Surówki najczęściej powstają u mnie spontanicznie. Tym razem kapusta pekińska. Można z niej wyczarować różne kombinacje. Dziś z dodatkiem rzodkiewki. Lubię mieć w lodówce kapustę pekińską, bo wystarczy do niej dodać warzywa jakie chcemy, lub jakie akurat mamy i pyszny dodatek do obiadu gotowy. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki kukurydzy kilka rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku sól, pieprz
Agusiowe smakołykiSkładniki: 1 mała główka białej kapusty 1 marchewka 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu ryżowego 5 łyżek cukru trzcinowego 100 ml oleju roślinnego 2 łyżeczki soli
Qchnia po prostudużo i gęsto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem.Pieczemy ok.50-60 min. Kiedy ziemniaki są chrupiące a mięsko soczyste danie jest gotowe.Podajemy z ulubioną surówką. Ja podałam z moją ulubioną sałatką z kapusty pekińskiej . SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaBędąc na targu zobaczyłam piękną główką kapusty, nie mogłam przejść obok niej obojętnie. Zastanawiałam się co z niej zrobić, gołąbki a może surówkę? Wybór był jeden gołąbki, które wyszły rewelacyjne pyszne pyszne, delikatne rewelacyjne w smaku. Gołąbki młodej kapusty · 1główka młodą kapustę
Kulinarne pyszności MolkiUwielbiam młodą kapustkę.Jednak ze śmietaną robiłam pierwszy raz i wyszła bardzo dobra. Zapraszam na przepis :) SKŁADNIKI główka młodej kapusty 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki soku
Mała w garnku mieszaŚwietna sałatka/surówka na spotkanie w gronie znajomych. Szybko się ją robi i jeszcze szybciej znika ze stołu. Pasuje do dań z grilla, jak i
cool and mintyZdrowa, smaczna i pożywna sałatka z kaszy jaglanej i młodej kapusty. Doprawiona czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. Świetna jako dodatek do obiadu lub do zabrania
cool and mintyKilka kolorowych składników i sałatka gotowa. Potem wystarczy chwilę poczekać aby smaki się przegryzły i zajadamy pyszne danie. Dla mnie idealna do pracy, znakomita również będzie
Moje Małe CzarowaniePaprykowe strąki nadziewane kiszoną kapustą to podobno węgierski pomysł. Wielkie słoje kolorowych papryk z kapuścianym farszem widziałam kiedyś na targach regionalnych i w sklepie z węgierskimi
Smaczna PyzaByło już o pysznej kapuście kiszonej w kawałkach , ale jednak najbardziej lubiana jest u nas kapusta kiszona szatkowana. Taka młoda kisi się błyskawicznie i nawet nie
Smaczna PyzaPyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt., czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu. Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet. Koperek siekamy drobno i dzielimy
chleba naszegowielkanocnych ucztach, bogatych w mięso i sałatki z majonezem proponuję dziś lekką kolorową surówkę z miodowym dressingiem. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki kukurydzy z puszki kilkanaście czarnych oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika ok. 9 pomidorów śliwkowych lub koktajlowych 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku 1/2 opakowania twardej fety, pokrojonej w kostkę Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu
Czerwień i błękitSkładniki: 1/2 główki białej kapusty 1 marchewka 1 średnia cebula 4 czubate łyżki gęstego majonezu 4 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 i 1/2 łyżki
Przepisy kulinarne babci AntoninyDziś mam do zaoferowania pyszną sałatkę. Jest aromatyczna, smakowita, pasuje do obiadu i nie tylko. Zajadajcie na śniadanie i kolację i bądźcie zdrowi bo taka ona
Moje Małe CzarowanieSmaczny dodatek do obiadu 1/2 główki białej kapusty 1 marchew 2 średnie ogórki małosolne 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku sól świeżo mielony pieprz
Kolorowa kuchnia ElkiBardzo szybkie i łatwe do zrobienia i kolejny plus... nie jest to drogie danie. Najlepiej pulpeciki smakują z ogórkiem kiszonym ale równie dobrze z mizerią, kapustą kiszoną, marchewką z porem lub każdą inną surówką. Składniki: pierś z kurczaka 2 szt. (cztery połówki ) ryż 1 torebka jajka 2 szt. papryka słodka, koperek suszony, vegeta, pieprz bulion warzywny koncentrat pomidorowy
