sposoby na jajko - 2944 przepisów (strona:16/197)

Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 132

waniliowego                    1,5 szt. olejek cytrynowy olejek rumowy Sposób wykonania : Margarynę oraz jajka wyjmujemy z lodówki na godzinę wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Wtedy margaryna będzie miękka i szybko nam się utrze,a jajka dokładnie się nam połączą z pozostałymi składnikami

Przepisy i porady kulinarne
Makowiec świąteczny 206

Makowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki:   ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1 łyżka miodu Sposób przygotowania: Mak opłukać i sparzyć, moczyć przez 2 godziny. Następnie zmielić z cukrem i margaryną. Do maku dodać olejek i ubitą pianę z 3 białek. Dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto drożdżowe ułożyć

WojnaNaSmaki.pl
Oponki 146

ciasto : ************************** * 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoty

Sama słodycz i szczypta chili
Kwadratowe jajka – Prima Aprilis. 169

Oczywiście nie ma Luxkury, znoszącej kwadratowe jajka.  Sześcienne jajka możemy sami zrobić w prosty sposób. Potrzebne do tego są małe puszeczki, do których ostrożnie wlewamy świeże jajko i w tych puszeczkach gotujemy we wrzątku przez 10 – 12 minut, w zależności od wielkości jajka

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na zimno " Stracciatella " 414

czekoladowe 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( uzyłam z firmy Symbio ) 3 łyżki mąki pszennej Polewa czekoladowa : 125 ml śmietanki 30 % 100 g czekolady mlecznej Sposób przygotowania : Biszkopt : Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem. W oddzielnej miseczce mieszamy budynie, 3 łyżki mąki pszennej , kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wsypujemy suche składniki i delikatnie

Słodkości i nie tylko
Kokosowo-czekoladowa krajanka 238

33x22: 500 g wiórków kokosowych 250 g cukru   180 g masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki waniliowego cukru pudru Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i studzimy, jajka lekko roztrzepujemy mikserem, czekoladę siekamy na niezbyt małe kawałki.Do miski wsypujemy wiórki, cukier, dodajemy jajka i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Połowę

Mia Cucina Sofieta
Tosty francuskie z serem, salami i papryką na ostro. 215

Kolejny fajny i szybki pomysł na pyszną i sycącą przekąskę. Tradycyjny chleb w jajku pod finezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i sposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy  ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania: Chleb

Malinowe Pocałunki
Śniadanie dla zakochanych – chałka na słodko 124

jajko – 2 szt * mleko – 125 ml * olej do smażenia – 250 ml * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * dżem * miód * masło czekoladowe * cukier puder   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i szczyptą soli. Chałkę kroimy na kromki. Obtaczamy w masie jajecznej. smażymy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku

Ostra na Słodko
Ciasto biszkoptowe Camargo 2 145

żółtek 1 całe jajko 25 dkg cukru 22 dkg margaryny roztopionej 25 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy dla koloru Sposób wykonania : Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić, cały czas ubijając. Następnie wlać cienkim strumieniem

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z truskawkami ucierane na kefirze – łatwe i szybkie! 546

cukier – 250 ml - olej – 125 ml - cukier wanilinowy – 1 op - proszek – 3 łyżeczki - mąka – 2,5szklanki - truskawki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy kefir i olej, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko posypujemy bułką tartą

Ostra na Słodko
Jogurtowe muffinki 127

też chce? Składniki suche 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyzeczki proszku do pieczenia mokre 1 duży jogurt naturalny 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 banan Sposób przygotowania Składniki suche wymieszać ze sobą. Banana rozgnieść widelcem i dodać jogurt, jajko i olej, wszystko razem połączyć. Dodać składniki suche i kilka razy zamieszać łyżką. Nagrzać

pink envelope
Scones – bułeczki śniadaniowe 162

kawałki wędliny. SKŁADNIKI : (na około 8 szt bułeczek) - 250 g mąki - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 50 g cukru - 50 g zimnego masła - 1 duże jajko - ok. 100 ml mleka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy posiekane masło, proszek do pieczenia, sól i cukier. Rozcieramy składniki palcami. Jajko ubijamy i dodajemy tyle

Ostra na Słodko
Jabłka pod pierzynką czyli dietetyczna szarlotka nr 3 175

jabłka ( w zależności od wielkości) 2 łyżeczki cynamonu 4 (spore) łyżki otrębów 6 łyżek wrzątku 3-4 łyżeczki serka homogenizowanego naturalnego 3 tabletek STEWII/fruktoza 2 jajka ewentualnie miód do polania Sposób przygotowania: Otręby zalewamy 6 łyżkami wrzątku i odstawiamy na bok żeby spęczniały w tym czasie jabłka myjemy,obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach starte jabłka mieszamy(...)wykładamy na spód żaroodpornego naczynia (ja użyłam naczynia o wymiarach 16x20cm) wkładamy naczynie do piekarnika na około 10 minut (temperatura 200 stopni), żeby masa się trochę podpiekła białka z jajek ubijmy na sztywną pianę z 3 rozkruszonymi tabletkami STEWII następnie dodajemy do białek roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy na lekko podpieczone ciasto otrębowe wykładamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ciasto ucierane ze śliwkami – łatwe i szybkie! 733

cukier – 250 ml - olej rzepakowy – 125 ml - cukier wanilinowy – 1 op - proszek – 3 łyżeczki - mąka – 2,5 szklanki - śliwki – 300 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukier ubijamy z jajkami. Dodajemy kefir i olej rzepakowy, mieszamy. Mąkę z proszkiem i cukier waniliowy wsypujemy do masy, mieszamy. Owoce myjemy , kroimy na kawałki. Ciasto wylewamy na blachę. Przez sitko

Ostra na Słodko
Frittata z fasolki szparagowej 218

pół cebuli 100g żółtego sera     2 łyżki tartego sera typu Parmezan lub Grana Padano         sól     SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wbić do naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.   Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową .  Na głębokiej patelni po dodaniu oleju

zielonacukinka