stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego świeżego przyprawy i sól ziołowa oraz zwykła lub morska gruboziarnista masło i olej do smażenia 1 łyżeczka masła do sosu 1 łyżka mąki pszennej do sosu Przygotowanie: Rybę opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw niezbyt mocno solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą(...)musztardę i mąkę. Dodaj koperek, wymieszaj. Przypraw dwiema szczyptami soli ziołowej i po 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego i ziołowego. Jeśli trzeba dodaj jeszcze soli lub pieprzu, wg uznania. Wstaw sos na gaz i mieszając, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu kilka minut, często mieszając. Pod koniec dodaj łyżeczkę masła, mieszaj do rozpuszczenia. Zdejmij z gazu. Na patelni rozgrzej
Anioszek w kuchninigdy sama nie robiłam. ;) Dziś się przekonałam, że można go użyć chyba do wszystkiego. Pierwszy raz wykorzystałam też rybę w takim zestawieniu. Już ją zapiekałam z warzywami, dusiłam w sosie własnym, ale nigdy nie dodawałam do niczego w takiej formie, a już z makaronem to w ogóle nigdy żadnej ryby nie jadłam. Miałam ochotę zrobić coś nowego, smacznego i zdrowego(...)szpinaku. W szklance wymieszaj ze sobą wodę, mąkę i śmietanę. Dodaj sól ziołową i pieprz ziołowy po ok 1/2 - 3/4 łyżeczki oraz mielony pieprz w ilości wg uznania. Wlej sos śmietanowy na patelnię. Dobrze wymieszaj i duś kilka minut, często mieszając. Sprawdź, czy jest wystarczająco doprawione, ewentualnie dodaj jeszcze soli lub pieprzu. Do sosu dodaj posiekaną pietruszkę oraz łyżkę masła
Anioszek w kuchnipuszki kukurydzy 3 parówki 1 szalotka 2 duże liście sałaty 4 kawałki pomidora 2 łyżki oleju sól ognista mieszanka przypraw 2 łyżeczki jogurtu 2 łyżeczki keczupu 2 łyżeczki sosu czosnkowego Pieczarki oczyszczamy, drobno siekamy, solimy i podsmażamy na oleju. Gdy ładnie się zasmażą dodajemy pokrojone w plasterki parówki. W czasie smażenia z jogurtu, keczupu i sosu czosnkowego mieszamy jeden(...)sos. Tortille przygotowujemy według wskazówek z opakowania. Gdy pieczarki z parówkami będą już ładnie przyrumienione dorzucamy odsączoną kukurydzę i doprawiamy ognistą mieszanką - mieszamy. Ciepłe płaty tortilli pokrywamy smażonym nadzieniem, posypujemy cienko pokrojoną szalotką oraz pomidorem pokrojonym w kostkę, układamy liść sałaty i zawijamy. Podajemy polane przygotowanym sosem. Tortilla z pieczarkami i kukurydzą SMACZNEGO
peggiwkuchnijest każdy centymetr powierzchni. I oto powstały pyszne kotleciki, a co bardziej zaskakujące bardzo delikatne i puszyste. Znikały bardzo szybko, więc na pewno niedługo je powtórzę ;-) ZIEMNIACZANE KOTLETY Z SOSEM PIECZARKOWYM Na placki: 8 ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki śmietany 36% sól 1 jajo olej do smażenia(...)bułka tarta do obtoczenia kotletów Na sos: 300g pieczarek 1 duża cebula sól pieprz łyżka oleju Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy a następnie drobno kroimy. Cebulę oczyszczamy i drobno siekamy - szklimy w niedużym garnuszku na łyżce oleju. Dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem aż powstanie
peggiwkuchniśledzia, którego jak się okazuje można łączyć z przeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego(...)cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO
peggiwkuchniazjatyckiej. Danie kolorowe, łatwe do wykonania i przede wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru. Wieprzowina z papryką WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona(...)papryka 15 g suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu ostrygowego sól Grzyby wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 20 minut. Mięso myjemy, osuszamy, ostrym nożem usuwamy tłuszcz, kroimy na cienkie paseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy mięso i gotujemy przez 5 minut (usuwamy powstającą na powierzchni wody szumowinę). Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy aby obciekło
peggiwkuchnizajęło czasu. Tym bardziej cieszy kiedy to co wymyślisz później trafia na talerz takie jakie miało być. Dzisiaj kaczka na chińską nutę, bo pieczona w marynacie z sosu sojowego ciemnego, miodu, czosnku, chili i sosu hoi sin. Koniecznie zróbcie! SKŁADNIKI: - 2 piersi kacze (użyj tej ekologicznej lub kup na wsi od Pani, która hoduje) Na marynatę: - chili świeże - 3 ząbki(...)czosnku - 2 łyżki miodu - 4 łyżki sosu sojowego - 6 łyżek sosu hoi sin - 60 ml wody W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Skórę na piersiach kaczki ponacinaj, tak aby nie uszkodzić mięsa. Zalej masą i piec w piecu w temp. 210 stopni C, przez 35 minut na złoty kolor (ja piekłam cały czas z termoobiegiem) Podajemy na gorącą
SMYKWKUCHNIPrzedstawiam dzisiaj przepis na niezwykle łatwe, szybkie danie po męczącym dniu pracy. Grillowana i chrupiąca quasedilla nadziewana kaczką (można zamienić na kurczaka) w sosie bbq, dużą ilością roztopionego sera, cebulką i kolendrą. Dosłownie niebo w gębie! Wychodzą dużo smaczniejsze niż podobne dania w fast foodach. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Quasedillas z kaczką w sosie(...)porcje) Składniki: 2 piersi z kaczki (kurczaka) ugotowane lub upieczone, posiekane lub pokrojone na plasterki 4 duże tortille 1 szklanka sosu BBQ, gotowego lub zrobionego własnoręcznie 3 szklanki startego sera żółtego 1 mała czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 1/4 szklanki posiekanej dymki ze szczypiorkiem 1/4 szklanki posiekanej natki kolendry Przygotowanie: Podgrzej tortille w mikrofalówce przez 10 sekund, dzięki czemu
