Dzisiaj mam dla Was prosty przepis na przepyszną sałatkę, która zachwyci niejedno podniebienie. Smażony w przyprawach kurczak, mieszanka meksykańska Bonduelle, ryż, ogórek, cebula i przepyszny słodko- pikantny sos pomidorowy, który powoduje, że całość jest jeszcze smaczniejsza i spójna. Polecam na każdą okazję, szczególnie na drobne przyjęcia ze względu na sposób podania. Składniki (na 2-4 porcje): 150 gram piersi(...)gram surowego ryżu 1/2 ogórka zielonego (+ kilka cienkich plastrów pokrojonych za pomocą obieraczki do jarzyn, do dekoracji) 1/2 cebuli 1/2 puszki mieszanki Meksykańskiej marki Bonduelle liście sałaty rzymskiej sos słodko- pikantny: 1 łyżka sambal oelek, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka sosu hoisin, szczypta soli i pieprzu Kurczaka kroję w kostkę i marynuję w przyprawach przez 15 minut, następnie smażę
Mango PapajaCiekawy sposób na przygotowanie kalafiora – zapiekany pod kołderką z sosu beszamel i żółtym serem – obowiązkowo z gałką muszkatołową Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki(...)rondelku, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Smażyć przez chwilę, po czym zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo mleko i mieszać, aby nie powstały grudki. Podgrzać do zagotowania, cały czas mieszając. Sos musi być dość gęsty, aby nie spływał z kalafiora. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć
Gotowanie-ukcalzone czyli pizze ale w formie pieroga. Proporcje jakie podałam niżej w przepisie są na ok 8 średniej wielkości pierogów. Ja dałam radę zjeść 1,5 :) Do przepisu użyłam sosu z paczki żeby było szybciej. Zazwyczaj do swoich potraw sosy robię sama ale ten sos jest równie dobry jak domowy. Składniki: ciasto na pizzę: 600 g mąki(...)blaszce, smaruję je roztrzepanym jajkiem i wkładam do nagrzanego piekarnika do 220 st. i piekę do uzyskania złoto-brązowego koloru czyli ok 15 minut. Dodatkowo można polać sobie sosem czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam. :) Smacznego
Kuchnia Vikidziennie, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 polędwiczka wieprzowa (około 390 g) makaron udon – 1 porcja (75 g) 6 – 8 zielonych szparagów 2 dymki ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny Wykonanie: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój(...)Dopraw odrobiną soli i zacną ilością białego pieprzu. Dodaj szparagi i dymkę ze szczypiorkiem (zostaw około 1 – 2 łyżek szczypiorku na koniec). Smaż około 3 minut, następnie dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Smaż kolejne 2 minuty często mieszając. Dodaj makaron, wymieszaj jeszcze raz i wyłóż danie na talerze. Posyp pozostałym szczypiorkiem
Moja pasja smakupolędwiczek wrzucamy wcześniej podsmażone pieczarki, chwilę jeszcze razem smażymy. Śmietankę mieszamy z musztardami, wlewamy do patelni z mięsem i pieczarkami, dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko razem mieszamy. * Cały sos możemy redukować dodatkową śmietanką, jeśli wyjdzie zbyt gęsty, wystarczy dolać śmietanki, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Jeśli jedna sos byłby dla Was zbyt rzadki po dolaniu śmietanki, należy poddusić chwilę całość(...)sos sam zgęstnieje. Artykuł Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym pochodzi z serwisu NiePieprz