Kuchnia VikiWiem że teoretycznie jest to spóźniony przepis, bo czas przetworów się skończył, ale tak naprawdę jeszcze nie jest za późno. Ja właśnie wczoraj dorabiałam kolejne słoiczki
Bernika - moj kulinarny pamietnikdzięki temu nigdy nam się nie nudzą. Przeważnie łączę składniki, które akurat mam w domu i zawsze wychodzi coś pysznego a przede wszystkim zdrowego. Bez surówki nie wyobrażam sobie obiadu. Składniki: ćwiartka czerwonej kapusty 1/2 pora (biała część) 1/2 puszki kukurydzy 1 marchewka 1 jabłko łyżka majonezu łyżeczka octu balsamicznego sól pieprz Kapustę zeszatkować drobno. Pora pokroić w plasterki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi warzywkami w słoiczkach. Dzięki temu potem mam gotową surówkę do obiadu. składniki: sałatka 3 kg białej kapusty 1 kg papryki czerwonej 0,5 kg cebuli 0,5 kg marchewki 4 łyżki soli kamiennej zalewa 9 szklanek wody zimnej przefiltrowanej 1,5 szklanki cukru
Monia miesza i gotujeBardzo prosta ,zarazem smaczna surówka. Wystarczy 5 min i gotowa. Składniki mała kapusta pekińska Dressing: 70 ml oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżeczka octu ryżowego 50 ml miodu pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę szatkujemy. Przygotowujemy dressing. Oliwę ,musztardę ,ocet ,miód dokładnie ze sobą łączymy ,doprawiamy do smaku pieprzem. Dressing wlewamy do kapusty ,mieszamy
R'n'G Kitchensurówka jest tak prosta, że zastanawiałem się czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo przecież każdy go zna! Ale to jedna z moich ulubionych surówek więc przepis musi się tutaj znaleźć :) 1 kapusta pekińska 2 marchewki 1 por 250 ml jogurtu 2 łyżki majonezu sól, pieprz Pora kroimy na plasterki, kapustę siekamy, a marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy jogurt
Marder&Marder ManufactureNa targu kupiłam kalarepki giganty. Pan sprzedający powiedział, że w przypadku akurat tych warzyw, nic im nie szkodzi, że są takie wielkie. I mówił prawdę, moje
Polska ZupaKolejna pyszna surówka do drugiego dania zawiera w swoim składzie kapustę , paprykę i cebulę. Jest chrupiąca, smaczna i zdrowa a na dodatek bardzo łatwo się ją robi .Idealnie pasuje do obiadu a najlepiej smakuje z ziemniakami i mięsem . składniki na 5 porcji pół główki małej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz cukier przepis
Smakowite Daniamarynowanego 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej natka pietruszki pieprz sól jarzynka bez soli olej Surówka: 1 twarde, kwaśne jabłko 1 marchewka 1/4 kapusty pekińskiej pieprz Sposób przygotowania; Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie i gotujemy do miękkości (ok 15 minut). Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy. W misce zgniatamy tofu
Truskawkowa Fiestaczasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMłoda kapusta na słodko - kwaśno... Cienkie paseczki miękkiej, ugotowanej kapusty. Pokrojona w drobną kostkę cebula. Duża ilość posiekanego koperku. I pyszny słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek
Gospodyni MiejskaTAKŻE: GOLONKA PO BAWARSKU PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Nadziewana karkówka pieczona w kapuście pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytemtego fioletowe bataty, rzodkiewki... i mamy pyszny obiad ! 2 bataty fioletowe 2 pęczki rzodkiewek 2 młode cukinie mały por 2 średnie marchewki kawałek kapusty pekińskiej ( u mnie tylna część, pozostała po zrobieniu surówki) ćwiartka selera 4-5 ząbków czosnku 2 -3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego Przyprawy ilość wg gustu: Sól Biały pieprz Imbir Chili Zioła prowansalskie(...)maśle klarowanym obsmażam warzywa, najpierw rzodkiewkę, por i czosnek. Jak rzodkiewka zmieni kolor, dodaję marchew, bataty, seler, posypuję solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec wkładam cukinię i kapustę pekińską, wsypuję resztę przypraw, chwilę całość mieszam i podsmażam. Zalewam warzywa gorącą wodą i gotuję do miękkości ( około 30 minut) Do prawie gotowej zupy wlewam mleko ( napój jaglany) całość miksuję
