sobotę przystało będą u nas gołąbki. Te przygotowałam dla odmiany jako pieczone w piekarniku, a tuż przed podaniem opieczone. Podałam je dla klasyki z sosem pomidorowym. Muszę przyznać, że rzadko gości u nas inny sos do tego dania. Następnym razem pokuszę się by przygotować np koperkowy gdyż również świetnie będzie pasował. A jaki farsz jest dzisiaj? Nie mogłam oprzeć(...)główka kapusty 600-700 g łopatki 1 cebula biała 200 g ryżu sól, pieprz przyprawa w płynie maggi masło 3-4 szklanki bulionu lub wody sos pomidorowy Przygotowanie : Łopatkę myjemy, cebulę obieramy - wszystko mielimy w maszynce. Biały ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, dodajemy do mięsa, doprawiamy pieprzem i solą - mieszamy, farsz powinien być pikantny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiGęsina to cudowne mięso, które najlepiej smakuje w listopadzie (a szczególnie piękna jest tradycja jedzenia jej na św. Marcina – warto ją kultywować). Idealnie łączy się ze słodko-kwaśnym sosem wiśniowym na bazie porto (najłatwiej można je kupić w robalowym dyskoncie). Do tego kremowe puree oraz chrupiące chipsy z jarmużu i mamy przepyszny, wyjątkowy obiad. Można wylizywać talerz. Przepis(...)alkohol wyparuje). Wrzucamy listki rozmarynu i wiśnie (bez rozmrażania). Gdy wiśnie zmiękną, nieco je rozpłaszczamy widelcem, aby puściły soki. Pozwalamy się gotować im przez ok. 3-4 minuty. Przyprawiamy sos solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę zimnego masła i intensywnie mieszamy, aż się rozpuści i sprawi, że sos będzie bardziej kremowy. Po wyjęciu gęsi z piekarnika nakrywamy piersi
Poezja smakusmaczną, białą kiełbasę, a następnie- odpowiednio ją przyrządzić. Na przykład w sposób podany poniżej... JAK PRZYRZĄDZIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ Z PIWEM, MIODEM I MUSZTARDĄ? BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- SKŁADNIKI: -1 kg białej kiełbasy surowej (może być również parzona) -3 średnie cebule -3 łyżeczki miodu -4 łyżeczki musztardy -150ml piwa jasnego -przyprawy: sól(...)przepisie z miodem właśnie. ...a firma Ankorp (Konik) i pasieka Szeligów, o browarze nie mówiąc, mają przy okazji darmową reklamę;) Rzut oka na składniki: BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE PIWNYM Z MIODEM I MUSZTARDĄ- WYKONANIE: 1. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni z odrobiną oleju, i najlepiej od razu ją solimy 2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy przyprawy
Aromatyczne Podróżeczerwonej cebuli kilka garści jarmużu (ok. 40 g) garść kiełek (u mnie młode listki jarmużu) - można pominąć 2 łyżki pestek dyni 100 g sera koziego lub feta (opcjonalnie) na sos: sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, opcjonalnie szczypta płatków chilli, 4-5 łyżek oliwy Przygotowanie tabbouleh z dynią i jarmużem: Zacznij od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę wsyp(...)też kupić pokrojony jarmuż w paczkach. W misce wymieszaj ugotowaną kaszę jaglaną z ziołami, cebulą, jarmużem, kiełkami, pestkami dyni i serem. W małej miseczce lub słoiczku wymieszaj składniki sosu i polej sałatkę. Dobrze wymieszaj. Wskazówki: Kaszę jaglaną możesz zastąpić inną ulubioną kaszą. Ja oprócz kaszy jaglanej bardzo lubię bulgur, a ostatnio odkryłam kaszę owsianą. Kasze kupuje w Lidlu
Chilli Czosnek i OliwaSchab w sosie brokułowym to moja propozycja na obiad. Mięso miękkie, soczyste w smacznym sosie brokułowym. Można podać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku(...)posiekać drobno nożem. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem, słodką papryką, żółtkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać posiekanego brokuła i wymieszać. W naczyniu do zapiekania ułożyć usmażone mięso, polać sosem z brokułem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20-25 minut, a następnie posypać startym żółtym serem i ponownie zapiec do momentu aż ser się
O kuchni z uczuciemupieczona w piekarniku, a następnie poskrobana widelcem. I wiecie co? Faktycznie jej miąższ rozpada się na nitki makaronu :) . Przygotowałam ją od razu na dwa sposoby. Idealnie skomponowała się z sosem bolognese i potrawką z kurczaka, jednakże w głowie kłebi mi się wiele innych pomysłów na jej wykorzystanie, macie jakiś swój? :) Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia dyni Ilość porcji(...)łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki oregano, ½ łyżeczki bazylii, ¼ łyżeczki chili, Dynie przecinamy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni Celsjusza na 50 minut. W między czasie przygotowujemy sos bolognese. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebule przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki. Podsmażamy na patelni. Kiedy nabierze złotego koloru rozsuwamy ją na bok i dodajemy mięso
Kolizje Smakówlubi makaronów w różnego rodzaju sosach? Chyba każdy z nas ma jeden taki który uwielbia i mógłby jeść bez przerwy. U mnie dziś makaron z sosem pieczarkowym - może właśnie on stanie się tym Twoim ulubionym. Składniki: 1 pierś z kurczaka 250 g pieczarek natka pietruszki, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek granulowany 300 g makaronu świderki(...)zeszkli dodajemy pieczarki, gdy zaczną mięknąć doprawiamy solą i pieprzem. Po tym jak pieczarki całkowicie zmiękną wlewamy wodę posypujemy natką pietruszki i odrobiną gałki muszkatołowej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Sos zagęszczamy zasmażką powstałą z mąki i masła. Podgrzewamy jeszcze około 5-10 minut. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzony dodajemy do sosu - wszystko dokładnie mieszamy. Smacznego
Moje-pitraszenieminut, czyli w tyle ile piecze się pierś gęsi Krakusa. Pyszna, soczysta i świetnie doprawiona pierś z gęsi, podana z puree dyniowym z mascarpone i parmezanem i z sosem maślanym z szałwią. Do kompletu proponuję też pieczone buraczki w glazurze balsamiczno- miodowej, które doskonale komponują się z gęsią. Przepis wygląda na skomplikowany, jednak zapewniam, ze jest bardzo łatwy i większość(...)Składniki na puree: 1 średnia dynia piżmowa, z usuniętymi nasionami i pokrojona w 1 cm kawałki olej roślinny sól i pieprz 200 g mascarpone ½ szklanki startego parmezanu Składniki na sos: ½ szklanki masła 2 duże ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii Składniki na buraczki: 6 małych buraczków, obranych i pokrojonych w ósemki 1 łyżka oliwy sól
karmelowyłyżki) wrzucić boczek i podsmażyć, aż stanie się złocisty i lekko chrupiący. Następnie dodać pokruszony ser pleśniowy i wlać śmietanę. Wymieszać. Podsmażać, aż ser całkowicie się rozpuści, a sos delikatnie zgęstnieje. Przyprawić pieprzem do smaku. Nie solić! Boczek i ser są wystarczająco słone. Tak przygotowany sos wlać do garnka z ugotowanym, odcedzonym makaronem i dokładnie wymieszać. Podawać gorące, bezpośrednio(...)przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Można użyć dowolnego gatunku sera z niebieską pleśnią np. sera lazur, rokpol czy gorgonzola. Sosu nie należy solić. Ser i boczek są wystarczająco słone. Smak makaronu można wbogacić o pokrojone w plasterki i podsmażone pieczarki czy pokrojoną w kostkę
Gospodyni Miejskarazem trochę inna sałatka, bo makaron nietypowy a i sos różni się znacznie. Szczególnie polecam tym którzy lubią eksperymentować i nie boją się nowych smaków. Dzięki tym wszystkim składnikom sałatka nabiera lekkości. Polecam. Składniki: Małe opakowanie makaronu ryżowego Pieczony kurczak ( najlepiej jak pozostało z dnia poprzedniego, razem z pieczarkami ) Pędy bambusa Marynowana papryka Ogórki konserwowe Natka pietruszki Sos sojowy(...)cytryny Sos tabasco Wykonanie: Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem ( zgodnie z zaleceniami na opakowaniu ). Do namoczonego i odcedzonego makaronu dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Paprykę i ogórki kroimy w słupki i również dodajemy do sałatki. W sałatce również umieszczamy odcedzone pędy bambusa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i całość doprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny i tabasco. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewyszybko a smakują niebywale. Aby nasze danie było pyszne, potrzebujemy dobrych jakościowo składników. Dziś współpracowałam z bardzo dobrą Mąką Szymanowską Polskie Młyny oraz Polskim Olejem Rzepakowym. Pierożki podaję z sosem jogurtowo czosnkowym. Polecam i Zapraszam do współnego gotowania:) SKŁADNIKI NA OK 10 sztuk CIASTO: 250 g Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny 50 g Masła 250 ml Gorącej Wody 2 Jajka najlepiej(...)Szczypta Soli FARSZ: 3 Łyżki Polskiego Oleju Rzepakowego 250 g Białego Chudego Sera 5 plastrów boczku wędzonego 1 Biała Cebula 4 Ziemniaki sól i pieprz do smaku SOS: 5 Łyżek Jogurtu Naturalnego 1 Łyżka Majonezu 2 Ząbki Czosnku przeciśniętego przez praskę sól i pieprz 1 Łyżeczka Posiekanej Natki Pietruszki DODATKOWO: 500 ml Polski Olej Rzepakowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki
Gotowanie Patkitłuszczu i ostudzeniu posmarować każdy plaster bakłażana (z jednej strony) 1 łyżeczką pasty paprykowej i ułożyć na nim opowiednio przyciętą mozzarellę (nie musi pokrywać całej powierzchni bakłażana). Połowę sosu pomidorowego wlać do niedużego, głębszego naczynia do zapiekania. Plastry bakłażana z mozzarellą zwinąć w roladki i ciasno poukładać (pionowo) w naczyniu z sosem. Dodać jeszcze tyle sosu aby wypełnił przestrzenie(...)wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 - 35 minut. Podawać ze świeżym pieczywem i dodatkową porcją posiekanej pietruszki lub kolendry. Można podać również w towarzystwie jogurtowego sosu
zadanie-gotowaniedanie jest kompletnym posiłkiem. Jest kasza, jest mięso i jest warzywo. Czego chcieć więcej? Może bonusa w postaci sosu jogurtowego z ulubionym przeze mnie parmezanem :) O, tak! Nigdy nie trafiłam na bakłażana, który sprawiłby mi gorzką niespodziankę (w przeciwieństwie do cytryny ;)). Dlatego najczęściej nie stosuję zabiegów, mających pozbawić go wspomnianej goryczki. Kiedy przygotowuję posiłek z kaszą gryczaną zawsze wybieram(...)piersi kurczaka 250 g passaty pomidorowej 2 cebule 1/3 szkl. wina białego wytrawnego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz oliwa sos jogurtowy : 200 g jogurtu greckiego, 1 jajko, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 50 g startego parmezanu, sól Wykonanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Bakłażany przekroić na pół
zadanie-gotowaniewody. Makaron gotujemy al dente. Po kilku minutach na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania. Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię do sosu. Wyłączamy ogień i mieszamy, aby sos ładnie przywarł do makaronu. Serwujemy bezpośrednio po ugotowaniu, posypane serem (opcjonalnie). WSKAZÓWKA: Aby sos ładnie oblepił makaron gotujemy go w wodzie(...)dodatku oleju i nie płuczemy wodą. Woda sprawia, ze skrobia, zostaje zmyta, przez co sos spływa. Smacznego
Kuchnia od dwojgazastąpić nie tylko dodatek do kanapek, ale także była składnikiem głównym drugiego dania. I to też nie tak hop siup pod dostatkiem, w końcu była na kartki. :P Sos: 300 g cienkiej kiełbasy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mała cebula 2 korniszony łyżka skrobi ziemniaczanej szklanka wody 2 łyżki śmietany łyżeczka majeranku pomidor natka pietruszki Placki(...)cebulę, czosnek i razem dusimy aż się cebula zeszkli. Pod koniec dodajemy majeranek i pokrojone ogórki, zalewamy połową wody, zabielamy śmietaną. W drugiej rozprowadzamy skrobię i zagęszczamy sos. Doprawiamy do smaku i gotowe. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Przekładamy na sito aby odsączyć nadmiar wody. Następnie przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Płyn
Dieta moja pasja