Gotujemy rosół wołowy, zostaje nam piękny kawał mięsa, z którym nie wiemy, co zrobić. Proponuję sos chrzanowy. SKŁADNIKI: Kawał kruchego mięsa wołowego SOS: 1/4 kostki masła 2-3 łyżki mąki 2-3 łyżki tartego chrzanu-wg.uznania Sól Pieprz Kilka ziarenek cukru PRZYGOTOWANIE: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, chwilkę przesmażamy, dodajemy chrzan, następnie rozcieńczamy wodą (ok 500 ml.). Sos powinien być konsystencji zupy(...)kremu, z wyraźnym akcentem chrzanu. Solimy, pieprzymy, doprawiamy cukrem.Mięso kroimy w plastry-podjemy z sosem, ziemniakami i marchewką https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/11/marchewka-dodatek-do-obiadu.html
Kopystką po garachJaja zapiekane w sosie mlecznym to oczywiście niedzielne Śniadanie z jajem. Kolejny przetestowany przepis ze starych książek mamy. Jajka doprawiane przyprawą curry i serwowane z sosem mlecznym na śniadanie to naprawdę ciekawa propozycja i warta poświęcenia kilkunastu minut na ich przygotowanie. Składniki na: Jaja zapiekane w sosie mlecznym pięć jajek szklanka mleka jedna łyżka mąki... Więcej The post Jaja zapiekane(...)sosie mlecznym appeared first
Magiczny GarnekBiała kiełbasa "Hańderek" To nie tylko tradycyjny żurek. Można ją piec, zapiekać i tworzyć niezwykłe przekąski Wielkanocne. Ja dziś zrobiłam kiełbaski zapiekane w cieście francuskim z sosem pomidorowymi i żółtym serem. Podajemy je z ćwikłą lub chrzanem. Udekorowane sałatą, rzodkiewkami i jajeczkami zdobią stół Wielkanocny i zaskakują smakiem. Kiełbaski w cieście francuskim biała kiełbasa Hańderek ciasto(...)francuskie sos pomidorowy a'la keczup żółty ser Foremki do muffinek lub małe kokilki. Kiełbasę kroimy na pół, od zaokrąglonej strony przecinamy kiełbaski do połowy na 4 lub 6. Ciasto francuskie kroimy na paski o szer 5 cm . Na dno kokilek układamy kwadrat ciasta francuskiego, kładziemy łyżeczkę sosu pomidorowego i mały plasterek sera żółtego. następnie pasek ciasta smarujemy sosem pomidorowym
Gotowanie jest łatwepieczony pasztet\klops wegetariański. Idealne na Wiosenny obiad, na stół Wielkanocny, jako przekąska do pracy. Zapraszam na wpis! Kolejność jak na zdjęciu. Pasztet jajeczny z brokułem Idealny z sosem jogurtowym, chrzanowym, można zabrać do pracy. Składniki: 8 jaj ugotowanych na twardo 200 g różyczek brokuła 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 jajka surowe 2 ząbki czosnku polskiego 4 łyżki(...)użyjemy metalowej, wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, termoobieg, ok 50 minut, aż góra będzie złocista. Pasztet odstawić do całkowitego wystudzenia. Podawać na zimno np. z sosem chrzanowym, tatarskim, majonezem, lub jak u mnie z jogurtem ze szczypiorkiem i rzodkiewką. P.S. Zamiast brokuła możesz użyć innych zielonych warzyw mrożonych: groszku lub fasolki szparagowej. Pasztet z czerwonej soczewicy
Mój pomysł naSkładniki filet z piersi kurczaka 1/2 puszki ananasa 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta lubczyku, estragonu kilka kropel ciemnego sosu sojowego kapusta pekińska sos vinegrette pęczek natki pietruszki Przygotowanie Mięso opłukać i wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem, lubczykiem, estragonem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i skropić sosem sojowym. Wymieszać (mocniej przyprawiony nie wymaga dłuższego bejcowania(...)patelnię wlać łyżkę oleju kokosowego i smażyć kurczaka z każdej strony na ładny brązowy kolor (nie odrywać z patelni - gotowy sam się ładnie odklei). Pekińską poszatkować i wymieszać z sosem vinegrette. Połączyć z mięsem i pokrojonym ananasem, posypać natką i gotowe... Smacznego
Gaździnka warzyJeżeli szukacie pomysłu na zdrowy i pełnowartościowy obiad to proponuję zrobić takie drobiowe pulpety z dodatkiem kaszy jaglanej,startej marchewki i natki pietruszki. Sos można zrobić dowolny wedle uznania,taki jaki lubią domownicy. pulpety: 500 g zmielonego filetu z piersi kurczaka 1/2 szkl. kaszy jaglanej (ilość przed ugotowaniem) 1 marchewka 1 cebula 1 duży ząbek czosnku posiekanej natki pietruszki(...)mięsną. Dłonie zwilżyć wodą i formować średniej wielkości pulpety. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucać partiami pulpety. Gotować 3-4 minuty aż pulpety wypłyną na powierzchnię. sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera sól świeżo mielony piep rz 2 łyżki śmietan y 18% 1 łyżka oleju Cebulę
Kolorowa kuchnia Elkiciasta. Dolewamy mleko i całość zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem (pół łyżeczki soli i pieprzy) po czym dodajemy połowę startego sera. Mieszamy aż powstanie gęsty ale nie zbyt gęsty sos podobny do beszamelu. Wykładamy kolejno: ziemniaki, plastry upieczonego boczku (5), sos beszamel, ziemniaki, szpinak, sos beszamel, ziemniaki, plastry upieczonego boczku, ziemniaki, sos beszamel, pozostałość sera żółtego, plastry surowego boczku
Klasyka Gotowaniapotrzebować: - 1 opakowanie pieczarek portobello (5-6 szt.) - 1 czerwoną paprykę - 1 małą cukinię - 4 łyżki kukurydzy - 4 łyżki czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki kupnego, słodkiego sosu chili - 3 łyżki oleju do smażenia - po 1 łyżeczce bazylii, tymianku i słodkiej papryki - po pół łyżeczki granulowanego czosnku i ostrej papryki - szczyptę(...)następnie dodajemy paprykę i podsmażamy przez 10 minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw. 5. Pieczarki płuczemy, osuszamy i odcinamy ogonek. 6. Na tak przygotowane pieczarki układamy porcję farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego
Bez Cebulispicchi d'aglio timo sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Spaghetti gotujemy al dente. Brokuły gotujemy na parze. Szynkę kroimy w cienkie plasterki. W międzyczasie przygotowujemy sos do zapiekanki. Do rozpuszczonego masła dodajemy m ą k ę , całość podsmażamy ok. 1 minuty na średnim ogniu. Dodajemy śmietan ę wymieszan(...)passat ą pomidorow ą, dokładnie mieszamy i gotujemy do zagęszczenia si ę sosu. Doprawiamy sol ą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy potarkowany ser emmentaler. **** PREPARAZIONE Lessate la pasta al dente. Cuocete i broccoletti al vapore. Tagliate il prosciutto a listarelle. Nel frattempo preparate la salsa. In una casseruola sciogliete il burro, versate
La grande e la piccola cuocaFrancuzi to nogi z angielskiego albo nie chcą mówić po angielsku…ich sprawa. W każdym bądź razie naleśniki zjadłam bez bezproblemowo. Crepes suzette zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich jest płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników(...)łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej do smażenia Jabłka w sosie 4 jabłka, duże 90 g cukru 1 łyżka masła 200 g wody 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cointreau 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania 2 łyżki wódki Wbij
codojedzeniaOmlet z przyprawą carry i ostrym farszem warzywnym, polany sosem na bazie jogurtu i carry. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 1-2 Składniki: 2 jajka 60 g papryki (po 20 g różnego koloru) 2 sztuki pieczarek 1 cebula czerwona 1 cebula dymka kawałek imbiru (5 cm) 1 ząbek czosnku 1 ½ łyżeczki curry szczypta kurkumy(...)szczypta cynamonu szczypta papryki chilli sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki tłuszczu (u mnie olej kokosowy oraz masło) Sos: 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Na łyżeczce tłuszczu podsmażyć przez minutę starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz łyżeczkę curry, szczyptę kurkumy, cynamonu i papryki chilli. Dodać
KuchniaWeDwoje.plszkoły i pracy. SKŁADNIKI: duża bagietka (400 g) 3 - 4 parówki * 3 - 4 plastry boczku roszponka pomidor prażona cebulka dobrze roztapiający się ser żółty (u nas cheddar) ketchup sos wykałaczki SOS: 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz * - polecamy parówki wieprzowe z szynki, które mają minimum 94 % mięsa Składniki sosu mieszamy ze sobą(...)cieniutkie plastry. Parówki owijamy boczkiem i smażymy na patelni, najlepiej grillowej, pilnując by kiełbaski się nie przypaliły, a jedynie ładnie zarumieniły. Kiedy parówki smażą się na patelni, smarujemy sosem dół bułki i układamy na nim roszponkę. Przekładamy gorące parówki, od razu sypiemy serem i prażoną cebulką. Układamy plastry pomidora i oblewamy ketchupem. Składamy, spinamy wykałaczkami i kroimy na mniejsze porcje
Kuchnia od dwojgawkładamy podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy do zrumienienia około 8-10 minut, odwracamy i rumienimy mięso z drugiej strony. Zalewamy zrumienione mięso 1,2l świeżo zagotowanej wody, dodajemy sos sojowy i 2-3 liście limonki kaffir. Przykrywamy pokrywką i gotujemy mięso przez półtorej do dwóch godzin, na małym ogniu, do czasu aż łatwo zacznie odchodzić od kości. Wywar przecedzamy(...)wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko kokosowe, dokładnie całość mieszamy. Wsypujemy cukier, kurkumę, wrzucamy dwa liście limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko razem zagotowujemy, dodajemy groszek cukrowy i kiełki fasoli mung. Całość gotujemy na małym ogniu 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. PODANIE Zupę podajemy z makaronem – pasuje
Karo in the Kitchenwyciśnięty z 1 limonki; Skórka starta z całej limonki; 1/2 pęczka świeżej kolendry; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka chili w proszku; 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu); 1 łyżka sosu Worcestershire; Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco; 4 cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić(...)warzywa staną się miękkie. Następnie, na patelnię z mięsem i warzywami dodać ugotowany ryż, posiekany szczypiorek wraz z dymką oraz skórkę startą z limonki i wymieszać. Przyprawić sosem Worcestershire, ostrym sosem, sokiem z limonki oraz solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Podawać gorące, posypane posiekaną kolendrą. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób
Gospodyni Miejska