stek - 1671 przepisów (strona:71/112)

5 najdziwniejszych norweskich potraw 121

podstawowych składników zalicza się – mleko, śmietanę, kwaśne mleko, jajka i cukier. Podobno zdecydowanie lepiej smakuje, niż wygląda! Koniecznie wpiszcie w GOOGLE! W Norwegii spotkać można również hvalkjøtt , czyli stek z wieloryba, syltelabber, czyli marynowane stopy świń, a także smørgrøt lub fløyelsgrøt to z kolei rodzaj owsianki z masłem, mąką pszenną i kwaśną śmietaną. Mnie zaciekawiły z kolei Komle / Kumle

Czynniki pierwsze
Jak wybrać restaurację na Restaurant Week 2019? 123

kimś, kto nie je mięsa staram się wybrać miejsce, które będzie cieszyć także tą osobę, więc zwracam uwagę, żeby obydwa zestawy były równie atrakcyjne a nie typu pyszny wielki stek dla mięsożercy i byle jakie tanie danie warzywne wege. 2. różnorodne zestawy menu Lubię się dzielić jedzeniem, więc zawsze biorę 2 różne zestawy, żeby móc zobaczyć i skubnąć więcej potraw

Ugotowane pozamiatane
Tosty z tortilli z sałatką z tuńczyka 128

nowe smaki?  Mam coś dla Ciebie ;) Tosty z tortilli na ciepło z sałatką z tuńczyka.🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na 4 porcje: 🍽 4 placki tortillija użyłam pełnoziarnistej  🍽 1 puszka tuńczyka stek w sosie własnym  🍽 3 ogórki kiszone 🍽 4 plastry sera żółtego 🍽 1/2 pęczka kopru 🍽 sól i pieprz do smaku 🍽 2 łyżki ketchupu 🍽 1 łyżka majonezu Przygotowanie: 1. Tuńczyka odcedzam,przekładam

Gotowanie Patki
Kukurydza z brązowym masłem, czosnkiem i serem 136

przypadku kukurydzy. Słodkie i soczyste żółte ząbki zyskują nowego charakteru, podane z aromatycznym brązowym masłem, odrobiną czosnku i tartego twardego sera. Tak przygotowaną maślaną kukurydzę podajcie do wołowych steków albo do piersi z kurczaka. Jeśli szykowaliście już wcześniej brązowe albo palone masło możecie skorzystać z patelni o ciemnym dnie – na pewno poznacie po intensywności pienienia, pryskania i po zapachu masła

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy dla zakochanych 104

Wszystkie naturalne afrodyzjaki znalazły się w naszym menu na ten tydzień. Długo szukaliśmy przepisów, bo na hasło „dania na walentynki” trafialiśmy na wyszukane potrawy w stylu polędwica Wellington, czy steki T-bone. To na pewno dobre pomysły na romantyczną kolację, ale na lancze przez cały tydzień raczej nie. Szukaliśmy przepisów prostych, a jednak dość wyszukanych. W końcu nam się udało

Niedzielny kucharz
10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat! 100

zmieniających klimat wygląda następująco! 1 Wołowina Przy wytwarzaniu dosłownie 1 kilograma wołowiny do atmosfery trafia aż 26,5 kilogramów dwutlenku węgla. To oznacza, że produkcja mięsa na przykład na stek jest nawet pięć razy bardziej szkodliwa dla naszej planety niż choćby stworzenie pierś z kurczaka. A jak podaje ONZ aż 14,5 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt

Fleksitarianizm.pl
Restauracja Magia | Lublin – Miejsca ze Smakiem 100

postawilśmy przede wszystkim na regionalne smaki czyli wybraliśmy dwie pozycje polecane szczególnie przez szefa kuchni. Jednym z tych dań był schabowy rasy puławskiej, podany z kapustą zasmażaną, a drugim stek z jelenia z sosem leśnym i cząstkami buraka, który zrobił na nas wyjątkowe wrażenie. Idealnie wysmażony, delikatny. Trzecim daniem, które zamówiliśmy była pierś kurczaka z sosem kurkowym oraz warzywami

Kuchnia Bazylii
Lekkie dania na zimę – odpoczynek dla żołądka 128

pieczona brukselka z sosem miso i sojowym, jest wyśmienitym daniem kuchni japońskiej, a plastry czerwonej kapusty w sosie BBQ, wraz z pieczonymi ziemniakami i sałatą, będą wegetariańską imitacją amerykańskich steków. Potrawy mięsne nie muszą być tłuste Najważniejsze, to wybrać odpowiedni rodzaj mięsa i przyrządzić je techniką, która wykorzystuje minimalne ilości tłuszczu. Do dań lekkostrawnych dobrze się sprawdzi kurczak, indyk, chuda

codojedzenia
Roladki z piersi indyka na uroczysty obiad 132

Składniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne

mojej kuchni
Il Piatto – Restaurant Week edycja jesień 2018 94

wojna. Wojna, kto zje więcej ta zupa to rewelacyjne połączenie ! Pyszna pachnąca zupa, a piadina cudowna.   Po tych daniach była chwileczka przerwy i zaczęły się główne dania dwa : Stek z boczku / demi glace z suszoną śliwką / puree z wędzonego selera / szpinak / puder ze skóry wieprzowej. Pyszne mięso, demi glace równie smaczny a puree pyszne z tak zapomnianego przeze mnie

Kuchnia na wzgórzu
Wołowina po chińsku, czyli prosty i szybki przepis na obiad 96

przepis na obiad Uwielbiam orientalne smaki na talerzu i ten przepis właśnie taki jest. Wołowina po chińsku.   Ostatnio będąc na zakupach, zauważyłam piękny rostbef w plastrach, pomyślałam będą steki ! Moje ulubione :) Przyjechałam do domu, a rodzina strzeliła focha ; ) .. nikt nie chciał. Nie, to nie przerobię tą wołowinę na pyszne na danie do pudełka. I tak powstało to danie, inspirowane

Kuchnia na wzgórzu
Nietypowe sztućce 97

eleganckim przyjęciu pozwoli nam zgadnąć, po które sztućce powinniśmy sięgać przy kolejnych daniach - nawet jeśli nie wiemy ile ząbków ma widelec do mięsa albo jak wygląda nóż do steków? - W zależności od menu i rodzaju przyjęcia możemy wyróżnić dwa typu ułożenia nakrycia - nakrycie podstawowe oraz nakrycie rozszerzone. Szczęśliwie w obu przypadkach zasada postępowania jest taka sama. Skrajnie położone sztućce używane

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ziemniaczane kulki z pieczarkami 133

pyszną odmianą lub uzupełnieniem posiłków Kule z pieczarkowym farszem są po prostu niezwykle smaczne . Łatwo je przygotować i doskonale sprawdzą się jako danie główne lub przystawka , nawet do steku Polecam , zamiast tradycyjnych ziemniaków . Składniki na 4 osoby : 2 szklanki gotowanych , wyciśniętych praską ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki kartoflanki 1 płaska łyżka gęstego jogurtu greckiego sól

Ogrodnik w podróży
steki z ligawy cielęcej, z sosem holenderskim 432

Najwięcej czasu i najtrudniejsze jest przygotowanie sosu holenderskiego. Reszta – banał. Składniki: po dwa steki na każdą osobę sól pieprz oliwa z oliwek masło sos holenderski Przygotować sos holenderski, zostawić nad gorącą wodą. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, włożyć mięso. Zrumienić z każdej strony (w sumie 3 – 4 minuty z każdej, obracając ze dwa razy). Solić i pieprzyć

stajnia gołębie od kuchni