Oglądałam ostatnio pewien program o najbardziej kojarzących się smakach z danym krajem. Zgadnijcie, co oprócz fish&chips i steków pojawiło się przy Ameryce...burgery! Kilka dni później przyfrunęła do mnie paczka z tegoż kontynentu właśnie, od przyjaciela, a w niej nieopisane szczęście dla smakoszy m.in. w postaci 6 butelek sosu barbecue. Każdy inny! :D I własnie wtedy zderzyły się
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszybki przepis, a właściwie pomysł na masło ziołowe. Takie masełko możemy wykorzystać na przykład do smarowania chleba albo jako dodatek do mięso. Ja masło ziołowe wykorzystałem jako dodatek do steków, zobaczcie jak szybko przygotować takie masło. Masło ziołowe – składniki 100g masła garść liści bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki Masło ziołowe – przygotowanie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!absolutnie niezbędne. Oprócz nich na rynku dostępne są także wszelkiego typu tasaki i różne wersje noży santoku oraz cała gama noży specjalistycznych np. noże do pizzy, noże do steków, do sera, do ziół, do sushi itd. Jeśli jednak miałabym wybierać, to zamiast noża do sushi zainwestowałabym w dobrą ostrzałkę. Sushi bez problemu przygotuję używając noża szefa kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśniadanie. Jakie dania gotuje whiteplate.com? Sporo jest jaglanek i owsianek. Wspomnienia z podróży do Indii zmaterializowały się jako przepisy na rozgrzewające napoje. Jest trochę wegetariańskich klasyków typu “steki” z kalafiora, sałatek i zdrowych słodkości. Niektóre przepisy są tak proste, że można wstać od czytania książki, wymieszać widelcem banana z miodem i kakao, wstawić do zamrażarki, żeby mieć lody
Ugotowane pozamiatanektóre wystarczy odgrzać i obiad można podawać na stół. Znajdziemy tam proste dania typu ciecierzyca, fasolka czy soja w sosie pomidorowym. Ale są też takie frykasy jak strogonow, bitki, steki, pulpety czy sznycel - co kto lubi. Jest to bardzo wygodne, kiedy nie mamy czasu na gotowanie, albo po prostu mamy lenia i nic nam się nie chce, a jeść przecież
Bananowe PoleViolaPassion Składniki: Steki z Tuńczyka około 1.5 centymetra grubości sok z połowy limonki pieprz,sól cytrynowa oliwa najlepiej smakowa z dodatkiem chilli Do warzyw:świeży tymianek masło , miód dowolna kompozycja warzyw Sposób: Tuńczyka marynujemy solą, pieprzem, kilkoma łyżkami oliwy i sokiem z limonki. W zależności od stopnia wysmażenia Aby uzyskać piękny różowy kolor, tuńczyka smażymy
Viola cooks with passionkocha jeść . I miłość do jedzenia , skłoniła mnie do tworzenia ;-) Bez marynowania to danie zajmuje nam całe 15 minut ;-) ViolaPassion Składniki: 4- 6 osób 200 g tuńczyka świeżego (steki) sok z połowy limonki 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy truflowej albo oliwy z oliwek kilka grzybów shiro-shimeji 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła
Viola cooks with passionkształt , a w rezultacie smak! Oprócz pysznej Zupy Tom Yum przygotowałam ukochanego tuńczyka oraz krewetki i dorsza . Było lekko, było pysznie, było zdrowo! Zobaczcie! MARYNOWANY TUŃCZYK W SEZAMIE SKŁADNIKI: * stek z tuńczyka – ok. 150 g * czarny sezam – 1 łyżeczka * biały sezam – 1 łyżeczka * białko -1 szt * biały pieprz * oliwa z oliwek – 1 łyżka * sok z pomarańczy
Ostra na Słodkocukru - 0,5 łyżeczki soli - 6 płatów nori - awokado - ogórek zielony - sałata - serek philadelphia - majonez - sezam prażony - prażone pestki słonecznika - sos teriyaki - 300 g filetu z łososia* - 300 g steku z tuńczyka* * jeżeli mamy zamiar jeść rybę na surowo - upewnijmy się, że jest świeża! Uprzedźmy sprzedawcę, że będzie jedzona bez obróbki termicznej - powinno go to skłonić do większej szczerości
Cook&Lovegotowanie jako dziecko, inspirowała kuchnią mamy i babci, a potem musiała dla siebie gotować jako weganka. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda surowa wersja pad thai i steki z kapusty. Uwielbiam zupę czosnkową i chowder z kukurydzy, więc na pewno wypróbuję wersję wegańską z tej książki. Chętnie spróbuję cymesu i spaghetti z cukinii z sosem chimichurri
Ugotowane pozamiatanedobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu szczypta pieprzu cayenne Z jednej pomarańczy wyciskamy sok, drugą zaś filetujemy. Czosnek kroimy
Dieta moja pasjakażdym kroku. Woławinę szczególnie polecam mięsożercom, dla których ważny jest nie tylko smak, ale i jakość oraz pochodnie produktów. Przy innej wizycie miałem okazję spróbować tamtejszych wyśmienitych steków, więc wiem, co mówię. Z całego serca zachęcam i polecam Na koniec pragnę jeszcze tylko podziękować Damianowi Kempie, który dla nas gotował, za tak ciepłe przyjęcie, poświęcenie czasu na rozmowę
Food Squarewersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę. Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi – jeśli mamy gotowe placki można zrobić obiad w 2 minuty. Dobrze wyglądają odświeżone klasyczne sałatki np. cezar czy nicejska i błyskawiczny creme brulle. Ciekawy jest pieczony
Ugotowane pozamiataneciastko z gorącym wypływającym środkiem jest przecież najważniejsze! Piekę je dość często, tj. kilka razy w roku i doszłam do perfekcji, jeśli chodzi o stopień wypieczenia, niczym przy smażeniu steków. Ile minut piekę napisałam poniżej, w przepisie. Tutaj dodam tylko, że przy tym wszystkim (czyli ramekiny, ilość ciasta), ogromne znaczenie ma piekarnik. A jak wiadomo piekarnik piekarnikowi nierówny. W jednym
bistro mamaniej znajdzie coś dla siebie. W tym czarującym miejscu miałam możliwość skosztowania przeróżnych przystawek i dań, tworzących całość z odpowiednim winem. W daniach głównych są oczywiście klasyki takie jak stek z polędwicy, owoce morza, czy pasty. Tego wieczoru delektowaliśmy się samymi specjałami tego miejsca, między innymi spróbowaliśmy: Deskę serów z pyszną konfiturą z czerwonej cebuli. Tatara z tuńczyka, kaparami
Niezły Młynek