gyrosa szczypta vegety olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Wykładamy usmażone mięso na dno salaterki. Na mięso wykładamy 1/2 sosu wykonanego z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek majonezu. Na sos układamy odsączoną kukurydzę, na nią pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki pozostałą część sosu. Sos przykrywamy posiekaną kapustą pekińską
MojaQchnia.pltego typu daniami. Aby przełamać nudne i utarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw(...)posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka i gotuję jeszcze kilka minut. Doprawiam sokiem z cytryny i jeśli jest taka konieczność większą ilością
Mango Papajasilikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin. Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis. Owoce, najlepiej lekko rozmrożone, zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu(...)czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę owocową, po czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw do schłodzenia. Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis, pozostałymi
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapropozycja wiosennego lunchu do pracy. Znajdują się w niej moje ulubione składniki, które bardzo często dodaje do sałatek. Są to: boczek, ser pleśniowy, grzanki ( tu przepis ) czy w końcu sos musztardowo-miodowy, który moim zdaniem pasuje do każdej sałatkowej mieszanki. Oczywiście do sałatki możecie użyć innego sosu lub nawet samej oliwy z oliwek, jednak smak nie będzie ten sam. Polecam(...)przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 20 minut Składniki garść szpinaku kilka plasterków cienko pokrojonego, surowego lub parzonego boczku garść grzanek (link do przepisu wyżej) kilka plasterków sera pleśniowego lazur Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżeczki musztardy, łyżeczka miodu Przepis 1 Szpinak myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. 2 Boczek smażymy na dobrze rozgrzanej, suchej patelni do zrumienienia. Dodajemy
Kuchnia Bazyliispaja całość i nadaje smaku jest serek kremowy Apetina Pomidory i Bazylia. Dodatkowo farsz otulony jest szynką parmeńską, którą bardzo lubię w połączeniu z ziemniakami. Kotleciki proponuję podać z sosem pomidorowym oraz ulubionymi surówkami czy sałatami. Kotleciki te przygotowywałam dwa razy w dwóch różnych wariantach. Oba bardzo smaczne:) Na około 7 kotlecików: Wariant I 4-5 dużych ziemniaków(...)około 3 minuty. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy. Gdy nieco przestygnie łączymy cebulę i pomidory z mięsem kurczaka (mniej więcej 1 łyżkę cebuli możemy zostawić i dodać ją później do sosu). Dodajemy serek Arla Apetina o smaku pomidorów i bazylii i mieszamy (1 łyżkę możemy zostawić i połączyć ją z sosem pomidorowym). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zawijamy
Smaki Na TalerzuJuż wcześniej publikowałam przepisy związane z moją tortillą: kurczaka w chrupiącej panierce i sos majonezowy. Oczywiście wariantów tortilli jest bardzo wiele, ale ten bardzo przypadł mi do gustu. Składniki na tortillę z kurczakiem i sosem majonezowym (7 porcji): 7 placków tortilli 2 duże pomidory mała główka sałaty lodowej Składniki i przepis na kurczaka w chrupiącej panierce: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/03/kurczak-w-chrupiacej-panierce.html(...)Składniki i przepis na sos majonezowy: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2017/03/sos-majonezowy.html Na podgrzany (na suchej patelni) placek tortilli nałożyć 3 - 4 kawałki kurczaka. Dodać kilka łyżeczek pokrojonych w małą kostkę pomidorów i posypać obficie drobno poszatkowaną sałatą lodową. Całość polać jedną lub dwoma łyżkami sosu. Zawijać tak jak lubicie ;) Smacznego
Karola gotujeBrukselka w sosie BBQ Jak włączyć warzywa do codziennej diety? Dobrze je doprawić! Właśnie taka jest brukselka w sosie BBQ , którą mam dzisiaj dla Was. Słodka, wędzona, a jednocześnie, na końcu języka, delikatnie pikantna. Dzięki użyciu wędzonej śliwki, nabiera nie tylko dymnego aromatu, ale przede wszystkim pysznie śliwkowego smaku. Nie musisz się jednak tego obawiać, to nie jest połączenie brukselki(...)smaki do siebie pasują i ze sobą współgrają. Jeśli jesteś leniwą bułą, której nie chce się wyciągać blendera z szafki i go brudzić, to możesz od biedy użyć gotowego sosu BBQ. Ja jednak zachęcam Cię do zrobienia zgodnie z przepisem, bo naprawdę warto! Pytania i odpowiedzi: Czy śliwka musi być wędzona? Nie wystarczy suszona? W ostateczności możesz użyć suszonej