NiePieprz.plPolędwica wieprzowa w kolejnej odsłonie, tym razem w sosie musztardowym z pieczarkami. Uwielbiam eksperymentować z polędwicą tym samym gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Składniki : polędwica wieprzowa 250 gr niedużych pieczarek 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 120 ml śmietany kremówki sól, pieprz oregano 1 łyżeczka masła(...)razu daję nieco oleju i układam kawałki polędwicy obsmażając dosłownie po 2 minuty z obu stron. Do obsmażonej polędwicy dodaję pozostałe składniki czyli : obie musztardy, śmietanę zmieszaną z sosem sojowym, poszatkowaną natkę pietruszki i pieczarki. Całość mieszam i gotuję aż do zgęstnienia sosu co chwilę mieszając. Podać proponuję w towarzystwie młodych ziemniaczków i sałatki z sałaty z gęstą
Mechanik w kuchniPokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam dosłownie chwilkę :) a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić na mniejsze(...)Następnie dodać kurki wraz z kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać kopytka dodatkowo oprószyć koperkiem. Pycha
Delicious Titbitsbardzo efektowny, a przede wszystkim wielokrotnie wypróbowany deser. Kruchutkie i delikatne krążki bezowe tym razem przełożyłam puszystym i lekkim kremem kawowym oraz świeżymi truskawkami. Idealnym wykończeniem okazał się sos truskawkowo-waniliowy, który świetnie wzbogacił smak torciku . Pamiętajcie, że dobrze ubita beza po wyłożeniu na blachę nie powinna rozlewać się na boki , ale powinna być puszysta, lśniąca i sztywna. Białka należy(...)drobnego cukru do wypieków KREM 250 ml śmietany 30% (długo schładzanej) 250 g serka mascarpone 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru pudru ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii SOS TRUSKAWKOWO-WANILIOWY 200 g truskawek pokrojonych w drobną kostkę 2 - 3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii DODATKOWO: świeże truskawki do przełożenia / umyte, odszypułkowane
cool and mintyUpieczone w ten sposób piersi są soczyste, aromatyczne i pyszne. Sekretem jest wcześniejsze zamarynowanie ich w sosie sojowym, czosnku i imbirze, a także długie i powolne smażenie od strony ponacinanej "w kratkę" skórki, a następnie krótkie podsmażenie na drugiej stronie. Dzięki temu podczas pieczenia soki nie wydostaną się na zewnątrz i kaczka będzie nieprzesuszona. Zanim pokroicie upieczone(...)kaczki, który nadaje charakteru potrawie. SKŁADNIKI / 2 porcje KACZKA 2 pojedyncze piersi kaczki (2x260g) 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki soku pomarańczowego sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DYNIA I JABŁKA 1 szklanka obranej i pokrojonej w kostkę (1x1 cm) dyni hokkaido 1 szklanka obranych i pokrojonych
cool and mintyPszenne tortille wypełnione mięsno-warzywnym sosem chili con carne, ugotowanym na sypko ryżem i tartym serem, a następnie podsmażone na chrupiąco na minimalnej ilości oleju. Podałam je z pastą z awokado i jogurtu naturalnego, pikantną salsą z pomidorów oraz cząstkami limonki do wyciśnięcia. Przygotowanie burrito najlepiej rozłożyć w czasie i ugotować sos z jednodniowym wyprzedzeniem. W dniu podania(...)minut. Uformowaną tortillę możemy także zawinąć w arkusz folii spożywczej, ciasno skręcić końce i do czasu smażenia przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4/6 porcji 4-6 dużych pszennych tortilli sos CHILI CON CARNE / 1/2 porcji podanej w przepisie 1 szklanka tartego sera / cheddar lub gouda 1i 1/2 szklanki UGOTOWANEGO RYŻU DODATKOWO: awokado rozgniecione widelcem i wymieszane z 2 łyżkami
cool and mintygumowate, a tego zdecydowanie chcemy uniknąć. Jeśli tylko macie okazję, kupujcie krewetki surowe i nieobgotowane - zarówno świeże jak i mrożone. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i brokuły. Karmelizujemy sos sojowy wymieszany z miodem i sokiem z limonki i łączymy go z resztą składników na patelni. Skrapiamy całość olejem sezamowym i sokiem z limonki. Posypujemy listkami kolendry i papryczką chili. SKŁADNIKI(...)łyżeczka drobno startego imbiru 1 duża szalotka 1 szklanka ugotowanych różyczek brokuła kawałek papryczki chili (im papryczka mniejsza, tym ostrzejsza) 2 łyżki oleju kokosowego lub roślinnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu lub brązowego cukru 1 łyżka oleju sezamowego garść listków świeżej kolendry lub natki pietruszki 1 limonka pokrojona na ćwiartki sól morska WYKONANIE Brokuły gotujemy al dente
cool and mintyWięcej tłuszczu, to bardziej chrupiąca panierka, mniej nasiąknięte tłuszczem filety i ładny złoty kolor. Po usmażeniu odsączam nuggetsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z miseczką słodkiego sosu chili wymieszanego z majonezem i skropionego sokiem z limonki. Przygotowane w ten sposób nuggetsy zawsze wychodzą takie jak lubię - soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Mogą być doskonałą przekąską(...)proszku 1/5 łyżeczki chili w proszku 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 szklanki panierki panko lub mąki pszennej 1/3 szklanki mleka SŁODKI MAJONEZ CHILI 4 łyżki słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Odstawiamy
cool and mintydomu możemy poeksperymentować ze składnikami. SKŁADNIKI / 6 porcji 2 szklanki ryżu do sushi 200 g filetu z łosia 6 płatów sushi nori - listki prasowanych alg morskich wasabi sos sojowy szczypiorek zielony ogórek sałata kremowy twarożek np. Philadelphia, Almette ZAPRAWA DO RYŻU ¹⁄₃ szklanki octu ryżowego 2 łyżki cukru ¹⁄₂ łyżeczki soli MARYNATA DO ŁOSOSIA 4 łyżki sosu sojowego(...)cienką warstwą wasabi. Na ryżu, około 3 cm. od dołu rozsmarowujemy 1-2 łyżki kremowego twarożku. Następnie układamy paseczki ogórka, kawałki łososia oraz szczypiorek i listki sałaty. Opcjonalnie skrapiamy sosem pozostałym z pieczenia łososia. Podnosimy lekko brzeg maty, na której leży sushi. Trzymając matę oraz brzegi wodorostów jednocześnie, zaczynamy zwijanie cały czas dociskając i rolując matę. Nożem zwilżonym w zimnej
cool and mintysmażona ze szparagami, cukinią i łososiem to zdrowe i kolorowe danie, które z powodzeniem można zabrać na lunch do pracy lub podać jako kolację czy obiad. Doprawiłam je sosem sojowym, papryczką chili i listkami kolendry. Przed samym podaniem skropiłam sokiem z limonki. Dzięki dodatkowi ryby danie jest pełnowartościowe i sycące, ale jednocześnie lekkie. Nie traci nic na odgrzewaniu, więc(...)łososia 200 g zielonych szparagów ¹⧸₂ małej cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 2 łyżki masła ¹⧸₂ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego DO PODANIA: ¹⧸₃ papryczki chili (można dać więcej), ćwiartki limonki do wyciśnięcia, listki kolendry WYKONANIE KASZA :Do garnka, najlepiej z grubym dnem, wsypujemy kaszę. Prażymy na średnim ogniu około
cool and mintyRewelacyjna pizza na cienkim, chrupiącym spodzie. Z aromatycznym, pachnącym oregano sosem pomidorowym, zielonymi szparagami i szynką parmeńską. Zawsze piekę ją na rozgrzanym kamieniu, ale z powodzeniem możecie zastąpić go blachą z wyposażenia piekarnika. Surowy placek ciasta, położony na rozgrzanym kamieniu zaczyna rosnąć zanim skończymy układać na nim dodatki. Po upieczeniu trzyma formę i nie jest gęsty ani też zbity(...)ciepłej wody ( nie może być gorąca) 1¹⁄₂ łyżeczki soli 1 łyżka cukru 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do natłuszczenia SOS 1 szklanka passaty pomidorowej / polecam cirio 1 ząbek czosnku starty na tarce 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano ¹⁄₂ łyżeczki cukru lub miodu sól, pieprz DODATKI 2 kulki białej mozzarelli
cool and minty