stek - 1671 przepisów (strona:91/112)

Grillowany pstrąg podany z rukolą, gruszką i gorgonzolą 110

Miał być dzisiaj stek :D ale niestety czy stety będzie pstrąg. W Lidlu akurat jest promocja, a rybki zdrowe są :P SKŁADNIKI: 2 świeże pstrągi masło, czosnek pieprz, sól rukola 1 gruszka gorgonzola orzechy włoskie oliwa z oliwek, masło, ocet balsamiczny Oczyścić pstrągi, odciąć głowy, posolić. Do środka włożyć 2 plasterki masła i czosnek. Jeśli ktoś ma to polecam jeszcze

MarciochaKucharzy
Kurczak grillowany w balsamico i musztardzie 205

razy próbowałam zrobić dobrego kurczaka z grilla – dobrego, znaczy chrupiącego na zewnątrz i soczystego w środku. Ostatnio postanowiłam zaeksperymentować i zamarynowałam pierś z kurczaka w marynacie, którą przygotowuję do steków. Udało się! Kurczak był pyszny – soczysty i chrupiący, no i pięknie się przyrumienił na ruszcie. Składniki 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 szklanki octy balsamicznego 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Kulinarne Inspiracje
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 210

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast z pewnością mogą zrozumieć to co się dzieje z polską gastronomią i jak mocno spycha się naszą rodowitą kuchnię do barów mlecznych które nawiasem mówiąc nie są takie złe. Problem tkwi jednak często

Kuchnia PROzdrowotna
Schab z morelą w ziołach z sosem rozmarynowym z suszonymi pomidorami 161

gotuj jeszcze 1-2 minuty.  Pan Piotr Muranowski poleca również dodanie do sosu 2 łyżki śmietany. Wtedy sos idealnie nadaje się do drobiu pieczonego i grillowanego oraz do steków wołowych.  Smacznego

Niezły Młynek
Steki z rekina z estragonem 154

wcześniej należy mrozić rybę 24 godziny aby pozbyła się charakterystycznego zapachu amoniaku. Po mrożeniu mięso jest delikatne i pyszne. Moje propozycja to rekin z estragonem, jest pyszny i aromatyczny. Steki z rekina z estragonem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 182

które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku, bo takowe wolą od mięsa pieczonego. Przyznam szczerze, że poza warsztatami, nie miałam w reku tak pięknego kawałka mięsa!!! Na szczęście w lodówce jeszcze jedna paczka krzyżowej czeka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Polędwiczka wieprzowa z gorącymi wiśniami na whisky i makaronem sezamowym z parmezanem i migdałami 115

Składniki: (na 2 porcje) 2 steki z polędwicy wieprzowej około 1,5-2 cm grubości 2 szczypty lubczyku 2 szczypty cząbru odrobinka estragonu szczypta soli suszona papryczka chili w dużych kawałkach 2 szczypty pieprz cayenne odrobina zwykłego świeżo mielonego pieprzu sos wiśniowy: szklanka mrożonych wiśni łyżka miodu z aronii 2 łyżki whisky makaron sezamowy: makaron spaghetti połamany w pół olej

KreatywnePiny
Bataty pieczone po meksykańsku 170

Przepis inspirowany jest jedną z potraw Jamiego Olivera. Drodzy mięsożercy: zamiast batatów, możemy przygotować stek wołowy, karkówkę wieprzową, lub wymieszać naszą fasolkę z mięsem mielonym. Danie posmakuje również weganom - wystarczy pominąć dodatek jogurtu naturalnego :) Zapraszam w podróż do Meksyku!  Składniki dla dwóch osób: 1 duży batat 1/2 marchewki 1/2 cebuli czerwonej 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/4 papryczki

My Culinary Art
Deser z grilla – grillowanie deserów jest pełne zabawy i aromatu 175

Można spędzić cały dzień na grillowaniu najlepszych szaszłyków, steków i innych potraw. Można też w akrobatyczny sposób obracać hamburgery podczas grillowania. Ale jeśli będziemy grillować deser na grillu wszyscy obecni przy tym goście to zapamiętają. Grillowane desery są rzadkością, są też bardzo wyjątkowe i z reguły nikt z naszych gości się ich nie spodziewa. Tak się dzieje ponieważ większość ludzi

naRuszcie
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 142

się spodziewałam. Klimat miasta jednak bardzo mi się spodobał i cieszę się, że tam trafiliśmy. Szczególnie, że na swojej drodze napotkaliśmy knajpę "Kill Grill", w której ja zjadłam klasyczny stek a konQbek "Murder Burgera", rozmiaru małej wioski. Nie udało się nam zwiedzić żadnej winiarni, ponieważ winobusy odjeżdżały w mało dogodnych dla nas godzinach, a wyjazdy takie zajmowały zazwyczaj ponad godzinę

les mirabelles
Klopsiki z seitanu 167

chciałoby mi się robić seitanu od podstaw (wypłukiwać skrobię z mąki) – czaso- i pracochłonna robota, a jest tyle innych i pysznych gotowych dań, np. pulpety w sosie pomidorowym , steki wegetariańskie , bitki wegetariańskie , itd. Seitan balls Ingredients: seitan (from wheat flour) 69%, oats, soy beans, sunflower oil, seasoning blend, sea salt. Company: Sun Food.  Price: PLN 6.5.  Nett weight

Qlinarnie i Qlinarnie
Ziołowe steki z tuńczyka- na parze 185

zasadzie powinnam napisać ,, w papilotach,, na parze. Zawinęłam po prostu doprawione steki z tuńczyka ( każdy osobno) w folię aluminiową i ugotowałam na parze. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
MEKSYK część II 139

kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa, sałaty... Duszoną wołowinę mają rewelacyjną, co nie dotyczy steków grillowanych.Mi zawsze trafiała się podeszwa, a robiłam kilka podejść, ale jeżeli lubicie wołową gumę do żucia to polecam, koniecznie spróbuj. Wspomnieć należy o sosie mole na bazie gorzkiej czekolady

Pasje Jolki
Stek z tuńczyka z jabłkiem- w kolorowym pieprzu 196

Rzadko udaje mi się trafić steki z tuńczyka. Po prostu koło mnie nie ma większych sklepów , a sił nie starcza by wędrować po całym mieści. Całe szczęście, że jak już trafię to takie pakowane próżniowo- kupuję wtedy kilka i mrożę. Tuńczyk ma tak piękne mięso , że nie ma co nad nim cudować- im prościej , tym lepiej. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Stek z antrykotu z krewetkami oraz salsą z mango i ogórka 143

sprawi wielką przyjemność zarówno Tobie jak i osobie, której je podasz. Przygotowałam dzisiaj przepis w stylu surf and turf czyli połączenie mięsa i owoców morza, postawiłam na tradycyjne połączenie steku z antrykotu i krewetek, ponieważ są zazwyczaj ogólnodostępne, podałam je z salsą z mango i ogórka (osoby, które czytają naszego bloga dłużej, mogą już ją pamiętać z innego dania - kurczak

Pora coś zjeść