sztuk suszonych pomidorów (w oliwie) 2 łyżeczki koncentratu grzybowego 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka oregano Tabasco lub chili do smaku sól 2 łyżeczki suszonych warzyw w proszku Sos pomidorowy: 3 duże pomidory 4 pomidory suszone (w oliwie) 1 łyżka oliwy sól 1 łyżeczka syropu klonowego Tabasco Opcjonalnie do podania: pomidorki koktajlowe, podsmażone plastry pieczarek, świeże listki oregano, uprażone(...)naczynia wlej gorącą wodę z rozpuszczonymi w niej suszonymi warzywami – powinna sięgać na wysokość 1cm. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut. Aby przygotować sos, wszystkie pomidory ponacinaj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pomidory oraz pokrojone pomidory suszone, zamieszaj, przykryj i gotuj całość około 10 minut. Zdejmij
Roślinna - blog wegańskiMakaron z bardzo aromatycznym sosem z pieczarkami, suszonymi pomidorami i oliwkami. Podstawę sosu stanowi śmietana i parmezan. Podaję składniki dla ok. 4 osób. 500 g pieczarek 1 duża cebula 400 g śmietany 22% 200 g parmezanu 1/2 szklanki mleka kilka suszonych pomidorów w oleju 1/2 szklanki zielonych oliwek garść liści świeżej bazylii garść liści świeżego oregano olej do smażenia(...)pieczarki dobrze się zrumienią i wyraźnie zmniejszą objętość. Parmezan utrzeć na tarce i wymieszać ze śmietaną. Dodać na patelnię, zmniejszyć ogień i dokładnie wszystko wymieszać. Do gotującego się sosu dodać sól, pieprz i posiekane zioła i zamieszać. Na koniec do sosu dodać pokrojone suszone pomidory i posiekane oliwki. Zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać z makaronem
BullioZiemniaki faszerowane cukinią i papryką Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :) Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie. Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka(...)solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 4. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę dodajemy 250 ml mleka i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz doprawiamy solą i pieprzem. 5. Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy, kiedy lekko ostygną, przekrajemy na pół i wydrążając
Mój pomysł nazakwasie. Z przystawek mogliśmy jeszcze skosztować roladek z bakłażana na ciepło z pysznym kozim serem w środku, podanych z rukolą i koktajlowymi pomidorkami. Następnie podano nam małże z sosie pomidorowym oraz smażone krewetki z chili. Uwielbiam owoce morze i te dwa dania bardzo mi smakowały. Jednym z głównych dań w La Vinoteque jest ośmiornica duszona w maślanym sosie(...)talerzu, była mięciutka, lekko pikantna, bardzo smaczna, ale dla mnie nieco za słona. Drugim daniem był faszerowany kurczak bardzo fajnie uformowany i podany na kostce z dodatkiem aromatycznego sosu i listkiem cykorii. Na deser mogliśmy spróbować gruszki w czerwonym winie podanej z doskonałym sosem lemon curd i chrupiącą kruszonką. Do tego pyszne półsłodkie wino. W restauracji pracuje
Kulinarne przygody Gatitysięgam po sałatkę ze słoiczka z papryką i cebulą . Tym razem dla odmiany buraczki po prostu pokroiłam w niedużą kostkę. Dodałam czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki i doprawiłam sosem balsamicznym. Tak przygotowane buraczki są równie smaczne i ładnie prezentują się na talerzu. składniki: 1 kg ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków 1 czerwona cebula sos balsamiczny lub sok z cytryny(...)ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Dodać do pokrojonych buraczków. Całość skropić olejem i sosem balsamicznym, ja sosu dałam 4 łyżki. Wszystko zależy od naszego smaku i słodkości buraków. Dokładnie wymieszać, posypać natką pietruszki i odstawić na ok 30 minut aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujeKluski śląskie zamiast zwykłych ziemniaków, danie smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Ich podanie zależy tylko od nas, kto z czym lubi. Świetnie pasują podane do różnych mięs, polane sosem, czy okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Przygotowując obiad często zostają nam gotowane ziemniaki, można je przechować w lodówce i wykorzystać na drugi dzień robiąc z nich kluski śląskie. Kluski dobrze(...)patelni i dobrze przyprawionym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem. U mnie właśnie był taki szybki obiad z mięsem mielonym i kluskami. Polecam je szczególnie do Roladek wołowych z sosem grzybowym . Składniki: (na 12 sztuk klusek) 1/2 kg ugotowanych ziemniaków około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przecisnąć przez praskę
