sosy - 72234 przepisów (strona:963/4816)

Ryż smażony po chińsku z kurczakiem 542

woka, którego składniki warzywne można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań. Składniki na 2 porcje: 150 g ryżu 2 jajka łyżeczka kurkumy 2 cebulki dymki pierś z kurczaka - opcjonalnie sos sojowy olej sezamowy dodatki warzywne np. czerwona papryka, zielony groszek, por, pędy bambusa(...)puszki Do osolonego wrzątku dodać kurkumę, wymieszać i ugotować w nim ryż. Odcedzić i przepłukać zimną wodą, wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w paski, wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką oleju sezamowego. Jajka roztrzepać i wymieszać z łyżką sosu sojowego. Cebulę dymkę i inne warzywa pokroić. Szczypior posiekać. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę, dodać kurczaka

wyzwania kuchenne
Pizza na spodzie kalafiorowym (low-carb) 146

Oprócz kalafiora jest tu tylko jajko, serek kremowy naturalny i ser żółty. Oczywiście, możecie dodać ulubione przyprawy – ja polecam do ciasta na pizze zawsze dodawać zioła prowansalskie. Jako sosu użyłam tutaj ajwaru, bo nie chciało mi się robić sosu pomidorowego, ale oczywiście prawdziwa pizza, to sos pomidorowy i możecie go wykonać według własnych upodobać, choć pizza z ajwarem wyszła(...)wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanego olejem, wykładamy masę. Pieczemy w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia (20-30 min) Góra Blachę z ciastem wykładamy z pieca. Smarujemy ajwarem lub sosem pomidorowym. Posypujemy serem i kładziemy salami i oliwkami. Dodajemy przypraw. Pieczemy ok 15 min do rozpuszczenia sera i podpieczenia salami. 4.5.2.8 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/pizza-spodzie-kalafiorowym-low-carb/ BosowKuchni   Artykuł Pizza na spodzie

Mieszam w Garnku
Jajka w sosie musztardowo-chrzanowym 165

Jedno z najprostszych dań znanych chyba każdemu: jajka w sosie musztardowym. Aby nieco zaostrzyć smak dodałam zamiast tradycyjnej musztardy, musztardę chrzanową. Można jednak użyć tej zwykłej (sarepska, stołowa, kremska) i dodać odrobinę chrzanu. Chrzan nie powinien zdominować smaku i zapachu, powinien go jedynie delikatnie zaostrzyć i uszlachetnić. Gotując jajka zwróćcie uwagę, aby gotowały się na bardzo wolnym ogniu. Wtedy białko(...)rumienić się.  Śmietanę roztrzepać w osobnym naczyniu wraz z wodą i musztardą. Wlać do garnka i na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włożyć ugotowane jajka, gotować jeszcze około minuty razem na minimalnym ogniu. Podawać z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej. Lubicie takie proste

Codzienna kuchnia niecodzienna
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 138

suszonych śliwek, żurawiny, moreli, rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, oraz migdałów) 70 ml koniaku lub wódki żołądkowej gorzkiej nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę(...)zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót  sos wypłynięty podczas pieczenia.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli chcemy podać galantynę z sosem, to od razu

Miód i pieprz
Makaron z kremowym sosem z bobem 137

Makaron z kremowym sosem z bobem Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem  Bób uwielbiam, ceny za jeden kg startują zawsze z najwyższej możliwej .. a teraz już można go kupić za 7 zł za kg.  Najlepszy jak zawsze jest pierwszy ugotowany w lekko osolonej wodzie, ja też lubię surowy – który ponoć jest niezdrowy ;)  Sezon na bób(...)jest krótki, więc kupujcie, gotujcie i zajadajcie się nim !  A dzisiaj proponuję Wam danie, które zrobiłam kilka dni temu, bardzo pyszne danie wyszło.  Makaron z pysznym kremowym sosem z bobem 500 gram makaronu 150 gram mascarpone 200 gram obranego z łupek bobu 100 gram grubej kiełbasy krakowskiej Olewnik ze znakiem QAFP 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia na wzgórzu
DOMOWE NACHOS 181

Ostatnio hitem stały się u nas domowe nachos. Idealnie sprawdziły się do chrupania na meczu. Strefa domowego kibica była wniebowzięta. Do tego domowy sos serowy i satysfakcja gwarantowana. Z podanych ilości wyszły mi 4 blachy (z piekarnika), niby dużo, ale tak naprawdę niewiele. Dopóki nikt nie spróbował, wydawało mi się, że nie przejemy tego, ale już po chwili zmieniłam zdanie(...)podczas pieczenia kurczą się. Zapełnioną blaszkę umieszczamy w piekarnika nagrzanym do 160*C i pieczemy ok.15 minut na termoobiegu. Odstawiamy do wystudzenia, następnie zdejmujemy z blaszki. Podajemy z ulubionymi sosami, dipami. U mnie domowy sos serowy i pikantny meksykański. domowy sos serowy: - 100g startej mozzarelli - 50-75g sera typu blue (miękkiego z niebieską pleśnią) - ok.150ml słodkiej śmietanki - szczypta kurkumy

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z mascarpone i owocami 158

mocny naleśniki przypalą się i będą niesmaczne! Smażcie do czasu, gdy nie będzie już ciasta. Układajcie na talerzu jeden na drugim. Z podanej porcji wychodzi ok. 13 naleśników. Sos mascarpone:   1 opakowanie serka mascarpone (250 g) ok. 200 g serka waniliowego lub naturalnego (w moim przypadku Vitello) Sos jest banalny w przygotowaniu, do miski przekładamy mascarpone, a następnie dodajemy(...)serek. Mieszamy delikatnie. Jeśli nie macie pod ręką serka waniliowego, nada się jakikolwiek inny, który lubicie. Na każdy naleśnik nakładamy sporą łyżkę sosu, rozsmarowujemy po całości, zachowując odstęp od brzegów. Składamy w trójkąty/koperty. Na wierzch kładziemy ulubione owoce - w naszym przypadku brzoskwinie z syropu oraz banany, możecie polać je także miodem lub ulubioną konfiturą. Z podanej ilości sosu wystarczy

Cooking Monster
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 161

bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oliwa i masło do smażenia Polędwiczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli są duże to dzielimy(...)części. Pozbywamy się błonek oraz tłuszczu. W zamykanym pojemniczku łączymy oliwę, sos sojowy, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy majeranek oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i do środka dodajemy polędwiczki, dokładnie pokrywamy je marynatą i wstawiamy na lodówki na przynajmniej 2-3 h, najlepiej na całą noc. Po zamarynowaniu polędwiczki wyjmujemy z lodówki, na patelni

Cooking Monster
Makaron "3 sery" 199

mieszając ok. 3 minuty, do momentu, gdy cała masa będzie jasna. Następnie wlewamy stopniowo mleko mieszając, by nie powstały grudki. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cała masa zgęstnieje.  Sos zdejmujemy z ognia i doprawiamy gałką, solą i pieprzem i chilli. Dosypujemy sery i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Do rondelka przesypujemy ugotowany wcześniej makaron i podgrzewamy chwilę(...)sos dokładnie go otoczył. Przekładamy na miseczkę. Gotowe! To pomysł na mega szybki obiad, sos przygotowuje się nie dłużej niż 8-10 minut, w tym czasie możecie ugotować makaron. Możecie też użyć Waszych ulubionych rodzajów sera i innych przypraw. Tak czy siak będzie pysznie i mega serowo!   Poza tym do sosu możecie dorzucić też np. podsmażoną na chrupko kiełbaskę

Cooking Monster
Marokańska shakshouka 433

Dzisiaj zapraszam na pyszne, kolorowe śniadanie w stylu marokańskim. Pikantny sos pomidorowy przełamany delikatnością na wpół ściętych jajek w towarzystwie aromatu świeżych ziół i przypraw, podany z chrupiącym pieczywem to doskonały pomysł na rozpoczęcie pysznego dnia. Danie banalnie proste w przygotowaniu, zdolne zaspokoić głód i dać prawdziwą rozkosz podniebieniu. Do przygotowania dania użyłem: 4 dużych jaj, 1 puszki pomidorów(...)łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Na patelnie rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i drobno posiekaną papryczkę chili wraz z pestkami. Całość smażyłem

Wyprawy kulinarne
Domowy budyń waniliowy z sosem truskawkowym 168

przyznam, że używam tego w proszku - dla wygody, to kiedy mam czas i odrobinę weny - robię go sama. Tu przedstawiam Wam pyszną wersję waniliową, która idealnie komponuje się z sosem truskawkowym! Polecam!   Budyń: 1/2 litra mleka 3,5 łyżki cukru waniliowego (ew. 1/2 laski wanilii) 1 łyżka masła (można użyć oleju kokosowego) 2 żółtka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)zależności od tego czy budyń ma być mniej, czy bardziej gęstszy) Sos: 150-200g truskawek 1-2 łyżki cukru pudru (użyłam zmielonego ksylitolu) 2/3 mleka zagotować z dodatkiem masła/oleju.   Resztę wymieszać z cukrem, roztrzepanymi żółtkami oraz mąką ziemniaczaną. Całość połączyć z gotującym się mlekiem. Budyń należy ciągle mieszać (aby nie powstały grudki) do momentu zgęstnienia masy

Di gotuje
KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM W NUCIE ORIENTALNEJ 152

Kurczak w w sosie pomidorowym z przyprawami orientalnymi Uwielbiam potawy orientalne. Kolendra, imbir czy garam masala to przyprawy, które uwielbiam i często goszczą u mnie w kuchni. Łączę je zarówno zarówno z rybą jak i mięsem. Przyprawy tego typu czasem przemycam też do polskiej kuchni, by nadać jej nowoczesnego i bardziej wyrazistego smaku. Sos do tej potrawy wymyśliłam już dawno(...)mrożonego groszku łyżeczka płatków chilli 1 puszka pomidorów w puszce ¾ szklanki wody 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku garść ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego limonka/ cytryna pieprz sól oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka cukru/miodu do smaku PRZYGOTOWANIE: Kurczaka pokroić w kostkę , odłożyć. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w drobną kostkę

Calzonella.com
Skrzydełka sezamowe 132

Pyszne drobiowe skrzydełka  Składniki 1,5 kg skrzydełek 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu orientalnego 2 łyżki miodu 1 łyżeczka oleju sezamowego szczypta chilli w proszku 2 łyżki lekko uprażonych ziarenek sezamu posiekany szczypior z 1 dymki   Przygotowanie Rozgrzałem piekarnik do 210 stopni C. Blachę wyłożyłem folią aluminiową(...)posmarowałem olejem. Czosnek roztarłem z solą, dodałem sos sojowy, sos orientalny, miód, olej sezamowy i chilli. W mieszaninie obtaczamy skrzydełka, ułożyłem na blasze. Zapiekałem 35 minut, odwracając raz w połowie pieczenia.   Upieczone skrzydełka obtoczyłem w sezamie i posiekanej dymce. Podałem od razu

R'n'G Kitchen
Spaghetti pieczone w pomidorach 308

Wariacja na temat spaghetti po Bolońsku. Obowiązkowo z mięsem i w aromatycznym sosie pomidorowym pachnącym śródziemnomorskimi ziołami. Takie spaghetti zazwyczaj robię na obiad, ale tym razem, żeby było ciekawiej, włożyłam je do pomidorów i upiekłam. Wyszło przepyszne, mocno pomidorowe danie. Nawet moje dzieci jadły ze smakiem :) ok 10 pomidorów świeżych sól NADZIENIE SPAGHETTI: 150 g makaronu spaghetti 1 cebula(...)się gorzki. Kiedy cebula się zeszkli dodać mięso mielone. Smażyć krótko, mieszając i rozdzielając kawałki mięsa. Kiedy lekko się obsmaży, wlać przecier pomidorowy i koncentrat. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. W tym czasie ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu. Makaron powinien być al’dente, nawet lekko niedogotowany. Odcedzić, ale nie należy go przelewać zimną wodą. Dodać do sosu

https:KKuchniaMniam
Sos truskawkowy na zimno 163

Sos truskawkowy to idealny dodatek do letnich deserów, lodów, naleśników, racuchów, ryżu, czy makaronów. Najsmaczniejszy jest przygotowany ze świeżych owoców. Można go przygotować na 2 sposoby: na ciepło i na zimno. Jeden i drugi sos można przechowywać w lodówce 2-3 dni. Wybieram prostszą wersję - sos na zimno - truskawki nie poddane działaniu wysokiej temperatury są po prostu zdrowsze. Jest(...)Wykonanie: umyte truskawki osuszyć i odszypułkować, większe okazy pokroić na mniejsze kawałki. Dodać słodzik do smaku i sok z cytryny. Owoce umieścić w kielichu blendera i zmiksować  przelać sos do naczynia z nakrętką. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Używać wg potrzeby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!