Dziś obiad na szybko ale za to pysznie i zdrowo. Makaron pełnoziarnisty z cieciorką w sosie pomidorowym to mnóstwo wartości odżywczych na jednym talerzu. Obiad wegański i bez dodatku tłuszczu. Cieciorka zwana też ciecierzycą jest zdrowa, smaczna a przede wszystkim bogata w duże ilości białka. Wspomaga trawienie, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo. Dlatego polecam włączyć cieciorkę(...)swojego menu. Do przygotowania obiadu użyłam cieciorki w sosie pomidorowym firmy Primavika . Składniki: * słoik cieciorki w sosie pomidorowym (280 g) * około 150 g (przed gotowaniem) makaronu pełnoziarnistego- ja użyłam nitki * posiekana natka pietruszki Wykonanie: Makaron ugotować al dente w lekko posolonej wodzie. Ugotowany odcedzić na sitku. wsypać do garnka, zalać cieciorką w sosie pomidorowym i wszystko
Zrób to smacznieKremowy sos na bazie sosu beszamel,tymianku i bazylii,zaciągnięty żółtkiem dla kremowej konsystencji. 1 paczka makaronu tagliatelle Oliwa 1 łyżka czubata mąki Gałka muszkatołowa 250 ml.mleka Sól Biały pieprz Masło 1 żółtko 100 ml.śmietany kremówki Parmezan Suszona bazylia albo świeża Szczypiorek Tymianek ******************************** Makaron ugotować w osolonej wodzie al' dente z łyżką oliwy.Odcedzić i wymieszać jeszcze(...)jedną łyżką oliwy. Robimy teraz sos-na patelni rozgrzewamy trochę masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy i robimy białą zasmażkę.Wlać mleko, wymieszač.Doprawić solą, pieprzem i gałką.Gotujemy sos na małym ogniu ok.10 min.wlewamy śmietanę kremówkę i dodajemy żółtko.Mieszamy i ponownie podgrzewamy , nie doprowadzając do wrzenia.Dodajemy zioła,mieszamy z sosem.Podajemy z ugotowanym makaronem i parmezanem.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisycący makaron oraz rozpieszczający kubki smakowe parmezan. Czego chcieć więcej od sałatki, która zaspokaja ochotę na różne smaki, w tym też umami Można zdrowo zjeść i cudownie odpłynąć Wykonanie SOS BAZYLIOWY Opłucz bazylię, a potem dość drobno ją posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Do kielicha blendera wlej 2 łyżki wody, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć posiekany(...)ząbek czosnku i kawałki obranego awokado. Dodaj posiekaną bazylię i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby sos był mocno gęsty dodaj odrobinę wody. Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki
Eat me! Fit me!Królik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie do gustu tym, którzy preferują delikatne mięso w lekkim sosie, w miejsce sosów na bazie śmietany i mąki. Składniki: comber i udka królika (mogą być same udka/skoki) 4 łyżki oleju łyżka mąki czosnek sól(...)szklanki wody, powoli dusimy aż mięso będzie miękkie. Po pół godziny dodajemy starty na tarce z największymi oczkami seler. Mięso i powstały podczas duszenia gęsty sos posypujemy przed podaniem sporą ilością zielonej pietruszki. Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni” Inne przepisy kuchni podkarpackiej znajdziecie tutaj
Trzeci talerzDomowa chińszczyzna to prosty i błyskawiczny obiad dla całej rodziny, nie wymagający specjalnych umiejętności kulinarnych, uwielbiany przez wszystkich moich domowników. Kawałki soczystego kurczaka doskonale komponują się z warzywami i sosem sojowym a całości smaku dopełnia makaron ryżowy. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki(...)czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem i łyżką sosu sojowego. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek na małe kawałeczki, marchew
Smakowite DaniaCzyszczenia spiżarni ciąg dalszy, tym razem padło na groszek, który stał się bazą do kremowego sosu. Moja ulubiona wege blogerka www.mithikblog.com (co prawda aktualnie nie bloguje, ale wróci , ja to wiem Magda!) sprzedała mi swój patent, gdy nie można lub nie lubi się tofu- zastąpienie go selerem, ja tofu mogę jeść i je zresztą bardzo lubię, więc do tego dałam(...)patelnię wrzuć 2/3 groszku, dodaj mleko kokosowe i 200 ml wody lub mleka roślinnego (migdałowe niesłodzone tu świetnie pasuje). Podduś 3 minuty. Zblenduj całość. Do sosu groszkowego dodaj seler, i resztę groszku, dopraw solą. Zagotuj. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, dodaj rumiane tofu i podprażone na suchej patelni nerkowce. Smacznego! Artykuł Makaron otulony aksamitnym sosem z groszku w doborowym
greenscarfDzisiaj propozycja dla amatorów czosnku. Aromatyczny makaron tagliatelle z piersią z kurczaka, brokułami i serkiem mascarpone. Dzięki serkowi mascarpone, sos jest delikatny, wprost aksamitny. Polecam, szczególnie na szybki obiad po pracy. Taki makaron przygotujecie w kilka chwil. Składniki (2 porcje): 1 brokuł 1 pojedyncza pierś z kurczaka (około 300 g) 3 łyżki oliwy do smażenia 4 duże ząbki czosnku(...)oliwy, dodajemy masło, czekamy, aż się rozgrzeje i dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Czosnek podsmażamy 3 minuty. Dodajemy serek mascarpone i około 1/4 szklanki wody. Gdy sos będzie miał jednolitą strukturę, dodajemy podsmażonego kurczaka i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy brokuły, delikatnie mieszamy. Sos jest gotowy. W międzyczasie makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pamiętamy
Smak mojego domuJedna z prostszych surówek do przygotowania. Oczywiście można ją wzbogacić o inne dodatki, ale według mnie nie jest to konieczne. Czasami przygotowuję ją z gotowym sosem sałatkowym. Nie mieszam go jednak z oliwą, tylko bezpośrednio posypuję po kapuście lub łączę z majonezem. 1 mała kapusta pekińska 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz(...)cytryny opcjonalnie sos sałatkowy koperkowy Kapustę przekrawamy na pół. Każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach (do około 3/4 długości) i drobno siekamy. Przekładamy do miski. Umytą i obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki bezpośrednio do miski z kapustą. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Majonez łączymy w garnuszku ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kilkoma kroplami soku
Smaki Na Talerzufiletów śledziowych cebula 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone słoiczek marynowanych buraczków 5 jajek ok 150 g sera żółtego ponadto: 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu łyżka musztardy łyżka soku z cytryny łyżka oliwy szczypta pieprzu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Śledzie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić(...)oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu. Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu. Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. Sałatkę odstawić na minimum godzinę
6niebopomysł na doskonałą surówkę z niezastąpionej kapusty pekińskiej, ale niecodziennego jej smaku dopełnia sos z chrzanem, zobaczcie jak smakuje..... Składniki: 1 mała kapusta pekińska 2 pomidory 1 cebula czerwona 2 łodygi selera naciowego sos 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony pestki dyni lub słonecznika Wykonanie: Kapustę szatkujemy, cebulę(...)obieramy, kroimy w kosteczkę. Pomidory, seler naciowy kroimy w grubszą kostkę . Wszystko przekładamy do miski. Składniki na sos łączymy razem w małej miseczce, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Przygotowanym sosem polewamy po surówce i delikatnie mieszamy. Posypujemy surówkę pestkami dyni lub słonecznika. Podajemy do każdego rodzaju mięs. Smacznego
