dodaję do sałatki. Ogórki kroję w drobną kostkę i dodaję do pozostałych składników. Żółtka oddzielam od białek, białka kroję w kostkę i dodaję do sałatki a z żółtek przygotuję sos. Przygotowanie sosu: Do miseczki przekłam jogurt dodaję żółtka i rozcieram łyżeczką lub widelcem żółtka tak żeby połączyły się z jogurtem. Następnie dodaję sok z cytryny, oliwę, musztardę, doprawiam solą, pieprzem(...)dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Końcowe przygotowanie sałatki ziemniaczanej: Do sałatki dodaję sos, natkę pietruszki i dokładnie mieszam. Tak przygotowaną sałatkę odstawiam na około 30 minut aby przeszła smakiem. Sałatka ziemniaczana jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujeporcje): 300 gram mięsa z udek kurczaka lub piersi kurczaka 1czerwona papryka 3 marchewki 1 łyżka czarnego sezamu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu słodko- kwaśnego lub miodu odrobina soku z cytryny do smaku po szczypcie przypraw: chili, imbiru, papryki wędzonej garść posiekanej bazylii tajskiej ugotowany(...)dodatkiem wszystkich przypraw. Następnie dodaję pokrojonego w paski kurczaka. Marchew i paprykę kroję w paski. Wrzucam na patelnię do pozostałych składników i całość smażę 5-6 minut. Wlewam sos sojowy, rybny i słodko kwaśny. Całość gotuję przez kolejne 5-6 minut na dużym ogniu. Na koniec smażenia dodaję czarny sezam oraz posiekaną bazylię. Danie podaję z porcją ugotowanego ryżu. Smacznego
Mango Papajatrochę i jest w czym wybierać. Może skusicie się na takie szybkie danie? Składniki 300 g ugotowanego makaronu pieczona kaczka (dwa udka) 1 cukinia 2 pomidory 1/2 czerwonej papryki Sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 150 g startego żółtego sera 1 jajko sól pieprz papryka ostra Sos W miseczce wymieszać śmietanę z jajkiem, startym żółtym serem. Wszystko doprawić(...)zapiekania, a na nim startą cukinię. Pomidory i paprykę pokroić w mniejsze kawałki i powkładać w zapiekankę. Upieczoną kaczkę podrobić na mniejsze cząstki i dodać do zapiekanki. Całość polać sosem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż sos się zetnie. zapiekanka z pieczoną kaczką
O kuchni z uczuciemSos pomidorowy z fetą jest wyjątkowo aromatyczny dzięki odpowiedniemu przygotowaniu. Najpierw szklimy cebulę na maśle dodając do niej cukier, majeranek oraz 2 płaskie łyżki słodkiej papryki. Dzięki duszeniu cebuli w przyprawach i fecie zanim doda się krojone pomidory sos zyskuje delikatny cebulowo-paprykowy smak. Będzie on wyczuwalny podczas jedzenia. Składniki: 300 g makaronu spaghetti puszka 400 g pomidorów krojonych(...)mniejszym garnku rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę. Gdy lekko się zeszkli przypraw solidnie przyprawami, szczególnie ziołowymi (z solą i pieprzem ostrożnie, będzie je można dodać pod koniec przygotowywania sosu). Teraz najważniejsze będzie duszenie cebuli z ziołowymi przyprawami, słodką papryką i czosnkiem. Gdy cebula w przyprawach będzie miękka, a w kuchni uniesie się piękny aromat dodaj fetę, wszystko dobrze wymieszaj
Zasmakuj Kuchniposiekać niezbyt drobno. W naczyniu do zapiekania ułożyć figi, w nacięcia włożyć orzechy. Na rozgrzaną patelnię wlać syrop malinowy, dodać tymianek, gdy się zagotuje wlać ocet malinowy. Zagotować. Wytworzonym sosem polać figi, posypać szczyptą soli i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Figi ułożyć na talerzach. Sos zagotować, włożyć do niego maliny, wymieszać z sosem. Polać(...)sosem figi. Wokół ułożyć maliny. Można posypać listkami tymianku. * Festiwal odbędzie się już po raz 8. Ja miałam przyjemność uczestniczyć dwa razy. Na samym początku oraz dwa lata temu . **używam octu malinowego „Specjały spod Strzechy” - polecam zastawa
królestwo garówSos pomidorowo - śliwkowy z dodatkiem papryki i oczywiście cebuli to wyśmienita baza do wielu potraw. Pasteryzowany w słoikach, przyda się w okresie jesienno - zimowym, jako sos do makaronu, pizzy, musaki, lazani i wielu innych. Dodatek śliwek znakomicie niweluje lekką kwaskowość pomidorów, nadając jednocześnie słodką nutę. Sam aromat śliwek jest prawie(...)ogóle nie wyczuwalny. Ten sos koniecznie musi się znaleźć w Waszej spiżarni!!! Do przygotowania ok. 3,5 litra sosu potrzebujemy: 1,5 kg pomidorów 0,7 kg śliwek (najlepiej węgierek) 2-3 czerwone papryki 0,5 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2-3 łyżeczki cukru sól, pieprz
Jadło i czytadłołyżeczki carry pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki słodkiej papryki cukier, sól, pieprz lekko kopiasta łyżka mąki pół szklanki wody Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju/masła klarowanego przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy razem jeszcze 30 sekund. Mięso dorzucamy(...)chwilkę, aby przyprawy nieco się podsmażyły i nabrały głębszego aromatu. Do mięsa dorzucamy pomidory i koncentrat. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, aż sos się zredukuje. Po tym czasie robimy zaklepkę. Łyżkę mąki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek z połową szklanki wody. Sos stawiamy z gazu, mieszamy z zaklepką i znowu stawiamy
Wołowina od rekinakażdej mamy, której dzieci idą do szkoły ;-). O zapiekance teraz, moje smaki, pyszna, łosoś , suszone pomidory to ja love bardzo he, oscypka też, no i makaron :-). Do wszystkiego zrobiłam sos beszamelowy. Zapiekanka tak na 3 porcje, bo czwarty domownik, jeszcze takich specyfików nie jada ;-). Naprawdę polecam :-) Udanego dzionka :-) Inspiracja: Zjem to Składniki: ok 400 g makaronu u mnie penne(...)filetu z łososia 6 suszonych pomidorów 1/2 oscypka (jak nie mamy, może być mozzarella w kulkach) świeża bazylia około 15 listków sól pieprz Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka sól pieprz Makron gotuję al'dente. Z łososia zdejmuję skórę, jeśli są ości, to wyjmuję pęsetą, kroję w kostkę, oprószam solą i pieprzem. W rondelku rozpuszczam
kruche babeczkiobiady być muszą. Dla tych co lubią słodkie obiady mam przepis na szybkie i smaczne danie. Są to kopytka na twarożku naturalnym 0% tłuszczu za to z dodatkiem sosu budyniowego i z owocami. Palce lizać. Składniki: 300 g serka śmietankowego 0% Emilki Mlekoma 1 jajko 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 3 łyżki cukru sos budyniowy* maliny(...)mąką, odrywać po kawałku, uformować wałek i pokroić ukośnie. Kopytka wrzucać na wrzątek i na niewielkim ogniu gotować od wypłynięcia około 5 minut. Wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać sosem budyniowym, ułożyć owoce i posypać cukrem cynamonowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. *Użyłam gotowego sosu budyniowego w kartonie
Ala piecze i gotujeWieprzowina po chińsku - obiad do pudełka Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej (450g) 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru brązowego makaron ryżowy około 150 g olej kokosowy 100 g uprażonych orzeszków ziemnych (solonych) szczypiorek sól, pieprz Sposób wykonania: Polędwiczkę kroimy w poprzek włókien na cienkie(...)rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, wsypujemy mieszankę chińską i smażymy około 4 min. Dokładamy wcześniej usmażone mięso i wszystko dokładnie mieszamy. W misce łączymy ze sobą sok z cytryny, wodę, sos sojowy i cukier. Tak przygotowany sos wlewamy partiami do mięsa i warzyw ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje. W tym czasie gotujemy makaron ryżowy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na talerz/do
Smaki Nataliiłyżeczka zmielonych goździków 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 szczypta ostrej papryki 1 szczypta przyprawy Garam Masala 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka ziaren czerwonego pieprzu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego kilka kropel sosu Worcestetshire 2 gałązki rozmarynu 3 posiekane ząbki czosnku Wykonanie: Szynkę dokładnie umyć, ułożyć w garnku, przykryć wodą, dodać sól, pieprz, liście laurowe, goździki(...)paprykę, 2 gałązki rozmarynu, posiekany czosnek. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować około 30 minut. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego ugotowane mięso, wysmarować je przygotowaną glazurą z sosu sojowego, octu balsamicznego i sosu Worcestetshire, obsypać jeszcze przyprawami i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 30 minut i piec w temperaturze 150 stopni. Kapitalna szynka na ciepło
Wino Francja Kuchniapyszna karkóweczka otulona przepysznym sosem wydobytym podczas suszenia.Krucha,mięciutka spływająca smakiem po brodzie,az Buzka się cieszy:). 4 kotlety z karkówki 1 cebula sól pieprz papryka mielona tłuczony ziarnisty pieprz woda mąka smalec lub olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety z karkówki lekko rozbijamy.Nacieramy przyprawami i obtaczamy tłuczonym pieprzem.Zostawiamy na 1 godz.w lodówce.Potem obsmażamy na smalcu bo jak wiem mięso wieprzowe ,wtedy(...)jest najsmaczniejsze a sos jak u babci,z obu stron na złoty kolor.Podlewamy 1 szkl.wody lub bulionem mięsnym.Lekko solimy.Dusimy mięso do miękkości.Mąkę przesmażamy na suchej patelni 1-2 łyżki na złoty kolor.Posypujemy nią duszone kotlety,mieszamy aby nie zrobiły się nam grudy-jak wolicie mięso możecie wyciągnąć,zrobić sos i znów je włożyć-sos doprawiamy ,chwilę zagotowujemy.Podajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiobiad będzie na stole za 15 minut! SKŁADNIKI: - 1/2 paczki makaronu Lubella- spaghetti nr 4 Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. SOS DO SPAGHETTI: - 1 szklanka orzechów włoskich - 6 łyżek oliwy z oliwek - 5 do 7 łyżek wody - 3 łyżki oleju z orzechów włoskich - zioła świeże: bazylia, natka pietruszki (możesz też dodać kilka(...)wodę. Przełóż do wysokiego naczynia dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na jednolitą masę. Jeśli masa byłaby zbyt gęsta dodaj wody i oliwy. Dopraw solą i pieprzem. Ja lubię gdy sos jest dość wyrazisty w smaku, więc dodaję sporo pieprzu- dobry efekt smakowy daje pieprz cytrynowy. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, mieszamy całość w sporym garnku, tak aby sos równomiernie oblepił
SMYKWKUCHNImają charakterystyczną, grubszą skórkę. Ścinamy ją ostrym nożem – ten fragment sera na pewno się nie rozpuści, a nie wniesie zbyt wiele dobrego ani do smaku, ani do samej konsystencji sosu. Sery kroimy w drobną kostkę. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy makaron do stanu al dente. 4-5 minut przed końcem gotowania zabieramy się za sos. W rondelku rozpuszczamy masło(...)sery, mieszając, a gdy zaczną się gotować- dodajemy posiekaną pietruszkę. Makaron odcedzamy, zostawiając sobie wazową łyżkę wody z gotowania, odcedzony wkładamy z powrotem do garnka, wlewamy wodę. Wlewamy serowy sos z rondelka i całość szybko, dynamicznie mieszamy, żeby sos obkleił dokładnie makaron. Rozdzielamy porcje między talerze, dekorujemy kleksem pesto rozrzedzonego wodą lub winem, , pomidorkami i odrobiną pietruszki. I to już
Karo in the Kitchenzapewniało. Co więcej zasięgu telefon też często nie miewał. Nadrabiam więc zaległości nie tylko w praniu i domowych obowiązkach ale i blogowe. Dwa tygodnie temu obiecałam Wam ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu. Przepis i pomysł do wykorzystania na pizzy pochodzi z książki "Ekonomia gastronomia". Gęsty, pełen smaków i aromatów idealnie pokrywa makaron i rozprowadza się na pizzy(...)Bardzo sycący i pyszny! Podaje z małymi zmianami. Ekstra mięsny sos do pizzy i makaronu 2 szalotki, obrane i pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane i posiekane oliwa do smażenia po pół łyżeczki suszonego oregano i płatków chili 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 300 g mielonej wołowiny 800 g krojonych pomidorów z puszki sól
Dzieje kuchennej Wiewióry