteMissCookingDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1 marchewka 1 łyżeczka soku z cytryny do skropienia pieczarek Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka soku z cytryny 0,5 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta tymianku
kgwjanczewosurówką. Szare kluski można podać, np. z gulaszem lub jako danie samodzielne – okraszone przesmażoną cebulką i skwarkami z boczku. Nie może się obejść oczywiście bez surówki. Tradycyjnie do tych klusek w Wielkopolsce podaje się kapustę kiszoną. Moja wersja podania, to szare kluski podsmażone ze skwarkami i cebulką, a do tego… kimchi. Ale o kimchi - wiecej - następnym razem. Smacznego. Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylkoprzyprawy, mąkę dobrze wymieszać trzepaczką do ciasta włożyć opłukane filety dorsza, dobrze je zanurzyć i odstawić na 30 minut na gorącym oleju smażyć filety dorsza kapustę dobrze wymieszać z podanymi składnikami filety podać z surówką i z tłuczonymi ziemniakami........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja DelicjaW Wigilię na polskich stołach często podaje się kapustę z grochem i grzybami, lub samą kapustę z grzybami. Obie są pyszne i bardzo lubiane. Ja postanowiłam
Moja Delicjaporcje : 2 całe pstrągi 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku pęczek ulubionych ziół (u mnie pietruszka i kolendra) sól do smaku 60g kaszy jęczmiennej perłowej 1/4 główki czerwonej kapusty 1 małe jabłko 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego Masło utrzeć z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, dużą szczyptą soli i posiekanymi ziołami. Pstrągi umyć(...)papiloty. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Podczas pieczenia ryby, przygotować dodatki – kaszę jęczmienną i fioletową surówkę. Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji 3:1, aż wchłonie płyn. Czerwoną kapustę drobno pokroić i wrzucić na wrzątek, blanszować przez jakieś 5 minut i odcedzić. Przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać cebulę pokrojoną
Dietologzbyt wiele czasu by zrobić surówkę sięgn ę po słoik ,otworz ę i dodatek do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi stąd: http://www.mojegotowanie.pl/przepis/salatka-z-ogorkow-i-bialej-kapusty-na-zime Z modyfikowałam ilość warzyw pod swoje potrzeby a marchewkę zamiast na wiórki pocięłam na plasterki. 2 kg białej kapusty 2 kg ogórków 4 szt czerwonej papryki
Kolorowa kuchnia Elkisurówek , to fajny i szybki dodatek do każdego obiadu . Całkiem dobrze sprawdzi się również jako wkładka do bułki z hot dogiem lub hamburgerem . Prosta w wykonaniu , a do tego zawiera łatwo dostępne zimą warzywa . Z letnich , a do tego własnych była by zapewne lepsza , ale cóż mamy co mamy , a i zimą coś na ząb warto zarzucić Nieśmiertelna kapusta pekińska(...)łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego koperku 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich sól , pieprz do smaku 1 łyżka majonezu Kapustę pekińską szatkujemy drobno . Marchew i rzodkiew , ścieramy na tarce od dużych oczkach , oczywiście obraną , o tej porze roku skórka nie jest najlepsza Paprykę , cebulę obieramy i drobno siekamy , dodajemy
Ogrodnik w podróżypęczek rzodkiewek ogórek zielony szczypiorek olej, sól, cukier, pieprz Przygotowanie: Kapustę pokroić na drobno i lekko posolić, pozostawić na 15 min, po tym czasie lekko odcisnąć Dodać do niej startą na grubych oczkach rzodkiewkę i ogórek - wymieszać Dodać pokrojony szczypiorek, pokropić olejem i posypać pieprzem, ewentualnie cukrem - wymieszać Gotowe, surówka prosta i smaczna
Proste PotrawyWydawało mi się , ze już wszystkie wersje jarzynki z kiszonej kapusty spisałam i pokazałam. A tu niespodzianka. Zapomniałam o kiszonej kapuście duszonej z kminkiem ( taką prezentowałam
Buniabaje w kuchniBardzo prosty dodatek do obiadu. Wystarczy do poszatkowanej kapusty dodać kilka pokrojonych ogórków konserwowych, wymieszać to z majonezowo-jogurtowym sosem o cytrynowo-pietruszkowym aromacie i pyszna
Smaki Na TalerzuDzisiaj przepis na samo zdrowie, a mianowicie surówkę z dodatkiem kiszonego buraka. Kiszonki to polska specjalność, szeroko znane są nasze ogórki czy kapusta. Buraki natomiast kisimy do wigilijnego barszczu. A szkoda. Są zdrowe i pyszne. Można je chrupać same jako zdrowa przekąska lub wykorzystać je do surówek. Polecam przepis na kiszone buraki ( zerknijcie tutaj ). Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniewcześniej wspominałam że bardzo lubię surówki do ziemniaczków itp , wiec dziś proponuję bardzo smaczną surówkę , być może znajdzie swoich zwolenników . Składniki ( dla 4 osób ) Pół główki kapusty białej 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 jabłko 2 buraki gotowane 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz czarny 1 mała papryka chilli(...)ziaren 5 łyżek oliwy Wykonanie Kapustę kroimy cienko, następnie wszystkie warzywa obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, paprykę siekam drobno, cebulę obieramy i kroimy w kostkę , jak mamy wszystkie produkty dodane, doprawiamy do smaku, dodaje olej i wszystko bardzo dokładnie mieszamy,po wymieszaniu surówki, gotowa do podania
Mój Smak