własnej kuchni! Szykujcie się, bo czeka Was prawdziwa tajska uczta! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * makaron ryżowy – dla 2 osób * filet z kurczaka – ok. 250 g * sos sojowy -2 łyżki * olej z orzechów ziemnych – 2 łyżki * sos rybny – 2 łyżki * kiełki fasoli mung – 1 garść * pasta tamaryndowa – 2 łyżeczki * brązowy cukier – 2 łyżeczki(...)prawdziwego , pysznego Pad Thaia absolutnie nie wolno pomijać żadnego z wymienionych składników ( pasta z tamaryndowca jest bardzo ważna! ). SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mięso kroimy w paseczki, marynujemy co najmniej godzinę w sosie sojowym, oleju i sosie rybnym. Rozgrzewamy woka, smażymy kurczaka razem z marynatą przez kilka minut, dodajemy kiełki fasoli mung, pastę tamaryndową, cukier, pokrojone łodygi cebulki, i przesmażamy kilka minut
Ostra na SłodkoNiektórzy skarżą się na jej specyficzny posmak, gorycz. Jednak odpowiednio ugotowana oraz z dobrymi składnikami nabiera naprawdę ciekawego smaku. Moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie kaszy jaglanej, to pulpety w sosie pomidorowym. A do tego krem o smaku sera z… ziemniaka ;) Składniki: Pulpety: 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 pora 1 cebula czerwona 1 papryka 1/2 szklanki mielonego siemienia lnianego(...)otrębów owsianych sól pieprz czosnek Sos pomidory: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku sól cukier pieprz Krem serowy: 2 duże ziemniaki 1/3 szklanki płatków drożdżowych szczypta kurkumy kilka łyżek wody sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy dwiema szklankami wody, delikatnie solimy i gotujemy, aż zmięknie i wchłonie cała wodę. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę kroimy w drobną
Jacob TastesParmigiana di melanzane jest klasyczną potrawą kuchni włoskiej. To smażone plastry bakłażana przełożone sosem pomidorowym i serem, następnie zapieczone. Sycylijczycy dodają do niej również tuńczyka, natomiast w Apulii kiełbasę. Ja przygotowałam prostą wersję neapolitańską. Zapiekanka może być świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs i ryb lub stanowić samodzielne danie. Polecam Składniki: 2 większe bakłażany 500 g passaty pomidorowej 2 kulki(...)zeszklić. Dodać passatę pomidorową, oregano, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu kilka minut. Następnie wrzucić posiekaną świeżą bazylię i wymieszać. Na dnie formy do zapiekania rozsmarować trochę sosu i ułożyć warstwę bakłażana. Na to warstwę sosu, plasterki mozzarelli i starty parmezan. Ponownie warstwę bakłażana, sosu, mozzarelli i parmezanu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut
Oryginalny smakŚwietny dodatek do dań głównych. Składniki 100 g ryżu 1 łyżka masła 2 jajka 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu. Odcedzamy. Na maśle smażymy jajka (na sucho), dodajemy ryż, chwilę razem smażymy. Do ryżu dodajemy sos rybny(...)sos ostrygowy. Ciągle mieszając smażymy przez kilka minut, do dokładnego wymieszania składników. Świetny dodatek do dań głównych. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt
R'n'G Kitchenugotowane buraki (mogą być kiszone) 200 g ugotowanej zielonej soczewicy 1 czerwona cebula 1 pomidor 1 twarożek z koziego mleka albo inny ulubiony ser szczypiorek albo por do dekoracji Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek albo oleju lnianego 1 łyżka octu jabłkowego sól, pieprz Ugotowane wcześniej buraki kroimy w cienkie plastry jak na carpaccio. Układamy na półmisku, posypujemy ugotowaną, soczewicą(...)układamy pomidor pokrojony w ósemki oraz cebulę pokrojoną w piórka. Dekorujemy szczypiorkiem. Sos: oliwę i ocet jabłkowy mieszamy, sos doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jest mistrzowska
Bon Appetit Małgorzatyśniadanie lub podwieczorek. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI: 4 liście sałaty lodowej, 2 pomidory, 1 ogórek, 1/3 szklanki kaszy kuskus, 1/3 szklanki wrzącej wody, 2 łyżki sosu do mięs i sałat miodowo- musztardowego Roleski, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę kuskus przesypuję do garnka. Zalewam wrzącą osoloną wodą. Przykrywam i odstawiam na 10 minut. 2. Pomidory kroję(...)obieram i kroję w plasterki. Sałatę płuczę i rozdrabniam. 3. Do sałaty dodaję pomidory, ogórka, kaszę kuskus oraz sól i pieprz do smaku. Delikatnie mieszam. 4. Sałatkę polewam sosem miodowo- musztardowym i podaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak
Tradycyjna kuchnia Kasizachwycony. Mnie ta sałatka bardzo smakowała, ponieważ lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego - słodycz dają truskawki, które muszę przyznać, jak na tę porę roku były wyjątkowo smaczne, a kwasowość - sos balsamiczny, który po prostu uwielbiam! Gorąco polecam tę sałatkę, nie tylko na walentynkową przekąskę, ale na każdą inną okazję, gdyż jest bardzo smaczna i wygląda niezwykle kusząco, a do tego(...)życzę Wam miłego dnia! Składniki : Sałata lodowa (pół) Truskawki (pudełeczko) Zielone szparagi (pęczek) 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz sos balsamiczny sezam Przygotowanie : Szparagi zgrilować aż będą lekko miękkie, ale nadal jędrne i chrupiące (można je także ugotować w wodzie lub na parze, ale wg mnie grillowane są smaczniejsze). Sałatę
Codzienne Gotowaniebędą: grzyby (surowe, pokrojne w plasterki), marchewka (starta na tarce), drobno poszatkowana cebulka, biała kapusta starta na tarce, albo grubo poszatkowana, natka pietruszki, ser roquefort i jogurt do przygotowania sosu roquefort. Przygotowanie: Kroimy grzyby. Marchewkę ścieramy na tarce. Grubo szatkujemy białą kapustę. Drobno kroimy cebulkę. Przygotowujemy sos roquefort, mieszając ser roquefort z odrobiną jogurtu lub śmietany do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)Całość łączymy razem. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Z mojego INSTAGRAMU Zimowa salatka z bialej kapusty, startej marchewki, z grzybami i sosem roquefort #healthy #healthyfood #followall #fit #fitness #foodphotography #foodporn #instafood #instafollow #instafit #salad #yum #yummy #carrot #cuisinesaine #cuisine Une photo publiée par Beata Redzimska (@beatared) le 9 Févr. 2016 à 9h45
MODA NA BIOfoliowy. Przygotowanie batatów zajmuje mniej czasu niż tradycyjnych ziemniaków, bo i dużo szybciej się gotują i pieką również. Pyszne są pieczone tylko z solą i pieprzem, a z dodatkiem sosu tahini z dodatkiem soku z cytryny i czosnku mogą stanowić samodzielne danie. Składniki: 2-3 bataty 1 łyżka oleju, oliwy sól, pieprz Składniki na sos z tahini: 2 łyżki tahini(...)powoli dolewać wodę i sprawdzać konsystencję. Dolałam trochę za dużo. Wymieszać z posiekanym czosnkiem, odrobiną soli, pieprzu i "kropelką" miodu "wydłubać" z owocu granata pestki podawać upieczone ziemniaki z sosem tahini, posypane pestkami granatu. Bez sosu, same pieczone bataty to smaczny dodatek np. steku z rostbefu ( przepis wkrótce) i surówką z selera i mango (przepis tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kurczak zapiekany w sosie pomidorowym z warzywami Składniki: 4 piersi z kurczaka oliwa z oliwek puszka pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka natka selera (gruba część) kawałek pora 50 ml wody sól pieprz kajeński Piersi pokroiłam na połówki, doprawiłam solą i pieprzem kajeńskim, a następnie zawinęłam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie pokroiłam w plasterki(...)cebulę, czosnek, seler i por, marchewkę starłam na dużych oczkach. W garnku rozgrzałam oliwę, dodałam cebulę, czosnek i por, podsmażyłam do zarumienienia. Dodałam sos pomidorowy, wodę, marchewkę, sól i pieprz. Sos dusiłam pod przykryciem około 10 min. Gotowy sos przelałam do naczynia żaroodpornego, zalewając piersi z kurczaka. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 50 min, 180°C. Podałam z bezglutenowym makaronem
nietadietanatka pietruszki kapary (1 łyżeczka) 2 puszki pomidorów w puszce oliwa sól pieprz majeranek tymianek Filety z dorsza posypałam solą, pieprzem oraz tymiankiem, a następnie odstawiłam do lodówki. Sos: Cebulkę i czosnek pokroiłam na drobno i podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do rondelka przełożyłam pomidory, dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem, kapary, przyprawy i zioła. Pietruszkę pokroiłam na drobno i dodałam(...)sosu. Sos dusiłam na wolnym ogniu ok. 10 minut. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam przygotowanego wcześniej dorsza i zalałam sosem pomidorowym. Naczynie wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp 170 ºC. Dorsza w pomidorach polecam do ryżu, ziemniaków lub do pieczywa
nietadietapieprzu. Grillować do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości steków i pożądanego stopnia wysmażenia. Grillowany filet mignon z imbirem i czerwonym winem Połączenie czerwonego wina, sosu sojowego i imbiru nadaje zupełnie wyjątkowego smaku grillowanemu mięsu. Połączenie tych składników może być doskonałą bazą do rewelacyjnej marynaty do steków. Ale wystarczy potroić składniki i dusić je przez kilka minut(...)otrzymamy pyszny sos do mięsa z grilla. Składniki: 2 filety mignon ¼ szklanki wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka świeżego sosu z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: Połączyć w misce wszystkie składniki. Umieścić steki w przygotowanej marynacie i marynować w lodówce przez
naRuszciePiersi kurczaka w sosie sojowym usmażone z chińskimi warzywami to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Do tego dania polecam użyć patelni wok, która świetnie się nagrzewa i skraca proces smażenia. Poniższe danie najlepiej smakuje podane w ryżem basmati lub brązowym. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki chińskich(...)warzyw (wagowo 450 g) (papryka, por, kiełki fasoli Mung, groszek zielony, groszek cukrowy, grzyby mun, marchewka) 4-5 łyżek sosu sojowego 3-4 łyżki oliwy z oliwek/oleju sól, pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić pieprzem oraz polać sosem sojowym (2-3 łyżkami). Całość wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Do woka wlać 2 łyżki oliwy/oleju
UgotowaćNiezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w sosie serowym (6 porcji) Składniki: 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 450 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny ½ średnia cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka wody ½ szklanki keczupu ¼ szklanki koncentratu pomidorowego sól i pieprz 150 g pieczarek
karmelowy