sosy - 72234 przepisów (strona:956/4816)

Kaczka w sosie jeżynowym 110

połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso(...)włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty. Na talerzu

R'n'G Kitchen
SAŁATA Z OLIWKAMI 158

Sałatę staram się podawać zawsze inną.Ostatnio wypróbowałam podać ją z sosem  musztardowym i z oliwkami.Wierzcie mi naprawdę wyszło smakowicie.Gorąco polecam.Mile zaskoczycie swoich domowników.   1 sałata oliwki czarne oliwki zielone Sos: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek ok .1/3 szkl. sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę płuczemy,suszymy i rwiemy na kawałki.Oliwki odsączamy i kroimy(...)plasterki lub połówki. Przygotowujemy sos:wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.Polewamy sałatę przed podaniem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
cukiniowy torcik 213

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis". Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki. Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla. Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy. Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy(...)kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik. składniki: placki: 3 nieduże, młode cukinie 3/4 szkl mąki pszennej 2 jajka łyżka oliwy 1/2 szkl mleka duża szczypta soli sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 nieduży ogórek zielony 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku

6niebo
Panna Cotta 131

foremek, filiżanek lub miseczek. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestudzenia. Najlepiej chłodzić przez ok 4 godziny, jeżeli jest możliwość to najlepiej pozostawić na całą noc. Możemy przygotować sos. Truskawki oraz 2 łyżki cukry wrzucamy do garnka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję(...)sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty. Artykuł Panna Cotta pochodzi z serwisu FoodMagazine.pl - przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą 170

jeśli będziecie mieli już przygotowanego kurczaka np. z dnia poprzedniego z obiadu. Uwielbiam takie tortille. Komponuję je w różnych wersjach, ale nigdy nie może zabraknąć zielonego dodatku i ulubionego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Składniki: (na 2 porcje) 2 tortille około 3-4 łyżki kukurydzy 5-6 nugettsów – polecam(...)tego przepisu* kawałek żółtego serca w kostce – u mnie Gouda 4 liście mini sałaty rzymskiej ketchup sos czosnkowy (u mnie Społem Kielce ) *można oczywiści skorzystać z dowolnego przepisu Przygotowanie: Dwie rozłożone na płasko tortille polecamy (zygzaki) sosem czosnkowy. Na wierzch układamy liście sałaty rzymskiej – po 2 na porcje. Kurczaka tniemy w paseczki. Posypujemy go na tortille. Następnie dodajemy

Słodkie okruszki
Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 169

cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 350 g mleka kokosowego 80 g zielonej pasty curry świeży imbir (około 4 cm) 1 płaska łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego ciemny sos sojowy olej do smażenia (około 3-4 łyżek) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) sól Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju Przygotowanie(...)pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona i mleko kokosowe. Gotujemy na malutkim ogniu około 8 minut. Dodajemy ugotowaną soczewicę, sok z limonki i mieszamy. W razie

Oryginalny smak
Cukiniowy sos jak ketchup 99

Przepis na ten sos znalazłam na blogu Berniki. Tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić. Jak pewne zauważyliście jakiś czas nie było mnie na blogu, bo bylam na wajacjach u rodzinki. I nawet bardzo blisko Berniki. Sos zrobiłam z moją kochaną Krysią ( bratową ) i część przywiozłam do domu a część zostawiłam dla Krysi. Sos jest smaczny i pikantny, już zabieram(...)się do przygotowania kolejnej porcji bo cukinia przyjechała razem ze mną do domu, przejechała prawie całą Polskę. Jeśli nie robiliście takiego sosu to polecam, ja przy jego robieniu i potem jedzeniu będę wspominać tegoroczny bardzo udany wyjazd na wakacje. Bardzo udane bo oprócz pobytu u brata bylismy we Wrocławiu ( polecam ZOO i afrykanarium ), Szczyrku, na Górze Żar ( piekne widoki

Ewa w kuchni
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 152

odświeżająca sałatka. Świetna do drobiu, dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę(...)smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy

Karo in the Kitchen
Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną 227

Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cheddarem 217

cheddarem. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i godzina czasu, a jest ono nie tylko pożywne i sycące, ale też zaskakująco smaczne. Całość znajduje doskonałe uzupełnienie w pysznym sosie  koperkowo - czosnkowym.  Do przygotowania dania użyłem: 4 średnich ziemniaków, 8 plasterków wędzonego boczku, 100 gram sera cheddar, 150 gram jogurtu naturalnego, 2 ząbków czosnku, pęczka natki koperku, oliwy, soli(...)czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostego, ale pysznego sosu, który doskonale pasuje do ziemniaków w każdej odsłonie. Do miski włożyłem 150 gram gęstego naturalnego jogurtu. Dodałem do niego łyżkę oliwy i dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem, a następnie bardzo dokładnie wymieszałem do uzyskania jednolitej konsystencji. Do tak przygotowanego

Wyprawy kulinarne
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 220

Jednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można  przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka(...)czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska łyżka pieprzu mielonego - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru

kawawszklance
Spaghetti carbonara 185

lepszego włoskiego nie może nas spotkać w kuchni! Spaghetti carbonara to makaron podany z sosem składającym się z jajek, boczku i tartego sera. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się do tego dania pancettę , czyli zawijany boczek lekko suszony oraz tradycyjnie ser owczy zwany pecorino lub parmezan. W tej wersji wykorzystałam drobno tarty parmezan. Opcjonalnie możecie dodać także czosnek, cebulę lub śmietanę(...)wodą. Następnie dodajcie go na patelnię, na której smaży się boczek (i opcjonalnie cebula). Gorący makaron polejcie roztrzepanymi jajkami, zdejmijcie patelnię z kuchenki, mieszajcie. Jajka powinny utworzyć lekki, gładki sos, natomiast nie mogą się ściąć od gorącej patelni i utworzyć jajecznicy. Aby uzyskać dobry sos trzeba ubić jajka ze startym serem (w moim przypadku parmezanem). Dodanie jednego żółtka

Zasmakuj Kuchni
sos barbecue BBQ 160

średnia czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyża sosu worcestershire 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru br azowego 1/2 łyżeczki chili Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Posypujemy cukrem i polewamy miodem. Dodajemy 3 łyżki wody, zmniejszamy ogień i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy(...)sos worcestershire , ocet balsamiczny, ketchup i  chili. Sos powinien  zgęstnieć.   Odstawiamy do ostygnięcia.  Sos  trzymamy w lodówce

KuchcikoweLove
Kolorowa zapiekanka z kurczakiem lub z samymi warzywami 145

kawałki. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i dodać kostkę rosołową. Wrzucić kalafior, brokuł, obrane młode marchewki i gotować, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odcedzić, wywar zostawić. Sos serowy, na patelni roztopić masło, obsmażyć cebulkę. Tylko tyle, żeby zmiękła, nie ma być brązowa. Dodać mąkę i wymieszać, smażyć kilka sekund, znowu nie dopuścić żeby zbrązowiało. Robić to szybko(...)Wlać mleko, wymieszać. Dodać wywar, podgrzewać i cały czas mieszać, żeby uzyskać gładką masę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach i wrzucić do sosu razem z natką pietruszki, wymieszać. Do dużej blaszki wrzucić warzywa, delikatnie wymieszać i polać sosem. Można dodatkowo lekko posypać serem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika 220 C- 230C i piec 15-20 minut. Nie przykrywać

Kuchnia Pokoleń
WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE 144

500g.wieprzowiny bez tłuszczu i skóry odrobina mielonego imbiru 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonej gorczycy goździk 1 łyżeczka cukru muscowado 6 dużych marchewek duży por seler sól pieprz Na sos: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 mały pęczek natki pietruszki 3 łyżki przyprawy maggi kilka listków świeżego lubczyku 10dag.masła 1 łyżka mąki 1 łyżka białego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałka muszkatołowa sól(...)mięsa .Gotujemy na małym ogniu ok.1 godz.o dodajemy przyprawy.Warzywa możemy wyjąc wcześniej w zależności od miękkości ich ugotowania i schłodzić zimną wodą.Pokroić marchewkę i por ,seler w talarki.Przygotowujemy sos: 0.5 litra przecedzonego wywaru z mięsa odparowujemy do połowy.Myjemy natkę pietruszki oraz lubczyk,osączamy i oddzielamy listki od łodyżek.Drobno je siekamy i ucieramy z masłem na jednolitą masę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki