surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:186/277)

Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 156

trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo . Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 156

trawą cytrynową i zostawić pod przykryciem na 10 minut .Przecedzić .Rozpuścić w naparze miód . Kapustę zmieszać z marchewką , obrana i pokrojona mandarynką , natką i szczypiorem . Ostudzony wywar herbaciany  z miodem zmieszać z olejem , sokiem z cytryny . Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać surówkę i delikatnie ja wymieszać. Podawać na świeżo . Ja podałam do śląskiej  kiełbasy podsmażanej

Buniabaje w kuchni
Pomysł na obiad 2 178

jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście posiekanej natki pietruszki sól

NiePieprz.pl
Kotlety z kapustą i ryżem a la gołąbki 163

Kotlety z młodą kapustą i ryżem a la gołąbki Moja rodzina uwielbia takie kotlety. Niektórzy nazywają je również gołąbkami bez zawijania lub leniwymi gołąbkami. Bez względu na nazwę, tak przygotowane kotlety z mięsem mielonym, młodą kapustą i ryżem są naprawdę pyszne. Można je podać same lub w towarzystwie zestawu surówek, ziemniaków itd. Świetna odmiana od tradycyjnych mielonych kotletów. Moja rodzina

Słodkie okruszki
Leniwe gołąbki w pomidorowym sosie 150

gołąbki bez zawijania Składniki, łącznie z poszatkowaną kapustą mieszamy razem, obsmażamy i dusimy w pysznie pomidorowym sosie. Tym razem naprawdę pomidorowy sos My uwielbiamy takie obiady. Choć z podanego przepisu wychodzi cały gar gołąbków, to… znika w mgnieniu oka. U mnie takie leniwe gołąbki podaje się jedynie z zestawem surówek lub sałatek. Tym razem postawiłam na sałatkę obiadową buraczki(...)liście laurowe 3-4 ziela angielskie sól i pieprz do smaku Do podania: ulubiona surówka lub sałatka – u mnie pyszna sałatka obiadowa buraczki z papryką Moryń Przygotowanie: Ryż gotujemy i studzimy. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, dodajemy nasz ugotowany ryż i drobno posiekaną kapustę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do reszty składników. Następnie

Słodkie okruszki
Kimchi, czyli kiszona kapusta pekińska (dieta Dr. Dąbrowskiej) 276

mobilizacja. Teraz używam Kimchi jak nie mam czasu zrobić surówek. Wyciągam z lodówki i gotowe :) Poza tym, jak zobaczę ciekawy przepis, to po prostu mnie skręca z ciekawości :) Oryginalny przepis jest niezły, ale dla mnie dość pikantny, pomimo tego, że lubię ostro zjeść. Podaję więc mniejszą ilość chilli. Składniki: 1 kapusta pekińska 2 marchewki 7 rzodkiewek 1 cebula ząbek czosnku

chwile dla mnie
Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy 87

votes ) Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy, idealnie nadaje się na poświąteczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Jest lekka, nie zawiera majonezu za to obfituje w warzywa czyli zdrowe witaminy i minerały. Prosta i szybka w wykonaniu,a to sprawia że polecam, idealna na każdy dzień Po za tym , trzeba korzystać z pojawiających się(...)Kapustę pekińską poszatkuj drobno, tak samo pora i paprykę. Przełóż do miski dodając odcedzoną z zalewy kukurydzę i pociętą natkę pietruszki. Osobiście pietruszkę rwę palcami , ładniej wtedy pachnie i nie jest taka zmiażdżona. Na koniec wymieszaj ze sobą składniki z listy prosty dressing, oczywiście ząbek czosnku trzeba wycisnąć praską. Wlej do warzyw i wymieszaj, gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka jest

Ogrodnik w podróży
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę 263

następne... Sałatka wymaga trochę pracy, ale jest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków  2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki

talerz przyjemności
Czerwona surówka a'la Coleslaw 156

Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli. Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki

Milion Smaków
MÓJ COLESŁAW 219

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek w UK.  Składa się tylko z dwóch składników: poszatkowanej białej kapusty i marchewki (i oczywiście przypraw).  Niestety ta oryginalna nie smakuje mi, zbyt dominuje w niej octowo-słodki smak ... ale taka domowa to pychotka, którą mogłabym jeść do obiadu każdego dnia. Podstawowy przepis jest następujący: Składniki: biała kapusta marchewka mała cebulka sól

