sosy - 72234 przepisów (strona:956/4816)

Szaszłyki z indyka 123

podałem z warzywami, które akurat miałem pod ręką. Potem hop do piekarnika lub na grilla i banalny obiad gotowy. Zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Aha, oczywiście dobry sos do szaszłyków jest niezbędny. Tutaj postawiłem na czosnkowy, ale zachęcam również do zapoznania się z innymi sosami z tego przepisu (klik) . Myślę, że na nadchodzący słoneczny weekend, zachęcający do grillowania, będą(...)znalazł. ;) * SKŁADNIKI na 24 szaszłyki Szaszłyki: 1 kg piersi z indyka 500 g pieczarek 4 czerwone cebule 2 papryki 1 cukinia Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz Marynata: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli

Food Square
Zawijana zapiekanka makaronowa z cukinią 136

wrzucamy masło i podsmażamy mięso, aż odparuje cała woda. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i bazylię, dodajemy pomidory i doprawiamy. Wszystko smażymy, aż sos się zredukuje i będzie dobrze doprawiony.  Sos łączymy z makaronem i odstawiamy do przestygnięcia.  Cukinię kroimy w cienkie paski i grillujemy z obu stron. Następnie układamy(...)tortownicy od środka na zewnątrz tak aby wystawały poza formę. Następnie układamy warstwowo sos z makaronem -> ser -> sos z makaronem -> ser -> zawijamy wystająca cukinią, a brakujący środek wykładamy pozostałą cukinią. Patrz na zdjęciu.   Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka z brokułem i makaronem 152

rybę zamiast mięsa. Całość jest podana z dużą ilością zielonych warzyw- podobno zielony to najlepszy kolor, który poprawia nastrój, myślę, że do zabrania ze sobą do pracy- idealne połączenie. Sos koperkowo- limonkowy smakuje obłędnie i bardzo fajnie odświeża sałatkę, nadając jej lekko cytrusowego aromatu, który jest wręcz pożądany w przypadku użycia ryb. Serdecznie Wam polecam! SKŁADNIKI dla 2 osób(...)lekko osolonej wodzie. Dobrze odcedzamy na durszlaku. Awokado, ogórka, ser feta i cebulę, kroimy na mniejsze kawałeczki w dowolnym kształcie. Wędzoną rybę porcjujemy na mniejsze plasterki. SOS DO SAŁATKI KOPERKOWO- LIMONKOWY: - 1/4 pęczka koperku - 1/2 limonki - 6 łyżek wody - 6 łyżek oliwy z oliwek - sól - pieprz - 1 łyżeczka miodu wysokiej jakości - 1 łyżeczka angielskiej musztardy z curry W/w składniki miksujemy

SMYKWKUCHNI
Sałatka z dynią pieczoną! 142

pstrągiem wędzonym i brokułem, jak i chrupiącą sałatkę z brzoskwiniami i karmelizowanymi orzechami. Dzisiaj proponuję bardzo smakowite i ciekawe połączenie pieczona dynia Hokkaido i makaron Lubella, w cytrusowo-korzennym sosie. Połączenie pieczonej dyni w miodzie, cynamonie i oleju kokosowym z otartą skórką cytryny, świeżą bazylią daje odświeżający aromat daniu jak i niepowtarzalny smak. Sałatka jest lekka w formie, ale sycąca(...)przez 25 minut do całkowitej miękkości. Usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. SAŁATKA: - porcja rukoli - 2 łyżki orzechów włoskich - garść ugotowanego makaronu Lubella nr 40 - Uszka - listki bazylii SOS: - 2 łyżki upieczonej dyni  - otarta skórka z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oleju orzechowego - sok z ćwiartki limonki - 1 łyżeczka miodu - woda do odpowiedniej konsystencji

SMYKWKUCHNI
Pizza z pomidorami malinowymi, papryką i wędzonym serem 191

Jesteśmy fanami pizzy…cała nasza trójka :) Dlatego w prawie każdy weekend przyrządzam na obiad to danie. Tym razem pomidorowy spód przykryłam pysznym sosem z pomidorów malinowych i papryki, a także mozzarellą i regionalnym wędzonym serem, kupionym podczas Jarmarku Dominikańskiego —>KLIK. ciasto: 300 g mąki pszennej 170 ml soku pomidorowego opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano(...)szczypta soli 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek sos: 2 duże pomidory malinowe duża szalotka żółta papryka łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej czerwonej bazylii 0/5 łyżeczki pikantnej suszonej papryki spora szczypta soli i pieprzu dodatkowo: kulka mozzarelli kilka plastrów wędzonego sera owczego świeża bazylia cytrynowa i oregano Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut

Mienta blog
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 158

razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem zainspirowanym daniem szefa kuchni Rafała Targosza, pierogi w takim wydaniu, podane z borowikami w kremowym sosie z dodatkiem kurkumy i curry są moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był(...)masła   Na ciasto* : 150 g mąki + około 30 g do podsypania * 1 żółtko 1 łyżka oleju o neutralnym smaku Sól ciepła woda (około ½ szklanki)   Na sos : ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego z kostki (najlepiej bio) 1 łyżka soku z cytryny 15 cl śmietany 36% lub kremówki ½ łyżeczki cukru 1 szczypta gałki muszkatołowej 3 szczypty kurkumy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Stamppot z kiszoną kapustą, boczkiem, jabłkami i rodzynkami - Tłuczone ziemniaki 193

rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić gotowy. Choć(...)choć najczęściej jesienią i zimą. U nas bigos gości chyba też częściej w chłodniejsze miesiące roku. Zamiast tradycyjnej kiełbasy, podałam dziś do tłuczonych ziemniaków z kiszona kapustą duszone w sosie własnym zeberka . Do popicia podałam ciemne podpalane piwo ... nawet dwa rodzaje. To z myślą o Ani :)) SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 kg mączystych ziemniaków na puree 2 słodko-winne jabłka

Sztuka gotowania w/g Samiry
SZASZŁYKI MIĘSNE Z SOSEM 170

naczyniu żaroodpornym. 60 dag.wieprzowiny 15 dag.boczku lub słoniny 3 cebule 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego po 1 strąku paryki czerwonej i zielonej 5 łyżek sera startego żółtego sól   Na sos: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ sól cukier  3 łyżki keczupu 5 dag.majonezu 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 krople sosu  tabasco 2 łyżki sosu sojowego ********************************************* Mięso kroimy w kostkę wielkości(...)talarki o gr.1/2 cm.Strąki papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i dzielimy na 3 cm.kawałki.Mięso i warzywa mieszamy,dodajemy pieprzu,sól i oleju.Wszystko mieszamy.Składniki na sos też ze sobą mieszamy w misce,dodajemy sól do smaku,pieprz i cukier.Mięso i warzywa odstawiamy na krótko do osączenia.Następnie nabijamy na szpadki,pieczemy aż będą miękkie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z sosem kurkowym i łososiem 223

Pyszny sos kurkowy może być jako dodatek do wielu dań. Tym razem połączyliśmy go z makaronem i łososiem. Jest to świetny pomysł na smaczny obiad. Zamiast makaronu można użyć ryżu lub kaszy. Składniki: - 250g kurek - makaron - 4 łyżki białego wina - 150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia  - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania:  Kurki myjemy(...)rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy aż sos się zredukuje.  Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy.  Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy

Pan i Pani Smith w kuchni
Szybki makaron ryżowy po Tajsku 117

Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy.  Składniki 100 g makronu ryżowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchew 250 g boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych szczypiorek 1 łyżka oleju rzepakowego   Przygotowanie(...)julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml). Energicznie mieszamy, dodając sosy-ostrygowy, sojowy i rybny oraz cukier, sok z limonki i posiekany na większe kawałki, szczypiorek. Na koniec dodajemy uprażone na suchej patelni orzechy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Sos słodko-kwaśny. 105

Bardzo lubię sos słodko - kwaśny z dodatkiem ananasa jest pyszny po prostu. Myślę, że można spokojnie położyć go obok takiego sosu firmy Łowicz czy Uncle Bens. SKŁADNIKI: 4 kg. pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej(...)dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa, sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu. Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną i zagotować ponownie

Kuchnia Beaty
Cannelloni na talerzu 225

Danie inspirowane sposobem przygotowania cannelloni, w wersji mniej absorbującej i nie wymagającej zapiekania. Makaron połączony z sosem pomidorowym i beszamelem. Pyszności. Wersja bezmięsna, ale można spokojnie podsmażyć cokolwiek i dodać do sosu pomidorowego, można również dodać cebulkę. Polecam, polecam, polecam. Proporcje dla 1 osoby. 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 plaster cytryny 30 gram sera żółtego 1 łyżka masła(...)wrzenia. Nie przyrumienić! Dodać odrobinę mleka i wymieszać. Gdy zgęstnieje dodać kolejną porcję mleka i znów rozmieszać. Powtarzać dodawanie mleka, aż konsystencja będzie trochę gęstsza od śmietany, a sos przy dłuższym gotowaniu nie będzie gęstniał bardziej. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.  Na talerz wyłożyć gęsty sos pomidorowy, makaron, beszamel. Na wierzch dodać starty ser żółty. marcelina

Czerwony Gupik
Makaron z sosem groszkowym 166

Najlepszy sos groszkowy jaki jadłam robi jedna z moich współlokatorek. Niestety, nie miałam jak jej w tym momencie o to zapytać, więc posiłkując się  tym przepisem  powstał sos groszkowy w moim wykonaniu. Proporcja na 2 osoby. 200 gram makaronu 240 gram groszku konserwowego 30 gram sera żółtego 1 pieczony filet z kurczaka 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka(...)dodać czosnek i prawie cały groszek i gotować przez 10 minut. Lekko ostudzić. Śmietany wymieszać z majerankiem. Ostudzony groszek przetrzeć, zahartować śmietany i dodać do groszku. Wymieszać na jednolity sos. Podawać makaron wymieszany z sosem posypany pozostałym groszkiem, kurczakiem i serem. marcelina

Czerwony Gupik
Burgery 129

hamburgerów 2 burgery wołowe lub składniki na burgery opisane [ tutaj ] 1/2 cebuli białej 1/2 pomidora 2 okrągłe sery camembert garść liści sałaty 2 plastry sera żółtego 2 łyżki sosu pomidorowego 2 łyżki sosu musztardowo-majonezowego Rozgrzać piekarnik do 180C. Sery camembert włożyć w sreberku na kratkę w piekarniku. Zapiekać około 10-15 minut, aż będą miękkie. Pomidora pokroić w plastry(...)cebulę w bardzo cienki krążki. Bułki rozkroić na pół. Każdą dolną część posmarować łyżką sosu pomidorowego. Na to wyłożyć połowę liści sałaty, a później plaster sera. Potem kolejno położyć burgera, ciepły camembert wyciągnięty ze sreberka. Kolejno pomidory z cebulą, po dwa liście sałaty. Górną połówkę bułki posmarować sosem musztardowo-majonezowym i przykryć nią całego burgera. Podawać póki mięso

Czerwony Gupik
Schab duszony w cebuli i pomidorach 248

majerankiem i lubczykiem. Składniki: 4 - 5 kotletów schabowych 4 duże cebule 4 duże ząbki czosnku 300 g pomidorów papryka słodka do posypania kotletów i dodatkowo 1 płaska łyżeczka do sosu 2 czubate łyżeczki majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku sól pieprz kilka łyżek oleju lub oliwy Wykonanie: Całe danie wykonujemy na jednej głębokiej patelni, do której mamy pokrywkę. Kotlety rozbijamy tłuczkiem(...)czasie czosnek i cebulę razem mieszamy. Do cebuli dodajemy pomidory, paprykę słodką, majeranek i lubczyk. Całość mieszamy i jeśli zachodzi potrzeba doprawiamy solą i pieprzem. W takim pomidorowo - cebulowym sosie będziemy dusili mięso. Mięso układamy pod cebulą z pomidorami. Dolewamy 1/4 - 1/2 szklanki wody, tak, aby kotlety były przykryte sosem. Całość dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, czyli około

Smak mojego domu