Blendmanwyciśniętymi sokami w odpowiedniej ilości i kombinacji składników. Ostatnim posiłkiem dnia jest lekka, ciepła lub zimna kolacja – składająca się np. z pieczonych lub gotowanych warzyw z ryżem i lekkim sosem w typie winegretu. Dodatkowo – przez cały dzień można pić wodę mineralną w dowolnych ilościach a dzień zakończyć ziołową herbatą . Australijski dokumentalista Joe Cross w momencie gdy zaczął kręcić film(...)skórką, bez gniazda nasiennego /350-450g/ 1 duża pomarańcza, obrana /250g/ ½ dużego grapefruita, obrane /150g/ 2cm imbiru KOLACJA (2h później) 18.00-19.00 – 4 duże gotowane marchewki + 1/2 gotowanego brokułu +sos z dwóch łyżek oliwy lub oleju kokosowego i soku z cytryny z pieprzem, ½ woreczka brązowego ryżu – grillowana cukinia i pieczarki + sos z 2 łyżek oliwy i octu winnego z pieprzem
Karo in the KitchenOstatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób) Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki FARSZ: 2 opakowania szpinaku 3-4 duże ząbki czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie) sól pieprz gałka(...)muszkatołowa odrobina tłuszczu SOS POMIDOROWY: przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html PRZYGOTOWANIE: Smażymy naleśniki, przygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne
Kopystką po garachGotujemy rosół wołowy, zostaje nam piękny kawał mięsa, z którym nie wiemy, co zrobić. Proponuję sos chrzanowy. SKŁADNIKI: Kawał kruchego mięsa wołowego SOS: 1/4 kostki masła 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki tartego chrzanu-wg.uznania Sól Pieprz Kilka ziarenek cukru PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilkę przesmażamy, dodajemy chrzan, następnie rozcieńczamy wodą (ok 500 ml.). Sos powinien być konsystencji zupy(...)kremu, z wyraźnym akcentem chrzanu. Solimy, pieprzymy, doprawiamy cukrem.Mięso kroimy w plastry-podjemy z sosem, ziemniakami i marchewką https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/marchewka-dodatek-do-obiadu.html
Kopystką po garachJaja zapiekane w sosie mlecznym to oczywiście niedzielne Śniadanie z jajem. Kolejny przetestowany przepis ze starych książek mamy. Jajka doprawiane przyprawą curry i serwowane z sosem mlecznym na śniadanie to naprawdę ciekawa propozycja i warta poświęcenia kilkunastu minut na ich przygotowanie. Składniki na: Jaja zapiekane w sosie mlecznym pięć jajek szklanka mleka jedna łyżka mąki... Więcej The post Jaja zapiekane(...)sosie mlecznym appeared first
Magiczny GarnekBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto(...)francuskie sos pomidorowy a'la keczup żółty ser Foremki do muffinek lub małe kokilki. Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6. Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatwepieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis! Kolejność jak na zdjęciu. Pasztet jajeczny z brokułem Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 jajka surowe 2 ząbki czosnku polskiego 4 łyżki(...)użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista. Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Pasztet z czerwonej soczewicy
Mój pomysł naSkładniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania(...)patelnię wlać łyżkę oleju kokosowego i smażyć kurczaka z każdej strony na ładny brązowy kolor (nie odrywać z patelni - gotowy sam się ładnie odklei). Pekińską poszatkować i wymieszać z sosem vinegrette. Połączyć z mięsem i pokrojonym ananasem, posypać natką i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzyJeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i pełnowartościowy obiad to proponuję zrobić takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki(...)mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię. sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera sól świeżo mielony piep rz 2 łyżki śmietan y 18% 1 łyżka oleju Cebulę
Kolorowa kuchnia Elki