brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI : ( tortownica 16 cm ) BISZKOPT : * jajko – 2 szt * cukier – 1/3 szkl * mąka pszenna – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka PONCZ : * kawa rozpuszczalna – 1 łyżka * mleko – 100 ml MASA(...)łyżki * płatki migdałów – 50 g DO DEKORACJI : * płatki migdałów – 50 g * czekolada deserowa – 50 g * ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem. Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy
Ostra na Słodkopierwszym razem, zanim wyszło mi prawidłowe jajko, to zmarnowałam ich chyba z 10 sztuk. Ile to człowiek musiał się nakombinować zanim coś zrobił. Jest dużo różnych sposobów na zrobienie takiego jajka. Mogą być na przykład gotowane w szklankach lub miseczkach z dodatkiem masła i przypraw, gotowane na łyżce, lub wbijane na wodę. Ja zrobię te wbijane na wodę. Trochę trudna(...)się mówi, człowiek uczy się na próbach i błędach. Sposób podawania tego dania zależy od nas samych. Może być ono podawane na grzance i polane sosem holenderskim, ułożone na liściach sałaty lub mieszance warzyw. Wszystko zależy od was samych i waszej inwencji twórczej. Tak więc zaczynajmy: Jajka po wiedeńsku z grzankami... SKŁADNIKI: - 2 jajka - 1.5 l wody - 2 kromki pieczywa
Zainspiruj się kuchniąsię mozzarellą. Już po pierwszym kęsie przeniosłam się w kierunku pięknej Toskani. SKŁADNIKI : ** ciasto francuskie – 1 arkusz ** suszone pomidory – 100 g ** mozzarella – 150 g ** pesto Rosso – 4 łyżki ** jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : PESTO ROSSO : * Suszone pomidory w oliwie – 100 g * orzechy Pini – 100 g * czosnek – 1 ząbek * parmezan – 50 g Wszystkie składniki ( suszone pomidory wraz z oliwą , orzeszki Pini(...)Przykrywamy plasterkami mozzarelli. Zwijamy delikatnie w roladę. Kroimy plastry o grubości do 2 cm. Tortownicę lub naczynie do zapiekania natłuszczamy. Układamy bułeczki , jedna obok drugiej. Całość smarujemy delikatnie roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut. Smacznego
Ostra na Słodkowyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy bardzo długo (ok. 20 minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy(...)połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji) i do jednej połowy dodajemy kakao – miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy na parze (w taki sam sposób jak ubijaliśmy jajka) razem z odłożoną wcześniej łyżką masła. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden blat makowy układamy na talerzu lub tortownicy. Smarujemy go równomiernie jasną masą i przykładamy drugim blatem. Wykładamy ciemną masę
Poezja smakułyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule połowa kapusty oregano słodka papryka odrobina chilli czosnek w proszku sól, pieprz ponadto: masło/margaryna czarnuszka jajko Pierogi Szwedzkie -Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości przez minimum 2 godziny. Po tym czasie odcedzamy i dokładnie "wygniatamy" pozbywając się nadmiaru wody. (Kapustę najlepiej ugotować(...)wielkości ok. 7 cm x 33 cm. Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy do zrumienienia - ok. 10-15 minut w temperaturze 180 °C. *Pieczarki wyłączamy dużo wcześniej niż kapustę, która powinna się smażyć minimum godzinę Moje posty
Słodka Stronatego przepisu Drukuj Wigilijne pierogi z makiem window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Masa makowa Ciasto na pierogi 350 g mąki szklanka gorącej wody 2 łyżeczki masła 1 jajko szczypta soli Sposób przygotowania Ciasto Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wałkujemy, wykrawamy krążki i na każdy krążek nakładamy nadzienie. Sklejamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 2 min od wypłynięcia
Mieszam w Garnkusię lampka, aby usmażyć białkowego omleta!Składniki:4 białka2 żółtka2 łyżki mąki pełnoziarnistej1 łyżka cukru2 łyżki mleka 2%Do podania:3 łyżki serka wiejskiego2 łyżki powideł śliwkowych Sposób przygotowania:Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko
Truskawkowa Fiestałyżeczki BITA ŚMIETANA: - śmietana 30 % – 500 ml - „Śnieżka” – 2 szt POLEWA: - margaryna – 125 g - cukier – 3 łyżeczki - kakao – 3 łyżeczki - jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy wymieszane i przesiane przez
Ostra na Słodkobrązowego) 1 łyżeczkę cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml mleka 75 ml oleju (używam rzepakowego) 2 jajka szczypta soli SPOSÓB WYKONANIA - wszystkie składniki suche mieszamy ze sobą w osobnej misce - w drugiej misce mieszamy mokre i obie ze sobą łączymy - tak połączoną masę nakładamy do blaszki (przeznaczonej
Basia w kuchniCzasem zdarza się, że brak w domu jajek, a ciasta z chęcią zjadłoby się...ale jest i na to sposób...oczywiście ciasto bez jajek..a jakie pyszne...przepis podpatrzyłam u Pincake ..polecam..ciasto robi się bardzo szybko,, mikser nie potrzebny i sprzątania nie za dużo haha....zdjęcie ciasta zrobione na drugi dzień i nie wygląda zbyt pięknie
Moje domowe kucharzeniejajko, jajko z wizytówką, łąka w wazonie, która jest przepiękna, szmatkowe pisanki i wiosenna gałązka. Strasznie lubię takie pierdółki. Dalej przechodzimy do propozycji na zimno. Oczywiście królują jajka na tysiąc sposobów. W kopercie z kawiorem, po królewsku, zapiekane, zapiekane w pomidorach, zapiekane pikantne no można by wymieniać i wymieniać. Następnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może
Brzuszki Łakomczuszkidomowa jest o wiele lepsza, uwierzcie mi i nie ma tego wszystkiego czego mieć nie powinna. Mam nadzieję że zachęcę was do eksperymentowania z jajkami i do podania jajek w atrakcyjny sposób. Poza tym sama pasta jest idealna na kanapki. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikłóżku, czasem tak można ;) Miłego dnia! Składniki 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 jajko słoiczek ulubionego dżemu Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje
pink envelopeoliwek do smażenia Składniki wymieszajcie bardzo dokładnie za pomocą trzepaczki. Smażcie na minimalnej ilości tłuszczu, na patelni teflonowej. Pamiętajcie żeby dobrze rozgrzać ;-) Jajko poszetowe "jajko w koszulce" Jajko poszetowe robimy w następujący sposób, na wrzątek szybkim i sprytnym ruchem wybijamy jajko, gotujemy niecałą minutę, pamiętajcie żółtko w środku ma być płynne! A i mówię tu o jajku prosto z lodówki
SMYKWKUCHNIKrem na kremówkę. Składniki : 1 litr mleka 20 dkg cukru 30 dkg mąki pszennej 7 świeżych jajek 1 cukier waniliowy Olejek waniliowy lub arakowy Sposób wykonania : Cukier wymieszać z jajkami, następnie wsypać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Mleko zagotować i gorące wlać do wcześniej przygotowanej masy. Postawić na niedużym ogniu gotować około 5 minut,ciągle mieszając,aby się krem
Przepisy i porady kulinarne