łyżki - proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM : - śmietana 36% – 200 ml - cukier puder waniliowy – 50 g - truskawki – 100 g - cukier – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam
Ostra na Słodkołyżeczka MASA : * masło – 200 g * kakao – 2 łyżki * czekolada – 60 g * olejek rumowy – 0,5 łyżeczki * powidła śliwkowe – 1 łyżka DODATKOWO : * polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : CIASTO : Jajka wbijamy do miski , dodajemy cukier i cukier waniliowy. W garnku gotujemy wodę , kładziemy na nim miskę i przez kilka minut ubijamy jajka z cukrami. Zdejmujemy z garnka , cały
Ostra na Słodkołyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego 250 g masła 250 g truskawek Dodatkowo: galarteka wiśniowa 20 g pistacji Sposób wykonania: Ciasto : Jajka ucieramy ze 100 g cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy mąkę pomieszaną z kakao , proszkiem do pieczenia i przesianą. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy
Słodkości i nie tylkosposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :) Składniki: 250g chudego twarogu 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki puree z dyni Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki
Truskawkowa Fiestapół cebuli 80 g parmezanu starta skórka z ½ cytryny 1 mała marchewka 1 mała łodyga selera 1 średnie jajko szczypiorek 50 g kaparów Sposób przyrządzenia: Drylujemy oliwki. Odcedzamy tuńczyka i dodajemy do niego parmezan, jajko i pietruszk ę. Mieszamy wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i wypełniamy oliwki powstałą(...)mleka 30 g masła 250 g tradycyjnego Panettone 45 g cukru 2 jajka 15 g mąki typu 00 1,5 g sproszkowanych drożdży 25 g gorzkiej czekolady 25 g migdałów Sposób przygotowania: Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki Panettone . Całość dobrze mieszamy
SzczyptaSmaQpłatkami migdałów – połączenie idealne! Polecam! SKŁADNIKI : * ciasto francuskie – 1 p * rabarbar – ok. 250 g * cukier – 100 g * płatki migdałowe – 100 g * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Rabarbar obieramy , kroimy w kostkę , wkładamy do garnka , zasypujemy cukrem i chwilkę razem gotujemy. Ciasto francuskie kroimy na prostokąty ( ich wielkość zależy od tego jak duże chcemy mieć
Ostra na Słodkołyżka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej zielony barwnik- użyłam w proszku, dosłownie szczypty Dodatkowo 1 tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte
Kuchnia w czekoladziecukier – 1 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki KREM : * mleko – 400 ml * olej rzepakowy – 125 ml * jajko – 2 szt * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * mąka ziemniaczana – 3 czubate łyżki * cukier – 0,5 szkl * cukier wanilinowy – 1 op * krakersy – 200 g SOLONY KARMEL: * masło – 150 g * brązowy cukier(...)cukier drobny – 0,5 szkl * miód prawdziwy – 100 ml * śmietana 30% – 250 ml * sól gruboziarnista – 1 łyżeczka * olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Partiami dodajemy olej rzepakowy , cały czas miksując. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakaem , a następnie mleko. Ciasto wylewamy
Ostra na Słodkosię je błyskawicznie … a cały ich urok polega na fajnym ozdobieniu! Dziś mam dla Was przepis na kakaowe przepysznym kokosowym kremem! Polecam! SKŁADNIKI: ( na ok. 8 szt ) MUFFINKI: - jajko – 1 szt. - cukier – 3 łyżki - mąka pszenna – 0,5 szklanki - woda – ok.90 ml - olej – 100 ml - kakao – 2 łyżki - proszek do pieczenia(...)łyżeczka - mąka pszenna – 1 łyżeczka – cukier waniliowy – 1 łyżeczka - cukier – 2 łyżki - masło – ok. 30 g - wiórki kokosowe – 1 łyżka DODATKOWO: - czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle
Ostra na SłodkoCIASTECZKA FRANCUSKIE Z WIŚNIĄ Składniki: - 300g ciasta francuskiego - 100g konfitury wiśniowej - 1 jajko - cukier puder Sposób przygotowania: Przygotowujemy cienko rozwałkowane ciasto francuskie, które kroimy w trójkąty prostokątne o wymiarach wysokość 12cm oraz szerokość u podstawy 6cm. Na środku najszerszej podstawy umieszczamy jedną wiśnię z naszej konfitury oraz zawijamy w kierunku najwęższej części trójkąta, zaś boku modelujemy w formę rogala