kgwjanczeworzepakowego - 2 łyżeczki masła klarowanego W/w składniki umieść w wysokiej misce, wszystkie składniki, dobrze rozprowadź, odstaw na 10 do 20 minut. W tym czasie zajmij się przygotowaniem pomarańczy do sosu. Będziesz ich potrzebować 2-3 sztuki. Dokładnie je wyszoruj, sparz wrzącą wodą, odetnij końcówki, pokrój na grube plastry. Odłóż na talerzyk. Naleśniki smażymy na gorącej patelni. Ważne abyś smażył(...)wrzątkiem, pokrojone w plastry pomarańcze - 2 łyżki śmietany 24% W żeliwnym rozgrzanym woku rozprowadź masło, przyprawy, cukier i pomarańcze, całość gotuj przez 10 minut, dodaj sok pomarańczowy i gotuj sos aby się zredukował. Dwukrotnie się zagęści. W mały dzbanuszek odlej troszkę orange curd, będzie służył jako dodatkowy sos do polewania naleśników. Wyjmij na talerzyk plastry pomarańczy, do woka dołóż
SMYKWKUCHNIkuchni świata! Dieta ta, oparta jest na warzywach, ryżu i wielu drogocennych przyprawach. Nie wszystkie przygotowywane dania są lekkostrawne, na północy kraju, gdzie panuje chłodniejszy klimat, królują ciężkostrawne gęste sosy i bardziej mięsne potrawy. Na szczęście, bogactwo kolorowych przypraw, skutecznie pomaga w ich trawieniu. Jedna trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin(...)strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka kokosowego lub jogurtów naturalnych. Drogocenne przyprawy dodaje się do wszystkiego, począwszy od dań głównych mięsnych i warzywnych, poprzez desery, a kończąc na napojach i przekąskach. Sprawiają one, że dania są lekkostrawne. Przyprawy ocieplają nasz organizm
Moja Mama Gotujepodrażniać błony śluzowe, małe dzieci oraz osoby cierpiące na problemy nerkowe, żołądkowe lub choroby jelit powinny konsumować to zioło jedynie w ograniczonych ilościach. A u nas na blogu dwa sosy z dodatkiem chrzanu! Pierwszy z nich zachwycił nas swoim eleganckim smakiem. Będzie zapewne atrakcją każdego świątecznego stołu. To nasze wielkanocne odkrycie! Drugi, to tradycyjny dodatek, który jest w naszym(...)domu od wielu lat. Chrzanić to! :) Sos chrzanowo-żurawinowy Składniki: 10 dag startego chrzanu 30 dag dżemu z czarnej porzeczki 30 dag żurawiny w słoiku 2 pomarańcze 1 cytryna 50-75 ml czerwonego, wytrawnego wina Przygotowanie: Pomarańcze oraz cytrynę myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów. Miksujemy żurawinę, a następnie
Moja Mama GotujeJedliście kiedyś kaszę jaglaną z makaronem? Niby niezbyt oczywiste połączenie, a jakie pyszne. Więcej informacji o Królowej kasz znajdziecie tutaj . Zapraszamy do stołu! Makaron spaghetti z sosem pomidorowo-bakłażanowym (z dodatkiem pulpetów z kaszy jaglanej) Składniki na pulpety: ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 1 mała cebula 6 suszonych pomidorów w oleju + 1 łyżki oleju spod pomidorów) 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy(...)ewentualnie czerwonej papryki) sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 – 5 łyżek oleju Składniki na sos: 7 dużych pomidorów 1 duży bakłażan 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki cukru sól i pieprz 2 garści świeżej bazylii 2-3 łyżki oleju ½ szklanki wody + makaron spaghetti Przygotowanie: Uprażoną przez chwilę na suchej patelni
Moja Mama Gotujedzisiaj placuszki z cukinii z ziołami i serem feta. Szybki i łatwy sposób na letni obiad! Placuszki z cukinii z ziołami i serem feta z dodatkiem sosu jogurtowo-czosnkowego Składniki: Placuszki: 700-750 g startej na tarce żółtej lub zielonej cukinii 200 g dobrego twardego sera feta 1 łyżka soli 2 jajka (lub 3 małe) 2 młode cebulki(...)ząbki czosnku 180-200g mąki 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 łyżki posiekanej świeżej mięty sól, pieprz, mielona czerwona papryka do smaku olej roślinny do smażenia Sos: opakowanie jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku drobno posiekane sól i pieprz do smaku 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki (do posypania) Przygotowanie: Sos: jogurt mieszamy z pokrojonym drobniutko lub przeciśniętym czosnkiem
Moja Mama Gotuje