Takie tam pichcenieWitam 😎 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dodatek do obiadu. Wystarczą tylko 3 składniki ogólnie dostępne oraz tanie, aby stworzyć przepyszną kolorową surówkę, która z pewnością nawet małym niejadkom posmakuje 😏 Składniki: -1 kapusta pekińska -1 papryka (u mnie czerwona) -2 średnie marchewki -koperek -sos winegret (u mnie własnej roboty) Przygotowanie: 1. Kapustę pekińską siekamy drobno i wrzucamy
Zdrowie i pysznie na talerzuLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty
chwile dla mnieKotlety mielone z kiszoną kapustą to smaczny zamiennik tradycyjnych mielonych. Takie kotleciki podane z ziemniakami i surówką stanowią pyszne oraz pożywne danie obiadowe i będą świetnym pomysłem na urozmaicenie monotonnego jadłospisu. składniki na 15 kotletów 500 g mielonego mięsa 500 g kapusty kiszonej 2 cebule 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis
Smakowite DaniaSkładniki : 1/2 kg kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania : K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj(...)Natkę pietruszki opłucz, osusz, pokrój, kilka listków możesz zostawić do dekoracji. Wszystkie warzywa wsyp do miski, wlej olej, dopraw do smaku przyprawami, wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem schodź surówkę w lodówce. Surówka ta doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarnekapusty z marchewką i cebulą *** *** Na kapuście układamy połowę pokrojonych pieczarek *** *** Na pieczarki wykładamy połowę mięsa *** *** Następnie wykładamy ponownie takie same warstwy: kapusta – pieczarki – mięso i ponownie kapusta *** *** Z wierzchu potrawę posypujemy delikatnie solą, pieprzem i suszonymi lub świeżymi ziołami *** *** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ Artykuł Przekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemMając w lodówce resztę kapusty pekińskiej, kilka rzodkiewek i pomidora można zrobić klasyczną sałatko- surówkę do obiadu. Mnie podkusiło dodać do niej awokado, które kupiłam i nie bardzo miałam na nie pomysł oraz aromatyczną czubrycę, którą otrzymałam w ramach współpracy od producenta przypraw Bella-bis . Do rybki smakowała idealnie, myślę że do mięska byłoby równie smacznie :) Składniki
Kuchnia w czekoladziearomatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g śmietany 180% 2 łyżeczki musztardy
Szalona Kuchnia Ewelinykremowym sosie. W mojej wersji łączę jogurt roślinny z dojrzałym awokado i musztardą, która smakowicie wyostrza smak całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam Składniki: Warzywa: 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki) 150 g czerwonej kapusty (około 1/4 malutkiej główki) 1 duża marchewka lub dwie małe 2 plastry cebuli(...)marchewkę trzemy na dużych oczkach tarki. Kapustę białą i czerwoną drobno szatkujemy. Do blendera wrzucamy wypestkowane awokado bez skórki, jogurt, musztardę i sok z cytryny. Miksujemy aż uzyskamy gładką konsystencję. Pokrojone warzywa zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Można delikatnie dosłodzić cukrem lub syropem z agawy. Podajemy jako surówkę do obiadu lub dodatek do potraw
Lamarida.plfarbowania jajek na święta. Zostało mi ponad pół główki. Nie bardzo wiedziałam co z nią zrobić. Nie przepadam za gotowaną, a na surówki nie miałam chęci. Za to kiszona to moja ulubiona. Niestety kiszenie czerwonej kapusty jest znacznie bardziej kłopotliwe niż białej. Ma mniej soku, trzeba się więc bardziej napracować przy ugniataniu. Postanowiłam pójść na skróty. Skoro zalane solanką wszelkie
Stare Garydokładamy do kapusty.Pomidory kroimy w cząstki a paprykę w paseczki,przekładamy do pozostałych warzyw i mieszamy.Robimy sos:mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy surówkę.Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz aby cukinia i kapusta zmiękły.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnewoka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni najczęściej stanowi główny składnik surówek i sałatek dodawanych do głównych dań. Warto jednak wypróbować kapustę pekińską również w wersji na ciepło. Bigos z kapusty pekińskiej. Składniki: - 1 duża kapusta pekińska - ok. 400 g chudego wędzonego boczku - ok. 600 g dobrej kiełbasy
mojewypiekiinietylko