sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:7/197)

JAJKA FASZEROWANE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 204

Każdej Wielkanocy staramy się przygotować jajka w inny sposób. W tym roku będziemy serwować jajka z łososiem, które nam wyjątkowo smakują i świetnie wyglądają na stole. Kolorowa potrawa skusi biesiadników na 100 %. Ewa :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
Miodowe placuszki 164

ok.15 małych placuszków) - 2 jajka  - 1 szklanka mąki  - 4 łyżki śmietany  -3 łyżki oleju  - 100 ml wody  - 150 ml lejącego się miodu  Sposób przygotowania: 1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, mąkę, olej i wodę. Wszystko ładnie miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Masa musi być dość gęsta, powinna się lać z łyżki w wolnym

Gotuj Z Muzyką
Pełnoziarniste pierogi z jagodami 186

estetykę, ale wkrótce kupuję formę do robienia pierożków. ;) Składniki: (ilość 16 - 17 małych pierożków) 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej + do posypywania 1/2 szklanki maślanki 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajko i po woli wlewamy maślankę jednocześnie mieszając. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po osiągnięciu odpowiedniej formy rozwałkujemy na cienki

Truskawkowa Fiesta
Francuskie rogaliki z grzybami 203

pieczarki – ok. 300 g – szczypiorek – 1 pęczek – jajko – 2 szt - masło – 1 łyżka – sól , pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: Jedno jajko gotujemy na twardo , drugie roztrzepujemy ( będzie do posmarowania ). Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na trójkąty ( wielkośc zależy tylko od naszych upodobań ). Pieczarki ścieramy na grubych oczkach. Podsmażamy 10 min na maśle

Ostra na Słodko
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 128

mąki pszennej 1 szkl. letniego mleka 8 g suszonych drożdży 10 łyżek soku malinowego szczypta soli szczypta cukru 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około

Kolorowy Przepisownik
Kluski łyżką kładzione 155

smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki mleka szczypta soli Sposób przyrządzenia: Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną łyżką z drugiej łyżki na osolony wrzątek. Czekamy

upichcic
Z dalekich wypraw... #7 Postcard from Dauphiné. PRIORITAIRE! 240

Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek" (J. Child). Trzy miesiące temu polski kraj wzbogacił się o Gizmo. Pamiętam jak kumpel z Norge opowiadał

bastalena
Lody waniliowe – najlepsze! 145

Polecam! Najlepsze lody waniliowe! SKŁADNIKI : * śmietana kremówka 36% – 300 ml * jajko – 2 szt * drobny cukier – 100 g * woda – 1 łyżka * wanilia – 1 laska SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Skorupki jajek musimy ( koniecznie! ) sparzyć wcześniej wrzątkiem. Przygotowujemy 3 naczynia / miski / garnki. Do jednego wlewamy kremówkę , do drugiego białka , do trzeciego żółtka. Żółtka miksujemy z połową cukru i 1 łyżką

Ostra na Słodko
Dietetyczna tarta z serem na słodko 135

rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód: Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Cycki Murzynki 390

/waniliowy - 1 kostka masła (200g) . - biszkopty (najlepiej okrągłe) Polewa - 1 całe jajko  -5 łyżek cukru - 3 łyżki kakao -3-4 łyżki mleka  - pół kostki margaryny Sposób przygotowania:  1.Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem.Dodajemy szklankę maku (nie zaszkodzi jak doda się trochę więcej) , szklankę mąki i proszek do pieczenia. Połączone składniki wylać na blachę. Piec przez

Gotuj Z Muzyką
Racuchy gruszkowe z czekoladą 163

szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * jajko – 1 szt * gruszka – 2 szt * deserowa czekolada – ok. 50 g * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę , jajko , mleko , sol i proszek do pieczenia mieszamy. Dodajemy obrane i pokrojone w kawałki gruszki i połamaną drobno czekoladę. Wszystko razem dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Smażymy na złoto

Ostra na Słodko
Pasta jajeczna z avokado 180

szybko znika z miseczki:) SKŁADNIKI : 3 ugotowane jajka  1 dojrzałe avokado  2  łyżki majonezu  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku  szczypiorek wedle upodobania SPOSÓB WYKONANIA: - ugotowane jajka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, avokado obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki - wszystko wkładamy do wyższego pojemnika wraz z majonezem i blendujemy

Basia w kuchni
CIASTO W 8 MINUT – BANANOWE Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI 2724

budyń bananowy ( ew.waniliowy ) – 1 op * jajko – 2 szt GLASAŻ / GLASAGE * czekolada deserowa – 100 g * śmietana kremówka – 60 g * masło – 10 g DODATKOWO: * orzechy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i olej. Wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i budyń. Wszystko razem dokładnie mieszamy, wlewamy do miseczki żaroodpornej. Wkładamy na najwyższą moc! mikrofalówki

Ostra na Słodko
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 499

Roladkę zanurzamy w jajku, a następnie obsypujemy dokładnie bułką tartą, dłońmi "przyklepując" delikatnie panierkę. Jeśli ktoś lubi grubsze panierki wtedy można zastosować sposób bułka-jajko-bułka-jajko-bułka. Na zdjęciu jest kotlet z taką własnie grubszą panierką. Opanierowany kotlet smażymy ze wszystkich stron na głębokim średnio gorącym tłuszczu

Codzienna kuchnia niecodzienna