Jeżeli w lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy(...)zacznie się szklić to do cebuli wlać śmietanę (18% i 30%) oraz dodać chrzan. Całość wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kiełbaski oddzielić od siebie i naciąć (z 1 strony). Gorący sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć białe kiełbaski (nacięciami do góry). Piec bez przykrycia około
UgotowaćKiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym. 4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy(...)Dusimy aż sos zgęstnieje. 2. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy ponacinane kiełbasy. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut. Przed podaniem możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniświeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą(...)suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę
Mama z miastacoś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta cukru sól pieprz Piersi w całości wkładamy do gotującego się bulionu(...)minimalnym płomieniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki
Kuchnia od dwojgasię zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona. Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem. Sosu nalezy wlać tyle aby bakłażan był(...)Kiedy bakłażan jest juz ułożony, kładziemy pomidor suszony, na to plaster mozzarelli i tak przekładamy do momenty kiedy położymy ostatni plaster bakłażana, pomidora suszonego i mozzarelli. Zalewamy wszystko sosem, żeby było wszystko zakryte i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez jakieś 15 minut. Smacznego
Gotuj z MąkąŁosoś z piekarnika w sosie koperkowym filet z łososia sól morska sok z cytryny pieprz jogurt naturalny koperek Filet z łososia myjemy i osuszamy Przyprawiamy solą morską, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny Zawijamy w sreberko i układamy na blaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C Filet pieczemy(...)czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się mieszają. Polecam również zrobić swoja ulubiona surówkę. Smacznego
Klaudynkowa kuchniaKurczak w sosie pomidorowym i placki z kaszy jaglanej z kapustą kiszoną. Cudowne połączenie. Placki można zjeść bez dodatków, z sosem, bez sosu, na obiad i na kolację. Wyszły rewelacyjnie. Dodatek garam masala sprawdził się wręcz idealnie. Polecam z całego sera, na zdrowie :) Placki, ok. 8-9 sztuk 2-3 łyżki kaszy jaglanej lub ok. 1/2-2/3 szklanki ugotowanej(...)dłoniach formujemy kulki, lekko spłaszczamy dłonią. Smażymy na oleju kokosowym, na średnim ogniu, z dwóch stron. Koltety nie powinny się zbytnio rozpadać. Formując je należy dokładnie ścisnąć. Kurczak w sosie pomidorowym, 3 porcje: 500 g fileta z piersi kurczaka 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 1 papryczka chilli przyprawy: majeranek, sól Filet kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Koncentrat
Kucharzycaskoro są ogórki po żydowsku zresztą bardzo smaczne, to dlaczego miałby nie być kurczak po żydowsku :) Jak pomyślałam tak zrobiłam, połączyłam pałki z kurczaka z ogórkami, pieczarkami i pikantnym sosem, upiekłam razem i powstał tak smaczny obiad, że byłby doskonały nawet na świąteczny stół, czy inne uroczystości. Spróbujcie sami, polecam :) Składniki - 7 pałek z kurczaka ( lub inne dowolne części(...)odparowania wody. Naczynie żąroodporne wysmarowałam delikatnie olejem, ułożyłam w nim kawałki kurczaka. Na kurczaku rozłożyłam równomiernie pieczarki i pokrojone w plastry ogórki po żydowsku. W małym garnuszku przygotowałam sos: wymieszałam trzy łyżki zalewy z ogórków z trzema łyżkami keczupu. Powstałym sosem zalałam mięso. Naczynie wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam około godzinę w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Przez
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: masło – 2 łyżki mąka – 2 łyżki żółtko musztarda – angielska albo dijon sos Worcestershire mleko ewentualnie ciemne piwo starty cheddar (albo inny, dobrze topiący się, żółty ser) W rondlu z masła i mąki zrobić zasmażkę w proporcjach 1:1. Powoli dolewać mleko (albo ciemne piwo) do uzyskania gęstego sosu. Dodać żółtko, kopiastą łyżeczkę musztardy, spory chlust sosu(...)bulgotać i się brązowić na wierzchu (około 5 minut powinno wystarczyć). Podawać gorące na śniadanie, albo na przykład jako przekąskę. Z podanych proporcji wychodzi mniej więcej miska do zupy sosu. Można go przechowywać kilka dni w lodówce, zużywając w miarę potrzeb
stajnia gołębie od kuchniFrytki zapiekane z piersią kurczaka i żółtym serem.Na to warzywa i sos czosnkowy. Oto kapsalon :) Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że to jedno z moich ulubionych dań. Z podanych składników zrobiłam dwie porcje. Składniki: kilka ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ja miałam średnią) 100-150 g sera żółtego warzywa (kapusta pekińska, pomidor, cebula, ogórek kiszony, papryka) olej do smażenia(...)mięsa) Frytki wyłożyć do foremek, na to usmażoną pierś. Posypać utartym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut,aż ser się rozpuści. Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka śmietany sól,pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Upieczone frytki z mięsem i serem
Agusiowe smakołykiświetnie komponuje się tu rukola, która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami 2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki(...)podzieloną na większe kawałki rybę. Całość posypujemy słonecznikiem/ orzechami i polewamy sosem wg uznania. Smacznego! Taką sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnię. Pamiętaj aby trzymać sos w osobnym pojemniku i polać ją tuż przed spożyciem
KuchcikoweLovewięcej. Nauczyłam się przepisu idealnego zarówno na smażone samosy, jak i te pieczone, gdyż wówczas ciasto musi być luźniejsze, by nie było zbyt twarde po upieczeniu. Świetnie smakują z sosami słodko- kwaśnymi, sosami miętowymi, jak i zwykłym jogurtem naturalnym z dodatkiem soli i ziół. Idealna przekąska na wieczór w gronie najbliższych. To danie kusi zapachem ze względu na wiele przypraw(...)rzepakowego przyprawy, po pół łyżeczki: ziołowego pieprzu, papryki słodkiej, czosnku, curry, kuminu, mielonej kolendry, curry, kozieradki 1 łyżeczka soli pół łyżeczki czarnego sezamu Do podania: jogurt naturalny, sos słodko - kwaśny lub jogurt naturalny zmiksowany z miętą lub bazylią Ziemniaka, batata, marchew gotuję do miękkości. Obieram. Na oleju smażę posiekaną cebulą i czosnek. Dodaję pokrojoną drobno pierś kurczaka
Mango PapajaTaką pyszną zrobiliśmy sobie ostatnio. Sałatka to rukola, pomidorki koktajlowe, awokado i ser koryciński swojski z czosnkiem. Do tego sos i bagietka zapieczona z masłem czosnkowym i nie trzeba nic więcej. Pyszne sery otrzymałam Agnieszki i Marcina Bielec, którzy są ich producentami - klik . Ser Koryciński został wpisany do unijnego rejestru i posiada certyfikat Chronionego Oznaczenia Geograficznego(...)właśnie jutro robimy pizzę :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie świeżej rukoli 1 opakowanie pomidorków koktajlowych 200 g sera korycińskiego swojskiego z czosnkiem 2 szt awokado Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego jabłkowego 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku (przepuszczony przez praskę) 2 łyżki wody pieprz sól oregano 1. Rukolę, pomidorki myjemy
kruche babeczkipełne rzeczy przeróżnych, z których może powstać całkiem smaczne połączenie. Składniki na 2 porcje: 2 szt. okrągłej cukinii 5 szt. rzodkiewek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu słodkiego orientalnego (lub jasny sos sojowy) 100 g czerwonego ryżu (zamiennie może być każdy inny) 120 g sera mozzarella 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku (opcjonalnie) do smaku: sól, pieprz(...)ogonkiem odsłaniając jej środek. Miąższ wydrążyć małą łyżeczką i drobno pokroić. Rzodkiewkę pokroić w małą kostkę. Szalotkę, czosnek posiekać i poddusić na rozgrzanym oleju, na patelni. Dodać rzodkiewkę, cukinię, sos orientalny. Doprawić do smaku, wymieszać. Całość dusić na średnim ogniu ok. 10 minut. Warzywa z wytworzonym sosem i 3/4 startego bądź pokrojonego w kostkę sera mozzarella dodać do ryżu
gutfutWiększe nafaszerowałam soczewicą i pieczarkami a małe wykorzystałam do tej zapiekanki. Jedzonko choć nie fotogeniczne to przepyszne. Zapiekankę bakłażanową można podać samą lub z dodatkiem ryżu bo zawiera sporo sosu. składniki: 3 bakłażany, moje były małe miały po ok 250 g 2 kulki mozzarelli 1 słoik pomidorów krojonych (słoik o pojemności 550 ml) 450 g mięsa mielonego, u mnie(...)mięsa mielonego dodać bułkę tartą, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Do naczynia żaroodpornego (naczynko 37x22) wlać na dno 3-4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować. Następnie ułożyć połowę grillowanych plastrów bakłażana. Z mięsa mielonego uformować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na plastrach bakłażana. Mozzarellę pokroić w pół plastry i ułożyć pomiędzy
Monia miesza i gotuje