sosy - 72234 przepisów (strona:957/4816)

,,Spring Rolls czyli warzywne sajgonki’’ 214

liści sałaty pekińskiej 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 1/2 opakowania makaronu ryżowego, Około 20 g makaronu ryżowego 2 marchewki pokrojone w cienkie paseczki Przyprawa do kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu sweet chilli Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni, aż będzie złocisty. Pieczarki kroimy w paski i smażmy na patelni. Makaron(...)gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę i kapustę kroimy w cienkie paseczki. Wszystkie składniki przekładamy do miski mieszamy doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy w przegotowanej wodzie na 2 sekundy i na każdy nakładamy łyżkę nadzienia, zawijamy tradycyjne sajgonki. Podajemy z sosem sweet chilli

Podróż w kulinaria
Makaron z kurkami i boczkiem w sosie z mascarpone 168

Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze.   Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka(...)pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos). Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę

Mango Papaja
Paluchy a’la pizza 452

drożdżowe doskonale sprawdza się w wypiekach pieczywa. Mój kolejny ciekawy pomysł na imprezową, meczową przekąskę do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem. Polecam bo wyszły pyszne, to taka inna mini pizza , pizza rolls , tylko w innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką(...)mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz: plastry żółtego sera plastry kiełbasy salami pasta paprykowa, sos pomidorowy, ketchup lub tym podobne sosy świeży tymianek gruba sól Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy na parę minut, aż mleko zacznie się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Piersi z kurczaka w sosie grzybowym ze śmietanką i porami 283

Kurczak w nieco innej wersji – w kremowym sosie, z grzybami. Aromatyczny od lekkich, duszonych porów, gładki i kremowy od śmietanki. Szybki i syty obiad – w całości jego wykonanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek, następnie kroimy na połowy w poprzek i jeszcze raz na pół – tak, aby z każdej uzyskać 4 raczej cienkie(...)Knorra) lub mielone grzyby. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone pory i wlewamy śmietankę. Solimy i pieprzymy do smaku, wkładamy piersi z kurczaka usmażone wcześniej i gotujemy do zgęstnienia sosu, na małym ogniu, aż smaki się połączą a pory uduszą do miękkości. Posypujemy całość posiekanymi ziołami i jemy jak lubimy. Do tego kurczaka w sosie pasuje i pieczywo, i kopytka

Karo in the Kitchen
Sałatka z grillowanych owoców i warzyw 164

słodkiego z czymś kwaśnym, coś wytrawnego z czymś lekkim i świeżym. Wyraźny smak wyrównywać i utemperować delikatnym. Do czegoś twardego dodać coś miękkiego. Zamknąć i podkręcić smak tych kontrastów sosem – na przykład na bazie winegretu. Ta sałatka to połączenie idealne. Spróbujcie! Można zjeść ją samą, można użyć jej jako dodatku do grillowanego mięsa. Będzie pyszna z pokrojoną w plastry piersią(...)grubości plasterki. Pomidory parzymy, następnie hartujemy zimną wodą i obieramy ze skórki. Grubo ale równo kroimy, pozbywając się pestek. Śliwki myjemy, kroimy na połowy i wyrzucamy pestki.   Składniki sosu mieszamy ze sobą w kolejności podanej na liście składników, na koniec powoli wlewając cienką stróżką oliwę do połączenia i zemulgowania składników lub prościej – umieszczamy wszystkie składniki w blenderze i miksujemy

Karo in the Kitchen
Makaron w sosie serowym 294

Brak pomysłu na obiad i szybki przegląd lodówki, zaowocował dzisiejszym makaronem. Było trochę sera, śmietanka i szpinak, więc aż samo prosiło się o makaron w sosie serowym. Szybko i smacznie, czyli tak jak większość z nas lubi najbardziej. Składniki na makaron: 330ml śmietanki 30% 250ml mleka 125g mozzarelli 150g sera żółtego 100g serka topionego 3 spore garście świeżego szpinaku(...)mozzarellę, oraz starty na drobnych oczkach ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu, około 10 minut, aż sery się roztopią, płyny trochę odparują i powstanie gęsty, jednolity sos. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy i zestawiamy z ognia. Na końcu dodajemy szpinak, który łączymy z gotowym już daniem, aż liście znacząco zmniejszą swoją objętość. Artykuł Makaron

