tytoniu i wanilii Usta: dobrze ułożone, eleganckie, pełne wino z odrobiną czerwonych owoców, dojrzałej wiśni i marmolady z nutami lukrecji i tytoniu. Food pairing: pasuje do mięsa, makaronów typu spaghetti bolonese i do sera dojrzawającego Adriana szczególnie poleca Barolo z następujących winnic: Ribote z okolic Monforte d’Alba, Silvano Bolmida (także Monforte d’Alba) oraz od Stefano Fariny
Ugotowane pozamiatanejako takiego - nie ma co ukrywać, że w towarzystwie tak prostych sosów, to on gra pierwszą rolę. Dlatego powinien być jak najlepszej jakości i dobrze ugotowany. Smacznego! :) Składniki: makaron spaghetti 1 duży pęczek pietruszki 3 łyżki prażonych pestek dyni 3 łyżki startego parmezanu (lub podobnego twardego sera) 6 łyżek oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka soli (+ sól do gotowania makaronu
zadanie-gotowanietydzień! Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Składniki: 450 g mrożonego groszku Ząbek czosnku 2 łyżki oliwy
Niedzielny kucharztygodnia Niedziela: Schab z grila w glazurze z sałatką Green Goddess Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakiem i pieczonym kurczakiem Wtorek: Pizza z komosy z chorizo i groszkiem Środa: Spaghetti z zielonym pesto z mozzarellą Czwartek: Łatwa zupa z groszku Nigeli Lawson z miętową nutą Piątek: Sałatka fattoush z krewetkami Pęczotto z groszkiem, fasolką, boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku
Niedzielny kucharzmarchewki około 8 łyżek oliwy sól pieprz 1 czubata łyżeczka oregano 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 160 g makaronu spaghetti lub bavette (na zdjęciu) Wykonanie: Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Na dużą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy marchewkę, całość pieprzymy, dość mocno solimy, mieszamy i podsmażamy
Smak mojego domugreckiego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sałatę – umyj warzywa, pokrój ogórka w plasterki, a cukinię i awokado w kostkę (jeśli masz maszynkę do wycinania spaghetti z warzyw pokrój cukinię w zuccini). Sałatę i bazylię porwij na kawałki. Posiekaj szczypiorek. Wymieszaj całość. Krok 2 Wrzuć do miksera wszystkie składniki sosu i zmiksuj (możesz do tego użyć
Niedzielny kucharzkolejnym pytaniu co dzisiaj na obiad, stwierdziłam że użyję tej dyni. Otwarcie lodówki przyniosło kolejne składniki obiadu . Makaron z pieczoną dynią ( porcja dla 5 osób ) 500 gram spaghetti 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczonej dyni 2 cebule 5 cienkich plasterków wędzonego boczku 0, 5 opakowania fety sól + pieprz do smaku Zaczynamy od wstawienia wody w garnku
Kuchnia na wzgórzusię ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też
Kuchnia w czekoladzieWystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker. Czas: 50 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Składniki: Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Torebka
Niedzielny kucharzsłoiczków i przechowywać w lodówce, można również zamrozić w plastikowych pojemniczkach. Tak przygotowany sos może być bazą do wielu dań, nie tylko pizzy, może to być sos do spaghetti albo dodatek do zapiekania warzyw jak zaprezentowałam to w poprzednim przepisie. Zapraszam. Składniki: 500 g pasty pomidorowej 5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki oregano 2 szczypty soli morskiej
Wino Francja KuchniaWystarczy do passaty wrzucić cebulkę, czosnek, liść laurowy i masło. Do pizzy zużyjecie zaledwie kilka łyżek sosu. Resztę włóżcie do lodówki. Będzie jak znalazł kiedy trzeba będzie zrobić szybkie spaghetti z sosem pomidorowym. Przepis na pizzę wzięliśmy od Betty Crocker. Czas: 50 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 średnie pizze Składniki: Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej Torebka
Niedzielny kucharzLubicie makarony? Zapraszam więc Was na typowo letnie danie z makaronem i owocami 180 g makaronu spaghetti 120 g sera białego 350 g owoców sezonowych (czereśnie, truskawki, maliny, morele) 6 łyżek miodu 150 ml octu balsamicznego płatki kwiatów jadanych wiórki kokosowe Makaron gotujemy al dente w wodzie. Owoce myjemy. Czereśnie kroimy na pół. Truskawki i morele kroimy na mniejsze części
Kuchnia w oparachktóry sprawdzi się w każdej sytuacji. Do przygotowania dania użyłam typowo jesienną dynię, Dynia ma małą ilość kalorii a także jest bogata w witaminy i mikroelementy. 300 g makaronu spaghetti Lubella 300 g dyni 100 g szynki parmeńskiej 1 ząbek czosnku 70 g masła 50 g parmezanu 1 papryczka chilli 1 szt cytryny sól
Kuchnia w oparachsprawia, że makaron jest cieniowany czyli czerwony przeplata się z jaśniejszym odcieniem. Do przygotowania dania użyłam makaronu Lubella. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 soku z cytryny makaron spaghetti LUBELLA ser typu białego (np. ricotta) 100 g czekolady deserowej kieliszek wiśniówki 1 łyżeczka hibiskusowego cukru pudru ((1 łyżka suszonego hibiskusa, 2/3 szklanki cukru pudru - miksujemy do uzyskania efektu
Kuchnia w oparach