stek - 1671 przepisów (strona:73/112)

Sos cebulowy ze śliwkami 85

Ślwiki przepołowić, wyjąć pestki. Ułożyć skórą do dołu. Chwilę dusić, aż śliwki troszkę zmiękną. Dodać 2 łyżki zimnego masła. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjać sos z ognia. Podałam ze stekiem z sarny i marszczonymi ziemniakami . *ja zamiast bulionu dodaję demi glace , oczywiście daję go dużo mniej, a resztę uzupełniam wodą. zastawa

królestwo garów
Pieczony kalafior tak dobry, że buty spadają 120

mega smakuje, ale Sylwia akurat za ostrym jedzeniem mniej przepada. Pewnie kiedyś i ostra wersja pojawi się na blogu Gdzieś czytałem, że kalafior ( śmieszne słowo ) to taki wegański stek, ale aż tak bym się nie rozwijał, lecz muszę przyznać, że ten pieczony kalafior jest naprawdę taki dobry, że buty spadają Twardy, chrupiący, rumiany i odpowiednio doprawiony – czego

PaleoLife
Jak zrobić sałatkę nicejską? (PRZEPIS + FILM) 179

niej kolejne składniki i powstały różne jej wersje. Zamiast trudniej dostępnych i dla wielu kontrowersyjnych w smaku filecików anchois, obecnie częściej dodaje się tuńczyka. Może to być grillowany stek ze świeżego tuńczyka, jak w tej wersji z bloga , albo tuńczyk w puszce dobrej jakości. Pierwsze wersje sałatki nicejskiej nie zawierały również gotowanych ziemniaków i zielonej fasolki. Ja jednak nie wyobrażam

Chilli Czosnek i Oliwa
Jeleń z maślanym puree, smażoną fasolką i sosem malinowo-śliwkowym 138

też całe danie na wyjątkową okazję. Poszczególne jego części już pojawiły się na blogu, ale tym razem składam z nich kompozycję, w której poszczególne części doskonale do siebie pasują. Stek z jelenia pocięty na plasterki, do tego maślano-czosnkowe puree i fasolka szparagowa smażona z boczkiem i czosnkiem, podsmażone kurki i pieczarki oraz doskonały sos malinowo-śliwkowy

Milion Smaków
Restauracja Dalmatina w Šibeniku (Chorwacja) 133

grillowanych mięs (przeróżnych) z frytkami, cukinią i ajvarem spokojnie wystarczyłby dla dwóch osób. Bardzo dobrze przyrządzone mięsa. No i na koniec przyszła pora na moje danie. Średniowysmażony idealny stek, którym bez cienia wątpliwości Dalamtina skradła moje serce. Do tego gnocchi w aksamitnym sosie z błękitnym serem pleśniowym. Oczywiście potrzebowałam pomocy w związku z wielkością dania, ale było ono niesamowite. Moja

Karola gotuje
CEBULA MARYNOWANA NA SŁODKO 121

marynowane w occie jabłkowym, z kurkumą i goździkami. Absolutna rewelacja. Takie cebulki świetnie się sprawdzą jako dodatek do burgerów, hot dogów czy kanapek. Wyśmienite do pieczonej wieprzowiny lub grillowanego steku. Przepis nie zakłada dodawania oleju. Odpowiednie proporcje wszystkich podanych składników zapewnią właściwą kwasowość zalewy, dzięki czemu cebula  bardzo dobrze się przechowuje i smakuje. Jak zrobić cebulę marynowaną na słodko

Moja Książka Kucharska
Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem 110

pomidory oraz cukinię i wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz ogień pod patelnią Pod koniec przygotowywania ryżu tuńczyka pokrój na 4 kawałki o grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem

Food Square
Mięso ze strusia - zdrowie na talerzu 138

można przygotować z mięsa strusia Łatwiej byłoby odpowiedzieć na pytanie czego nie można. Ze strusiny można przyrządzić praktycznie te same dania, do których wykorzystujemy wołowinę lub cielęcinę. Wyśmienite są steki i pieczenie, tatar, Boeuf Stroganow, gulasze i burgery. Strusie mięso doskonale podkreśla smak dań kuchni azjatyckiej, zwłaszcza przygotowywanych metodą stir fry. Świetnie sprawdza się jako mięso do przyrządzenia w wolnowarze

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak zrobić pierś z kaczki? 155

kontroluj cały czas stopień wysmażenia. Najlepiej sprawdzać stopień wysmażenia dotykając mięsa.  I tu padnie pytanie pewnie ale jak? Jak mam wiedzieć? to już pisze. Postępujemy tak jak przy stekach. Podnieś lewą dłoni teraz kciukiem dotknij miejsca pod palcem wskazującym. Trzymaj tak. Teraz prawą ręką dotknij miejsce na dłoni pod kciukiem- to tam gdzie ta strzałka.  Nawet zrobiłam

SMYKWKUCHNI
Menu na tydzień: Domowa dieta pudełkowa 184

Sushi bez zawijania, kalafiorowe steki, błyskawiczny kurczak, zapiekanka serowo-makronowo-kalafiorowa i wreszcie zupa instant z domowymi kostkami rosołowymi – tak wygląda menu na ten tydzień spakowane do 10 pudełek. Taka domowa dieta pudełkowa! Całość dla dwóch osób za 110 zł. W tym tygodniu wróciliśmy do gotowania w niedzielę, a właściwie do pieczenia w niedzielę. Co tu dużo gadać, pieczenie

Niedzielny kucharz
Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco 138

Danie na wskroś wegetariańskie, które przypadnie do gustu również amatorom steków. Pieczony kalafior ma smak, ma jędrność, ma charakter. Świetnie pasuje do niego kwaskowaty, orzechowy sos romesco. Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 50 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 duże Pieczony kalafior – pycha! Jeśli nigdy nie piekliście kalafiora w całości to musicie to zrobić. Smakuje doskonale. Choć

Niedzielny kucharz
Roladki z piersi indyka na uroczysty obiad 111

Składniki 4 steki z piersi indyka 1 mały kieliszek winiaku 8 suszonych śliwek kalifornijskich 2 jabłka 1 cebula 3,4 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 szklanka rosołu 2 łyżeczki borówek ,lub żurawiny sol i pieprz do smaku Wykonanie Mięso lekko zbić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Jabłka obrać ,usunąć gniazda nasienne

w mojej kuchni
BAJGLE ZAPIEKANE Z PASTĄ Z TUCZYKA 128

Macie ochotę? Zapraszam : Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/   Będzie mi bardzo miło ;) Składniki na 4 porcje: 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 🌯 1 puszka tuńczyka stek w oleju 10 dag tartego sera 3 rzodkiewki drobno posiekane 2 łyżki kopru świeżego drobno posiekanego 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy miodowej Sól i pieprz do smaku Dodatkowo

Gotowanie Patki
Ligawa w sosie śliwkowym 276

wrażenie, że wołowina kiedyś częściej gościła na naszych stołach. Do łask wróciły steki, jednak z innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani

Poezja smaku
Dlaczego warto stosować sos sojowy 136

polskim rynku cytrusowy sos Ponzu produkowany z użyciem cytrusów, mirinu, octu ryżowego i dashi idealnie nadaje się jako gotowa przyprawa do wielu dań, zwłaszcza sałatek, świeżych warzyw, ryb, grillowanych steków, owoców morza, sushi i sahimi.  Zmieszany z olejem lub oliwą pozwoli szybko wyczarować pyszny cytrusowy vinaigrette. Źródła: http://www.soyinfocenter.com/HSS/soy_sauce1.php https://www.kikkoman.pl https://food.ndtv.com https://www.news-medical.net/health/Health-Benefits-of-Naturally-Brewed-Soy-Sauce.aspx

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata