cukier wanilinowy – 1 łyżeczka * ser biały – 220 g * skórka cytrynowa – 1 szczypta DODATKOWO : - płatki migdałów – 100 g - sos toffi – 100 ml - jajko do posmarowania – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mieszamy mleko z miodem i jajkiem. Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy z ciepłym miejscu
Ostra na SłodkoSzparagi budzą we mnie wielkie kulinarne emocje. Czekam na nie tak długo, a potem gdy już są, chciałabym przygotowywać je na wszystkie możliwe sposoby. Ten, który przedstawię w tym poście jest jednym z najłatwiejszych i najsmaczniejszych. Zazwyczaj od gotowanych wolę szparagi grillowane,a nawet surowe. Jednak tym razem kupiłam grube zielone szparagi, więc postanowiłam je ugotować. Aby szparagi zachowały(...)Jajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Gdy szparagi będą miękkie wyjmujemy je na talerze. Posypujemy je tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i sezamem. Obok szparagów układamy gorące młode ziemniaki. Na szparagach układamy jajka
OstryKęsbrzoskwinie 3 łyżki otrębów 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabletki STEWII fruktoza 1 łyżeczka cynamonu miód do polania Sposób przygotowania: Otręby, jogurt, jajko, proszek do pieczenia, cynamon, STEWIE mieszamy razem i odstawiamy, aż otręby spęcznieją w tym czasie myjemy jabłka (obieramy) i brzoskwinie, kroimy w drobną kostkę zasypujemy owoce cynamonem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKażdy pewnie z was ma swój ulubiony sposób na faszerowane świąteczne jajka. Ja co roku staram się robić je inaczej, a że razem z mężem bardzo lubimy pastę z makreli postanowiłam nią wypełnić jajka. Prosta, szybka i pyszna przekąska gotowa zaledwie w kilka minut będzie gościć na naszym świątecznym stole. A u was jakie jajeczka goszczą? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjajko jest świeże. Aby sprawdzić czy jajko jest świeże, należy je zanurzyć w osolonej wodzie. Jeśli wypłynie ono na wierzch oznacza to że jest nieświeże. Drugim sposobem jest potrząsanie surowym jajkiem, jeśli jajko ''bulgoce'' w trakcie potrząsania oznacza to że jest nieświeże. Surowe świeże jajko ma zwarte, nierozlewające się białko, natomiast nieświeże ma białko rzadkie i dlatego podczas potrząsania będzie
Przepisy i porady kulinarneszklane ' - woda 1/2 szklanki - jajko 2szt - sól 1/4 łyżeczki - cukier brązowy 2 łyżki - pieprz świeżo zmielony - oliwa 1 łyżkę - masło 1/4 kostki - rozmaryn gałązka SPOSÓB WYKONANIA: - mleko, wodę , jajko, łyżkę oliwy wlewam do miski miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć
Basia w kuchnijajko - 5 łyżek dżemu - pół kostki margaryny - 2,5 szklanki mąki - 1 szklanka mleka - 2 łyżeczki sody ( lub proszku do pieczenia) Sposób przygotowania: 1. Cukier, jajko, dżem,kakao oraz margarynę utrzeć ze sobą do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać mleko, mąkę i sodę cały czas miksując. 2. Całą masę wylać do przygotowanej formy (najlepiej
Gotuj Z Muzykąwłaśnie, czyli co? Z czym kojarzy się Wielkanoc? Oczywiście Wielkanoc od kuchni ;) Z jajkami, białą kiełbasą, żurkiem lub białym barszczem. Niektórym kojarzy się z sernikiem, innym z makowcem, a chyba wszystkim z mazurkami i drożdżowymi babami. Dziś chciałam jednak przybliżyć tradycję, która przywędrowała do nas ze wschodu, a dokładnie z Rosji i Ukrainy. Pascha, bo o niej mowa, nie jest(...)wcale naszym rodzimym specjałem, ale zdążyła się już na dobre w Polsce zadomowić. Mój przepis pochodzi z książki kucharskiej z 1980 roku. Przygotowywać można ją na dwa sposoby. Na gorąco - z mleka, jajek i śmietany bądź na zimno - z twarogu i żółtek. Niezależnie jednak od sposobu wykonania, dodawano do niej zawsze cukier, przyprawy (wanilię, a czasami kardamon) oraz różne bakalie
Ratunku obiadkukurydziane z serem i bananem, przygotowane zgodnie z przepisem znalezionym, na tej oto stronie . Pyszności! ;) Składniki (około 24 kluski): 1 banan 250 g białego, chudego twarogu 1 jajko 50 g mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Banan i twaróg miksujemy blenderem na jednolitą masę dodajemy jajko i mąkę, dokładnie mieszamy w dużym garnku zagotowujemy wodę i przy pomocy łyżki nakładamy kluski wkładając
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodatkami. Bajecznie łatwe lane kluski z wykorzystaniem mąki pełnoziarnistej i napoju sojowego od Decare . Składniki: 1 jajko 2,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka napoju sojowego Sposób przygotowania: Do miseczki wbijamy jajko, roztrzepujemy. Dodajemy mąkę i dokładnie ubijamy, aby nie było grudek. Konsystencja musi być jak gęsta śmietana (jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli zbyt gęste mleko/wod
Truskawkowa Fiestasól – 1 łyżeczka Farsz: - suszone pomidory w oleju – 150 g – ricotta – 150 g – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto
Ostra na Słodkociepła woda – 100 ml * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * kaszanka – 300 g * cebula – 3 szt * olej – 2 łyżki * sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości
Ostra na SłodkoJajko gotujemy około 3 minut (żółtko w środku będzie wówczas płynne). Po tym czasie delikatnie wyjmujemy je łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Przekładamy makaron na talerze, na każdej porcji układamy jajko w koszulce i posypujemy posiekaną dymką
OstryKęssól 2 szkl. mąki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % kg śliwek 1 op. cukru waniliowego cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Z masła, jajek , szczypty soli , mąki, cukru, proszku do pieczenia i smietany zagnieśc półkruche ciasto. Odłożyc na 30 minut do lodówki. Śliwki umyc , przekroic na pół, wyjąc pestki. Ciastem wylep
Słodkości i nie tylkomielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie wcierając (aby podczas pieczenia nie oddzielało się od chleba). Tosty układać na ruszcie najpierw stroną na której
Kuchenne aromaty