Kuchcik gotujepół twardo.Pieczarki pociąć na plasterki,usmażyć na łyżce masła,przyprawić.Kotlety przekroić na pół w poprzek.Stopić resztę masła,zeszklić posiekaną cebulę,wymieszać z mąką.Rozprowadzić bulionem,gotować,aż sos zgęstnieje.Do sosu wrzucić pieczarki,wymieszać.Dodać roztrzepane ze śmietaną jajka,przyprawić do smaku.W żaroodpornym naczyniu układamy połowę makaronu,polewamy połową sosu,układamy kotlety.polewamy resztą sosu,przykrywamy resztą makaronu.Posypujemy serem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiidealne do lunchbox`ów i zabrania ze sobą do pracy, lub szkoły. Przygotowanie bułeczek zwijanych od podstaw trochę trwa, dlatego zawsze robię je z pozostałego ciasta na pizzę i sosu pomidorowego . Z połowy ciasta piekę jedną większą pizzę, a z pozostałego robię bułeczki pizzowe. Taka kombinacja zawsze się sprawdza, bo w rezultacie mamy dwie świetne przekąski :) Zwijane bułeczki pizzowe(...)przepis: Składniki: 1/2 przepisu ciasto na pizzę (Można zrobić cały przepis i z połowy ciasta upiec pizzę) 100 g sosu pomidorowego do pizzy (Najlepiej domowego, przepis TU ) 250 g mozzarelli 50 g sera długo dojrzewającego (np. parmezanu) 100 g salami 50 g szynki 100 g dowolnych ulubionych dodatków do pizzy np. pieczarki, papryka, oliwi (opcjonalnie, ja nie dawałem
Kuchnia Łukaszafanką szybkich dań takie jak to. W ciągu 20 minut możemy być gotowi do tego, aby zasiąść przy stole z rodziną, czy przyjaciółmi. Jeżeli nie lubicie wędzonego łososia, to sos również dobrze smakuje saute. Spróbujcie :) Składniki: 400ml śmietany 18% 1 serek topiony śmietankowy 1 cebula 1/2 cukinii 100g łososia wędzonego łyżeczka siekanego koperku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz(...)myjemy i kroimy w plastry przekrojone na pół. Podsmażamy warzywa na odrobinie oliwy. Delikatnie solimy. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok 2 minut. Do całości dorzucamy serek, aby całość sosu zgęstniała, łososia, sok z cytryny oraz koperek. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sos wykładamy na makaron. Smacznego
ChilliJemyWspaniałe smaki <3 Składniki 200 g makaronu chow mein 350 g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 200 g mieszanki orientalnej (mrożonej) 1 opakowanie mieszanki kiełków stir fry 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu ostrygowego cukier trzcinowy Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet(...)kroimy w kostkę, mieszam z sosem sojowym , posiekanym czosnkiem i imbirem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem zawartym na opakowaniu. Kurczaka podsmażamy na oleju sezamowym, dodajemy mieszankę orientalną oraz kiełki, podsmażamy (do momentu odparowania wody z warzyw), dodajemy makaron i sos ostrygowy. Chwilę razem smażymy, do smaku doprawiamy cukrem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchendeszczowo to zróbmy sobie kolorowe danie, to nie tylko smak, ale też kuszący piękny widok. Danie jest aromatyczne, z wyczuwalnym smakiem cukinii z czosnkiem i ziołami. Do tego sos na bazie śmietanki, musztardy i sera. Makaron aż sam się prosi do tego dania! Nam taki kolorowy obiad bardzo przypadł do gustu, nie tylko smakiem, także wyglądem. Mam nadzieję(...)łyżki musztardy 3 łyżki tartego żółtego sera ząbek czosnku sól, pieprz, lubczyk, papryka ostra, majeranek, łyżeczka vegety natur oliwa z oliwek Przygotowanie: Makaron - w połowie przygotowywania sosu - ugotujcie al dente w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Sos: 1. Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Przesmażcie na niej obrany i pokrojony w talarki lub kosteczkę czosnek
Zasmakuj KuchniLubicie sos barbecue? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję na skrzydełka w domowym sosie barbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę(...)Następnie zdejmuję folię i dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie BBQ, podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domupanował, gdy jedliście to na Nocnym Markecie. Jedziemy! Składniki: 1 szklanka pęczaku 200 g tofu 1 ogórek 1 awokado 1 pęczek koperku 5 łyżek oliwy z oliwek 5 łyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu 5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu sok z 1/2 cytryny sezam (zwykły, czarny albo oba) 5 ząbków czosnku pieprz(...)sól opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków (np. 1 szklanka) Przepis: Tofu kroicie w kostkę, przekładacie do miski, zalewacie wodą z kiszonych ogórków, olejem sezamowym i sosem sojowym, dodajecie obrane i zgniecione ząbki czosnku. Sezam prażycie na patelni i wsypujecie do miski. Mieszacie i zostawiacie to np. na noc na blacie, stole, półce – gdziekolwiek, byle poza lodówką. Dzięki temu wszystko
GRUBY WAŁEKCYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM I ŚMIETANĄ JAJKA W KILKU(...)CIASTO Z WIŚNIAMI KASZA JAGLANA Z PIECZARKAMI I WARZYWAMI LENIWE PIEROGI KLUSKI NA PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT
harrisajest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata, pomidory, zioła) lub pikantnymi papryczkami, tabasco, sosem bbq. Moi ulubionym dodatkiem jest papryczka jalapeno, która(...)puszki (wraz z sokiem), przecier pomidorowy,wodę, cukier, kumin, oregano, pieprz cayenne, słodką paprykę. Patelnię przykryć pokrywką i dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę. Następnie
Codziennik Kuchenny