karmelowylitra wody 2 banany ( obrane ze skórki ) 200 gram czerwonej pasty curry 1 trawa cytrynowa 250 ml mleka kokosowego sok z 1 limonki 2 łyżki sosu ostro słodkiego chilli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru ok. 10 listków kaffiru 1 łyżeczka rozdrobnionej papryczki(...)makaron ryżowy Do garnka przelałam rosół, dodałam wodę, banany, pastę curry, trawę cytrynową ( przekrojoną na pół i zdjęłam z niej pierwszą warstwę liści) dodałam też sok z limonki, sos sojowy, sos ostro słodki chili i brązowy cukier. Po chwili dodałam obrane ząbki czosnku oraz imbir i liście kafiru i ostatni składnik czyli papryczkę chili. Wszystko razem gotowałam przez około
Kuchnia na wzgórzuowoców morza), może być dodatkowo przyprawiona lub posypana kolendrą (odmiana portugalska) – my jednak przedstawiamy Wam klasyczny przepis. Zupę bouillabaisse – marsylską zupę rybną podaje się z bagietką i sosem Rouille. Składniki: 3 l wody 1,5 – 2 kg ryb morskich na wywar – najlepiej w całości (wypatroszone, ale z głowami – przydadzą się!) – dorsz, dorada, tilapia(...)bulwy kopru włoskiego 500 g pomidorów lub 1 puszka 250 ml białego wina 1/2 szklanki oliwy z oliwy (nie zamieniać!) szczypta szafranu skórka starta z 1/2 pomarańczy opcjonalnie na sos Rouille: 2 żółtka 3 ząbki czosnku ok. 50 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki musztardy szczypta szafranu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej sól, pieprz Wykonanie: Jeśli ryby
Pociąg Do Kuchnijeżeli sami wypróbujecie to połączenie. Sałata jak sałata, nic szczególnego – zielenina, serek kozi i owoce (to połączenie zawsze super do siebie pasuje). Kluczem do tego niespodziewane połączenia jest sos (wymyśliła go moja teściowa i muszę się przyznać, że zasmakował mi) – delikatny, cytrynowy (ale nie jest kwaśny i ta cytryna nie wybija się na pierwszy plan)no i słodkawy(...)sami i przekonacie się na własnym języku ; ) Do przygotowania sałaty potrzebujemy: 125 g mieszanki sałat 125 g borówek amerykańskich ser kozi, kanapkowy (nabieramy łyżeczką) 2 łyżeczki cytrynowego sosu musztardowego oliwa z oliwek (do otrzymania pożądanej konsystencji) 1 łyżkę miodu pieprz cytrynowy do smaku Sałatę płuczemy i dobrze osuszamy z nadmiaru wody, ja robię to na sitku potrząsając kilka razy
Szybko Tanio Smaczniedziale postaram się publikować rożne przepisy, które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA(...)KAWAŁKAMI KURCZAKA NALEŚNIKI Z MĄKI JAGLANEJ PASTA Z SUSZONYCH POMIDORÓW I SERKA WIEJSKIEGO PASTA Z AWOKADO ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY ZDROWIE ZAWARTE W SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewyszklanka gotowanej ciecierzycy pestki z 1 granatu 1 burak - obrany i starty na grubych oczkach 1 dojrzałe, miękkie awokado - obrane i pokrojone w plasterki łyżeczka oleju do smażenia Sos miodowo-musztardowy: 3 łyżki oleju nierafinowanego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól, pieprz Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszaj do połączenia, najlepiej(...)ciecierzycę. Smaż kilka minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. 2. Przełóż warzywa do miski, posyp tartym (surowym) burakiem i pestkami granatu. Obok ułóż pokrojone awokado i całość polej sosem. Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 568 kcal
Powiedz dietom nieWłoch „zucchini”, czyli mała dynia, przywędrowała do Polski i stała się bardzo popularnym warzywem. Oto przepis na lekką sałatkę z kurczakiem, cukinią i prażonymi pestkami dyni, której towarzyszy sos jogurtowo-ziołowy. Składniki Mix sałat 1 cukinia 2 szalotki 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki kurkumy sól pieprz ziołowy 1 łyżka oliwy z oliwek 6 pomidorków koktajlowych(...)łyżki pestek dyni Sos 1 opakowanie jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz ziołowy kilka kropli soku z cytryny Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek, kurkumę, tymianek, sól i kilka szczypt pieprzu ziołowego. Nakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na dwie godziny
My Chcemy Jeśćwystarczą na duże porcje dla 6 osób lub mniejsze dla 8 osób. Użyłam naczynia eliptycznego o średnicy 34x26 cm, ale możesz użyć innego zmieniając ilość warstw. Najpierw przygotuj sos. Wszystkie pory przekrój na pół pozbywając się zielonych liści oraz końcówek i dokładnie umyj. Przekrój je wzdłuż na pół, a potem ponownie na pół i posiekaj w 1 cm kawałki(...)się rozpuści. Pozostałą zawartość puszki przelej na patelnię, zmieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Następnie wlej rozpuszczoną skrobię i gotuj na dużym ogniu cały czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem, zdejmij z ognia i odstaw na bok. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Ziemniaki obierz i pokrój
Roślinna - blog wegański