stek - 1671 przepisów (strona:82/112)

Boscaiola bar diVino – nowe miejsce na Powiślu 119

barwą z refleksami fioletu. W ustach typowe aromaty jagód, malin i czarnej borówki. Intensywne, z cierpkim posmakiem, lekko mineralne, co jest typowe dla win z tego regionu. Doskonałe do steków, pieczeni, w tym kiełbasek, zimnych przekąsek, pikantnego salami oraz średnio dojrzałych serów. Na deser otrzymaliśmy tartę cytrynową z malinami, do niej kawę. Podsumowanie: Dobra lokalizacja (łatwy dojazd środkami komunikacji miejskiej

królestwo garów
Rolady wołowe nadziewane szparagami w sosie na bazie białego wina, rozmarynu i... 158

zmielonym pieprzem, nadziałam szparagami i natarłam sosem, następnie obwiązałam sznurkiem kuchennym, obsmażyłam z każdej strony, tak aby cała soczystość mięsa pozostała zamknięta w roladzie. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - wołowina (np. stek) - pieprz świeżo zmielony - młode ziemniaki - masło - sól himalajska - szparagi pęczek - pomidorki koktajlowe - czosnek - wino wytrawne białe - oliwa z oliwek - rozmaryn świeży Obieramy ziemniaki, nacinamy, każdego zawijamy z kawałkiem masła, rozmarynu

SMYKWKUCHNI
Grillowana karkówka marynowana w sosie do steków 95

Niesamowicie krucha i soczysta. Bardzo łatwa w przygotowaniu. W końcu ulubiona pora rodaków ;) Składniki 1 kg karkówki wieprzowej 250 ml sosu do steków 50 ml oleju   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na plastry 1,5 cm, po czym przekładamy do miski i zalewamy sosem, dodajemy olej. Mięso dokładnie

R'n'G Kitchen
Masełko z czosnkiem niedźwiedzim 174

listki drobno posiekałam, wymieszałam z masłem i otrzymałam świetne smakowe masełko. Jest dość czosnkowe w smaku, ale ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować. Super sprawdza się jako dodatek do smażonych steków i każdego innego mięsiwa z grilla. Smakuje z pieczonym ziemniakiem, ze szparagami, do pieczywa czosnkowego lub jako nadzienie do kotleta de volaille. Składniki: 200 g miękkiego masła sól morska

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 152

chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką, jajecznica,, smażony ser. Grodziskie: Kotlet schabowy, sery polskie np. oscypek, paluszki z makiem lub sezamem, łazanki, kapusta z grochem, bigos. Amercinan Pale Ale / Imperial APA / West Coast

Kuchnia PROzdrowotna
Wygraj moją książkę kucharską! KONKURS na 3 urodziny bloga 134

roku. Są to przepisy z bloga oraz 3 nowe, które opublikuję dopiero za jakiś czas: falafele buraczane, letnia tarta z cukinią, pomidorami i parmezanem oraz sałatka nicejska z grillowanym stekiem z tuńczyka. Ale powiem Wam, że najwspanialszy był moment, kiedy dostałam już wydrukowane książki! Gdy zobaczyłam swoje zdjęcia i przepisy w druku od razu serce zabiło mi mocniej . Książka według

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos na bazie piwa AIPA 191

piwie. American imperial pale ale (AIPA) to wysokochmielowe piwo z karmelowymi posmakami, może dobrze posłużyć za sos o wielowymiarowym smaku. Można polecić go jako skromny dodatek do wołowych steków, sushi, łososia, wysokogatunkowych serów czy sałatki. Zapraszam do wypróbowania. Dla 3 osób Czas przygotowania: 10 minut  Składniki: Piwo (200ml) w stylu American pale ale, american imperial pale ale lub west

Kuchnia PROzdrowotna
W biegu: grillowany indyk 197

Mięso gotowe w 15 minut? Bardzo proszę, grillowany indyk. Do dzieła! SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z indyka oliwa pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Indyka kroimy na mniejsze steki, grubości ok. 2 cm. Mięso nacieramy oliwą, dodając pieprz i sól. Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu ok. 5-6 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia w biegu
Schabowe z szynką i warzywami. 113

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego,  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka

Kuchnia Beaty
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 107

aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty ciemnych owoców- dojrzałych jeżyn, oraz beczkowe: czekolady i pieprzu. Dobrze sprawdzi się do jedzenia, zwłaszcza do czerwonych mięs, do steków. Podsumowując, mam problem. Generalnie lubię kuchnię tajską, ale w nieco innym wydaniu. Dania mnie nie przekonały, natomiast wina, same w sobie, były zdecydowanie warte uwagi i degustacji. Ceny też w miarę

królestwo garów
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 173

kostkę, a pora i oczyszczone pieczarki w  plasterki. Polędwiczkę oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Pokroić na około 2 cm kawałki i bardzo delikatnie rozbić na mini steki. Cebulę i pora podsmażyć na maśle przez około 5 minut i dodać pieczarki. Smażyć kolejne 10 minut i xdjąć całość z patelni. Na patelnię dać kolejną łyżkę masła i włożyć polędwiczki

zadanie-gotowanie
Bardzo popularne domowe sosy barbecue 165

Worcestershire. Doprawić musztardą, papryką, solą i pieprzem. Mieszać aż całość będzie miała gładką konsystencję. Aby zmniejszyć słodkość sosu można zmniejszyć ilość cukru. Wykorzystując ten sos np. do steków polecamy zwiększyć ilość sosu Worcestershire. Domowy sos barbecue II Ten sos może być doskonałą bazą na eksperymentowanie i dobieranie własnych proporcji czy dodawania innych składników. Polecamy go również w innej również niezwykle

naRuszcie
Karmelizowana cebula 151

Blueberry Corner by "jagodzianka" Karmelizowana cebula to wspaniały, słodko-kwaśny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do pieczonych mięs, steków , serów, do ziemniaków, piersi … Przeczytaj cały artykuł Post Karmelizowana cebula pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Restaurant Week w Alyki: Z tęsknoty za wiosną 131

Folie / La Maddalena / Le Chef / Liberta 7 / Mama Manousch / Mlekiem i Miodem / My Corner / Orient Palace / Pappatore / Patio / PURO Kitchen / Studio Culinary Solutions / Vertigo Jazz Club / Villa Bianco Stek and Lobster / Vivian / Włoszczyzna. Kartka z podróży Wchodząc do Alyki już od samego początku widać silną inspirację podróżami. Świadczy o tym, chociażby róża wiatrów, która ma informować głodnych wędrowców, że dopłynęli

Food Square
Wiosenna sałatka z czerwonej kapusty i marchewki 162

czerwona kapusta i marchewka. Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo. Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku, ryb, mięsa czy cokolwiek innego macie w menu. Delikatny dresing nadaje jej wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę, że sos vinegrette też by do niej pasował

PaleoLife