NiePieprz.pl
Kaczka w sosie jeżynowym 104

połączenie mięsa ze słodyczą owoców.  Składniki 2 piersi kaczki Marynata:• 2 gałązki tymianku skórka otarta z 1 pomarańczy 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 3 posiekane ząbki czosnku Sos z jeżyn: 200 g jeżyn 200 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka octu balsamicznego z sokiem figowym   Przygotowanie   Piersi kaczki oczyściłem. Wymieszałem składniki marynaty, natarłem nią mięso(...)włożyłem do lodówki na 2 godziny. Sos jeżynowy: owoce zalałem winem i gotowałem, aż sos zredukował się o połowę. Kaczkę opłukałem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Rozgrzałem patelnię (bez tłuszczu) i ułożyłem na niej kaczkę skórą do dołu. Gdy skóra się zrumieniła i wytopił się z niej tłuszcz, odwróciłem mięso na drugą stronę. Smażyłem na małym ogniu przez 3 minuty. Na talerzu

R'n'G Kitchen
SAŁATA Z OLIWKAMI 148

Sałatę staram się podawać zawsze inną.Ostatnio wypróbowałam podać ją z sosem  musztardowym i z oliwkami.Wierzcie mi naprawdę wyszło smakowicie.Gorąco polecam.Mile zaskoczycie swoich domowników.   1 sałata oliwki czarne oliwki zielone Sos: ~~~~~~~~~~~~~~ 1 łyżeczka łagodnej musztardy 1 łyżeczka cukru oliwa z oliwek ok .1/3 szkl. sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Sałatę płuczemy,suszymy i rwiemy na kawałki.Oliwki odsączamy i kroimy(...)plasterki lub połówki. Przygotowujemy sos:wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.Polewamy sałatę przed podaniem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
cukiniowy torcik 198

Świetna przystawka stworzona na podstawie przepisu znalezionego w starym numerze gazetki "Przyślij Przepis". Cukiniowe placki przełożone domowym sosem czosnkowym a'la tzatziki. Torcik świetnie wygląda, jest smaczny i prosty w przygotowaniu, zrobi furorę na każdym przyjęciu, będzie znakomity jako dodatek do grilla. Najlepiej smażyć placki na patelni zbliżonej rozmiarem do posiadanej przez nas tortownicy. Wówczas blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy(...)kolejno placki i sos, lekko dociskamy. wygładzamy wierzch i chłodzimy. Dzięki temu uzyskujemy równiutki, kształtny torcik. składniki: placki: 3 nieduże, młode cukinie 3/4 szkl mąki pszennej 2 jajka łyżka oliwy 1/2 szkl mleka duża szczypta soli sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 1 nieduży ogórek zielony 2 ząbki czosnku łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku ponadto: 1/2 pęczka szczypiorku

6niebo
Panna Cotta 124

foremek, filiżanek lub miseczek. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestudzenia. Najlepiej chłodzić przez ok 4 godziny, jeżeli jest możliwość to najlepiej pozostawić na całą noc. Możemy przygotować sos. Truskawki oraz 2 łyżki cukry wrzucamy do garnka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję(...)sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco. By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty. Artykuł Panna Cotta pochodzi z serwisu FoodMagazine.pl - przepisy kulinarne