Mentor Smakuprzepisy na keks, świąteczny będzie u mnie zawsze przygotowywany według tego starego sposobu z rozsypującej się pierwszej książki kucharskiej mojej Mamy. Polecam wszystkim! Przygotowuję: - 300 g mąki tortowej - 1 łyżkę proszku do pieczenia - 200 g cukru pudru - 1 cukier waniliowy lub wanilinowy - 150 g miękkiego masła - 5 jajek - 400 do 450 g bakalii - 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej/smażonej - tłuszcz(...)zaczynamy stopniowo łączyć je z mąką, cukrem i jajkami. Dodaję 1 jajko, 2-3 łyżki cukru i tak samo mąki. Ucieram do uzyskania jednolitej masy. W ten sposób wraz z ostatnim, piątym jajkiem dodaję ostatnią część mąki i cukru. Ucieram jeszcze chwilę, aby masa była gładka i napowietrzona. Dorzucam od razu wszystkie przygotowane bakalie. Nigdy ich nie obtaczam w mące
I tu będę miała takie tewięc obowiązkowym menu naszego Wielkanocnego stołu będzie kurczak lub szynka w galarecie. Tym razem proponuję przygotować tę potrawę w formie jajka, przygotowuje takie Jajka Wielkanocne w wydmuszkach od jajek. Widziałam ten sposób podania u „Kulinarny karnet Christophera”, bardzo mi się ten sposób podania galarety spodobał. Tak przygotowana szynka w galarecie jest bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego(...)wyglądać, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Kurczak w galarecie (galat) Ja przygotować Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie? Składniki: 4 wydmuszki z jajek 2 plastry gotowanej szynki mieszanka warzywna:ugotowana marchewka, groszek, kukurydza, natka pietruszki, 1 kostka bulionu warzywnego Winiary 4-5 łyżeczek żelatyny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasto francuskie – 1 op ( ok. 300 g ) * malibu – 125 ml * płatki migdałów – 50 g * cukier – 70 g * mąka – 1 łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Na garnka wlewamy malibu i na bardzo wolnym ogniu podgrzewamy. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Banany dzielimy na 4 kawałki , wkładamy delikatnie do gotującego się malibu i dokładnie obtaczamy(...)francuskie rozkładamy , wycinamy 4 prostokąty. Na każdy nakładamy owoce i posypujemy migdałami. Zamykamy przez pół ( boki zwilżamy ) i dokładnie sklejamy. Układamy na blasze , nacinamy w kilku miejscach , i smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody. Pieczemy ok. 15-20 minut w 200C. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkozewnątrz - aby kontrolować stan jajka warto unieść skorupkę sera i zerknąć jaki jest jej stan zawsze można przedłużyć lub skrócić pieczenie, lub przebić skorupkę sera aby jajko się ścięło SPOSÓB WYKONANIA: Wybieram ziemniaki o takiej samej wielkości miej więcej aby równo się ugotowały, myje je i wstawiam do gotowania. - - gdy ziemniaki są już ugotowane, mogą być lekko twardawe zlewam(...)były w miarę grube - - każdy ziemniak w środku smaruje olejem z dodatkami, solę i pieprzę - na spód ziemniaka dodaję pocięta w kawałki szynkę parmeńską i wbijam jajko po czym je sole oraz pieprzę - tak przygotowany ziemniak posypuję wiórkami mozzarelli i wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 min - w tym czasie przygotowuje sobie
Basia w kuchnisiebie dumna, bo wiecie że ja raczej wolę pichcić niż piec....a tu taka niespodzianka i takie cudo wyszło. Klasyczne ale z zadziorem, bez wątpienia świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta(...)masła Poncz: 1/2 szklanki wystudzonej herbaty, 2 łyżki soku malinowego oraz: mały słoiczek konfitury wiśniowej, 250 g mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac Sposób przyrządzenia: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec
pieprzny smaczeksól – 1 łyżeczka FARSZ: - szpinak – 250 g - ser ricotta – 125 - czosnek – 2 ząbki -sól – d0 smaku - pieprz – do smaku DODATKOWO: - jajko do posmarowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą. Dodajemy margarynę i drożdże rozmieszane ze śmietaną. Składniki siekamy nożem i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółka. Każde jeszcze delikatnie rozwałkowujemy(...)serkiem ricotta. CAŁOŚĆ : Na środku ciasta kładziemy porcję farszu, przykładamy drugą częścią i dobrze sklejamy. Noże możemy wyciąć delikatny wzorek. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i pieczemy w 190C do momentu aż się zrumienią
Ostra na Słodko