stek - 1671 przepisów (strona:92/112)

Krystyno!! Moje krople!! Dietetyczny kurczak z sałatą. 541

kawałka będziecie mieli kawałek tektury. Jeśli nie macie szczypiec to mogą być dwie łopatki. Piszę o tym dlatego, bo ostatnio jedna z pań gotujących w TV zupy dziobała po steku widelcem a potem wygłosiła, że się soki w mięsie muszą ułożyć. Otóż się nie ułożą bo ich nie będzie Smacznego

ladykitchen
Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 287

Dawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja

OstryKęs
Duszone poliki wołowe 198

warsztatach kulinarnych w Atelier by Roszak  byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki

My Culinary Art
Filet z tuńczyka, pietruszkowe ptysie i sos holenderski 147

sokiem z cytryny. Masło rozpuszczamy w garnuszku i nie przestając ubijania dodajemy stopniowo do jajecznej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową, lekko wysmarowaną tłuszczem. Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie osuszamy. Posypujemy pieprzem cytrynowym i smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. 4. Na talerz wykładamy filet z tuńczyka, polewamy przygotowanym sosem i podajemy z ptysiami

My Culinary Art
Zupa krem z pietruszką i gruszką 169

mnie jesienną klasyką. Od początku października gotowałam ją już dwa razy.  Podobnym warzywem, które omijałam z daleka na targowisku był seler, z którego puree podawane do łososia czy steków z wołowiny ubóstwiam, od kiedy pierwszy raz je zrobiłam. I to jest w gotowaniu najwspanialsze. Ciągłe odkrywanie na nowo znanych smaków i poznawanie tych nieznanych. To co dla kogoś gdzieś

W kuchni wieczorem
Poland Trip cz.1 - Kazimierz Dolny i Sandomierz 166

Dziwiszówka, "Kwadrans" albo "U Fryzjera" Pod Kogutem lub Vincent Kuchnia & Wino. Lublin : Zielony Talerzyk. Cafe Velo Kardamon, Auriga, Św.Michał - pub regionalny, Stół i Wół, Kuźnia (zwłaszcza steki), Caffe Trybunalska, Mandragora, Ąka 110 km dalej znaleźliśmy się w Sandomierzu , znanym ze swojego pięknego rynku, krzemienia pasiastego i Ojca Mateusza. :) Cały dzień zwiedzania, pełno chodzenia, odpoczynku i oczywiście jedzenia

Słodkie Przyjemności
Porady kulinarne 141

karbować, strzępić. wszystko zależy od naszej wyobraźni. FLAMBIROWANIE To efektywny sposób serwowania potraw. wcześniej skrapla się jej alkoholem, a w trakcie uroczystego podawania podpala. Możemy flambirować, np.  szaszłyki, stek, omlet CARVING To już bardziej skomplikowana sprawa, a dotyczy rzeźbienia w owocach i warzywach. To sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach wywodząca się z dalekiego wschodu

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka wykwintna 208

dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka i ser. Na to oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku

Kulinarna rozmowa
Wieprzowina z borowikami I puree z rzepy 148

Dziś kolacja w rustykalnym stylu. Dla 2 osób: 1 rzepa 2 łyżki śmietany 12%  200g wieprzowiny(ja miałam steki z baleronu) Garść suszonych borowików Łyżka masła 2 łyżki śmietany 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku Tymianek, sól I pieprz Rzepę kroimi w kostkę I gotujemy tak jak ziemniaki w osolonej wodzie. Suszone grzyby zalewamy ok 1/2 litra wrzątku I zostawiamy

Kulinarna rozmowa
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 205

Jeżeli tylko odpowiednio wcześnie zamarynujemy mięso, to przygotowanie tego smacznego dania zajmie nam parę minut. Polecam! Przepis z książki  "Wok i dania z patelni" składniki 250 - 300 g steku wołowego 1 mała cebula 1 mała papryka zielona 1 dymka pokrojona kilka plasterków imbiru 1 -2 małe zielone lub czerwone chili 2 łyżki pasty z czarnej fasoli 3 kapusty

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 170

jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako sos do makaronu

Stare Gary
Frytki z dyni 302

trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam! SKŁADNIKI na około 4 porcje: 500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido) 0,5 malej cebuli 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne 3/4 łyżeczki soli

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka Nicejska 251

Składniki: jajko ugotowane na twardo fasolka szparagowa  ugotowany ziemniak pomidorki koktajlowe tuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki) kilka czarnych oliwek filety anchois w oliwie cebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna   Sos winegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy  1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty

Smakowity Blog Kulinarny