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem i kukurydzą 158

jeśli będziecie mieli już przygotowanego kurczaka np. z dnia poprzedniego z obiadu. Uwielbiam takie tortille. Komponuję je w różnych wersjach, ale nigdy nie może zabraknąć zielonego dodatku i ulubionego sosu czosnkowego. Spróbujcie. Przepis dodaję do wspólnej zabawy na Facebook „Błyskawiczne piątki”. Składniki: (na 2 porcje) 2 tortille około 3-4 łyżki kukurydzy 5-6 nugettsów – polecam(...)tego przepisu* kawałek żółtego serca w kostce – u mnie Gouda 4 liście mini sałaty rzymskiej ketchup sos czosnkowy (u mnie Społem Kielce ) *można oczywiści skorzystać z dowolnego przepisu Przygotowanie: Dwie rozłożone na płasko tortille polecamy (zygzaki) sosem czosnkowy. Na wierzch układamy liście sałaty rzymskiej – po 2 na porcje. Kurczaka tniemy w paseczki. Posypujemy go na tortille. Następnie dodajemy

Słodkie okruszki
Curry z kurczakiem, soczewicą, pomidorami i chipsami z marchewki 160

cebula 3 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 350 g mleka kokosowego 80 g zielonej pasty curry świeży imbir (około 4 cm) 1 płaska łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego ciemny sos sojowy olej do smażenia (około 3-4 łyżek) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) sól Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju Przygotowanie(...)pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona i mleko kokosowe. Gotujemy na malutkim ogniu około 8 minut. Dodajemy ugotowaną soczewicę, sok z limonki i mieszamy. W razie

Oryginalny smak
Cukiniowy sos jak ketchup 93

Przepis na ten sos znalazłam na blogu Berniki. Tak go zachwalała, że postanowiłam go zrobić. Jak pewne zauważyliście jakiś czas nie było mnie na blogu, bo bylam na wajacjach u rodzinki. I nawet bardzo blisko Berniki. Sos zrobiłam z moją kochaną Krysią ( bratową ) i część przywiozłam do domu a część zostawiłam dla Krysi. Sos jest smaczny i pikantny, już zabieram(...)się do przygotowania kolejnej porcji bo cukinia przyjechała razem ze mną do domu, przejechała prawie całą Polskę. Jeśli nie robiliście takiego sosu to polecam, ja przy jego robieniu i potem jedzeniu będę wspominać tegoroczny bardzo udany wyjazd na wakacje. Bardzo udane bo oprócz pobytu u brata bylismy we Wrocławiu ( polecam ZOO i afrykanarium ), Szczyrku, na Górze Żar ( piekne widoki

Ewa w kuchni
Chrupiąca sałatka z pikantną ciecierzycą 144

odświeżająca sałatka. Świetna do drobiu, dań z grilla, ale i sama, podana z pitą czy tortillą. Świeże chrupiące warzywa połączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę(...)smażymy na średnim ogniu około 10-12 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy

Karo in the Kitchen
Szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną 218

Uwielbiam kabaczka. Ostatnio przygotowałam z niego prostą, pożywną wegetariańską wersję obiadu. Polecam Wam przepis na szybki sos z kabaczka z kaszą jęczmienną. Przygotowanie jest naprawdę proste, wykorzystanie minimalną ilość składników, a efekt smakowy… no cóż sami się przekonajcie Mi, mojej rodzinie i znajomym zawsze smakuje to danie. Składniki: 1-2 woreczki kaszy jęczmiennej mazurskiej ekstra (u mnie od Młyny(...)szczyptą soli czosnkowej i majerankiem. Całość mieszając co jakiś chwile czas podsmażamy. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i podlewamy całość wodą (ilość według uznania, w zależności od preferowanej gęstości sosu, ale nie należy przesadzić), mieszamy. Doprawiamy wszystko słodką czerwoną papryką i pieprzem (najpierw dodajemy mniejszą ilość, pod koniec gotowania można doprawić). Mieszamy, przykrywamy patelnię pokrywą i gotujemy na mniejszym ogniu

Słodkie okruszki