Walijskie Pichcenie
Surówka z młodej kapusty. 206

miałam serca tej mojej pierwszej w tym roku gotować. Postanowiłam przygotować prostą i szybką surówkę, a przede wszystkim bardzo zdrową. Z olejem słonecznikowym od Oleje Świata , który w smaku jest jak świeże ziarna słonecznika, tego trzeba spróbować. :) Potrzebujemy główka młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 jabłko 4 łyżki oleju słonecznikowego, bądź takiego jaki macie w domu, najlepiej tłoczony(...)cytryny, aby nie zmieniło koloru. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kapustę ponownie ugniatamy ręką i wylewamy cały sok jaki z niej wypłynął (to usunie też nadmiar soli). Dodajemy resztę składników i mieszamy. Wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby smaki mogły ze sobą zacząć współdziałać. Po tym czasie surówka może wieść pierwsze skrzypce podczas smacznego obiadu :) Skomentuj

MamaOskarka
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 188

Któż nie lubi młodej kapusty...? U nas lubią ją wszyscy, dlatego bywa w różnych odmianach, w postaci surówki z dużą ilością koperku , gotowana tradycyjnie z octem i cukrem (u mnie ksylitolem), duszona z boczkiem i chili ,  w formie gołąbków tych lub tych , teraz dochodzi jeszcze jej wersja dietetyczna, bez dodatku cukru (ksylitolu), bez octu, bez mąki (której nigdy(...)podduszona w małej ilości wody, z olejem kokosowym i dużą ilością koperku, doprawiona tylko solą himalajską i odrobiną świeżo mielonego pieprzu... pychotka.. :-) Składniki: - 1 dość duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze - ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego - pęczek koperku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - ok.50-100ml wrzącej wody W garnku roztapiamy olej

Smaczne Zdrowe
Surówka z kalarepy z czarnym sezamem 185

Doceniona już w starożytnym Rzymie, gdzie nazywana była kapustą pompejańską – kalarepa . Należy (razem z kapustą, brukselką, kalafiorem, brokułem i jarmużem) do rodziny warzyw kapustnych. Młode kalarepy są chrupiące, delikatne w smaku, słodkawe, dlatego najlepiej jeść na surowo, np. pokrojone w plastry. W takiej właśnie postaci zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast te starsze, które są twardsze, świetnie sprawdzają się(...)ciepło. Można je gotować, zapiekać i dusić. Można również wydrążyć środek i faszerować. Ponadto kalarepa nadaje się do zup, surówek czy zapiekanek. Surówka z kalarepy z czarnym sezamem. Składniki: - 2 średnie kalarepy - kawałek marchewki - 1 jabłko - 2 ząbki czosnku - różowa sól himalajska - skórka i sok z ½ cytryny - 1 łyżka sosu sojowego (light) - 1 łyżka wina ryżowego Mirin (można zamiennie dać

mojewypiekiinietylko
Śniadanie do szkoły 113

się przed rokiem szkolnym w pudełeczka śniadaniowe. Ładnie zapakowane śniadanie dzieci zjedzą z przyjemnością. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką(...)Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Ziołowy makaron omlecikowy z kiełbaską peperoni

Moja smaczna kuchnia
Wykwintna surówka z czerwonej kapusty i Iwonicz-Zdrój 224

widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Orzeszki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj z kapustą i cebulą. Połącz wszystkie składniki sosu i wymieszaj go ze składnikami surówki. Odstaw na około 2 godziny do lodówki. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Qlinarnie i Qlinarnie
SURÓWKA DO CHLEBKA PITA 190

pomidor por koperek sól odrobina cukru 2-3 łyżeczki oleju Wykonanie: Kapustę białą szatkujemy, marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, sałatę kroimy na paski, por kroimy na półtalarki, ogórek i pomidor w kostkę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 2h. Surówkę wykorzystuję najczęściej do chlebka pita, surówki z gyrosem, albo po prostu jako

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania