Lody w środku zimy ? Czemu nie ! Obłędnie kremowe, niebiańskie połączenie orzechów włoskich zatopionych w karmelu, mleczne wafelki Lusette i sos czekoladowo-jeżynowy czy może być cos lepszego niż dobra książka, kocyk i taki deser ? Zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda(...)jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy 10 dag gorzkiej czekolady ½ szklanki mrożonych jeżyn ¼ szklanki wody 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru 1 wafelek mleczny Lusette Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy
Wanilia i KardamonStripsy to kawałki kurczaka, które podaje znana nam wszystkim sieciowa restauracja. Doskonale smakują z towarzystwie frytek i sosu czosnkowego. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka sól pieprz papryka słodka papryka ostra 1 jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka olej do smażenia dodatkowa mąka ok 1/2 szkl. Sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu(...)ciastem kurczaka i dokładnie mieszamy. Na talerzyk wsypujemy mąkę. Do rondelka wlewamy olej. Wyjmujemy kurczaka z ciasta, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju. Wykładamy złote stripsy na talerz. Sos: mieszamy majonez, jogurt naturalny, zmiażdżony czosnek, pieprz i sól. Podajemy stripsy z frytkami, sosem czosnkowym, można także dodać ketchup. Artykuł Stripsy z kurczaka pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna
MojaQchnia.plJadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki(...)pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt przełożyłam do salaterki, czosnek przecisnęłam przez praskę i całość wymieszałam z natką pietruszki i koperkiem Gdy warzywa się upiekły i trochę przestygły, polałam je sosem Warzywa można podawać również
Szczęśliwa kuchniaJadłam coś podobnego w jednym z kebabów warszawskich. Ponieważ nie łączę węglowodanów z mięsem, to nie zamówiłam wtedy zwykłego kebaba w cieście, tylko wzięłam sałatkę z bakłażana z sosem jogurtowym. Pomyślałam, że ten smak już znam, więc w domu zaczęłam sobie robić coś podobnego z różnych warzyw. A dzisiaj cukinia z pieczarkami i sos jogurtowy czosnkowo-ziołowy :) Pychota! Składniki(...)pokroiłam w plastry Przełożyłam do płaskiego naczynia żaroodpornego o posypałam obficie przyprawą grillową ziołową (ok. 2 łyżek) Wstawiłam do piekarnika i piekłam 30 minut W tym czasie zrobiłam sos: jogurt przełożyłam do salaterki, czosnek przecisnęłam przez praskę i całość wymieszałam z natką pietruszki i koperkiem Gdy warzywa się upiekły i trochę przestygły, polałam je sosem Warzywa można podawać również
www.szczesliwakuchnia.blogspot.composypać solą i pieprzem, a następnie ugrillować na patelni grillowej. Ja nacięłam jedną stronę piersi w kratkę i usmażyłam na złoto na zwykłej patelni. W czasie smażenia kurczaka przygotować sos. Ziele angielskie, pieprz, goździki, suszony tymianek i gałkę muszkatołową zmiażdżyć w moździerzu. Do blendera kielichowego wrzucić chili i dymkę pokrojone na kawałki, zmiażdżone przyprawy, ewentualnie świeże liście laurowe, wlać ocet(...)miód. Wszystko zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem jabłkowym. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Ugrillowanego kurczaka przełożyć do formy do pieczenia i wlać sos. Ja sos wlałam na patelnię, na której smażyłam kurczaka. Na wierzchu ułożyć gałązki rozmarynu i tymianku obtoczone w oliwie. Dorzucić do sosu suszone liście laurowe. Kurczaka dopiekać ok. kwadransa. Podawać
Weekendy w domu i ogrodzieSOS : 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru sól do smaku 1-2 ząbki czosnku Składniki sosu przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek i dokładnie mieszamy(...)Kapustę szatkujemy, ogórka, pomidory drobno kroimy i mieszamy w miseczce. Do dużego naczynia żaroodpornego nakładamy frytki, na to upieczonego kurczaka. Następnie rozkładamy okrojony por, kukurydzę i paprykę. Polewamy częścią sosu czosnkowego i ketchupem, posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 % C, przez około 15 minut. Zapiekankę wyjmujemy, lekko studzimy, następnie rozkładamy na niej sałatkę i polewamy
Kulinarne Fantazje Marioliprzedstawiam Wam przepis na jeden z moich ulubionych makaronów - spaghetti alla putanesca , czyli "makaron ladacznicy". Tak jak dawne kobiety lekkich obyczajów, ja również cenię go za szybkość i prostotę - sos jest gotowy w czasie gotowania makaronu, a potrzebne składniki mam zazwyczaj w szafce kuchennej. Spaghetti alla puttanesca łączy w sobie najpopularniejsze włoskie produkty - pomidory, anchois, oliwki i papryczkę chilli(...)Przygotowanie spaghetti alla putanesca: Zagotuj wodę w dużym garnku, posól i wrzuć spaghetti. Gotuj al dente według instrukcji na opakowaniu (ok. 10 minut). Gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę (ok. 3-4 łyżki) i wrzuć na nią czosnek, anchois, papryczki chilli lub rozkruszone peperoncino i oliwki. Smaż przez 2-3 minuty, mieszając
Chilli Czosnek i Oliwamojej Walentynki . ViolaPassion Składniki 2 osoby 1 pisklę kurczaka do 480 g. 1 łyżka słodkiej papryki 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 łyżki przyprawy Peri-Peri albo sos o tej samej nazwie Pieczarki: 2 duże pieczarki +ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 małe pieczarki po tarkowane na małych oczkach 1 łyżka oliwy z oliwek 20 dag sera tartego(...)błonek , podrobów i osuszamy . Sposób i zdjęcie tutaj Nacieramy czosnkiem ,posypujemy sola, pieprzem ,papryką Wsadzamy do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy 30minut w 180C Następnie polewamy sosem Peri-Peri bądź sucha przyprawą i pieczemy 10 - 12 minut. Jeśli używamy sosu zmniejszamy temp. do 150 C ponieważ sos może nam się dosłownie spalić. W między
Viola cooks with passionzrobić z wiśniami mrożonymi. otóż polecam wykorzystać je nie do ciasta a do sosu wiśniowo pomarańczowego. Smak jego jest powalający. Bardzo lubię połączenie mięsa i owoców. Do kaczki taki sos jest idealny. A danie jest szybkie do zrobienia :-) 2 piersi z kaczki sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 i 1/2 pomarańcza 20 dkg wiśni mrożonych 1 łyżka octu winnego(...)patelni, wlewam wino i chwilę redukuję, dodaję wiśnie, ocet winny i przesmażam razem. Do kubka wsypuję mąkę ziemniaczaną, dodaję sok z połowy pomarańcza i rozrabiam. Wlewam do gotującego się sosu i mieszam. Pierś z kaczki kroję na plastry i podaję z sosem i cząstkami pomarańczy przesmażonej
wesoła kuchniaPulpety rybne w sosie szczypiorkowym to propozycja na podanie ryby tym, którzy za rybą nie przepadają. Według autora książki „Ryby w codziennym żywieniu” Pana Leonarda Duklewskiego (książka z 1971r.) pulpety rybne można podawać z sosem szczypiorkowym lub chrzanowym. Sos chrzanowy – wczoraj nie miałam ochoty na chrzan, a szczypiorek wydawał mi się bardzo ciekawym dodatkiem... Read More(...)post Pulpety rybne w sosie szczypiorkowym appeared first
Magiczny Garnekokoło 15 gołąbków: 1 dość spora kapusta pekińska około 300 gr mięsa mielonego ( u mnie wołowo - wieprzowe ) 1 torebka ryżu 1/2 sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: około 700 ml wody lub bulionu 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe(...)mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 8. Zalewamy nasze gołąbki tak aby sos przykrył ich w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60 min. Ja piekłam
Gotowanie...to proste !łyżki suszonych pomidorów pokrojonych na kawałki, 1 jajko, 2 ząbki czosnku,, posiekane, 2-3 łyżki jogurtu greckiego, niewielka ilość oregano, olej do smażenia, sól i pieprz do smaku. Sos tzatziki: ogórek umyty, pokrojony w kostkę, wcześniej posypany odrobioną soli, odcedzony, 220 g jogurtu greckiego, 3/4 pęczka świeżej mięty, 1 ząbek czosnku, posiekany, niewielka ilość soli i pieprzu, 100 g oliwek(...)potrzeba dodajemy szczyptę mąki. Na patelni z odrobiną oleju smażymy małe okrągłe placki z przygotowanej masy. Placki smażymy na złoty kolor mniej więcej po 3 minuty z każdej strony. Sos tzatziki: Do miski przekładamy jogurt grecki oraz świeżą miętę. Następnie do sosu wrzucamy ząbek posiekanego czosnku, przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy pokrojonego i odcedzonego ogórka oraz pokrojone oliwki. Polewamy
Państwo Wojtczuk gotująrazem sałatka z miodowym posmakiem. Wykorzystałam sos dodany do łososia, ale przy najbliższej okazji będę robiła z dodatkiem sosu własnej roboty. Składniki: makaron, mix sałat, pomidorki np. koktajlowe, wędzony łosoś, mozzarella, papryka, sos musztardowo miodowy, pieprz. Przygotowanie: Makaron ugotować al dente, ochłodzić i przełożyć do miski. Wyłożyć sałatę. Łososia, pomidorki, paprykę, mozzarelle, paprykę pokroić na mniejsze kawałki. Całość polać sosem
Państwo Wojtczuk gotująpieprz, cukier. Przygotowanie: Całe umyte papryki włożyć do piekarnika i opiec ze wszystkich stron. Zdjąć skórę, wyciągnąć ogonek i pestki i pokroić na ćwiartki(robiąc to staraj się „łapać sos który z nich wycieka). Sos: czosnek drobno posiekać (nie wycisnąć!!), dodać oliwę, wodę, sok z papryk (który poprzednio zebrałeś), sporo wegety, pieprz, sok z cytryn, cukier. Sosu ma być tyle(...)przykrył całą paprykę. Wstawić do lodówki podawać na drugi dzień. To są proporcje sosu, które ja sobie ustaliłam i uważam, że są ok. Jeżeli ktoś chce je zmieniać to tylko należy się trzymać jednej zasady: proporcja oliwy do wody ma być
Państwo Wojtczuk gotująMakaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym Szybki, bardzo łatwy w przygotowaniu, oraz najpyszniejszy. W czasie kiedy gotuje się makaron, zdążymy przygotować sos z śmietanowy ze szpinakiem i kurczakiem. Składniki: 250 g makaronu 0,5 kg szpinaku (może być mrożony) podwójna pierś z kurczaka 500 ml śmietany 200 g sera 100 g serka topionego 3 ząbki czosnku(...)gałka muszkatołowa sól i pieprz do smaku olej do smażenia Makaron ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym Sposób przygotowania: Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody, tak aby nie był zbyt miękki. Filet z kurczaka umyć, osuszyć oraz pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, należy jednak uważać
Pani domowa