sosy - 72234 przepisów (strona:934/4816)

Gyros z fasolą i kiełkami roślin strączkowych 177

sałatka niezwykle popularna. W wersji klasycznej do jej przygotowania używam: kurczaka w przyprawie do gyrosa, kapusty pekińskiej bądź sałaty lodowej, ogórków konserwowych, cebuli, kukurydzy, czerwonej papryki oraz keczupu i sosu na bazie majonezu i jogurtu. Dzisiaj mały lifting kultowej sałatki. Zamiast ogórków jest czerwona fasola, a kapustę zastąpiły kiełki strączkowych. Polecam na sylwestrowe party! Składniki: 2-3 filety z kurczaka(...)czerwona papryka puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli opakowanie mieszanki kiełków fasoli mung, soczewicy i cieciorki keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia Sos: 3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros Filety z kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze

Czerwień i błękit
Sałatka brokułowa z makaronem 894

majonezu, z sosikiem na bazie jogurtu. składniki: ok 300 g makaronu , u mnie penne rigate Lubella 2 nieduże brokuły (po 500 g) 5 jajek 450 g pomidorków cherry sos koperkowy 200 g jogurtu naturalnego 3 łyżki posiekanego koperku sól,pieprz do smaku Składniki sosu koperkowego dokładnie wymieszać, gotowy sos odstawić. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente. Dobrze osączyć(...)przelać zimną woda, dobrze osączyć. Ugotowane brokuły podzielić na mniejsze różyczki, pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki, jajka pokroić w ćwiartki. Składniki ułożyć na dużym talerzu lub półmisku, polać sosem koperkowym. Składniki sałatki można też ułożyć w dużej misce jednak ja wolę na talerzu bo sałatka lepiej się prezentuje

Monia miesza i gotuje
Śledzie w sosie chili 144

Śledzie bardzo lubię więc robię je na różne sposoby, tym razem zrobiłam śledzie w sosie słodkie chili wyszły przepyszne, mają lekko słodki smak a zarazem są lekko pikantne. Składniki: 300 gram fletów śledziowych 1 szklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz(...)Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Gruszki w karmelu nadziewane orzechami 119

łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru   nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu   sos: 250 ml śmietanki 36% odrobina wody 100 g cukru   Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami?   Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino(...)orzechów. Ostatnim etapem jest przygotowanie karmelu z cukru, który podgrzewamy na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru. Następnie dodajemy wodę i śmietankę, mieszając na ogniu do uzyskania sosu. Gruszki podajemy polane sosem. document.createElement('video'); http://ugotowanepozamiatane.pl/wp-content/uploads/2016/12/gruszki.mp4 Artykuł Gruszki w karmelu nadziewane orzechami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 282

buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española(...)mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe

Kulinarne przygody Gatity
Sylwestrowe bułeczki ala pizza 142

już za nami i wielkimi krokami zbliża się do nas Sylwester i Nowy Rok. Dla tych, którzy spędzą go na tzw. domówkach przygotowałem przepis na bułeczki ala pizza z sosem pomidorowym, salami i serem mozzarella. Jest to jedna z tych przekąsek, która sprawdza się na każdej imprezie i znika ze stołu w mgnieniu oka. Bułeczki ala pizza można przygotować odpowiednio(...)mozzarella Salami Oliwa z oliwek Oregano Ciasto na bułeczki: Drożdże – 20 g Mąka typ 450 – 300 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Przygotowanie Rozpuszczamy drożdże i cukier w szklance ciepłej wody i odstawiamy na 5-10 minut. W misce mieszamy mąkę

ale Pysznie
Szybka sałatka imprezowa (z kiełbasą krakowską) 284

zwiększyć liczbę składników uwzględniając liczbę gości). Spróbujcie. Składniki: 2 jajka 1/4 czerwonej papryki 2 ogórki kwaszone 3 czubate łyżki kukurydzy 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark) 1/3 łyżki sosu czosnokowego (u mnie Folwark) około 2,5 cm kiełbasy krakowskiej suchej (opcjonalnie innej podobnej) sól i pieprz do smaku opcjonalnie szczypiorek do posypania sałatki Jeśli szukacie dobrych sosów polecam sosy(...)jajek dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, pokrojone w kostkę ogórki, 3 łyżki kukurydzy i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Całość mieszamy. Następnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i sos czosnkowy i znów mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Sałatkę najlepiej wstawić do lodówki w celu przegryzienia smaków, choć można ją podawać od razu. Po wierzchu warto posypać sałatkę szczypiorkiem. Smacznego

Słodkie okruszki
Stir-fry z pieczoną dynią, szpinakiem i dymką 144

drobną kostkę 250 g świeżych liści szpinaku makaron udon – 1 porcja (75 g) 1 duża dymka ze szczypiorkiem 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, świeżo zmielony pieprz olej z prażonych nasion sezamu – lub inny olej roślinny oliwa z oliwek Wykonanie: Przygotuj składniki: Cebulę(...)dymkę bez szczypiorku. Smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj czosnek, smaż 1 minutę. Następnie dodaj szpinak i smaż do momentu aż zwiędnie. Dopraw odrobiną soli i pieprzem. Dodaj sos sojowy, sos ostrygowy i miód. Całość dokładnie wymieszaj i smaż około 2 minut. Dodaj szczypiorek (zostaw około 1 – 2 łyżek na koniec). Dodaj dynię i makaron, wymieszaj i wyłóż do miseczek

Moja pasja smaku
śledzie pod pierzynką 1266

gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obiera i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z musztardą, pietruszką oraz śmietaną na jednolity sos. Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy na mniejsze kawałeczki i układamy na dnie salaterki, oprószamy pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i mieszamy ze śledziami. Na śledzie wykładamy ok. 3 łyżki(...)sosu. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie wykładamy na śledzie z sosem, oprószamy je solą i pierzem. Wykładamy równomiernie pozostałą część sosu. Na wierzch wykładamy równomierni starte jajka i oprószamy je solą

Domowy Smak Jedzenia
Kluski z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym 188

Głosowanie było dość emocjonujące, gdyż do ostatnich minut nie było wiadomo, kto zostanie zwycięzcą miesiąca. Po zaciętej walce jednym głosem na prowadzenie wysunęły się kluseczki z ricotty zapiekane w sosie pomidorowym, które poniżej Wam prezentuję. To dość delikatny w smaku obiad, który zadowoli amatorów włoskich smaków. Przepis pochodzi z gazetki Biedronki Włoskie Smaki z moimi małymi modyfikacjami. Składniki(...)450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku (uprzednio rozmrozić do klusek) 500g ricotty 120g mąki pszennej do klusek + ok. 100g do obtoczenia 2 jajka 25g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: 1 mała cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 750 ml przecieru pomidorowego Sól i pieprz do smaku Dodatkowo: 80g startego parmezanu Przygotowanie: Piekarnik

Fabryka pomysłów
Przepis na śledzie dla leniwych :p – śledzie z czosnkiem i śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym 167

zawsze brakuje czasu pod koniec przygotowywania kolacji wigilijnej, a chcieliby mieć na stole jeszcze jakieś dodatkowe potrawy Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę – tyle co pokrojenie śledzia i zalanie go sosem z dosłownie 2-3 składników. Proste, szybkie, nie wymagające pracy – a w smaku i tak zyskuje uznanie jedzących Idealne rozwiązanie Nie wiem jak u Was, ale u mnie(...)śledź z cebulą, czy z czosnkiem – jeden diabeł – intensywność połączenia ta sama ;p Tyle tylko, że aromat oleju duuuuużo przyjemniejszy (w moim rodzinnym domu nawet czterolatek lubi sos czosnkowy ). Przepisem można się pobawić i np dodać posiekaną świeżą bazylię – to połączenie zagości w tym roku na moim wigilijnym stole. Jest jednak drobna uwaga – danie będzie dużo

Eat me! Fit me!
Sos żurawinowy do mięs i pasztetów 193

Sos żurawinowy jest wprost stworzony do wszelkich mięs, pasztetów, wędlin czy szlachetnych serów. Idealnie komponuje się z kaczką, czy gęsiną. Jeśli zauważycie w sklepie świeżą żurawinę, kupcie ją bez wahania (a kupić ją jest coraz łatwiej – szczególnie w okresie świątecznym)! Taka domowo przyrządzona żurawina jest znacznie lepsza niż sklepowa, a przygotujemy ją w zaledwie 15 minut. W smaku jest(...)słodko-kwaśna, o przyjemnym, korzennym aromacie. Smak i aromat Świąt. Sos żurawinowy do mięs i pasztetów: ok. 300-400 g świeżej żurawiny 1 mała laska cynamonu skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1/4 szklanki porto (czerwone, słodkie wino) 1/3 szklanki cukru trzcinowego (lub więcej) 1/3 łyżeczki mielonego imbiru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7

Poezja smaku
Podsumowanie akcji 171

dodawania przepisów było brak mięsa i wędlin. Przeczytałam ten przepis uważnie i jestem przekonana, że zupa ta smakuje wyśmienicie J Przepis, który zwrócił moją uwagę to MAKOWE GNOCCHI W SOSIE WANILIOWO- RUMOWYM . Przyznam, że trochę przypomina mi on popularne paluchy z makiem okraszone masełkiem, ale sos… to chyba jest poezja.  Szkoda tylko, że moi domownicy nie przepadają za makiem(...)kuchni do dań z ziemniaków. Pozdrawiam  J       Bezglutenowe brownie      autor: kryzysowy kucharz | blog: Desery na depresję       Makowe gnocchi w sosie waniliowo- rumowym      autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki       Szpinakowe Kluski Śląskie z sosem grzybowym      autorka: jazzowesmaki | blog: Jazzowe Smaki

Kulinarne przemyslenia
Gołąbki z pysznym sosem pomidorowym 197

serca mojego męża trafiłam zapewne gołąbkami . Jest to nieco czasochłonne danie ale czego się nie robi dla ukochanego. Zatem żeby nie przedłużać podaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie(...)piekarnika na ok. 1,5 godz. Jak gołąbki będą miękkie można je jeszcze zostawić w piekarniku na ok. 15 min bez przykrycia żeby woda odparowała. Gotowe!   Składniki na sos: najmniejsze liście kapusty, w które już nie dało się zawinąć gołąbka puszka pomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku

Mama z miasta
Kurczak po chińsku 229

małym sklepie osiedlowym. Polecam gdy trzeba zrobić obiad na szybko. Skłaniki: jedna podwójna pierś z kurczaka mała puszka kukurydzy opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej dwa ząbki czosnku trzy łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion(...)sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy mieszankę warzyw chińskich, kukurydzę i dusimy przez kilkanaście minut by warzywa

Mama z miasta