spaghetti - 5367 przepisów (strona:210/358)

KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 304

dodatkowo do polania na talerzu olej MCT , olej z awokado , lniany , z czarnuszki 200 ml śmietany 30% 4 ząbki czosnku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dodatki: spaghetti z cukinii makaron konjac bez węgli Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany

Ola la LCHF
Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw (dieta dr Dąbrowskiej) 145

kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Brązowy ryż z porem i papryką 64

Kilka dni temu kupiłem pora. Chciałem zrobić dziś na obiad spaghetti z porem (przepis znajduje się tutaj), ale zapomniałem kupić tofu. Poważny problem! Nie zniechęciłem się jednak, zerknąłem do lodówki – pusto. Dwie papryki, por i nic innego, z czego mógłbym przygotować posiłek. Chwila zastanowienia

Vegan Taste
Spaghetti ze smażonym porem i tofu 115

Jedną z pierwszych potraw, które przygotowałem jako dziecko, było spaghetti. Nie mogę nawet powiedzieć, że “ugotowałem” to danie, bo jako sosu użyłem keczupu. Łatwo wyobrazić sobie smak tego dania – nie było zbyt ambitnie. Już wtedy pokochałem makaron – szybki i prosty w przygotowaniu, który

Vegan Taste
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 114

łyżki mascarpone 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy sól pieprz 5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Szalotkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i suszone pomidory, smażyć aż boczek się zrumieni. Dodać opłukany szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie

Obiad gotowy
ash reshteh (perska zupa z soczewicą, fasolą i cieciorką) 170

kolendry pęczek pietruszki pęczek szczypiorku pęczek koperku pęczek mięty cebula 5 ząbków czosnku oliwa z oliwek kurkuma sól pieprz 250g makaronu (chyba najlepiej krajanki, ale może być tez połamane spaghetti) gęsta śmietana/gęsty jogurt/gęsta maślanka… (kashk) Fasolę, cieciorkę i soczewicę namoczyć przez noc. Zioła posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać soli, pieprzu i kurkumy. Wrzucić

stajnia gołębie od kuchni
Pulpety w sosie pomidorowym 180

chyba takiego kraju, którego mieszkańcy nie mieliby swoich comfort food - potraw darzonych szczególnym sentymentem, kojarzących się z dzieciństwem czy przywołujących miłe wspomnienia. Dla Włocha będzie to spaghetti bolognese , dla Francuza zupa cebulowa, a dla Polaka m.in. rosół, pulpety w sosie pomidorowym czy kotlety mielone . Chciałabym więc dziś przypomnieć, znany zapewne większości z Was, przepis na pulpety w sosie pomidorowym, które

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Linquine semplice z tymiankiem i orzeszkami piniowymi 90

Linguine to taki makaron długi jak spaghetti tylko że płaski i cienki. Po przeczytaniu książki "Gdzieś na południu Toskanii" Diany G. Armstrong szybko zabrałam się za zrobienie tego pysznego makaronu, no i nie zawiodłam się, jest przepyszny. Lekko dymny smak orzeszków urzeka od pierwszego kęsa, polecam. Makaron z tymiankiem i orzechami pini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej) 113

kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków

Kulinarne przygody Gatity
Nie marnuje – makaron 107

najnowszym raporcie – Nie marnuj jedzenia 2018 A jeśli szukacie pomysłów na ugotowany makaron to zapraszam do dalszej lektury Nie marnuje – makaron Carbonara cake (tutaj użyłam makaronu spaghetti, ale tak naprawdę makaron z rosołu również dobrze się tutaj sprawdzi) 2. Sałatka w słoiku (tutaj możecie użyć każdy rodzaj makaronu) 3. Sałatka z tuńczykiem (tutaj również rodzaj makaronu

365 dni dookoła kuchni
Makaron w sosie dyniowym 121

kilka intensywnych przypraw, które podbijają smak dyni. Pamiętajcie jednak, żeby z nimi nie przesadzić bo przyćmicie jej smak Makaron w sosie dyniowym Składniki: około 250 g makaronu (u mnie spaghetti) 1 kg dyni (waga po obraniu) 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 5 cm kawałek imbiru (ewentualnie można zastąpić suszonym) szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki chili 2-3 łyżki oliwy/oleju

PatiGotuje
Cannelloni faszerowane łososiem, przekąska na zimno 204

rocznie, to naprawdę nie wiele. A jeszcze mniej zjada się go w Chinach 0,8 kg. A to właśnie z Chin do Europy przywędrowała ta potrawa, mowa oczywiście o spaghetti. Składniki: 10 szt (rurek) makaronu cannelloni 200 gram wędzonego łososia mały pęczek koperku 4 łyżki ciecierzycy z puszki 1 opakowanie serka wiejskiego 8 szt suszonych pomidorów 1 łyżka musztardy miodowej

Życie zaczyna się w kuchni
Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym 178

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Dlatego na blogu dzisiaj danie makaronowe. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 młoda cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 100 g drobno tartego sera Gruyere lub Grana Padano (robiłam z obydwoma rodzajami sera, pierwszy jest bardziej słodki, drugi nieco bardziej pikantny) zioła do pizzy, ok. 1 płaskiej łyżki sól i pieprz

Czerwień i błękit
Tagliatelle z krewetkami i pomidorami 125

światowy dzień makaronu najlepiej uczcić... makaronem;) Dlatego do Lubelskiego kociołka wrzucamy dziś wszelkiego rodzaju makaron: spaghetti, tagliatelle, farfalle, penne, cannelloni, lasagne, tortellini... U nas na talerzach smakujemy tagliatelle, które swój piękny zielony kolor zawdzięczają algom morskim. Podałam go z krewetkami w pysznym sosie śmietanowo-pomidorowym. Pycha! Tagliatelle z krewetkami i pomidorami Składniki na 2 porcje: 200g makaronu tagliatelle 300g świeżych

Obiad gotowy
Środa: Kurczak pod parmezanem 280

podanego przepisu. Z podanej ilości składników uzyskacie więcej sosu niż potrzeba do kurczaka pod parmezanem. To co zostanie możecie zamrozić, albo dodać do sosu bolońskiego, albo podać z makaronem spaghetti. Nasz syn uwielbia tę ostatnią opcję:) Składniki: 6 filetowanych udek z kurczaka (bez kości) 4 łyżki mąki 1 szklanka tartego parmezanu 1 kulka mozzarelli (250 g) Sól i pieprz

Niedzielny kucharz