sosy - 72234 przepisów (strona:919/4816)

Sałatka ze szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym 199

Zdrowy szpinak, jajka, słona feta i świeżo posiekane zioła to główne składniki tej wiosennej sałatki, pełnej dobroczynnych składników odżywczych. Do tego poprawiające pamięć orzechy włoskie i pyszny sos z czosnkiem. Oto przepis na sałatkę ze świeżym szpinakiem, jajkami, fetą i sosem ziołowo-czosnkowym. Składniki 200 g świeżego szpinaku 2 jajka 1 opakowanie sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 4 pomidorki(...)koktajlowe 1 łyżka posiekanej zieleniny (np. szczypiorku, natki pietruszki) garść orzechów włoskich Sos 1 małe opakowanie jogurtu greckiego light 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich kilka szczypt pieprzu ziołowego sól świeżo mielony pieprz Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Jajka gotujemy

My Chcemy Jeść
Boczniaki w panierce 228

wodę… a raczej olej i zrobić boczniaki w panierce ! Tak przygotowane boczniaki w panierce można pałaszować na wiele sposobów. Ja proponuję zrobić do nich prosty ketchup , wegański majonez , sos jogurtowy z miętą lub sos orzechowy i podawać w „kubełku”. Wybór sosu zależy od Twoich preferencji. Boczniaki możesz również wsadzić do kanapki lub tortilli, polać wybranym sosem

Blendman
Sałatka z botwinką 104

Botwinka świetnie sprawdziła się jako składnik sałatki. W połączeniu z serem feta i truskawkami , w towarzystwie sosu winegret dla nas idealne połączenie <3  Składniki pęczek botwinki kilka liści sałaty masłowej 8 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100 g sera feta kilka truskawek Sos Winegret : 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka soku z cytryny łyżka musztardy sarepskiej łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka(...)cukru sól świeżo zmielony czarny pieprz     Przygotowanie   Wymieszałem wszystkie składniki sosu, doprawiłem solą i pieprzem. Odstawiłem na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Z botwinki odciąłem końcówki z buraczkami. Umyłem liście, delikatnie osuszyłem ściereczką i posiekałem razem z łodyżkami. Sałatę opłukałem, odwirowałem z wody, pokroiłem na wąskie paski. Fetę pokroiłem w kostkę. Plasterki szynki przekroiłem wzdłuż

R'n'G Kitchen
PIZZA ZE SZPARAGAMI I MOZZARELLĄ! DOMOWE JEDZENIE! 167

minut. Zwróć uwagę jak piecze się ciasto, brzegi ciasta powinny charakterystycznie się podnieść i wytworzyć takie pęcherze. Pizzę kroimy wedle uznania ;-)    Pizzę możecie podać z sosem pomidorowym, bądź z sosem czosnkowy. My zrobiliśmy expresowy sos pomidorowy. SKŁADNIKI  NA SOS POMIDOROWY EXPRESS - 1/2 puszki pomidorów włoskich - 3 łyżki bardzo dobrego jakości ketchupu  - 1/4 papryczki chili (lubimy pikantne

SMYKWKUCHNI
Quasedilla z kurczakiem i serem. 256

piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy 6-8 kawałków suszonych pomidorów z zalewy ok. 150 g tartego sera (u mnie mozzarella) marynata do mięsa: 2 łyżki zalewy z suszonych pomidorów, sos tabasco (ilość według uznania), 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól Wykonanie: Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Następnie dokładnie wymieszać z przygotowaną marynatą. Odstawić(...)stronę i na połówce ułożyć kurczaka, kukurydzę, suszone pomidory i starty ser. Następnie placek złożyć na pół i smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z ulubionym, sosem mniej lub bardziej ostrym. U mnie był to bardzo prosty sos majonezowo-ketchupowy z dodatkiem sosu tabasco

zadanie-gotowanie
Pietruszkowe roladki 178

create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -4 porcje mięsa z udek bez kości -pęczek pietruszki -4 małe ząbki czosnku -2 łyżki oleju lub oliwy -sól, pieprz na sos: -2 średnie cebule  -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -2 łyżki śmietany -łyżka masła -zielona pietruszka -sól, pierz Mięso z udek dokładnie wypłukać,  osuszyć ręcznikiem, posolić, popieprzyć. Pietruszkę(...)minut. Cebulę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć lekko na maśle, podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości cebuli. Mamy dwie możliwości zagęszczenia sosu:  cebulę zmiksować i dodać śmietanę  lub pozostawić w kawałkach i podprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki. Trzeba wtedy sos jeszcze zagotować , aby usunąć surowy smak mąki. Na koniec posolić

Kulinarne przemyslenia
Tagliatelle z sosem pomidorowym i parmezanem 181

osób 1 opakowanie makaronu sugeruje "TAGLIATELLE" 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku przetartego na prasie 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 2 PUSZKI WŁOSKICH POMIDORÓW W SOSIE WŁASNYM 4 świeże pomidory (gałązkowe) średniej wielkości sparzone i obrane ze skórki pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w bardzo drobną kosteczkę 4 ząbki czosnku przepuszczonego(...)łyżki suszonego oregano ViolaPassion Sposób: Do garnka średniej wielkości wlewamy dwie łyżki oliwy i podsmażamy cebulę drobno posiekana i czosnek (szklimy) Następnie dodajemy mięsko . Łączymy i smażymy. Odstawiamy . Teraz sos: Rozgrzewamy następny garnuszek ,dodajemy oliwę ,cebulę i czosnek i chwilę szklimy. Następnie dodajemy pomidory obrane ze skórki i te z puszki. Pieprz,sól do smaku. Oregano odrobinę cukru do smaku

Viola cooks with passion
Sałatka makaronowa z serem pleśniowym i winogronami 169

Makaron, ser pleśniowy i winogrona… do tego jeszcze sos czosnkowy? Brzmi co najmniej dziwnie, prawda? Właśnie ta nietypowość przyciągnęła moją uwagę. Sałatka smakuje całkiem nie najgorzej. Do tego jest dosyć prosta, 3-składnikowa. Szybka w przygotowaniu. Może nie najlepsza, ale dobra. Nie wiem, czy kiedykolwiek ją powtórzę, ale cieszę się, że mogłam spróbować czegoś innego. 300 g makaronu kokardki(...)kiść ciemnych winogron 200 g sera pleśniowego typu brie 4 łyżki majonezu 5 łyżek mleka 1 op. sosu sałatkowego czosnkowego 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy. Przelewamy 1-2 łyżkami oliwy z oliwek. Przekładamy do miski. Ser kroimy w kostkę. Winogrona kroimy na pół. W garnuszku mieszamy majonez, mleko oraz sos sałatkowy

Smaki Na Talerzu
CHILI CON CARNE Z KUKURYDZĄ I SZPARAGAMI 124

Jednogarnkowe danie typowe dla kuchni meksykańskiej, tym razem z dodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy.  Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną.  SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu(...)minut. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Lekko solimy, spulchniamy widelcem lub łopatką. Przed podaniem podgrzewamy. SOS :Czosnek i cebulę ścieramy na tarce, papryczkę chili drobno siekamy, ziarna kolendry i nasiona kminu rzymskiego rozcieramy w moździerzu. Świeże pomidory nacinamy na krzyż (tylko skórkę), zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

cool and minty
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym 152

Jeżeli w lodówce lub w zamrażalniku macie białą, surową kiełbasę to zachęcam do jej zapieczenia w sosie śmietanowo-chrzanowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne! Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. Do tego dania możecie wykorzystać cienką jak i grubą białą kiełbasę. Składniki na porcje dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg białej, surowej kiełbasy(...)zacznie się szklić to do cebuli wlać śmietanę (18% i 30%) oraz dodać chrzan. Całość wymieszać i przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Gotować, aż do lekkiego zgęstnienia sosu. W międzyczasie kiełbaski oddzielić od siebie i naciąć (z 1 strony). Gorący sos przelać do naczynia żaroodpornego. Na wierzch ułożyć białe kiełbaski (nacięciami do góry). Piec bez przykrycia około

Ugotować
Biała kiełbasa pieczone w sosie chrzanowym 146

Kiełbasa podana na wielkanocny stół nie musi być kiełbasą z wody:). Prezentuję białą, pieczoną kiełbasę w idealnie pasującym do niej sosie chrzanowym.  4 białe kiełbasy surowe lub parzone 2 cebule 250 ml śmietany 18% 100 g chrzanu ze słoiczka sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany  olej 1. Cebulę siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy śmietanę, chrzan i przyprawy(...)Dusimy aż sos zgęstnieje. 2. Sos wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy ponacinane kiełbasy. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni, przez 30 minut. Przed podaniem możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem

Szefowa kuchni
Świąteczna karkówka 239

świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki miodu (ja ostatnio zastępuję dżemem figowym bo bardziej mi smakuje) 2 łyżeczki majeranku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą(...)suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla lub naczynia żaroodpornego i odstawiamy do lodówki – najlepiej na 12 lub 24 godziny. Następnego dnia obsmażamy karkówkę

Mama z miasta
Odchudzona salatka z kurczakiem i mandarynkami 176

coś lżejszego, aby dać odpocząć naszej wątrobie :) SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 piersi z kurczaka 1 seler naciowy 1 mała sałata lodowa 4 mandarynki 1 l bulionu lub rosołu SOS 200 g jogurtu greckiego 1 ugotowane żółtko 2 łyżki bulionu z gotowania 2 łyżki przyprawy curry szczypta cukru sól pieprz Piersi w całości wkładamy do gotującego się bulionu(...)minimalnym płomieniu gotujemy pod przykryciem przez 20 minut. Po tym czasie filety wyłączamy, odkrywamy i zostawiamy do przestygnięcia w bulionie. Do naczynia w którym będziemy robili sos odlewamy 2 łyżki płynu, aby wystygł. Selera dzielimy na łodygi i jak najdokładniej obieramy, czyli staramy się ściągnąć łykowate nitki. Kroimy w drobne plasterki i przekładamy do miski. Mandarynki obieramy, dzielimy na ćwiartki

Kuchnia od dwojga
Zapiekany bakłażan w sosie pomidorowym z parmezanem i mozzarellą 142

się zeszkli z czosnkiem wlewamy przecier pomidorowy (jeśli robicie z mięsem to na tym etapie wrzućcie przesmażony już mięso np. filet lub mięso mielone) i doprowadzamy go zagotowania się sosu i następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i próbujemy czy jest wystarczająco przyprawiona. Brytfannę nasmarowujemy oliwą, i polewamy sosem. Sosu nalezy wlać tyle aby bakłażan był(...)Kiedy bakłażan jest juz ułożony, kładziemy pomidor suszony, na to plaster mozzarelli i tak przekładamy do momenty kiedy położymy ostatni plaster bakłażana, pomidora suszonego i mozzarelli. Zalewamy wszystko sosem, żeby było wszystko zakryte i posypujemy startym parmezanem.  Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez jakieś 15 minut.  Smacznego

Gotuj z Mąką
Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym  234

Łosoś z piekarnika w sosie koperkowym  filet z łososia sól morska  sok z cytryny pieprz  jogurt naturalny  koperek  Filet z łososia myjemy i osuszamy  Przyprawiamy solą morską, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny  Zawijamy w sreberko i układamy na blaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C  Filet pieczemy(...)czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos  Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się mieszają. Polecam również zrobić swoja ulubiona surówkę.  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia