warzyw czy też Wasze ulubione przyprawy. Ja polecam uważać na chilli, bo można łatwo w tej potrawie przedobrzyć Co potrzebujemy na takie jednogarnkowe danie? Białą kapustę – u mnie połowa średniej główki, pozostałość po surówce. Przyda się również kiełbasa i ziemniaki. Nie zapominajmy o cebuli. Taką ilością spokojnie najedzą się 2-3 osoby. My uwielbiamy kminek, więc do dodałam
Mieszam w Garnkupyszna i nawet On się skusi. Kapusta czerwona jest mniej soczysta niż jej biała krewniaczka. Jest też twardsza więc rzadko przygotowuje się z niej surówki i raczej poddaje obróbce termicznej. Podczas duszenia mięknie, ale żeby kapusta zachowała swój piękny kolor danie trzeba nieco zakwasić octem lub cytryną. Taka jarzynka doskonale pasuje do pieczonych mięs - będzie się idealnie komponowała
Smaczna PyzaSzybka, smaczna i lekka sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka, pomidora i mozzarelli. Składniki: mała kapusta pekińska duża kulka sera mozzarella albo opakowanie małych puszka kukurydzy długi
e-PrzepisyKulinarneBardzo smaczna propozycja, łatwe wykonanie, doskonała na wiele okazji. "Coleslaw – popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła.Od upodobań również zależy przygotowanie(...)blenderem. Szczegóły jak ktoś chce znajdzie pod linkiem majonez-domowy-w-10-sekund. -- Kapustę i cebulę ucieramy na grubych oczkach, marchewkę na małych. -- Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, potem próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Następnie przekładamy do właściwej miski i serwujemy schłodzoną surówkę. Smacznego
chleba naszego5 / 5 ( 11 votes ) Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami, błyskawiczne danie Młoda kapusta z patelni, smażona z pieczarkami to zazwyczaj pierwsze co przygotowuję z
Ogrodnik w podróżynowalijek warto z nich korzystać. Zrobiło się lato dlatego też powinniśmy jeść więcej lekkich i zdrowych rzeczy. dziś przychodzę do Was z bardzo pyszną surówką idealną do mies i obiadu. SKŁADNIKI -1 średniej wielkości kapusta pekińska -1 średnia marchewka -1 średnia cebulka -1 niewielka kalarepa -śmietana 12% około 3 -4 łyżki -pół łyżki cukru -pół łyżeczki soli -troszkę pieprzu(...)smaku Kapustę pekińską szatkujemy na drobno, marchewkę trzemy na tarce jarzynowej. Mieszamy z kapustą. Dodajemy startą na tarce jarzynowej kalarepę, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Wszystko mieszamy. Dodajemy przyprawy, na koniec dodajemy śmietanę. I gotowe :-) Surówka jest przepyszna, bardzo polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwodą na 5 minut, odlać na durszlak, odsączyć i wsypać do większej miski do kapusty wsypać cukier, sól, pieprz mielony, dodać pokrojone w kostkę jabłko i cebulę wlać ocet, olej i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na 30 minut aby smaki się przegryzły pyszna, zdrowa surówka i na obiad i do podjadania....................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo smaczna i prosta surówka do obiadu lub do grilla. Składniki: pół kapusty pekińskiej 1 papryka czerwona 3 ogórki gruntowe 1 marchewka kilka pomidorów koktajlowych pół pęczka szczypioru olej sól,pieprz sok z cytryny cukier zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno kroimy, paprykę oczyszczamy, kroimy w cienkie paski, ogórka obieramy, kroimy w pół plastry, marchewkę obieramy, ścieramy
Bajeczna Kuchniapaprykę. Gulasz z polędwicy wieprzowej to najlepszy wybór na jesienny czy zimowy obiad. Jest gotowy znacznie szybciej niż tradycyjny gulasz wieprzowy. Doskonale smakuje z zestawem surówek (na przykład z marchewki, pora czy kapusty kiszonej) albo z buraczkami. Smacznego:) Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka
Lekcje w kuchnilasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa
Szybko Tanio SmacznieGołąbki z mięsem i papryką w liściach młodej kapusty. Zaczął się sezon na młodą kapustę, Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, w kilka chwil można z niej zrobić surówkę , przygotować na ciepło z koperkiem , może być dodatkiem do mięsa np. żeberek. Młoda kapusta kiszona też jest pyszna. A teraz wymyśliłam sobie, że z główki kapusty przygotuję dwie potrawy: młodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięliście laurowe. Misę przykryć i ustawić wolnowar na 8 godzin pieczenia w opcji „low”. Żeberka wieprzowe z wolnowaru znakomicie komponują się zarówno z kiszoną kapustą czy ogórkami, jak i różnego rodzaju surówkami czy gotowanymi warzywami niskowęglowodanowymi typu brokuł, kalafior czy fasolka szparagowa. — BTW całości składników z wodą przed obróbką: 1620 g, 5155 kcal
