szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina 2×400 g puszki krojonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku starty parmezan do podania 500 g długiego makaronu (spaghetti, tagliatelle), ugotowanego i odcedzonego Przygotowanie: Podgrzej 2 łyżki oleju w dużej i głębokiej patelni, dodaj cebulę, paprykę i grzyby i smaż na średnim ogniu przez 15 minut lub do lekkiego zarumienienia
karmelowyDanie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem. Samo danie ma długą historię, a mianowicie pochodzi z okresu średniowiecza. Makarony, z racji tego, że można je przygotować na wiele sposobów, były zawsze okazją dla kucharza, aby popisać się
Kryzysowa Książka Kucharskakostkę i dodaj do pieczarek. Dolej pół szklanki wody i gotuj dalej na wolnym ogniu. Cukinię obierz. Jeśli posiadasz obieraczkę do warzyw, która ma funkcję obierania na kształt spaghetti, zetrzyj na niej cukinie. Jeśli nie pokrój ją po prostu w kostkę. Gdy bataty będą już lekko miękkie, dodaj cukinię, ciecierzycę odsączoną z zalewy, kukurydzę odsączoną z zalewy oraz passatę pomidorową
365 dni dookoła kuchniSkładniki: 200 g makaronu spaghetti 1 mała cukinia 150 g szynki 1 cebula 1/2 łyżki vegety z curry 5 jajek 2-3 łyżki mąki 1 łyżeczka vegety z chili 100 g … Czytaj dalej Babeczki makaronowe
czarrna od kuchnipokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy 3 minuty. Następnie wlewamy wodę. Dodajemy passatę pomidorową. Po 3-5 minutach dodajemy odsączone z zalewy warzywa czyli ciecierzycę oraz soczewicę. Mieszamy. Nitki spaghetti przełamujemy i dodajemy do zupy. Gotujemy, aż makaron będzie miękki, a zupa zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy ostrą paprykę oraz suszony majeranek. Zupa
Moja smaczna kuchniaobiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.obiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Pielmienie z mięsem – Pizzę KORONA – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki 200 g makaronu z suszonymi pomidorami (może być także zwykły do spaghetti) 1 opakowanie świeżego szpinaku 6 suszonych pomidorów 1 podwójna pierś z kurczaka ½ śmietany 30% 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Pierś
4stronykuchni.plSzybki i bardzo smaczny obiad. Uwielbiamy makarony, a wariacji może być tysiące. Zawsze robię więcej i tak znika błyskawicznie. Polecam! Składniki: makaron ( ja użyłam makaronu spaghetti, ale pasuje też jajeczny nitki czy makaron chiński) 2-3 plastry schabu lub podwójna pierś z kurczaka 3 cm imbir papryka ( u mnie żółta) cebula ocet ryżowy sos sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala
Na moim talerzurazem mamy pomarańczowe falafele z dynią, przygotowane niczym klopsiki w sosie pomidorowym wzbogaconym dodatkiem leśnych grzybów. Idealne danie na jesienny lub zimowy obiad. Polecam podać je z razowym spaghetti. 10. Domowe falafele ze świeżego bobu Falafele na lato, gdy mamy dostęp do świeżego bobu. Ciekawostką jest, że to właśnie z bobu, a nie z ciecierzycy przygotowywano pierwsze falafele. Są lżejsze
Chilli Czosnek i Oliwasałatce zachwyca zestawienie owocowych smaków, soczystych i świeżych z orzechową nutą zawartą w rukoli i kuskusie. Całość dopełnia wytrawny, kozi ser. Zobacz przepis Środa: Pulpety włoskie ze spaghetti warzywnym Sałatka łączy sobie smaki włoskie i dalekowschodnie. Pulpety zrobione są na modłę włoską, lecz dresing zawiera sporo akcentów azjatyckich. Wyrazisty, lekko pikantny nadanie charakteru nieco mdłej cukini i marchewce. Zobacz przepis
Niedzielny kucharzobiad proponuję też… – Najprostsze placki z cukinii – Tartę z cukinią – Ekspresowy obiad z worka – Placki ziemniaczane najprostsze – Makaron z krewetkami i czosnkiem – Spaghetti z mięsem i warzywami
Kulinarne S.O.S.Pyszna propozycja na smaczny, szybki obiad. Składniki 500 g makaronu spaghetti 1 marchew 1 cebula 100 g słoniny wędzonej 250 g boczniaków 100 g twarogowego sera koziego 150 ml jogurtu koziego 1 łyżeczka lubczyku 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Słoninę kroimy w kostkę. Na dużej patelni wytapiamy tłuszcz. Boczniaki oczyszczamy, kroimy
R'n'G KitchenMakaron z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym to pyszne i pożywne danie obiadowe, ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy, jest świetną propozycją dla zabieganych osób, które nie mają czasu na gotowanie. składniki na 4 porcje 250 g ulubionego makaronu włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 500 g mielonego mięsa 1 puszka pomidorów
Smakowite Dania