stek - 1671 przepisów (strona:93/112)

Porady kulinarne 124

karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni. FLAMBIROWANIE To efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omlet CARVING To już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka wykwintna 192

dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku

Kulinarna rozmowa
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 129

Dziś kolacja w rustykalnym stylu. Dla 2 osób: 1 rzepa 2 łyżki śmietany 12%  200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy

Kulinarna rozmowa
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 190

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 150

jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu

Stare Gary
Frytki z dyni 286

trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido) 0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka Nicejska 231

Składniki: jajko ugotowane na twardo fasolka szparagowa  ugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna   Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy  1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty

Smakowity Blog Kulinarny
Stek z kurkami i puree z dyni 150

solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy.   Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście.   Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 226

smak po przyrządzeniu.  Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4          Składniki: 150g serka Almette z ziołami, 1 średni seler ok. 6 00 g, 2 steki wołowe ( antrykot lub rostbef), 4 łyżki masła, 4 gałązki macierzanki lub tymianku, 1 limonka, 3 ząbki czosnku, kilka kaparów, sól, biały pieprz. Przygotowanie: Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku

SzczyptaSmaQ
MIELONE A'LA STEKI Z CEBULKĄ 274

stron. Kotleciki zdjąć z patelni, a na tłuszczu, na którym się smażyły zrumienić pokrojoną w półplasterki cebulę. Pod koniec smażenia do cebuli dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Steki podawać z usmażoną cebulką na wierzchu

Walijskie Pichcenie
Nocleg w Toskanii? Tylko w agroturystyce! 182

restauracji na terenie agroturystyki, ale na zamówienie gości przygotowuje lokalne posiłki. Ponadto raz w tygodniu organizuje dla gości kolację toskańską, gdzie obok licznych przystawek oraz deseru, serwuje sławny toskański stek, bistecca alla fiorentina.   Mieszkając w toskańskiej agroturystyce wspaniale wypoczęłam, szczególnie, że na co dzień mieszkam w mieście. Miałam też okazję poczuć klimat włoskiej wsi. Podobało mi się bardzo

Chilli Czosnek i Oliwa
Liebster Blog Award 176

eterycznegotowanie.bloog.pl/ http://olivciowepasje.blogspot.com/ http://danusia-piecyk.blogspot.com/ http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/ /poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/ http://ostrykes.wordpress.com/ http://azgotuj.blogspot.com/ http://z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com/ A oto seria moich pytań: Szarlotka czy tort?  Najbardziej zaskakujące danie...  Jeżeli stek to jaki? Pierwsze skojarzenie ze słowami "Malinowe Pocałunki"... "Kuchnia" mamy czy babci? Czekolada czy tofu? Pierwsza rzecz jaką robię po przebudzeniu to.... Gdybym był/była rośliną to jaką? Kulinarny idol

Malinowe Pocałunki
Drobiowe steki w serowych sakiewkach z goframi z fasoli. 174

zalewamy kilkoma łyżkami wody i zagotowujemy. Dodajemy borówki i porto. Całość doprowadzamy do wrzenia. Ewentualnie dosładzamy do smaku miodem i miksujemy blenderem. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy nasze drobiowe steki po kilka min z każdej ze stron. Na drugiej patelni wysypujemy połowę startego sera (na kształt naleśnika) podpalamy gaz i na środek układamy 1 porcję steka (ja zrobiłam

Malinowe Pocałunki
gulasz z indyka z warzywami... 132

smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiej - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram

W Mojej Kuchni Lubię