Ola la LCHFwszystkiego! Tak więc bez obaw, nic się nie zmarnuje Ważne: – Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo – Tortille można wykonać samemu ( przepis ) lub kupić gotowe w markecie. Artykuł Wegański kebab pochodzi
BlendmanDziś schabowy, utłuczony, dopieszczony, w nowej odsłonie. Podany ze świeżym ogórkiem (dowolnymi surówkami, mizerią, marchewką z groszkiem, buraczkami, modrą kapustą, kapustą z grzybami czy bigosem) i tłuczonymi ziemniakami z wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka
Zasmakuj Kuchnisprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Przepis pochodzi z serwisu Tasty.co Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany
Niedzielny kucharzsprawą szczypioru i pieprznego imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu
Niedzielny kucharzSurówka do obiadu Składniki 1/2 główki młodej kapusty 1 duży pomidor 1 marchewka 1/2 papryki 1 pęczek szczypiorku sól pieprz sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru posiekana natka pietruszki olej Sposób przygotowania przepisu: 1. Kapustę pokroić dodać startą marchewkę na drobnej tarce, pokrojony szczypiorek ,pomidory i paprykę oraz natkę pietruszki
W królestwie smaków Beatypuszka. Mnie ono oczarowało:) Mamy więc i groszek i kukurydzę, a nie musimy otwierać dwóch puszek. Następnego dnia drugą połowę mieszanki możemy wykorzystać do surówki obiadowej – wystarczy skroić sałatę rzymską, lub kapustę pekińską, dodać mieszankę z puszki oraz papryki, które zostają po zrobieniu roladki serowej, a następnie wymieszać wszystko z ulubionym dressingiem. Znów jest smacznie i kolorowo
Smaki Na TalerzuPosyp tartym serem. Piecz przez około 20-30 minut, aż wierzch się pięknie przyrumieni. Wyciągnij danie i odstaw do przestygnięcia – będzie bardzo gorące. Podawaj z prostymi surówkami: z marchewki, białej albo czerwonej surowej kapusty. Smacznego! Przygotowanie zapiekanki pasterskiej – kroimy warzywa, smażymy razem z mięsem tworząc sos. Pokrywamy go pierzynką z ziemniaków oraz pietruszki i zapiekamy na złoto w naczyniu
Niedzielny kucharzDelikatnie gorzkawa, ma bardzo mięsiste, ciemnozielone liście, jest soczysta, bogata w witaminy i minerały. Popularna w kuchni chińskiej. Ja używałam do zupy jarzynowej, zapiekanek (wystarczy dodać kapustę kilka minut przed końcem gotowania) i surówek. Świetnie komponuje się z tofu, imbirem, sezamem, innymi warzywami i sosem sojowym. Dostałam kilka sztuk od moich rodziców, ale ponoć można ją znaleźć na targach rolniczych
Qlinarnie i Qlinarnielasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw pochodzącą z okolicznych lasów, jezior, gospodarstw i pól. Fantastycznie z zawijakiem smakował zestaw surówek składający się z surowej marchewki, czerwonej kapusty (nazywanej w Wielkopolsce modrą), surowego kalafiora i kiszonych ogórków. W karcie zaintrygował mnie przepis (naprawdę cały przepis) na danie sezonu – gęsia pierś na śliwowicy . Potrawa
Szybko Tanio Smacznienadziać warzywami, mięsem, a nawet owocami i gęstym jogurtem. Zamknięte szczelnie gotowe placki można przechowywać kilka dni. Swoje tortille podałam z twarożkiem i łososiem oraz domową surówką Colesław, którą zrobiłam z szatkowanej białek kapusty (150 g, selera naciowego (2 łodygi) i fenkułu (1/3 bulwy) z łyżeczką majonezu i odrobiną mleka, zakwaszone sokiem z 1/3 cytryny
KucharzycaPrzepis na prostą surówkę do obiadu z nutą chrzanu. Pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki: pół niewielkiej kapusty pekińskiej marchewka por 180 ml jogurtu naturalnego płaska łyżeczka chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Kapustę siekamy drobno, solimy. Kapustę z solą ugniatamy rękami. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy z ewentualnego nadmiaru wody. Marchew ścieramy na tarce, por kroimy w półplasterki
e-PrzepisyKulinarnesurówki nie ma obiadu, jak dla mnie to w zasadzie mogłoby nie być mięsa ale surówka musi być. Jeśli chodzi o czerwoną kapustę to najbardziej lubię właśnie taką w wersji na surowo. Dodaję do niej różne dodatki, obowiązkowo jabłka. Najczęściej podaję ją do pieczeni z sosem. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 marchewki 2 jabłka cebula ząbek czosnku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia